A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

10 ok, amiért jó csókolózni…

#életmód #szexuális egészség
2013.12.27. Módosítva: 2015.11.04.

Valószínűleg azt gondolják, hogy ezzel nem mondunk semmi újat… hát ez nem egészen igaz, a kutatók sokféle hasznos élettani hatást találtak csókolózó emberpároknál. Mondhatjuk nyugodtan, hogy káros hatása nincsen (de van, leírjuk azt is). Az adatok a világ sok tájáról származnak, és mind azt igazolják, hogy napi egy csókolózás, és nem kell hívnunk az orvost… Lássuk, mi minden kellemes dolog származik a jól elcsattant csókokból!

Hirdetés

1) Javítja a hangulatunkat

A csók közben az agy dopamint választ el, amely a vágy és kötődés "hormonja" többek között, valamint szerotonint, ami javítja a kedélyállapotunkat. Az érzések és érzelmek felrázásával javíthatjuk testünk-lelkünk általános állapotát.

2) Csökken a stressz

Egy hatalmas csók közben a világ szinte megszűni körülöttünk, agyunk is elcsendesedik, testünk relaxál, így elűzzük a stresszt. Csökken a szervezet kortizol-szintje (ez a hormon felelős a stressz kialakulásáért). A csók stimulálja agyunkat, a béke és nyugalom érzése a szervezet oxytocin-szintjét is megváltoztatja.

3) Bőrünk tónusa is javul

A csókolózás alatt 34-féle arcizom és 112 helyzetváltoztatásért felelős izom működik együtt és egyszerre. Legfontosabb ezek közül az ún. musculus orbicularis oris, azaz a száj körüli izom mozgása.

4) Megelőzheti a fogszuvasodást (?)

Egy kis nyelves csók – és elfelejtheted a fogorvost... Viccen kívül, a csókolózás növeli a nyálképzést, és a nyál "lemossa" a baktériumokat, amelyek fogszuvasodást, plakk felrakódást és lyukas fogakat okozhatnak.

5) Csökken az allergia

A csók csökkenti az ún. IgE antitest-képzést a vérben, ez felelős az allergiás jelenségek kialakulásáért (a hisztamin felszabadulásáért). A hisztamin okozza az allergiás tüneteket, pl. tüsszentés, szemduzzadás, orrfolyás, viszketés stb.

6) Kalóriákat is égetünk a csókolózással!

A csókolózás alatt nő a szívritmus, a pulzus gyorsul. A gyorsabb szívműködés adrenalint termel, és más ingerületátvivő anyagokat. Az adrenalin-kiáramlás gyorsítja az anyagcserét, így kalóriákat éget el. Dr. Alexander DeWees vizsgálatában kimutatta, hogy egy legalább 20 másodpercig tartó csók 2-3 kalória/perc energiát képes elégetni.

7) Szívünk egészséges marad

A csókolózás alatt alacsonyabb a vérnyomás, sőt a koleszterin-szint is. Fiatal házasokon végzett vizsgálat szerint a gyakori csókolózás csökkenti a stresszt, a koleszterin-szintet és nagyobb az elégedettségérzés. A stressz a szívbetegség egyik közismert kockázata. Így a csókolózás közvetett módon, de védhet a szív- és érbetegségek ellen.

8) Veszélyek: csókbetegség, kontakt allergia

A csók és a nyálcsere a baktériumok cseréjét is jelenti, ez a természetes vakcináció... Egy másik ember baktériumflórája antitesteket termeltet bennünk, javul az immunitás, a betegségek megelőzése.

Van néhány veszély azért, amit érdemes megjegyeznünk, az egyik a fiatalok (huszonévesek) csókbetegsége, amit orvosi néven mononukleózisnak neveznek, de ide tartozik az influenza és a herpesz is. (Megjegyezzük, hogy ezek mind vírusos betegségek). Ha a nyálban jelene van e vírusok bármelyike, fennáll a partnerben a betegség kialakulásának veszélye. Fontos az ételallergia említése is, pl. a mogyoró-, vagy kagylóallergia, adott esetben arra érzékeny csókolózó partnerünkben akár halálos allergiás reakciót válthat ki!

9) A csók mint fájdalomcsillapító (?)

Hosszú, fárasztó nap után fáj a hátunk? Néhány csók, és elfelejthetjük a fájdalomcsillapító gyógyszert... A csók alatt a szervezet endorfinokat is elválaszt, amelyek a morfinnal azonos hatású – vagy erősebb fájdalomcsillapító hatással bírnak, viszont nem okoznak székrekedést, mint a morfin, így még jobban járunk...

10) Életet adhatunk az éveknek

Hölgyeim, a férjüknek, férfipartnerüknek adott reggeli búcsúpuszi a férfi életét akár 5 évvel is meghosszabbíthatja! Vizsgálatok szerint a "jól karbantartott" férfiak valóban tovább élnek, sajnos a hölgyekre ugyanez sajnos nem igazolódott. Az viszont bizonyos, hogy a reggeli csóknál a lábujjakra emelkedéstől szép lesz a sarkuk, és a legszebb az egészben, hogy alig várják, mikor jön már haza a szeretett férfi...

http://forum.facmedicine.com/threads/10-reasons-kissing-is-good-for-you.16922/

Forrás: Faculty of Medicine
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.