A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Száraz szemek: természetes módszerek a kellemetlen tünetek ellen

#száraz szem #szembetegség #táplálkozás
2018.08.16. Módosítva: 2018.08.17.

A száraz szem szindróma egyre több embert érint: hosszú órákat töltünk a képernyő előtt, esetleg az okostelefonunkat vagy táblagépünket nyomkodva. A száraz szem szindróma nagyon kellemetlen tüneteket is okozhat, ezek ellen gyűjtöttünk össze néhány egyszerű, otthoni módszert.

Hirdetés

A száraz szem szindróma gyakrabban érinti az idősebb korosztály tagjait, de bizonyos betegségek (pl. a diabétesz, a lupusz, a reumatoid artritisz vagy a pajzsmirigy-rendellenességek) is növelhetik a kialakulásának esélyét. A környezeti tényezők közül száraz szem szindrómát okozhat a túlságosan száraz levegő és a szeles időjárás. Emellett az is kiszáríthatja a szemünket, ha hosszú ideig koncentrálunk valamire, anélkül, hogy pislognánk. Ilyen alkalom lehet például, ha órákig vezetünk, vagy ha számítógéppel dolgozunk.

Házi módszerek száraz szemek ellen

A meleg borogatás nagyszerűen enyhíti a kellemetlen tüneteket, illetve a fájdalmakat, ráadásul a vérkeringést is fokozza, ami elősegítheti a gyógyulást. Mártsunk meleg (de nem forró) vízbe egy tiszta, puha anyagból készült törülközőt vagy textilpelenkát, alaposan csavarjuk ki, majd tegyük a csukott szemünkre 8-10 percre. Naponta kétszer-háromszor ismételjük! Lehetőleg két külön törülközőt használjunk a jobb és a bal szemünkre.

Egy 2002-es kutatásbólaz derült ki, hogy a ricinusolaj szemcseppként való alkalmazása hatékonyan enyhíti a száraz szem szindrómával összefüggő tüneteket, például a viszketést, az égő érzést, a fájdalmakat. A ricinusolajban található vegyületek stabilabbá és egyenletesebbé teszik a könny eloszlását a szemen, a ricinusolaj pedig maga is megakadályozza a szem kiszáradását. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a módszert, mindenképpen végezzünk előtte bőrpróbát, mert a ricinusolaj néhány embernél allergiás reakciót válthat ki. Mielőtt e szemünkbe cseppentenénk, egy-egy cseppet tegyünk a szemünk alá lefekvés előtt!

Az aloe vera nyugtató, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatásait is bevethetjük a száraz szemek ellen. Nyomjuk ki egy alaposan megmosott friss aloe vera-levél zselés belsejét egy tiszta, puha kendőre, és ezzel töröljük át a szemhéjat. Hagyjuk hatni tíz percig, majd langyos vízzel öblítsük le! Legyünk óvatosak: az aloe vera ne kerüljön közvetlenül a szemünkbe.

Egészséges táplálkozással a száraz szemek ellen

A megfelelően összeválogatott ételekkel is sokat tehetünk azért, hogy a száraz szem tüneteit enyhítsük. Egy, az International Journal of Ophthalmology című szakmai lapban megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása jótékonyan hat a szem egészségere is, és a szemszárazságot is enyhítheti. Együnk több omega-3-ban gazdag élelmiszert, például zsíros húsú halakat, chia- vagy lenmagot, esetleg olajos magvakat.

Az enyhe méretű kiszáradás tovább ronthatja a szemszárazság tüneteit, ezért ügyeljünk arra, hogy elég folyadékot fogyasszunk! A koffeintartalmú italok is befolyásolhatják a tüneteket, ezért ezekről érdemes lemondani addig, míg jobban nem érezzük magunkat!

Megelőzné a látásromlást? Kövesse a 20-20-20 szabályt! Kattintson tovább!

Pislogjon többet!

A száraz szem egyik lehetséges oka, hogy túlságosan keveset pislogunk! A pislogás során ugyanis könnyet oszlatunk el a szemgolyón, a könny pedig védi és visszanedvesíti a szemet, emellett pedig a szennyeződéseket, porszemcséket is segít eltávolítani a szemből, így az esetleges irritációt is enyhíti. Emellett a pislogás a vérkeringést is javítja. Még több pislogásra lehet szükségünk akkor, ha sokat nézzük a számítógép képernyőjét! Óránként tartsunk öt-tíz perces szünetet, vagy kövessük a 20-5-20 szabályt: húszpercenként nézzünk fel a képernyőről, és fókuszáljunk valamire legalább 20 másodpercen keresztül, ami legalább 5 méterre van tőlünk!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.