A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Előzetes eredmény: a Holt-tengeri só csökkenti a vércukorszintet

#Cukorbetegség #diéta #életmód
2011.09.01. Módosítva: 2015.11.04.

Már egy rövid Holt-tengeri mártózás is segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát izraeli kutatók előzetes eredményei szerint.

Hirdetés

A Ben-Gurion Egyetem egészségügyi tudományokkal foglalkozó fakultása munkatársainak vizsgálódása új eredményekkel szolgált a Holt-tenger rendkívül sós vizének előnyös hatásairól, amelyek már korábban is ismertek voltak olyan betegségek kezelésében, mint a pikkelysömör - idézte a Háárec című izraeli lap.

Az egyetemi kutatásban II-es típusú cukorbajban szenvedő 14 ember vett részt, koruk 18 és 65 év között mozgott. A résztvevők a Holt-tenger 35 Celsius-fokra melegített vizével feltöltött medencében töltöttek el 20 percet. E rövid fürdőzés alatt is 13,5 százalékos csökkenés mutatkozott a vércukorszintben az átlagban 163 milligramm/deciliter 151-re apadt rögtön a fürdés után. Egyórányi mártózás után 141,4 mg/dl volt az érték.

Ezzel szemben a résztvevőknél nem mutatkozott ilyen kedvező hatás, amikor 20 percet "normális" vízben töltöttek el: a glükózszint nem változott, ámbár egyórányi fürdőzést követően volt változás.

A kontrollcsoportban szereplő hat egészséges emberre sem a Holt-tenger vize, sem pedig az "édes" víz nem gyakorolt semmilyen hatást.

A kutatók azt is bizonyították, hogy a rendkívül sós víz nem változtatott a vér egyéb értékein, így a az inzulinszinten, a kortizonszinten és a C-peptid szintjén sem.

A szakemberek az eredmények dacára hangsúlyozták, ezen a ponton még korai következtetéseket levonni. (További vizsgálatok szükségesek... a szerk.)

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.