A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

7 tévhit a fogamzásgátlásról és a terhességről

#gyermekvállalás #teherbeesés #terhesség
2017.08.08. Módosítva: 2017.08.08.

Sok különböző információt lehet olvasni az interneten a családtervezésről és a fogamzásgátlásról, ugyanakkor megannyi tévhit létezik az emberek fejében évtizedek óta. Megválaszoltuk a legfontosabbakat.

Hirdetés

1. tévhit – 1 év után érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba

Való igaz, hogy általában egy év sikertelen próbálkozás után javasolt orvoshoz fordulni, ám ez attól is függ, hogy hány éves az illető.

Ez a határ inkább a huszonéveseknek szól, mivel az ő esélyeik jobbak, és náluk legtöbbször már fél éven belül pozitívat mutat a teszt. Azonban a 40 évnél idősebbek számára azt ajánlják, hogy fél év sikertelenség után forduljanak szakemberhez, mivel ebben az életkorban már drasztikusan csökkennek az esélyek.

Mindig válasszuk a testünknek és életvitelünknek legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert!

2. tévhit – Biztonságos védelmet nyújtanak a spermicid készítmények

Azok, akik nem akarnak hormonális készítményeket választani fogamzásgátlásra, alkalmazhatnak olyan hüvelykrémeket/kúpokat, melyek spermicid, azaz spermaölő anyagokat tartalmaznak. Ezekről azonban érdemes tudni, hogy nem nyújtanak teljes biztonságot, ezért inkább azok használják, akiknél nem gond, ha esetleg teherbe esnek.

3. tévhit – Elmúltam 40éves és teherbe szeretnék esni, nincs szükségem vizsgálatokra előtte.

40 év felett szinte minden hónap számít, ezért fontos, hogy az illető fokozott tudatossággal készüljön a családalapításra.

Éppen ezért célszerű már a legelején alapvizsgálatokat elvégeztetni (női hormonpanel, AMH, pajzsmirigy, inzulin), hogy idejében kiderüljön, ha valami baj van és megkezdődhessen a kezelés, hogy mihamarabb pozitívat mutathasson a teszt, még a petefészkek kimerülése előtt- mondja dr. Lőrincz Ildikó,nőgyógyász-endokrinológusa.

4. tévhit – Nehezített teherbeesés esetén nem is lehet saját gyerekem?

A meddőség nem egyenlő azzal, hogy az illető már le is mondhat saját gyerekről, hiszen a diagnózis "csupán" annyit takar, hogy egy év védekezés nélküli, rendszeres nemi élet során sem jön létre terhesség.

Ettől függetlenül része lehet a nőnek spontán terhességben, ám lehet, hogy eddig valamilyen betegség vagy kóros állapot okozta a sikertelenséget (pl. hormonzavar, átjárhatatlan petevezető, PCOS, endometriózis stb.) Amennyiben ezeket megfelelően kezelik, úgy gyakran bekövetkezik a várva várt terhesség.

Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen reprodukciós eljárásban kell részt vennie a párnak a gyerekhez, és sajnos megeshet az is, hogy csakis örökbefogadással lehet gyermekük.

5. tévhit – Az ovuláció mindig a 14. napon van

Ha valaki gyereket szeretne – vagy pont, hogy nem szeretne-, ahhoz ismernie kell saját ciklusát, azt, hogy mikor van peteérése. A nagykönyv szerint ez a ciklus 14. napján következik be, ám a test általában nem működik óramű pontossággal, ezért ez lehet pár nappal előbb és később is, akár ugyanannál a személynél is.

Ha meg akar arról bizonyosodni arról, hogy mikor van peteérése, ahhoz ma már forgalomban vannak LH-mérő eszközök, ám a legpontosabbat ultrahangos követéssel lehet mondai.

Mik a terhesség egyértelmű jelei? Tudja meg most!

6. tévhit – Rendszeres menstruálok, biztos minden rendben van velem

Sokan azt hiszik, ha rendszeres a menstruációjuk, akkor könnyen teherbe is fognak esni. Azonban ez nincs mindig így, hiszen ennek ellenére még fennállhat hormonális zavar – sőt, anovuláció is-, fizikai, illetve pszichés probléma, de akár a férfinál is lehetnek olyan állapotok, melyek hátráltatják a teherbeesést. Éppen ezért, ha fél-egy év múlva sem esik teherbe, érdemes szakemberhez fordulni.

7. tévhit – Még nem vagyok 40 sem, biztos nem lehetek klimaxos

A menopauza az a határvonal, amikor a nő már nem eshet teherbe. Ez általában 45 éves kor felett következik be, éppen ezért lehet meglepő az, ha már a harmincas éveiben járó nő szembesül azzal, hogy a klimaxba lépett. A korai menopauza sajnos egyre gyakoribb manapság, ezért a sikertelenség mögött akár ez is meghúzódhat.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.