A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Pajzsmirigy túlműködés tünetei, kezelése

#golyva #pajzsmirigy túlműködés #pajzsmirigyzavar
2018.08.27. Módosítva: 2018.08.27.

A pajzsmirigy túlműködése, azaz a hyperthyreosis, a mirigy által termelt hormonok emelkedett szintjével, illetve ezzel párhuzamosan az agyalapi mirigy által termelt szabályozó hormon, a TSH alacsony szintjével igazolható.

Hirdetés

Előfordul tünetmentes vagy tünetszegény változata, de sokszor jellegzetes panaszokat okoz, mivel az egész szervezet működésére kiható szabályozó hormon termelődik túl. Sikertelen gyógyszeres kezelés esetén, vagy az alapbetegségtől függően már első kezelési lépésként is szóba jöhet a sebészi beavatkozás. A témáról dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze beszélt.

Pajzsmirigy túlműködés: szapora a pulzusa, állandóidegesség

A pajzsmirigy túlműködés az anyagcsere fokozásával járó állapot, mely olyan tüneteket produkál, melyek összhangban vannak a szervezet fokozott üzemmódra kapcsolásával. Ezért a hyperthyreosis jellemzően normál étkezés melletti fogyással, hasmenéssel, szapora pulzussal, fokozott verejtékezéssel és csökkent melegtűréssel jár. A panaszok miatt igen könnyű összekeverni az enyhébb pánikbetegséggel, illetve egy-egy stresszes időszakkal. Ezeken kívül jelentkezhet még hajhullás, menstruációs panaszok és meddőség is.

A kivizsgálás a fenti panaszok esetén mindenképp indokolt. Először a legfontosabb és legegyszerűbb a TSH szint ellenőrzése, amennyiben az csökkent, akkor célszerű a T4 és a T3 értékeket is ellenőriztetni! A laborvizsgálat után javasolt a szerv ultrahangos vizsgálata, illetve szükség szerint FNAB (finomtű biopszia) elvégzése szükséges, hogy tisztázni lehessen a probléma okát. Ez lehet a mirigyben esetlegesen kifejlődött hormontermelő göb, vagy a mirigy diffúz megnagyobbodásával járó strúma, golyva. Az alapbetegség felderítésére izotópos vizsgálat, pajzsmirigy scintigraphia elvégzése is indokolt lehet.

Gyógyszerrel kordában lehet tartani a pajzsmirigy működésének zavarár

Gyógyszerrel a pajzsmirigyzavar helyreállításáért

A pajzsmirigy túlműködés kezelése részben oki, részben tüneti. A leggyakoribb okok az autoimmun hyperthyreosis (Graves-Basedow-kór), mely elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti, és lényege a szervezet által termelt és a pajzsmirigy sejtjeihez kötődő, azok fokozott működését okozó ellenanyagok. Ennek elsőszámú terápiás módja a gyógyszeres kezelés, mellyel kordában lehet tartani az értékeket a hormontermelés gátlásával.

Ha azonban a pajzsmirigy mérete összességében meghaladja az 50 ml-t, vagy az egyébként normális méretű mirigyállományban 3 cm-nél nagyobb göb, vagy többszörös göbök igazolódnak, a műtét jelentheti a végleges kezelést.

A másik fontos kezelési forma a jódizotópos kezelés. Ekkor izotópot adnak a páciensnek, amit a pajzsmirigyszövet felvesz fel, így az anyag azt elpusztítja.

Tudta, hogy szemproblémákat is okozhat a pajzsmirigy zavara? Kattintson!

A hyperthyreosis további gyakori formái idősebb korosztályban jelentkezhetnek inkább. Ez lehet többszörösen göbös golyva pajzsmirigy-túlműködéssel, illetve az egy vagy többgócú autonóm adenoma.

Az oki terápia mellett fontos a kísérő tünetek - például a szívpanaszok, magas koleszterin szint - megfelelő kezelése, például pulzusszabályozó, koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel és a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlása is.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése műtéttel

Sikertelen gyógyszeres, vagy jódizotópos kezelés esetén, vagy amikor eleve nem is érdemes elkezdeni a konzervatív terápiát, akkor a műtét hozhat tartós javulást. A szükséges vizsgálatok elvégzése után kell elhatározni, hogy a műtét indokolt vagy sem. A beavatkozás során a pajzsmirigy egy részét - vagy annak egészét - eltávolítják (lobectomia, near-total thyroidectomia), ezzel visszaszorítva a szerv hormontermelését.

Érdemes tudni, hogy a mirigy teljes eltávolítása esetén az illetőnek élete végéig pajzsmirigy hormonokat kell szednie! A leletek áttekintése után mérlegelnie kell az illetőnél a kockázat és haszon arányát. Ugyanis nem szabad olyan beavatkozást végezni, amelyiknek a kockázata nagyobb, mint a várható haszna. Ezt csak a beteggel együtt, a beteg részletes tájékoztatása után lehet eldönteni - mondja dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.