A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Robot mentette meg egy rákos nő életét

#egészség
2017.04.19. Módosítva: 2017.04.19.

A Tokiói Egyetem orvosai arról adtak hírt, hogy a mesterséges intelligencia a leukémia egy ritka formáját diagnosztizálta egy 60 éves nőnél – amit az orvosok nem ismertek fel.

Hirdetés

Sok dologra képes az IBM által fejlesztett mesterséges intelligencia (vagy óvatosabban fogalmazvakomplex idegi hálózat): főzött már egzotikus és emberek számára is fogyasztható ételeket, nyert kvízműsorokon, hozott üzleti döntéseket és most már emberi életet is mentett.

A University of Tokyo orvosai arról számoltak be nemrég, hogy a Watson névre keresztelt mesterséges intelligencia a leukémia egy igen ritka válfaját diagnosztizálta egy hatvanéves japán nőnél, aki hónapokkal korábban téves diagnózist kapott.

A mesterséges intelligencia mindössze 10 perc alatt meghatározta a diagnózist és a terápiát Forrás: EgészségKalauz

Korábban akut mieloid leukémiát állapítottak meg nála, ám az erre kapott gyógymódra szervezete egyáltalán nem reagált. Ez meglepte az orvosokat, ekkor fordultak Watsonhoz.

A gépi vizsgálathoz csak tíz percre volt szükség: a rendszer összehasonlította a páciens genetikai változásait 20 millió rákkutatással kapcsolatos tanulmánnyal, majd emellé kezelési módszertant is adott.

Első alkalommal mentett a gépi intelligencia életet

Az orvosok kiemelték, hogy Watson a kutakodás közben egy másik ritka leukémiatípust is diagnosztizált egy másik betegnél. Mindez természetesen nemcsak meg-, de túl is haladja az emberi teljesítőképesség határait.

Seiji Yamada, a japán mesterségesintelligencia-társaság (JSAI) elnöke szerint ez az első olyan alkalom, hogy egy gépi intelligencia megmenti egy ember életét, majd hozzátette: az orvostudomány és életmentés ezen intelligenciák leggyakorlatiasabb és legkézzelfoghatóbb alkalmazása.

Limfóma, leukémia: 14 új hatóanyagot támogat a TB. Tudjon meg még többet ezekről!

Az orvosi célra alkalmazott mesterséges intelligenciák amúgy már szerves részei életünknek, Watsont például már jó ideje ráállította az IBM a rákkutatás felgyorsítására. A Google DeepMind platformja például Angliában figyelmeztet egészségügyi kockázatokra mobilról gyűjtött adatokból, a Microsoft Hanoverje pedig a leghatékonyabb rákgyógyszer kifejlesztésén tevékenykedik.

Forrás: futurism.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.