A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Női dohányzás - korábbi menopauza?

#általános egészségügyi téma #diagnózis #dohányzásról leszokás #menopausa
2016.10.19. Módosítva: 2016.12.11.

Előrehozhatja egy évvel a nőknél a menopauzát, ha dohányoznak - közölték a Menopause című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban kutatók.

Hirdetés

A mostani metaelemzésben több korábbi felmérés adatait tekintették át és összegezték. Az eredeti vizsgálatokba mintegy 6 ezer nőt vontak be az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Törökországban és Iránban.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy a nem dohányzó nőket 46 és 51 éves koruk között érte a változókor, míg a dohányosoknál 43 és 50 év között jelentkezett a menopauza, amely során a nők petefészkében megszűnik a peteérés.

A metaelemzés másik részében öt olyan tanulmány adatait összegezték, amelyekben 50 vagy 51 éves kort szabtak meg az úgynevezett korai menopauza határaként. Kiderült, hogy a dohányzó nőknél 43 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett korainak számító menopauza nem dohányzó kortársaikhoz képest.

A korai és a késői menopauza is egészségügyi kockázatot hordoz. A későn érkező változókor növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, míg a korai menopauzát kapcsolatba hozták a csontritkulás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb rizikójával.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.