A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ezek állnak a szellentés hátterében

#gázképződés #puffadás #szellentés
2018.07.16. Módosítva: 2018.07.16.

Kellemetlen, feszítő érzés a hastájékon, görcsök, gyakori szellentés, böfögés? A puffadás a legtöbbször az elfogyasztott élelmiszerekkel függ össze, néhány hétköznapi szokás miatt is rosszabbul érezhetjük magunkat.

Hirdetés

Aki puffadásra hajlamos, általában jól tudja, milyen ételek váltják ki nála a kellemetlen tüneteket: bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök, esetleg a tejtermékek fogyasztására reagál puffadással, fokozott gázképződéssel és hasi görcsökkel a szervezet. Emellett előfordulhat az is, hogy a puffadás valamilyen súlyosabb betegség, felszívódási zavar tünete. Azonban néhány rossz szokás is okozhat puffadást, vagyis, az életmódunk, étkezési szokásaink megváltoztatásával is enyhíthetjük a puffadásos tüneteket.

A szellentés nyomában: a gázképződés okai

Gyakoriak lehetnek a kellemetlenségek például azoknál, akik túlságosan gyorsan esznek. Falás közben ugyanis nemcsak több levegőt nyelünk, de arra sem koncentrálunk eléggé, hogy az elfogyasztott ételeket könnyen megemészthető darabokra "aprítsuk". Sokan elfelejtik, hogy az emésztés folyamata már a szájban megkezdődik, a rágással, a falatok nyállal való összekeverésével. Ha nagyobb falatokat nyelünk le, azt a gyomor nehezebben és lassabban dolgozza fel, ami fokozott gázképződéshez vagy éppen gyomorégéshez is vezethet.

A rágógumizásnak is lehet puffadás a következménye, nem feltétlenül azért, mert túl sok levegőt nyelünk közben (bár ez is panaszokat okozhat), inkább azért, mert a rágás, a nyálelválasztás, esetleg a rágógumi íze mind azokat a jelzéseket közvetíti a szervezetünknek, hogy hamarosan megemésztendő étel érkezik a gyomorba. Ez persze nem történik meg, aminek a következménye a gyomorégés, a puffadás, a böfögés is lehet. A cukormentes rágógumikban található édesítők pedig olyan molekulákat tartalmazhatnak, amelyek szintén puffadást okozhatnak.

A dohányosok gyakrabban panaszkodhatnak puffadásra, ráadásul még akkor is gyakoribb lehet náluk ez a probléma, ha csak naponta egy-két szál cigarettát szívnak el. A dohánytermékekben lévő vegyületek ugyanis befolyásolják az izmok működését és irritálják a gyomrot, ennek pedig fokozott savasság, gyomorégés, puffadás és egyéb emésztési problémák lehetnek a következményei.

Puffadás gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért - kattintson tovább!

Meglepő módon, még a kialvatlanság és a stressz is okozhat puffadásos panaszokat. Ennek oka egyrészt az egészségtelen táplálkozásra (és a már említett túl gyors evésre) is visszavezethető, de a hormonok, pontosabban a kortizol is befolyásolhatja az emésztésünket. A kortizol ugyanis a szervezetünk cukorháztartására is hatással van, a túl sok cukor pedig fokozott gázképződést okozhat a belekben.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.