A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Paradicsommal - a stroke ellen?

#diéta #Stroke
2012.10.11. Módosítva: 2015.11.04.

Egy paradicsomban található vegyület csökkentheti a szélütés kockázatát. Csökkentheti a szélütés kockázatát, ha valaki sok paradicsomot vagy görögdinnyét eszik - vélik tanulmányuk eredménye alapján finn kutatók.

Hirdetés

A Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy a követéses vizsgálatba bevont férfiak közül 12 év alatt azoknál történt a legkevesebb szélütés, akik vérében a legmagasabb volt egy antioxidáns, a likopin szintje.

A likopin, egy növényi vegyület (karotinoid) adja a paradicsom, a görögdinnye, a paprika és a papaja élénk piros színét. A legtöbb ember számára a teljes évet tekintve a paradicsom a likopin legjobb étrendi forrása.

"A likopin erőteljes antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a test sejtjeit azoktól a károsodásoktól, amelyek végül betegséghez vezetnek" - magyarázta Jouni Karppi, a kuopiói Kelet-finnországi Egyetem kutatója. Laboratóriumi kísérletek eredményei arra is utalnak, hogy a likopin enyhíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

A követéses vizsgálatba 1031 férfit vontak be, akik életkora 46 és 55 év között volt az induláskor. Mérték vérükben a likopin, az alfa- és béta-karotin, valamint az A és az E vitaminok koncentrációját. Vérük likopinszintje alapján négy csoportba osztották a résztvevőket, a későbbiekben így hasonlították össze az

egyes alcsoportokban bekövetkezett szélütések számát.

A 12 év során összesen 11 szélütés történt a legmagasabb likopinszinttel élő negyedben, míg 25 a legalacsonyabb likopinszintű férfiaknál. Más befolyásoló tényezőket is figyelembe véve a kutatók számításai alapján 55 százalékkal kisebb volt a szélütés kockázata a magas likopinszinttel élő férfiaknál.

Bár a tanulmány nem tért ki a résztvevők általános étrendjére, megállapításai összhangban vannak a jelenlegi ajánlásokkal, amelyek fontosnak tartják a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztást.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.