A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Meztelenül, pizsamában, bugyiban? Miben egészséges aludni?

#alvás #higiénés szabályok #ruházat #hüvelyfolyás
2019.03.06. Módosítva: 2019.03.06.

Örök kérdés, miben érdemes éjszaka aludni. Egyesek a pizsamára esküsznek, mások a hálóingre, és akadnak, akik legszívesebben pucéran bújnak a paplan alá. De melyik éjszakai divatirányzatot kövesse az a nő, akinek fontos az intim egészsége?

Hirdetés

Milyen éjszakai alsónemű ajánlott egy nőnek?

Mondhatnánk, ki-ki válasszon olyan hálóruhát, amilyenben jól érzi magát, hiszen az egészségünk egyik kulcsa a nyugodt, pihentető alvás. Csakhogy egy nőnek azt is mindig mérlegelnie kell, hogy az „intim zónája” szempontjából mi a legelőnyösebb! Érdemes inkább elkerülni ennek a testtájéknak az izzadását, befülledését, hiszen a szinte mindig lesben álló kórokozók szaporodásának éppen a nedves-párás közeg kedvez. Ilyen körülmények között alakulhat ki például „spontán” az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma, a bakteriális hüvelyfertőzés, amely viszonylag könnyen felismerhető jellegzetes kísérőtünetéről, a halszagú, bőséges és híg hüvelyfolyásról.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz

De még mielőtt levonnánk a következtetést, hogy ezek szerint az Éva-kosztüm a legjobb hálóruha, vegyük sorra a „bugyinélküliség” veszélyeit is!

Bugyi nélkül hűvös az éj!

A férfiak minden bizonnyal szívesen megszavaznák párjuknak a mindenkori bugyi nélküli alvást, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy egy nő legfeljebb a közös hancúrozások idejére szabaduljon meg éjszakai alsóruházatától. A testhőmérséklet ugyanis alvás közben valamelyest lecsökken, márpedig a női intimzónának jót tesz, ha 1-2 fokkal magasabb hőmérsékletű, mint a testünk többi tájéka. És arra is ügyeljünk, hogy a derék, illetve az alsó tájékunk mindig legyen betakarva. A hőmérséklet csökkenésével ugyanis az erek összehúzódnak, ettől romlik a keringés, és ezzel együtt a szervezet védekező képessége is gyengül. A nők anatómiai okokból eleve hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, ezért nekik tanácsos mindig melegen tartaniuk az altestüket, és nemcsak nappal, hanem éjszaka is. Azaz mégiscsak jobb, ha alvás közben is viselnek alsóneműt, de legalábbis betakaróznak.

Milyen gyakran váltsunk pizsamát?

A pizsamanadrág jó kompromisszumnak tűnik, hiszen melegen tart, miközben egy szorosabb bugyihoz képest jóval szellősebb megoldást kínál. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy ahogyan egy „nappali” bugyit is legfeljebb egy napig hordunk, és utána rögtön megy a mosásba, ugyanez a higiéniai szabály érvényes a pizsamára is! A hüvely ugyanis mindig termel valamennyi váladékot, benne a hüvelyflórából származó baktériumokkal, amikből így óhatatlanul jut a pizsamaalsóra is. Az alsónak egy-két napon belül jellegzetes illata, „bukéja” lesz, amit inkább ne várjunk meg, hanem váltsunk minden este új hálóruhára!

És ha bugyit hordunk éjjel?

A mégoly szexi, műszálas „csipkecsoda” alsókat, tangás, apró topos hálóruha összeállításokat érdemesebb a romantikus-szenvedélyes összebújásokra tartogatni, míg alváshoz a jól szellőző, pamut alsónemű viselése ajánlott. Ez lehet klasszikus bugyi, kényelmes női boxer, vagy egy igazán jól szellőző, francia szabású alsó. Száműzzük viszont a tangát, mert a gáttájékon csúszkáló aprócska textil szinte szállítja a nemkívánatos baktériumokat a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás felé.

A bugyivásárlás aranyszabályai

Ne feledjük, ha bugyit, pizsamát, bármilyen alsóneműt vásárolunk, mindig nézzük meg a belső címkén a textília összetevőit, és részesítsük előnyben a pamut alapanyagot. Első használat előtt minden fehérneműt mossunk ki! Ez egyrészt higiéniai okokból fontos, másrészt így azt is megfigyelhetjük, hogy engedi-e a színét valamelyik ruhadarab, és amelyik igen, azzal legyünk óvatosak. A textilekből kiváló festékanyagok ugyanis veszélyesek lehetnek az érzékeny intim területekre és a hüvelyflórára.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.