A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

7 tipp védőoltás esetére

#védőoltás
2017.01.24. Módosítva: 2017.01.24.

Kisbabát, kisgyermeket visz oltásra? Egy újonnan megjelent tanulmány hasznos tippjeivel megkönnyítheti a gyermek felkészítését és megnyugtatását védőoltás esetére. A legfontosabb tanácsok: a figyelemelterelés segít, ám a túlzott nyugtatgatás visszaüthet!

Hirdetés

A praktikákat olyan szakemberek állították össze, mint Neil Schechter, a Connecticuti Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa.

A gyermek oltás előtti felkészítéséhez tanácsaik a következők:

* A két évesnél idősebb kicsiket közvetlenül az oltás előtt kell beavatni, elmondani nekik mi fog történni, milyen érzés lesz és miért fontos, hogy így történjen.

* 6 hónapos korig jól beválik a kisbabáknál, ha az közvetlenül az injekció beadása előtt kevés cukros vízbe mártjuk a cumijukat.

* Az érzéstelenítő hatású krémek használata nem szerencsés, de a különösen ideges természetű vagy félős kicsiknél megfontolandó ez a lehetőség.

Schechter és kollégái további hasznos tippekkel szolgálnak a gyermek megnyugtatására az injekció beadása közben:

* A szülő mindenképpen legyen ott a szobában az oltás beadásakor.

* Tereljük el a gyermek figyelmét életkorának és természetének megfelelő eszközökkel. Akár egy kis történet kitalálásával, felolvasással vagy mély légzésre ösztönzéssel.

* A szülő legyen őszinte, segítő szándékú, de ne mutasson sajnálatot vagy bűntudatot.

* Ne vigyük túlzásba a vigasztalást sok gyermek ettől, ugyanis inkább ideges lesz, mint megnyugszik.

"Lehet, hogy ellentmond ösztöneinknek, de a túlzott vigasztalgatás, együttérzés és sajnálkozás felnagyíthatja a félelmet a kisgyerek szemében, míg a humor és a figyelem elterelése hatásosnak bizonyul."— írják Schechter és kollégái, akik az aggódó szülőknek azt üzenik: bármilyen félelmetesek is, a nagyméretű tűk kisebb fájdalmat okoznak.

"Úgy tűnik, mintha egy rövidebb, vékonyabb tűvel lehetne az injekciót a legkisebb fájdalom okozásával beadni, azonban a valóságban nem így van."— áll a tanulmányban. A szerzők megjegyzik: "Számos tanulmány foglalt már állást a hosszabb tűk mellett, mivel ezek nagyobb valószínűséggel hatolnak át az izmokon, mint a rövidebbek, így kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget okoznak."

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.