A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Szelénnel az erősebb izmokért?

#Időskor
2009.01.01. Módosítva: 2016.12.21.

Egy új tanulmány szerint idősebbeknél az alacsony szelén bevitel az izomerő csökkenéséhez vezethet. A kutatók megfigyelései szerint azoknál a 65 év feletti férfiaknál és nőknél, akiknek a vérében alacsony a szelénkoncentráció, gyakrabban fordul elő az izomerő jelentősebb csökkenése a karokban, a könyöknél és deréktájon.

Hirdetés

Egy új tanulmány szerint idősebbeknél az alacsony szelén bevitel az izomerő csökkenéséhez vezethet. A kutatók megfigyelései szerint azoknál a 65 év feletti férfiaknál és nőknél, akiknek a vérében alacsony a szelénkoncentráció, gyakrabban fordul elő az izomerő jelentősebb csökkenése a karokban, a könyöknél és deréktájon.

Az idő múlásával minden ember veszít az izomtömegéből és annak erejéből, ez pedig balesetekhez, sérülésekhez és különböző betegségekhez vezet. Az új adatok szerint az alacsony szelén szint az egyik fő bűnös a korral járó izomgyengeség kialakulásában. A részleteket bemutató tanulmány a American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban olvasható.

A kutatók szerint azonban egyelőre túl korai lenne azt mondani, hogy a szelén erősíti az izmokat. További kutatások szükségesek, amelyekből kiderülhet, hogy az extra szelén bevitel jótékony hatással van-e az idősebbek izmaira. A szelén legjobb forrásai a gabonafélék, a különböző olajos magvak valamint a marhahús és a tonhal.

"Tudomásunk szerint ez az első kutatás, amely a vér szelénszintje és az időskori izomerő közötti összefüggéseket vizsgálja" – nyilatkozta Dr. Fulvio Laurentani, a kutatás vezetője. Szelénre a szervezetünknek csak nagyon kis mennyiségben van szüksége. Testünk a szelént szelenoproteinekké alakítja, amely antioxidáns enzimként viselkedik, így védi meg a sejteket a károsodástól. Dr. Laurentani szerint az idősebbek izmaiban a szelenoproteinek működése elégtelen, és ez vezet az izomerő csökkenéséhez.

A kutatás 891 idősebb férfi és nő részvételével készült, akiktől vérmintát vettek, és akiket különböző teszteknek vetettek alá. Ez alapján általánosságban elmondható, hogy azoknál a résztvevőknél (az alanyok negyede) akiknek a vérében alacsony volt a szelénkoncentráció, általában kétszer olyan gyakori volt az izmok leépülése, mint a magas szelén szinttel rendelkezőknél.

Persze a szelén szint csak egyike annak a sok tényezőnek, amelyek ide vezethetnek. Figyelembe kell venni a krónikus betegségek jelenlétét, a kalória-bevitelt és a súlyt is, amikor az izmok leépüléséről van szó. "Egyelőre nem bizonyított, hogy a magasabb szelénbevitel időseknél visszaállíthatná az izmok régi erejét. Ezt majd egy későbbi kutatás során szeretnénk megvizsgálni." – írják a kutatók a tanulmányban.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.