A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Vizes láb, püffedt boka: ez pajzsmirigyzavar is lehet

#fogyókúra #hízás #pajzsmirigybetegség
2018.07.22. Módosítva: 2018.07.22.

Gyakori panasz, hogy estére puffadtak, fájnak, duzzadtak a bokák: a tüneteket gyakran pajzsmirigy-alulműködés okozza. Lássuk, hogyan!

Hirdetés

Ha valakinek éjszakára bedagad a bokája,legtöbbször visszér-, vagy szívbetegségre, esetleg magas vérnyomásra gondolnak, pedig egészen már állhat a hátterében.

Mi utalhat pajzsmirigyzavarra?

Egyre több hölgy keres fel, hogy szeretne megszabadulni felesleges kilóitól, a derék körül lerakódott zsírpárnáktól. Gyakran már laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is hozzák magukkal – mondja Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Több beteg panaszkodik arról, hogy annak ellenére, hogy ügyel az étkezésre, rendszeresen mozog, a plusz kilók mégis megmagyarázhatatlanul kúsznak fel rá, rövid idő alatt. Ilyen esetben valóban fontos a pajzsmirigy állapotának ellenőrzése.

Ha indokolatlanul megnő a testsúlyunk, az pajzsmirigyproblémára utalhat

Hiába csökkent az étvágy, a pajzsmirigyzavar hízást okozhat

Napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Kétségtelen, hogy hátterében gyakran áll a csökkent étvágy ellenére is kialakuló elhízás. Ezért számos országban, kutatók sokasága dolgozik jól felszerelt laboratóriumokban azon, hogy minél előbb megmagyarázza ennek a jelenségnek a hátterét és megoldja ezt a jelentős gondot.

Egy friss kutatásban a szerzők 12 csökkent pajzsmirigy működésű beteget vizsgáltak 1 éven át és a testsúlyuk mellett meghatározták a testtömeg indexet (BMI-t), a szövetek összetételét, az egyének fizikai aktivitását is. Azt találták, hogy jól beállított pajzsmirigykezelés mellett, a vizsgált egyének átlagos testsúlya 83.7 kg-ról 79.4 kg-ra csökkent, ezzel egyidejűleg növekedett fizikai és szellemi aktivitásuk.

Gondolta volna? Ezek a pajzsmirigyhormonok fő hatásai. Kattintson!

Vizes láb, püffedt boka

A testsúly csökkenését elsősorban az ún. megkötött "rejtett" víz kiürülésére vezették vissza. Ez a megkötött víz (mixödéma) sokszor látható is a pajzsmirigybetegek szeme körül és lábán egyaránt. Mi is azt figyeltük meg, hogy ez a mixödéma a megfelelő kezeléssel jelentősen csökkenthető. A jó hír tehát egyértelműen az, hogy egy újabb terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre az elhízás elleni küzdelemben. A drasztikus és egyre többféle fogyókúrák előtt feltétlen gondolni kell a pajzsmirigy csökkent működésére.

Ha indokolatlanul megnő a testsúlyunk, az pajzsmirigyproblémára utalhat

Ödémás láb: pajzsmirigy-alulműködés is okozhatja

Amennyiben ez fennáll, akkor megfelelő orvosi kontroll segítségével történő kezelés hatására a megfelelő kalória bevitel mellett fokozatos fogyás érhető el. A "rossz" hír azonban az, hogy egyetlen lelet (pl. a TSH értéke) nem feltétlen jelzi a szövetek megfelelő hormonális ellátását, így nem ad feltétlen támpontot a diagnózishoz és a kezeléshez. A diagnózishoz a laborlelet mellett mindig figyelembe kell venni a beteg tüneteit és egyéb (például ultrahang) vizsgálat eredményeit.

Forrás: www.endokrinkozpont.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.