A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Meghűlés, nátha - mit tegyünk?

#fertőző betegségek #vírusfertőzés
2017.10.27. Módosítva: 2017.10.27.

Meghűlés, nátha, influenza? Azonos fogalomkör, vagy eltérő betegségek? A közbeszédben sokszor bizony összekeverjük, pedig vannak nem csekély különbségek, lássuk tehát a náthát!

Hirdetés

Mi pontosan a nátha?

A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyán, ezzel kellemetlen helyi és általános tüneteket okozva.

A közönséges meghűlést számos vírus okozhatja. Ilyenek pl. a Picornavírus, Rhinovirus, valamint az angol néven Resipratory Syncitial Virus (RSV).

A megfázás kockázata jelentősebb a legyengült szervezetű, idősebb, vagy más betegségben szenvedő embereknél.

Általában néhány nap alatt ki lehet gyógyulni ebből a kellemetlen betegségből, azonban ha nem figyelünk oda a betegség megelőzésére, akár szövődmények is felléphetnek.

Kellemetlen szövődmény lehet az arcüreggyulladás, középfülgyulladás, vagy akár tüdőgyulladás is.

A megfázás, nátha tünetei a fertőződést követően 1-3 napon belül jelentkeznek.

Nátha tünetei és kezelése

Általában gyengeség, elesettség, hőemelkedés, orr – torok – és fejfájás, valamint szemfájdalom tapasztalható. A meghűlést a fül, a melléküregek, vagy a légcső és a hörgők baktériumos felülfertőződése követheti; ilyenkor már szükségessé válhat antibiotikum adása is.

A meghűlés kezelése nem igényel különösebb erőfeszítést. A legfontosabb, hogy a beteg meleg, kényelmes környezetben legyen, lehetőleg oihenjen. Folyadékpótlás többek között azért is ajánlatos, mert így az orrváladék hígabb marad, és könnyebben ürül.

Napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásával kellő vitaminhoz juthat szervezetünk. A vitaminokat lehet multivitaminnal, vény nélkül kapható kombinációkkal is pótolni.

Milyen gyógyszereket lehet szedni nátha esetén?

A meghűlés gyógyszerei igen népszerűek, de valódi hasznosságuk vitatható. Az aszpirin fokozhatja a vírusürítést, a tüneteket pedig csak mérsékli.

Gyermekek vagy serdülők számára paracetamol vagy ibuprofen ajánlott, az aszpirin adása tilos, mivel Reye-szindróma kialakulásának veszélyével jár, ami végzetes kimenetelű lehet.

Párásítóból vagy gőzzel végzett inhalálás segíthet feloldani a légúti váladékot, enyhíti a mellkasi panaszokat. Az orrjáratok átmosása fiziológiás sóoldattal pedig segíthet a makacs lerakódások eltávolításában. A fellépő köhögést, ha szükséges, köhögéscsillapítóval lehet kezelni.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.