A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Influenza: megbízható a kombinált oltóanyag!

#fertőző betegség #influenza #védőoltás #vírusfertőzés
2011.01.14. Módosítva: 2015.11.04.

Megbízható az influenza elleni háromkomponensű oltóanyag a szert tesztelő orvos szerint. Ugyanolyan hatékony, és általában ugyanolyan, többségében enyhe mellékhatásokat okozhat az idei, influenza elleni háromkomponensű oltóanyag, mint a korábbi években forgalmazott magyar vakcinák - osztotta meg hatvan páciens tesztelése alapján szerzett tapasztalatait Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos az MTI-vel. Az évenkénti oltást az ÁNTSZ is javasolja.

Hirdetés

Az idei szezonális oltóanyagot - a 2009-ben forgalomba hozott H1N1 vakcinához hasonlóan - most is Pilisvörösváron, illetve egy veszprémi háziorvosi rendelőben tesztelték a gyártó Omninvest megbízásából - mondta Tamás Ferenc. Kora ősszel hatvan-hatvan embert oltottak be, ők hasonlóan reagáltak az idei influenzaszezonban használatos háromkomponensű (a hagyományos vírustörzsek és a H1N1 vírus ellen is ható) vakcinára, mint a korábbi szezonális influenza oltóanyagaira, illetve a kifejezetten a H1N1 vírussal szemben kifejlesztett védőoltásra.

A többségnél semmilyen mellékhatást nem észleltek, csak kevesen panaszkodtak bőrpírra, kisebb duzzanatra, fejfájásra, hőemelkedésre vagy másfajta tünetre - hangsúlyozta Tamás Ferenc.

Az orvos tapasztalatai szerint az idei, várhatóan január második felében kezdődő és februárban tetőző influenzajárvány ellen védő oltóanyag hatékonyságát, illetve mellékhatásait tekintve is hasonlóan megbízható, mint a korábbi években használt vakcinák voltak.

A pilisvörösvári háziorvos nem osztja azokat a nézeteket, amelyek szerint fölösleges oltást kérniük az idén azoknak, akik a 2009-2010-es szezonban beadatták maguknak a "sima" vagy a H1N1 elleni vakcinát, esetleg mindkettőt. Szerinte vannak, akik valóban máig védettek, mások elkaphatják ugyan a betegséget, de a szervezetükben maradt még annyi ellenanyag, hogy könnyen túljutnak a fertőzésen, míg többen elvesztették védettségüket. Hogy ki melyik csoportba tartozik, azt csak egy viszonylag drága szerológiai vizsgálattal lehetne kimutatni, ezért aki biztosra akar menni, az feltétlenül oltassa be magát - hangsúlyozta Tamás Ferenc.

Hozzátette: a tavalyi heves kampányhoz képest most elég nagy a csend, talán ezért is jelentkeznek kevesebben oltásért, bár az aktivitás körzetenként változó.

Nem változott az az előírás, amely szerint a rizikócsoportok ingyen kapják a vakcinát. E csoportba tartoznak az elkövetkező hónapokban terhességet tervező nők is - mondta a háziorvos.

Az MTI megkeresésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál megerősítették az oltóanyagot évek óta tesztelő pilisvörösi háziorvos által elmondottakat. Paller Judit országos tiszti főorvos szerint az egyén immunállapotától függ, hogy megmarad-e a védettsége annak, aki egy évvel korábban kapta meg az oltást, ezért az ÁNTSZ is az évenkénti védőoltást javasolja.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.