A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A hepatitis C vírus tünetei: korai diagnózis, teljes gyógyulás

#fertőzés #HCV #hepatitis C #vírus
2018.04.27. Módosítva: 2018.04.28.

Világszerte mintegy 70 millió, Magyarországon mintegy 50.000 a hepatitis C vírussal fertőzöttek száma. Ám korszerű, új gyógyszerekkel lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a hepatitis C vírus! Lássuk, hogyan.

Hirdetés

A Párizsban 2018 áprilisában lezajlott nemzetközi májbetegség konferencián szakértők megerősítették, hogy elpusztítható a vírus. Ezek a készítmények térítésmentesen állnak rendelkezésre a magyar betegek részére, így - amennyiben a többnyire tünetmentes fertőzöttségre fény derül - több ezer hazai érintett kerülheti el a halálhoz vezető májzsugort és májrákot. A fertőzöttség kockázatát ma már egy internet alapú, okostelefonon is elérhető, de nem validált kockázatbecslő kérdőív kitöltésével is fel lehet mérni.

Mi a hepatitisz C vírus?

A hepatitisz C vírus (HCV) elsősorban vérrel, vérkészítménnyel vagy vérzéses beavatkozással, tevékenységgel terjedő fertőző betegség. A fertőzés elszenvedésekor ritkán alakul ki tünetekkel járó heveny (akut) májgyulladás, ám a fertőzés az esetek nagyobb részében, 50-70%-os arányban krónikussá válik, ami legtöbbször tartós májgyulladással jár (idült HCV hepatitisz). Ilyenkor – kezelés nélkül – hosszú évtizedek alatt májzsugorhoz, májrákhoz és ezek következményeihez vezethet. Más esetekben az idült fertőzés az esetek 10-20%-ában májgyulladás nélkül zajlik.

Napjainkban a legfőbb fertőzési út az intravénás kábítószer-használat. Ritkább az egyéb, legtöbbször szintén vérzéssel kapcsolatos átviteli mód: szülés, szexuális átvitel, felszippantható kábítószer az orrnyálkahártya sérülése, közös szippantó eszköz esetén, nem megfelelő higiénés körülmények között végzett akupunktúra, tetoválás, testékszer behelyezése, közös borotva-, manikűrolló-, vagy fogkefehasználat, illetve orvosi beavatkozások, pl. vesepótló kezelés (dialízis).

A vérkészítmények 1992-ben megkezdett ellenőrzése előtt a vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel volt a legjellemzőbb. Napjainkban a vérkészítményeket szigorúan ellenőrzik, az egészségügyi ellátások pedig egyszer használatos eszközökkel, megfelelő higiénés rendszabályok betartásával történnek. Ezért a vírusátvitel veszélye az orvosi ellátás során manapság elenyésző. Ugyanakkor az 1992 előtt vért, vérkészítményt kapók veszélyeztetetteknek tekintendők és szűrendők.

A szexuális úton történő fertőződés valószínűsége tartós párkapcsolatokban elenyésző (1-2%), de bizonyos szexuális szokások szintén veszélyforrásnak tekinthetők (különösen férfi homoszexualitás, promiszkuitás, partnerek gyakori váltogatása). A fertőzött anyák újszülöttjei csak néhány százalékban fertőződnek meg.

Hepatitis C vírus: az új mobilapplikáció segít felmérni a fertőzöttség kockázatát

A hepatitis B és C vírus fertőzöttség vizsgálata nem része a rutin betegellátásnak, a szokásos orvosi ellátások során a fertőzöttségre általában nem derül fény, pedig a vírusfertőzések időben történő felismerése lehetőséget ad a nem ritkán súlyos következmények elkerülésére vagy azok kockázatának csökkentésére. Éppen ezért indokolt esetben célzott szűrővizsgálatra van szükség.

A Májbetegekért Alapítvány kifejlesztett egy HepaCare® nevű mobil applikációt (iOS és Android operációs rendszerekre). Ez egy kockázatbecslő kérdőív és betegtájékoztató rendszer, amellyel a felhasználó felmérheti a hepatitis B vírus (HBV) valamint a hepatitis C vírus (HCV) fertőzöttségének kockázatát (nagyon magas, az átlagosnál magasabb, vagy az átlagosnál nem magasabb kockázat). A kockázatbecslés szakmai meggondolásokon alapul, de a kérdőív nem validált. Az appot letöltők abban kapnak segítséget, hogy eldönthessék, szükséges-e szűrővizsgálaton részt venniük, hogy hol és hogyan vehetnek részt szűrésen, illetve hogy fertőzöttsége esetén hol és hogyan kaphatnak megfelelő ellátást.

Mit ehetünk, ha májzsugorral állunk szemben? Kattintson tovább!

A hepatitis C vírus fertőzés ma már gyógyítható

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciója megerősítette: az időben történő felfedezéssel és kezeléssel megelőzhető a májzsugor, elkerülhetők a súlyos következmények; a korszerű, új gyógyszerekkel pedig lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus. A betegségről, a veszélyeztetettségről és a kezelési lehetőségekről bárki tájékozódhat a betegszervezetek és szakmai társaságok honlapjain,valamint háziorvosánál.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.