A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kelet felé tart az influenza!

#általános egészségügyi téma #influenza #vírusfertőzés
2011.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

Előretört Európában az influenza, és kelet felé tart! Emelkedik a szezonális influenzában megbetegedők száma az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Franciaországban, miközben a vírus kelet felé terjeszkedik.

Hirdetés

Több száz embert ápolnak intenzív osztályokon, és növekszik a halálozások száma is. Az ECDC szakemberei aggodalmukat fejezték ki különösen amiatt, hogy a mostani influenzaszezonban - amelyet a H1N1-vírustörzs dominál - nagy számban betegednek meg fiatalok.

"Védőoltással még az influenzaszezon közepén is elkerülhető lenne sok megbetegedés és elhalálozás" - közölte Marc Sprenger, a szervezet igazgatója. AZ ECDC legutóbbi heti jelentéséből kiderült, hogy Spanyolországban 24, Hollandiában 11, Írországban hat influenza miatti halálesetet jelentettek. A brit hatóságok tájékoztatása szerint a szigetországban október óta, vagyis a szezon kezdetétől eddig legkevesebb 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés.

"Figyelembe véve, hogy mi történik Franciaországban, Hollandiában és Írországban, láthatjuk, hogy a járvány nyugatról kelet felé tart" - mutatott rá Angus Nicoll, az ECDC influenza szakértője. Véleménye szerint Nagy-Britannia - ahol az intenzív osztályokon influenzás betegek garmadáját kezelik, és az oltások iránti hirtelen kereslet néhány helyen hiányhoz vezetett - figyelmeztető példa lehet a keletebbre fekvő országok egészségügyi hatóságai számára.

"Aggaszt minket, hogy ugyanolyan halálozási minta mutatkozik, mint a 2009-2010-es H1N1-járvány idején. Vagyis a fiatalok, elsősorban a klinikai kockázatot mutatók vannak veszélyben, de azokat is elkaphatják a kórt, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt korábban - fogalmazott. - Más országokban is hasonló mintára lehet számítani."

A pontos halálozási arány meghatározásához általában több hónapra vagy akár egy évre is szükség van, így Nicoll szerint nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a Nagy-Britanniában közzétett adatok csak "minimum becslést" jelentenek.

Idén világszerte olyan szezonális influenza-oltást kínálnak, amely a H1N1-vírustörzset is tartalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint ugyanis a tavaly pánikot okozó törzs lehet a domináns az északi félteke influenzaszezonjában.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.