Ezeket látta már?

1987 óta dolgoznak a malária elleni védőoltáson, végre használni fogják

Malária elleni véőoltás, afrika, malária, moszkító

Afrikában elkezdik a gyerekeknek szóló malária elleni védőoltáskampányt.

A maláriát, avagy váltólázat paraziták okozzák, amelyeket szúnyogok terjesztenek emberről-emberre. A maláriaparaziták öt ismert törzse közül a Plasmodium falciparum a leginkább halálos, évente több százmillió maláriás esetért felel világszerte. A malária parazitájának emberre legveszélyesebb törzse - átlépve a fajok közti határt - a gorillákról kerülhetett át az emberre. 

A malária terjedése

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a nőstény Anopheles szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a megfertőzött ember májábanmaradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket és tovább szaporodnak.

A malária elleni védőoltás

Az RTS,S nevű fehérje-alapú oltóanyag lényege, hogy az immunrendszert arra készteti, támadja meg a szúnyogcsípéssel a szervezetbe bejutó parazitát. A korai tesztek azt mutatják, a beoltott 5-17 hónapos csecsemők közel 40 százaléka vált védetté a maláriával szemben. Sokat várnak ettől a védőoltástól: Malawiban, Kenyában és Ghánában fogják bevetetni a paraziták ellen. 

A malária felbukkanása a világon A malária felbukkanása a világon Forrás: shutterstock.com

A cikk további részleteit ide kattintva lehet elérni!

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához