A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kanyaró: oltóanyagot juttatnak Kárpátaljára

#járvány #kanyaró #oltóanyag #vírusos megbetegedés
2018.01.26. Módosítva: 2018.01.26.

Eddig nyolcezer adag kanyaró elleni védőoltást juttattak el Kárpátaljára! A védőoltások kiszállítása pénteken kezdődik meg.

Hirdetés

A kormány tavalyi ötezer kanyaró elleni vakcinával támogatta a kárpátaljaiak járvány elleni védekezését. A védőoltások biztosítása a határon túli magyarság számára a határainkon túlról érkező járványügyi kockázat csökkentésének eszköze és egyben kapcsolaterősítésis. A határ menti területek járványügyi biztonságával hazánk járványügyi biztonsága is erősödik.

Gyorsan terjed a kanyaró Kárpátalján

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó hétfőn azt közölte, hogy Kárpátalján gyorsan terjed a kanyaró, de a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag, és az Ukrán Egészségügyi Minisztériumnál süket fülekre találnak a vakcinák biztosítására vonatkozó kérések. A técsői járásban hétfőtől két hétre járványszünetet rendeltek el minden iskolában és óvodában, mert ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma, és szintén sok a kanyarós beteg az ungvári és a huszti járásban.

Hennagyij Moszkal jelezte, a január 19-ei állapotok szerint Kárpátalján mintegy 300 kanyarós beteget regisztráltak, és naponta újabb eseteket jelentenek. A fertőzöttek 78 százaléka 17 évesnél fiatalabb, a betegség terjedésének fő oka pedig az, hogy a gyerekeket nem oltották be kanyaró ellen a megfelelő időben, mert nem volt oltóanyag - közölte.

A legnagyobb gond az, hogy Kárpátalja továbbra sem kap vakcinákat, az egészségügyi minisztérium a múlt évben a védőoltások szükséges mennyiségének kevesebb mint harmadát szállította le - írta, megjegyezve, ezért volt kénytelen Magyarországhoz fordulni, hogy humanitárius segélyként juttasson vakcinákat Kárpátaljára.

Mi a kanyaró?

A kanyaró heveny, nagy fertőzőképességű kiütéses vírusbetegség, amely napjainkban főleg az oltatlanok körében okoz kiterjedt járványokat. A leghatékonyabb megelőzési módszer az átoltottság fenntartása.

Újra terjed a kanyaró: mi a teendő? Kattintson tovább!

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltásokat 1969-ben vezették be életkorhoz kötött kötelező oltások formájában, és 1989-től kezdődően bevezették az újraoltást a hosszú távra szóló védettség kialakításáért. Magyarországon csak néhány behurcolt, elszigetelt eset fordult elő, honi eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem történt.

Az államtitkárság közölte, a Magyarországon egyedülálló kötelező védőoltási rendnek köszönhetően a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad.

forrás: MTI

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.