A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Vizsgálat: a H1N1 influenza iskolai terjedése

#influenza #vírusfertőzés
2011.02.03. Módosítva: 2015.11.04.

A H1N1 influenza iskolai terjedését vizsgálták Amerikában. Egy amerikai általános iskolában követték nyomon a H1N1-vírus terjedését egy brit-amerikai közös kutatás keretében - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).

Hirdetés

A tanulmányt részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertették.

A vizsgálatba a pennsylvaniai általános iskola 370 tanulóját vonták be, akik 295 háztartásban éltek. A kutatók egybevetették az ülésrendet, az órarendet, az iskolabusz menetrendjét, a felügyeleti rendet és a hiányzási listákat, majd megbecsülték, hogy melyik úton, mekkora eséllyel adták át a gyerekek a vírust.

Kiderült, hogy a fiúk és a lányok is háromszor nagyobb valószínűséggel adták át az influenza vírusát egymás között, mint a különböző nemű tanulók. Az osztálytársak között az átadási arány ötször nagyobb volt, mint más osztályokba járó diákok irányában, ám érdekes módon az már nem növelte jelentősen a továbbadás valószínűségét, ha valaki padtársa volt a tantermen belül az előzően megfertőződött "láncszemnek".

"Ez az egyik legátfogóbb tanulmány arra, hogy miként terjed iskolás gyerekek körében az influenzajárvány, és egyúttal sokat elárul nekünk arról is, hogyan befolyásolják a közösségi hálózatok a továbbadást" - mondta el Simon Cauchemez kutatásvezető, a londoni Imperial College járványkitöréseket elemző és modellező központjának munkatársa.

A kutatók reményei szerint a tanulmány adatait felhasználva pontosabb modellt készíthetnek, amely segítheti az egészségügyi döntéshozókat a járványok hatékonyabb kezelésében. Választ adhat a modell például arra, hogy be kell-e zárni egy iskolát, illetve a járvány mely pontján szükséges ezt megtenni. A vizsgált iskolát például 18 nappal a járvány kitörését követően zárták be, amikorra az ott tanulók 27 százalékánál már megjelentek az influenza tünetei. Az elemzés szerint ezen a ponton az átadási arány már csökkenni kezdett, így az iskola bezárásának már kevés hatása lehetett.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.