A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A torokgyulladás tünetei és lehetséges okai

#köhögés #láz #torokgyulladás #felsőlégúti fertőzés
2018.12.19. Módosítva: 2018.12.19.

A torokgyulladás igen gyakori betegség, mely általában felsőlégúti fertőzésekkel együtt, esetleg azok szövődményeként jelentkezik. Jellegzetes tünetei közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézségek, a köhögés és a rekedtség.

Hirdetés

A torokgyulladás tulajdonképpen a garatot borító nyálkahártya megbetegedése. Oka az esetek nagy részében vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, és általában más, felsőlégúti panaszokkal, gyulladásokkal együtt jelentkezik. Az is előfordulhat, hogy felsőlégúti fertőző betegség, pl. megfázás után alakul ki; de az is megtörténhet, hogy az "egyszerű" torokgyulladás terjed tovább, pl. a mandulákra vagy a hangszálakra.

Mi okozza a torokgyulladást?

A torokgyulladásos esetek mintegy 50-80 százalékát vírusok okozzák, így ugyanazok a mikrobák, melyek a nátha vagy az influenza kialakulásáért felelősek. Ritkábban, de előfordulhat, hogy egyéb, például a kanyarót, a mononukleózist vagy a herpeszt okozó vírus áll a torokgyulladás hátterében. A vírusok mellett bakteriális fertőzés is torokgyulladáshoz vezethet, a gyermekek körében például igen gyakori a Streptococcusra visszavezethető betegség (ez a torokgyulladás mellett skarlátot is okozhat).

A torokgyulladás kellemetlen tünetekkel jár

Jóval ritkább, hogy a torokgyulladást irritáció okozza (pl. a refluxbetegek esetében a torokba visszacsorgó gyomorsav, illetve gyomortartalom), ezért rendkívül fontos, hogy a torokgyulladásos eseteket potenciális fertőző betegségeknek tekintsük, és betartsuk a megfelelő higiéniai szabályokat, hogy mások megfertőzésének esélyét csökkentsük! Az irritáció okozta, krónikus torokgyulladás általában lassabban alakul ki, hosszú ideig elhúzódik, és nem jár együtt a felsőlégúti fertőzésekre jellemző tünetekkel, így köhögéssel, orrfolyással vagy lázzal sem.

A torokgyulladás tünetei

A torokgyulladásnak jellegzetes, mindenki által jól ismert tünetei vannak, de egy-két eltérés segítheti a szakembert a pontos diagnózis felállításában (ez azért is fontos, mert a vírusos, illetve bakteriális eredetű fertőzéseket más-más módon kell kezelni). A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz és a hidegrázás, az általános gyengeség és rosszullét, az étvágytalanság, a hányinger, az orrdugulás és az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés, a nyelési nehézségek, a torokban érezhető fájdalom, esetleg kaparó érzés. A nyirokcsomók megduzzadhatnak, érzékennyé válhatnak. Fehér foltok a mandulákon? Ezek okozhatják. Kattintson!

A diagnózis pontosítását segítő tünetek lehetnek például a torokban megjelenő hólyagocskák, fekélyek, a torokban kialakuló bevérzések, a mandulákon látható gennyes foltok, de a bőrön kialakuló kiütések is. Szintén utalhat a torokgyulladást kiváltó okra, hogy mióta érezzük a tüneteket, illetve, hogy változik-e a tünetek intenzitása. A beteg életkora is árulkodó lehet, bizonyos fertőzések gyakrabban érintik a kisgyermekeket, míg mások inkább a fiatal felnőttek esetében jellemzőek.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.