A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Csökkenő női libidó - a fogamzásgátlók hatására?

#gyógyszer #női betegségek #pszichológia
2010.05.14. Módosítva: 2015.11.04.

A legújabb kutatások szerint alacsonyabb azoknak a nőknek a libidója, akik hormontartalmú fogamzásgátlókat (tablettát vagy bőrtapaszt) használnak.

Hirdetés

A női szexuális diszfunkció (FSD) egy olyan egészségügyi zavar, aminek leggyakoribb tünete az alacsony libidó és az elégtelen szexuális élvezet, okozója pedig a stressz, a biológiai sérülékenység és más érzelmi tényezők. Eddig azonban senki nem tette fel a nyilvánvaló kérdést: Vajon a hormontartalmú fogamzásgátlók használata, amelyek közvetlenül avatkoznak bele a szervezet kémiai működésébe, nem változtatja-e meg a szexuális étvágyat?

A mostani kutatás során a tudósok összesen 1046 női önkéntest vizsgáltak meg, akik mind alkalmaztak valamilyen fogamzásgátló módszert. A nők közül 32.4 százalék számított veszélyeztetettnek FSD szempontjából, és 20.4 százalékuknak voltak más egyéb szexuális zavarai (hypoaktív szexuális vágy szindróma, csökkent váladéktermelés, közösülés közbeni fájdalom).

A kutatási adatok szerint azok a nők voltak a leginkább elégedettek szexuális életükkel, akik nem-hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmaztak.

"Az FSD egy igen gyakori rendellenesség, ás ötből két nő legalább egyszer találkozik vele élete során. Az egyik legkellemetlenebb tünet az alacsony szexuális vágy, amelynek oka könnyen lehet, hogy a fogamzásgátló okozta hormonszint-változás" - nyilatkozta Dr. Lisa Maria Wallwiener, a Heidelberg Egyetem kutatója.

A hormonális fogamzásgátlók szintetikus hormonok segítségével hitetik el a testtel, hogy terhes, így nem következik be a megtermékenyedés.

"A jövőben érdekes lenni megvizsgálni az ösztrogén és a szintetikus progeszteronok hatását az elsődleges női szexuális funkciókra" - nyilatkozta Dr. Harald Seeger.

Bár nők esetében is inkább a tesztoszteron a felelős a nemi vágy kialakulásáért, a hormonális fogamzásgátlók megzavarhatják ennek a hormonnak is a működését.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.