A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Műtét nélkül is eltávolítható az epekő?

#egészség
2018.08.04. Módosítva: 2018.08.04.

Az epekő meglehetősen gyakori probléma, és bár a legtöbb érintettnél nem okoznak a kövek kellemetlen tüneteket, esetenként igen komoly fájdalmakat okozhatnak. Természetesen, az epeköveket általában könnyebb megelőzni, de a kezelése is rutinfeladatnak számít.

Hirdetés

Az epekövek az epehólyagban alakulnak ki, az epehólyagban felhalmozódó anyagokból, többek között például koleszterinből vagy bilirubinból.

Görcsös fájdalmak vacsora után: ilyen az eperoham

Az epekő igen gyakori, a felnőttek mintegy 10 százalékát érintheti, és a legtöbb esetben semmilyen problémát vagy fájdalmat nem okoz, a "tulajdonosa" nem is tudja, hogy neki epeköve van, és ennek meglétét csak képalkotó vizsgálat segítségével lehet megállapítani. A tünet nélküli, úgynevezett "csendes" epekövekkel nem szükséges foglalkozni, nem igényelnek kezelést. Azonban esetenként az epekő elzárhatja az epevezetőt, és görcsös fájdalmakat, hányingert és hányást, lázat is okozhat. Súlyosabb esetben az epekő szövődménye lehet gyulladás, sárgaság, viszketés is.

Okozhat-e korábbi halálozást az epekő?

Ha valakinél egyszer már jelentkezett az epegörcs, annak sajnos számítania kell arra, hogy ez a roham bármikor visszatérhet (az eperohamot gyakrabban tapasztalhatjuk meg éjjel, illetve nehéz, zsíros élelmiszerek elfogyasztása után). Az epegörcs, illetve epekő elleni leggyakoribb kezelési módszer az epehólyag műtéti eltávolítása. Ez az esetek mintegy 99 százalékában megakadályozza a további kellemetlen tünetek megjelenését. Az epehólyag hiánya általában nem okoz semmilyen további panaszt, de az esetek 10-15 százalékában krónikus fájdalom, állandó hasmenés alakulhat ki a műtétet követően.

Az epeköveket az esetek nagy részében műtéttel távolítják le

Az epehólyag eltávolítására két módszer is a szakemberek rendelkezésére áll: a nyitott műtétet egy kisebb hasi bemetszésen keresztül végzik, és néhány napos kórházi tartózkodásra van szükség utána. A laparoszkópiás eljárás során néhány kis "lyukon" keresztül vezetik be a műszereket a hasüregbe, és ezek segítségével távolítják el az epehólyagot. Ez utóbbi esetben általában csak egy napot kell a kórházban tölteni.

A laparoszkópiás műtét után egy-két héttel már vissza lehet térni a korábbi életmódhoz, diétához, míg a hagyományos, nyitott műtét után a lábadozási idő valamivel hosszabb.

A testmozgás csökkenti az epekő kockázatát

Indokolt esetben lehetőség van az epekő gyógyszeres kezelésére is. Ilyenkor a gyógyszer savas hatóanyagának segítségével feloldhatóak az epében kialakult kövek. A gyógyszeres eljárásnak több hátránya is van, például, hogy csak bizonyos típusú, úgynevezett koleszterinkövek esetében alkalmazható, és a gyógyszereket hosszú időn keresztül, akár évekig is kell szedni.

Emellett, csak az esetek mintegy felében várható teljes gyógyulás, és ha a gyógyszer szedésével leáll az érintett, akkor megnő az epekő kiújulásának az esélye.

Az epekő szövődményei

A legmodernebb technikák közé tartozik az úgynevezett ESWL-terápia (extracorporeal shock wave lithotripsy – kőzúzás, lithotripszia), melynek során irányított lökéshullámokkal zúzzák szét az epehólyagban található köveket, melyek aztán a széklettel távozhatnak a szervezetből. Ez a terápia azonban csak egy-két kisebb méretű kő esetén alkalmazható sikerrel.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.