A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hihetetlen: menstruáló robotot raktak össze kutatók

#endometriózis #meddőség #menstruációs problémák #mióma
2017.04.07. Módosítva: 2017.04.07.

Több szempontból is formabontó és egyedülálló fejlesztés az orvostudományban az a készülék, amely a női szaporító szervrendszer működését szimulálja és képes demonstrálni egy teljes menstruációs ciklust. S hogy mire jó? Elmondjuk!

Hirdetés

EVATAR névre hallgat az a készülék, amely a női szaporító szervrendszer működését szimulálja egy közel könyvméretű eszközben, olvasható mindez a Nature Communications legújabb kiadásában. A Northwestern University kutatóközpontjában lefejlesztett, mintegy öt év kutatást igénylő készülék határozott ugrást jelent a "chipre szerelt szervek" mezsgyéjében – eddig készültek már szívek, tüdők, vesék is, többek között, de ez az első olyan készülék, amely egyszerre több szerv, illetve egy komplett szervrendszer működését, a szervek egymás közti kommunikációját szimulálja.

A menstruációs szimulátor segítségével könnyebben orvosolható lehet a meddőség, az endometriózis vagy a mióma.

Az EVATARban egy vagina, egy méh, egy méhnyak és egy petevezeték kapott helyet – ezek gyakorlatilag emberi szövetből vett sejtekkel szegélyezett kisebb kockáknak felelnek meg a készülékben (leszámítva a petefészket, amelyhez egerek petefészeksejtjeit használták fel). A vérhez hasonló folyadékot egy vénákat és artériákat idéző csőrendszeren keresztül pumpálták be a készülékbe, amely képes egy teljes menstruációs ciklus lefolyását szimulálni.

Mi köze a női ciklusnak a fogápoláshoz? Kattintson!

A jövőben, véli Teresa Woodruff csoportvezető és kutatótársai, az orvosok akár a páciensekből vett őssejtekből is gyárthatnak egy személyreszabott változatot – az ilyen "szimulátorok" segítségével pedig könnyebben megérthető, körüljárható és orvosolható lehet a meddőség, az endometriózis vagy a nők 80%-át érintő mióma is.

Mindezzel ráadásul az újabb gyógyszerek biztonságosságát és hatékonyságát is tesztelhetik anélkül, hogy bármilyen kockázatnak vagy mellékhatásnak kitennők a nőket. Ez már csak azért is fontos, mert a női szervezet sokszor igen eltérően reagál készítményekre a férfiakéhoz képest, a nők pedig az amerikai gyógyszertesztek során rendszeresen alulreprezentáltak.

Forrás: nypost.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.