A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ezért lehet életmentő a rendszeres vércukorszint-mérés! (X)

#cukor. vércukorszintmérés #Cukorbetegség #prediabétesz
2016.10.26. Módosítva: 2018.10.30.

A cukorbetegség világszerte az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma: hazánkban legalább 800 000 cukorbeteg él, és legalább ugyanennyi lehet a nem diagnosztizált betegek száma. Miért lehet életveszélyes ez a betegség? Miért annyira fontos, hogy rendszeresen mérjük a vércukorszintet?

Hirdetés

Kérdés:A szakemberek szerint a világon az egyik legégetőbb egészségügyi probléma a cukorbetegség terjedése: mintegy félmilliárd ember szenved diabéteszben, a számuk pedig csak folyamatosan nő (nem is beszélve azokról, akik még az úgynevezett prediabétesz állapotában vannak, vagy éppen nem diagnosztizált cukorbetegséggel élik az életüket). Sajnos, még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a cukorbetegség "csak" kellemetlenség. Valójában azonban a cukorbetegség rendkívül súlyos szövődményeket okozhat, és akár az életünket is veszélyeztetheti.

A cukorbetegség okai és szövődményei

De mi is tulajdonképpen a cukorbetegség? Miért fontos, hogy mennyi a vércukorszintünk? A diabétesz (nagyon leegyszerűsítve) az inzulin nevű hormonnal kapcsolatos problémákat jelenti. Az inzulin a felelős azért, hogy a szervezetünkbe bekerülő glükóz eljuthasson a sejtekhez, vagyis ezen keresztül biztosítsa a testünk működéséhez szükséges energiát. Előfordulhat azonban, hogy a szervezet nem képes "lépést tartani" az elfogyasztott cukor feldolgozásával, nem képes elegendő inzulint termelni, esetleg a sejtek nem tudnak megfelelően reagálni az inzulinra.

A cukorbetegek esetében az elfogyasztott cukor feldolgozásához egyre több és több inzulin szükséges, egy idő után azonban az inzulint termelő sejtek kimerülhetnek, elpusztulhatnak, így a szervezet külső hormonpótlás nélkül már nem képes működni.

None

Fontos a rendszeres vércukorszint-mérés!

A normálisnál magasabb, esetleg a folyamatosan ingadozó (vagyis hirtelen megemelkedő, majd újra lecsökkenő) vércukorszint az évek során roncsolja, tönkreteszi az idegeket és a vérereket egyaránt. Talán nincs is olyan szerv, melyet ne lehetne érintett! A cukorbetegség éppen ezért látászavarokat és vakságot, merevedési zavarokat, bőrproblémákat is okozhat, de jelentős mértékben megnöveli többek között az agyvérzés, a szívroham, a veseelégtelenség rizikóját is. Nagyon komoly szövődmény lehet az is, hogy a cukorbetegség miatt lassul a sebgyógyulás, romlik az immunrendszer működése, így a diabéteszesekre minden fertőző betegség nagyobb veszélyt jelenthet.

A rendszeres vércukorszint-mérés előnyei

A súlyos problémák szerencsére gyógyszerrel, életmódváltással megelőzhetőek, ehhez azonban az kell, hogy pontosan ismerjük a vércukorszintet (hiszen ez alapján lehet beállítani a megfelelő terápiát). Ehhez egyrészt laboratóriumban határoznak meg bizonyos értékeket, másrészt napi önellenőrzésre is szükség van. A naponta akár többször is elvégezett mérés – mely egyszerű és fájdalommentes művelet – segíthet jobban megismerni a testünk működését! Ez nemcsak a terápiát teheti még hatékonyabbá, de magabiztosabbá is teheti a beteget. A stressz csökkentése, a tapasztalatokból merített erő pedig nemcsak fizikailag, de lelkileg is javíthat az érintett állapotán.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.