A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A dohányzás feledékenységhez is vezethet?

#diagnózis #dohányzásról leszokás #memóriavesztés #pszichológia
2017.01.03. Módosítva: 2017.01.03.

Hétköznapi emlékezetük egyharmadát is elveszíthetik a dohányosok! A Northumbriai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a dohányosok többet veszítenek emlékezetükből, mint a nem dohányosok. Ugyanakkor az is kiderült, hogy azokban, akik leszoknak, az elraktározott információ felidézésének képessége majdnem ugyanarra a szintre áll vissza, mint a nem dohányosoké.

Hirdetés

A kísérlet során 18-25 éves fiatalok járták végig az egyetem kampuszát. A résztvevőknek apró részleteket, például zeneszámokat vagy a különböző helyszíneken végzett feladatokat kellett felidézniük. A dohányosok rosszul szerepeltek, a feladatok csupán 59 százalékára emlékeztek. Azok viszont, akik leszoktak a dohányzásról, az információk 74 százalékát tudták felidézni, a nem dohányosok pedig a 81 százalékát.

A kutatást vezető Dr. Tom Heffernan szerint az eredményeknek nagy hasznát lehet majd venni a dohányzásellenes programokban. A dohányosok óriási létszámát figyelembe véve nagyon fontos, hogy az emberek megértsék a dohányzás a hétköznapi kognitív működésre gyakorolt hatását. Ennek kiváló példája a prospektív emlékezet.

A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy a dohányzásról való leszokás hatását vizsgálták a memória működésére. Azt már eddig is tudtuk, hogy a leszokás óriási előnyökkel jár testünk általános egészségére nézve, most azonban az is kiderült, hogy a dohányzás abbahagyása a kognitív funkciókra is kedvező hatást gyakorol.

A kutatók azt tervezik, hogy következő kutatásukban a passzív dohányzás a memóriára gyakorolt hatásait, később pedig a "harmadlagos dohányfüst", vagyis a függönyökben és bútorokban lerakódott méreganyagok hatásait vizsgálják meg.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.