A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tíz tipp a hátfájás ellen

#hátfájás #Mozgásszervi betegségek
2009.10.27. Módosítva: 2017.03.01.

Már mindent kipróbált és még mindig kínozza a hátfájás? Próbálja ki Dr. Norman Marcus, a New York-i Egyetem Orvosi Kara izomfájdalmakat kutató orvosának tanácsait.

Hirdetés

Élete folyamán minden ötödik amerikai szenved hátfájástól, ez az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka. Íme Dr. Marcus tippjei:

 1. Igenis számít, miben alszunk. Forgolódjunk éjszaka és dobjuk ki a süppedős matracunkat.
 2. Ne úgy olvassunk vagy tévézzünk az ágyból, hogy meg kelljen emelnünk a fejünket, mivel az ehhez használt izmok is nyaki fájdalmat okozhatnak.
 3. Ne üljünk sokáig egy helyzetben, mivel az megterhelő a gerinc izmai számára, inkább váltogassuk azt.
 4. Ha valahol, például színházban sokáig kell egy helyben ülnünk, tegyük keresztbe lábainkat, ezzel megmozgatjuk a hát és a csípő izmait.
 5. A háztartásban gyakran használt dolgokat tartsuk könnyen elérhető polcokon, ezzel csökkenthetjük a hajolgatás és a nyújtózkodás.
 6. A férfiaknak nem tanácsos pénztárcájukkal a farzsebükben ülni, mert ez is krónikus hátfájdalmat okozhat.
 7. Lehetőleg ne emeljünk nehéz dolgokat. "Kérjünk segítséget vagy hagyjuk ott" – tanácsolja Marcus.
 8. Ha mégis fel kell emelnünk egy nehéz tárgyat, hajlítsuk be térdünket és csípőnket, tartsuk a tárgyat a testünkhöz közel, hogy a láb izmai viseljék a nagyobb terhet.
 9. Hólapátolás előtt bemelegítésképpen tegyünk egy rövid sétát. Mivel a hó nehéz tud lenni, használjunk kisebb lapátot a terhelés csökkentésére.
 10. Nőként próbáljuk meg terhesség után visszanyerni eredeti súlyunkat és erősíteni a hát és a has izmait.
 11. Emellett az is fontos, hogy ne tegyük az íróasztalra a számítógép billentyűzetét, az ideális helyzet az, amikor lefelé kell nyúlnunk a billentyűzet után, ezzel elkerülhető a nyak, a váll és a hát fájdalma.
Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.