A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Viszkető, vörös szemek? Így tud védekezni ellene!

#kötőhártyagyulladás #piros szemek #szemek
2018.08.16. Módosítva: 2018.08.16.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás sok embert érint a késő nyári, kora őszi időszakban, és bár nem fertőző, nagyon kellemetlen lehet. Hogyan enyhíthetjük a tüneteket egyszerű, otthoni módszerekkel?

Hirdetés

Elsősorban természetesen azt kell megállapítani, hogy mire vagyunk allergiásak. A megfelelő diagnózis segíthet abba, hogy megtaláljuk az ideális gyógyszer, de abban is, hogy a minimálisra csökkentsük az allergiát kiváltó anyagokkal való érintkezés rizikóját. Például, ha a pollenekre vagyunk allergiásak, akkor napközben ne szellőztessünk, mossunk gyakrabban hajat; ha pedig a házi por okozza a tüneteket, akkor portalanítsunk gyakrabban, porszívózzunk többet és érdemes az ágyneműt is lecserélni antiallergénre.

Bizonyos tényezők tovább ronthatják az állapotunkat, ezért érdemes néhány hétig lemondani a kontaktlencséről (ha pedig újra elkezdjük viselni a lencséket, akkor lehetőleg új lencsét vegyünk elő), illetve a sminkelést is mellőzni.

Borogassuk a szemet!

Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei között találhatjuk a szem kipirosodását, a fokozott könnyezést, a viszketést, a duzzanatát, illetve az idegentest-érzést. Nagyszerűen enyhítheti ezeket a tüneteket például a hideg borogatás: mártsunk egy tiszta, puha törülközőt vagy textilpelenkát jéghideg vízbe, alaposan csavarjuk ki, és tegyük a szemünkre 5-10 percre. Naponta többször is megismételhetjük.

A fekete teában található vegyületek nyugtató hatásúak, csökkentik a fájdalmakat és a duzzanatot! Áztassunk forró vízbe két teafiltert, hagyjuk állni 5 percig, majd tegyük a filtereket egy tiszta tányérra, és hagyjuk kihűlni egy kicsit. Még melegen tegyük a szemünkre, és hagyjuk rajta 15 percig.

Lehűtött, vékonyra szeletelt uborkát is tehetünk a szemünkre (ez nemcsak a sírástól bedagadt szemek ellen hatásos!). Az uborka hűsít, frissít, enyhíti a gyulladásokat és a viszketést is.

Ami biztosan nem segít

Igyekezzünk ellenállni a késztetésnek, és ne piszkáljuk, dörzsöljük a szemünket! Ezzel ugyanis csak még intenzívebbé tehetjük a tüneteket, a dörzsölés ráadásul mikroszkopikus sérüléseket okozhat a szemben. Nagyon ügyeljünk arra is, hogy ne érjünk a szemünkhöz szennyezett kézzel!

Megelőzné látásromlást? Kövesse a 20-20-20 szabályt! Kattintson tovább a részletekért!

A szokásosnál többször cseréljük le, mossuk ki az ágyneműnket, törülközőinket, ezeken ugyanis könnyen megtapadhatnak az allergiát okozó részecskék. A hajunkat is mossuk meg naponta, lehetőleg este, lefekvés előtt.

Mikor lehet "piros" a szemünk, és mikor kell szemészhez fordulnunk? Nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.