A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Herpesszel gyógyítható a bőrrák?

#agytumor #immunrendszeri betegségek #melanóma
2018.09.18. Módosítva: 2018.09.18.

Az Egyesült Királyságban lévő Merseyside kórház az, amely jelenleg világelső azokban a kísérletekben ahol genetikailag módosított herpeszvírust használnának a bőrrák gyógyítására – igen jó eredményekkel.

Hirdetés

Az új terápiás módszer akár évekkel is meghosszabbítaná a várható élettartamot.

A módszer lényege, hogy az ún. T-VEC nevű anyagot közvetlenül a daganatba fecskendeznék, hogy az így szétterjedő anyag segítsen a rák elleni küzdelemben. Szerencsére, a folyamat egyáltalán nem káros az egészséges sejtekre nézve.

Az első beteg aki a kísérletben részt vett, a 67 éves Lynda Jackson volt Liverpoolból, aki 2015-ben kapta meg az első injekciókat, majd ezután még évekig folytatták nála a kezelést. Lyndát először rosszindulatú melanomával diagnosztizálták 2012-ben, ezt követően találták meg egy biopsziás vizsgálattal a karjában lévő csomókat.

A melanomás betegeknek nyújt esélyt az új módszer

Sebészi úton eltávolították ugyana kezében lévő tumorokat, mégis úgy döntöttek orvosai 20 műtét után, hogy valószínűleg más, kíméletesebb kezelésre lenne szükség. A korábban repülőtéri munkásként dolgozó beteg ekkor olvasott a T-VET-szérummal kezelt amerikai páciensekről, így amikor egyre többet olvasott a kezelésről, végre reményt látott saját gyógyulására is.

Kéthetente kapta az injekciókat, amelyekből a legutolsót 2016 decemberében adták be neki. Eközben folyamatosan figyelték CT-vel a folyamat alakulását. Lynda nagyon elégedett az eredménnyel, hiszen a karjában lévő csomók látványosan összezsugorodtak, szinte elfonnyadtak.

Kezelőorvosa szerint a tesztkezelések – így Lynda gyógyulása is – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabbá váljanak az ilyesféle injekciós eljárások, és ezen keresztül az immunrendszer stimulációja is.

A rák gyógyításának legújabb módszerei reményt adnak a betegeknek. Olvasson tovább!

Az orvosok szerint a T-VEC végre képes lenne minimalizálni az esetleges mellékhatások kialakulásának esélyét, miközben maximalizálná a kezelések hatékonyságát.

Jelenleg a Clatterbridge Rákgyógyítási Centrum a világ többi hasonló központjával közösen elemzi az eredményeket, amelyek remélhetőleg hamarosan elérhetőek lesznek bármelyik melanomás beteg számára.

Forrás: Clatterbridge Cancer Centre – NHS Foundation Trust

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.