A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Epekőműtét (videofilm)

#epekő #műtét #terápia
2011.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

Az epekő (epehólyag) eltávolítás műtéti technikáját egy angol nyelvű video-animáción lehet megtekinteni, a narrátorszöveg fordítását mellékeljük a kedves olvasók számára.

Hirdetés

Az epekő (epehólyag) eltávolítását az orvosi szaknyelv kolecisztektómiának nevezi. Akkor szükséges elvégezni e műtétet, ha bizonyítottan találhatóak epekövek, illetőleg az epehólyag igen kellemetlen tüneteket produkál.

Melyek a jellemző tünetek?

Jellegzetes a jobb felső hasi kvadráns (negyed) fájdalma, általában ha valamely epekövek elzárják az epefolyadék útját a bélbe. Ha az epekövek nem mozdulnak el, az epehólyag megtelhet, begyulladhat, fertőződhet. Ez lázzal, hányingerrel, hányással járhat.

Az újabb, laparoszkópos sebészeti technikák (itt: LC) révén már csak három "lyukat" bemetszést kell ejteni a hason, a felépülés időszaka épp ezért jóval rövidebb.

A műtét előkészítése

Iv. (intravénás) gyógyszeradás kanülön át: nyugtató, fájdalomcsillapító adása.

Magát az LC műtétet általános érzéstelenítés mellett végzi a sebész. Ez teszi lehetővé az izmok kellő relaxációját, így könnyen elvégezhető a műtét. Légzés-asszisztáló tubust is behelyeznek. Behelyezésre kerülhet még egy ún. oro-gastrikus (szájüreg-gyomor) tubus, amely elvezeti az esetleg feláramló gyomornedveket. Az LC műtét átlagos időtartama maximum 1 óra.

A műtét menete

A hasban lévő szervekhez való hozzáféréshez a műtét elején a képen is jól látható eszközöket, (az ún. trokárokat) vezetik a hasüregbe három ponton. Az egyik szúrási ponton át kerül majd bevezetésre a hasüreg felfújására, megemelésére szolgáló CO2-gáz. A megemelt hasüregben így könnyebb lesz manipulálni, a szervek között kicsivel "több hely" keletkezik.

A köldöknél lévő szúrási ponton juttatja be a sebész a kamerával felszerelt endoszkópot. A kép a műtő videomonitorán jelenik meg, ahol végig pontosan követhető a műtét.

A harmadik ponton kerül bevezetésre a manipulációs eszköz, amellyel a sebész leválasztja az epehólyagot, és egy kis "csomagban" elhelyezve a laparoszkópos ponton keresztül ki is húzza azt.

A műtét befejezése előtt a sebész az endoszkópon át megtekinti a műtéti területet, van-e vérzés, vagy esetleg egyéb, a műtétet követő károsodás. A laparoszkóp kihúzása után a CO2 bevezetésére szolgáló toldat még benn marad a hasüreg "leeresztése" céljából.

Műtét után, felépülés

Végül a minimális méretű sebek bezárásra kerülnek, varratokkal, kötszerrel megfelelő ellátásuk megtörténik. Egy ideig még monitorozzák a beteget, ellátják fájdalomcsillapítóval is. Étrendben lassan lehet visszatérni: folyékony – lágy – szilárd ételek fogyasztása. Az iv. kanült is eltávolítják, ha a gyomor-bélrendszer normál működése visszatért.

A kórházat a műtétet követ 1-3 napon belül lehet elhagyni, ha a felépülés szövődménymentes. Ha ez epehólyagban esetleg fertőzés állt fenn, még 1-2 nap kórházi megfigyelés szükséges.

Forrás: youtube
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.