A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Intelligens sebészkés - ez már a jelen!

#általános egészségügyi téma #Daganatos betegségek #műtét
2011.03.19. Módosítva: 2015.11.04.

Humán műtéteknél tesztelik az intelligens sebészkést. A kutatóegyetemi pályázatnak köszönhetően év végére humán műtéteket is végezhetnek az intelligens onko-késsel; jelenleg az ország három pontján tesztelik a magyar szabadalmat, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép vagy rákos sejtettel találkozott-e.

Hirdetés

Az intelligens kés operáció közben folyamatosan információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Takáts Zoltán találmánya lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát. Segíti az orvos döntését a megfelelő gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról.

A közlemény szerint jelenleg daganatos kutyákat mentenek a speciális szikével, de az innovációs alap és egyéb források befagyasztása miatt félő, hogy piacra kerülése már nem Magyarországhoz kötődik majd. "A társadalmi környezet nem kedvez az innovációs tervek megvalósításának. Jelenleg az innovációs alaphoz való hozzáférés, és minden egyéb forrás egyelőre nagyon nehéz" - mondta a Semmelweis Egyetem sajtótájékoztatóján Tulassay Tivadar, az intézmény rektora. Ennek ellenére az egyetem meghirdette a Kutatás évét. "Azt remélem, hogy az átmeneti forráshiányt - legalább ilyen speciális esetekben, mint az onko-kés - fel tudják oldani" - mondta a rektor.

A Semmelweis Egyetem a modern orvostudományi technológiák fejlesztésére a kutatóegyetemi címhez társuló forrásként 3 milliárd forintot kapott a következő három évre pályázat keretében. Az összeg kétharmada kutatócsoportokhoz kerül. "22 olyan kutatócsoportot választottunk ki, amelyek vagy már bizonyítottak K+F+I területen, vagy nagyon ígéretes, fiatalok, akik máshogy nem tudnának elindulni ezen a rögös úton. Az összeg másik részét olyan műszerekre költöttük, amelyeket egyébként az egyetem nem tudott volna beszerezni, bázislaborokat hoztunk létre" - mondta Tóth Miklós tudományos és innovációs rektorhelyettes.

A Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója által kifejlesztett eszközre, az onko-késre már a Harvard Medical School és a World's Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. Az eszköz fő alkalmazási területe a daganatsebészet, az érsebészet, illetve a

bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

Takáts Zoltán tájékoztatása szerint jelenleg két készülék üzemel műtőkben. Ezeket egyelőre csak szövetmintavételre használják, amelyek elemzéséből a megbízható alkalmazáshoz szükséges adatbázis bővítését végzik. "Az adatbázis reményeink szerint ez év második felére éri el azt a méretet, hogy megkezdhessük a készülék engedélyeztetését, és tényleges diagnosztikai felhasználását" - közölte Takáts az MTI-vel.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.