A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Diabétesz: a legfontosabb kérdések

#anyagcsere betegségek #Cukorbetegség #diabétesz #tünet
2018.12.15.

Mi pontosan a diabétesz? Miért kell inzulin injektálni magába sok cukorbetegnek? Olvasson tovább, választ kaphat a legfontosabb kérdésekre!

Hirdetés

Mi a cukorbetegség (diabétesz)?

A diabétesz anyagcserezavar által okozott betegség. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez a táplálékból származó cukrot energiává kell átalakítanunk. Ebben a folyamatban fontos szereplő az inzulin nevű hormon. Diabétesz esetén nem termelődik elég inzulin a szervezetben, vagy a keletkező inzulin felhasználása nem megfelelő.

A végtagok zsibbadása is utalhat cukorbetegségre, ezért ellenőrizni kell a vércukor szintet

El lehet kapni a cukorbetegséget?

Nem, a diabéteszt nem lehet másik embertől elkapni. Túl sok cukor fogyasztása sem okoz cukorbetegséget.

Milyen életkorban jellemző a cukorbetegség előfordulása?

Diabétesz bármelyik életkorban előfordulhat. Két fő típusa létezik.

Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

A tünetek a következők: Fáradtság, kimerültség; Állandó szomjúságérzés; Bőr vagy nemi szervek viszketése; Kéz vagy láb zsibbadása, bizsergése.

A tünetek néha gyorsan kialakulnak, máskor lassabban. A fenti panaszok bármelyike esetén keresse fel kezelőorvosát, aki diabétesz ellenőrző vizsgálatot végez. 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek gyakran hosszú ideig érzik rosszul magukat anélkül, hogy az okát ismernék. Tudta? Ezek lehetnek a cukorbetegség esetleges komlikációi! Kattintson!

Gyógyítható a cukorbetegség?

A diabétesz nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, gyógyszeres kezeléssel és tanácsadással a tünetek csökkenthetők és a szövődmények kialakulása megelőzhető.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.