A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Szenzációs felfedezés: visszafordítható a májkárosodás

#fehérje #máj #májbetegség
2017.03.29. Módosítva: 2017.03.29.

Visszafordítható az a károsodás, amit a fehérjeszegény étrend okoz a májban. Vagyis ha elegendő fehérjét viszünk be újraépítheti magát a májunk.

Hirdetés

A kutatásban a Surrey-i Egyetem Állatgyógyászati Iskolája és a Sao Paulo Egyetem kutatói fogtak össze, témájuk az alacsony fehérjetartalmú étrend hatása volt a májra.

A kutatók két csoportnyi egeret figyeltek meg öt héten át – az egyik csoport étrendjében normális mennyiségű fehérje volt, a másik csoport pedig fehérjében szegény táplálékot kapott – a kutatók így figyelték meg azt, hogy a fehérjemennyiség csökkenése milyen szintén károsítja a májat.

Így pusztítja a fehérjeszegény diéta a májat

Egy új módszer, a design-alapú sztereológia* használatával a kutatók képesek voltak megbecsülni három dimenzióban a máj térfogatát, illetve a májsejtek számát és méretét. Ennek segítségével sikerült megaállíptani azt, hogy a fehérjehiányos diéta az egerek májának térfogatát 65 százalékkal csökkentette. Emellett 46 százalékkal csökkent a hepatociták (májsejtek)térfogata – 90 százalékkal pedig megnőtt a kétsejtmagvas hepatociták száma, ennek következtében csökkent a máj működőképessége.

A máj megfelelő fehérjebevitel mellett képes újjáépíteni magát

A kutatás arra is rávilágított, hogy az alacsony fehérjetartalmú étrend 20 százalékkal csökkentette a máj által termelt albumin nevű fehérje mennyiségét is – az albumin fontos biomarkerként utal arra, hogy a máj mennyire képes részt venni a táplálkozási folyamatban.

Ha a máj ilyen mértékben károsodik, funkciói és hatásfoka is csökkennek, ez pedig ronthat mind az idegrendszeri, mind pedig a mozgásszervi funkciókon, emellett így még a gyógyszereket is kevésbé tudjuk lebontani. A kutatásból szintén kiderült: a kétmagvú hepatociták gyarapodása utal arra, hogy a máj megpróbálja ellensúlyozni az étrend okozta kárt.

A májunk csodákra képes

Az öt hét elteltével normális mennyiségű fehérjét tartalmazó étrendre tért át az alultáplált csoport. Ennek következtében 85 százalékkal növekedett az egymagvú hepatociták száma és másfélszeresére nőtt a máj térfogata. Ezen eredmények arról árulkodnak, hogy a máj képes regenerálni önmagát és visszafordíthatja azon káros folyamatokat, amelyek az étrend miatt jelentkeznek. A kutatók véleménye szerint több idő elteltével a máj akár még tovább is képes regenerálni magát.

None

A Surrey-i Egyetemen tanító Dr. Augusto Coppi, a tanulmány szerzője szerint nem szabad alábecsülnünk a fehérjék fontosságát étrendünkben. Ezek ugyanis testünk működőképességét alapozzák meg, segítenek abban, hogy felépítsük és regeneráljuk szöveteinket, vagy éppenséggel enzimeket és hormonokat tudjunk termelni.

"A túl kevés fehérje károsítja májunk működését. Kutatásunk szerint a májban és sejtjeiben aggasztó mértékű sorvadás látható, ez pedig az egész test anyagcseréjére kihatással lehet. Azonban arra is rájöttünk, hogy mindezen károsodás nem végleges, a májnak képes arra, hogy regenerálja magát és normálisan tudjon működni."

"Ez egy reménykeltő felfedezés mindazok számára, akik hosszú ideig nem táplálkoztak megfelelően– nem kell amiatt aggódniuk, hogy szervezetükben végleges a károsodás. Kutatásunk újszerű abban, hogy sztereológiai módszerrel figyeltük a 3D tér változását a máj struktúrájában a fehérjehiány feloldása után."

* Sztereológia jelentése: aháromdimenziós szerkezeteknek, a térbeli viszonyoknak a kétdimenziós kép alapján történő rekonstrukciója.

Forrás: Nutrition
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.