A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fontos tudni: ezek a szalmonella tünetei

#bakteriális fertőzés #diagnózis #fertőző betegség #terápia
2018.07.25. Módosítva: 2018.07.25.

Úgy tűnik, a szalmonella baktérium is ugyanazokat az ételeket kedveli, amiket mi: a spenótot, a mogyorót, a pisztáciát és a mogyoróvajat.

Hirdetés

Ezt tehát tudjuk, a tüneteket azonban sokan félreértelmezik, ezért lássunk most egy kis összefoglalót a szalmonellózis ismérveiről és tüneteiről.

A szalmonella tünetei

A kórokozót több mint száz éve ismerjük. A baktériumot egy Salmon nevű amerikai tudós fedezte fel, róla kapta nevét is a kórokozó.

A szalmonellózis elsődleges tünetei a hasmenés, láz és gyomortáji görcsök, amelyek a fertőzést követő 12-72 órában alakulnak ki.

Egyes szalmonellás betegeknél ízületi fájdalmak, szemirritáció és fájdalmas vizelés is kialakulhat. Ez a Reiter-szindróma, aminek lefolyása hónapokig, sőt évekig is tarthat.

A betegség 4-7 napig tart; ennyi idő alatt a beteg általában kezelés nélkül is gyógyul. Bizonyos esetekben azonban kórházi ápolásra is szükség lehet.

Miért veszélyes a szalmonella?

A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen vigyázzanak a szalmonellózissal, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.

Hasmenés: mit együnk és mit ne? Kattintson tovább!

A hasmenéses tüneteket produkáló betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük visszaáll a normális állapotába. A betegség általában 5-7 nap alatt kezelés nélkül gyógyul. Fontos azonban az állandó folyadékpótlás. Súlyos hasmenés esetén intravénás folyadékpótlás is szükségessé válhat.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.