A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Szülők figyelmébe: ezekről a betegségekről tudni kell!

#fejtetvesség #fertőzés #torokgyulladás
2017.10.09. Módosítva: 2017.10.09.

Az óvodás, iskolás korú gyermekek szüleinek érdemes felkészülni arra, hogy a kicsik előbb-utóbb találkoznak valamilyen fertőző betegséggel. Melyek a leggyakoribb problémák, melyek a gyerekeket érinthetik? Milyen tünetek utalhatnak ezekre a betegségekre?

Hirdetés

Az ovis csoportszobákban és az iskolai osztálytermekben összezárt gyermekek között igen könnyen terjednek el a különböző fertőző betegségek, különösen a hűvösebb, őszi-téli hónapokban.

A legtöbb szülő igyekszik mindent megtenni azért, hogy a gyerek minél kevesebbet legyen beteg (vagy legalábbis minél gyorsabban felépüljön), de sajnos teljesen nem lehet kizárni a fertőzések lehetőségét. A legtöbb embernek a fertőző betegségekről a nátha és az influenza jut eszébe, de lássunk még néhány olyan problémát, amelyek a gyerekek körében különösen gyakoriak lehetnek.

A kötőhártyagyulladásra nagyon kell figyelni

A fertőző kötőhártyagyulladás (mely lehet vírusos, illetve bakteriális eredetű) tünetei közé tartozik a szemek kipirosodása, duzzanata, váladékozása, viszketése, valamint a fokozott könnyezés. A kötőhártyagyulladás gyakran köthető össze valamilyen felső légúti fertőzéssel, mert a gyerekek egyszerűen "beledörzsölik" a kórokozókat a szemükbe.

A legtöbb esetben a gyulladás rövid időn belül magától is meggyógyul, de ha néhány napon belül nem javul a beteg állapota, szükség lehet antibiotikum tartalmú kenőcsök alkalmazására is. A kellemetlen tüneteket enyhítheti, ha naponta többször kitöröljük a szemet egy langyos vízbe áztatott, tiszta, puha kendővel. A szövődmények rendkívül ritkák.

Óvodai, iskolai közösségben, bárhol előfordulhat fejtetü fertőzés

Betegség, ami ellen nincs gyógyszer

A kéz-láb-száj betegség egy vírusfertőzés, mely főleg az öt éven alatti kisgyerekeket érintheti (de ezt természetesen nem zárja ki, hogy felnőttek is megfertőződjenek). A fertőzés általában közvetlen érintéssel, ritkábban fertőzött felületeken, használati tárgyakon keresztül terjed.

A betegség tünetei közül a legjellegzetesebb a száj körüli területen vagy az ajkak belső nyálkahártyáján, a tenyéren, illetve a talpon megjelenő, sok apró, lapos kiütés, melyek igen kellemetlenül viszkethetnek, különösen a felnőtteknél. Emellett láz, általános rosszullét, hányinger és hányás, fáradékonyság és étvágytalanság jelentkezhet.

A betegség 7-10 napon belül elmúlik, gyógyszer nincs ellene, de a tüneteket fájdalom- vagy lázcsillapítóval lehet kezelni. A komolyabb szövődmények ritkák, de előfordulhat, hogy a körmök leesnek (a legtöbbször bármilyen beavatkozás nélkül vissza is nőnek).

Kellemetlen lakótárs, ami betegséget hordoz

A fejtetű egy olyan apró élősködő, mely a hajas fejbőrön (ritkábban a szemöldökben) telepszik meg. A gyerekek között különösen könnyen terjed, hiszen játék, olvasás, beszélgetés közben sokszor összedugják a fejüket, vagyis közvetlen kapcsolatban lehetnek a másik hajával.

Kevésbé jellemző, hogy a fertőzött személy használati tárgyairól vagy ruhadarabjairól, például fésűjéről vagy sapkájáról kerüljön a hajunkba a fejtetű. A közkeletű vélekedéssel ellentétben a tetvességnek semmi köze ahhoz, hogy mennyire tiszta vagy éppen ápolatlan valaki, sem a hajhossz, sem pedig a "kócosság" nem befolyásolja, hogy megtelepednek-e a hajában a tetvek vagy sem, és az sem igaz, hogy a fejtetűt a házi kedvencektől is elkaphatjuk.

A tetűfertőzésnek az első időszakban általában nincsenek tünetei, a kellemetlen viszketés csak 3-4 hétnyi fertőzöttség után jelenhet meg, de ezen kívül más tünet vagy éppen szövődmény rendkívül ritka. A fejtetű "diagnózisa" meglehetősen egyszerű: a hajban, illetve a hajas fejbőrön található apró, élő állat utal a fertőzésre, de a hajszálakon észrevehető fehér serkék is gyanakvásra adnak okot.

A tetvek ellen sokféle ecsetelőt, gyógysampont lehet kapni, ezeket legalább két-három alkalommal, 8-10 naponta kell alkalmazni. A gyógyszeres kezelés mellett a bevizezett, igen sűrű fogú fésűvel érdemes naponta többször is átfésülni a hajat.

A gyerekek hajának rendszeres átvizsgálása segíthet abban, hogy időben észrevegyük a fejtetveket, így a kezelés is hatékonyabb, gyorsabb lehet, és annak az esélyét is csökkentjük, hogy a tetveket "továbbadják".

Ősszel a felsőlégúti fertőzések a leggyakoribbak... Olvasson tovább!

Élénkpirossá válik a nyelv ettől a betegségtől

A torokgyulladáshoz is kapcsolódóan is kialakulhat az 5-15 év közötti gyermekeknél a skarlát nevű, bakteriális eredetű betegség, melynek tünetei között találhatjuk a lázat, a torokfájást, a fejfájást, a megduzzadt nyirokcsomókat, valamint a jellegzetes, vöröses színű és érdes felületű bőrkiütéseket, melyek először a mellkason, a hónaljban, illetve a fülek mögött jelennek meg.

Az orcák kipirosodhatnak, az arc többi része, a száj körüli terület azonban kifejezetten sápadt marad. Szintén jellegzetes a nyelv eperre emlékeztető elváltozása: a nyelven előbb fehér "bevonat" alakul ki, apró pirosas pöttyökkel, majd néhány nap elteltével a nyelv élénkpirossá válik.

A skarlát cseppfertőzéssel, fertőzött felületek megérintésével, illetve bőrkontaktussal is terjedhet, a lappangási idő néhány nap. A fertőzöttek egyötöde nem mutat tüneteket, de betegséget továbbterjesztheti. A skarlát antibiotikumokkal kezelhető, a szövődmények napjainkban már ritkák.

A skarlát, akár csak a legtöbb jellegzetes óvodai és iskolai fertőző betegség megelőzésében nagy szerepe van a gyakori kézmosásnak; arra is tanítsuk meg a gyerekeket, hogy a személyes használati tárgyaikat ne osszák meg másokkal.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.