A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hogyan őrizhetjük meg a szexuális vágyat a házasságban?

#Szexuális betegségek
2015.05.18. Módosítva: 2015.11.04.

Annie M. Gordon pszichológus cikke a Psychology Today-ben egy személyes vallomással indul: "nem sokkal az eljegyzésem után egy házasságban élő barátom említette a "Penny game" nevű játékot. Ennek az a lényeg, hogy az új pár a házasság első évében minden aktus alkalmával bedob egy pennyt a perselybe… A második évben viszont minden alkalommal kivesznek egyet. A pár sosem fog annyit szeretkezni, hogy a persely kiürüljön…" A régi bölcsesség arra utal, hogy az évek múlásával a házasságban vágyaink megkopnak. Igaz ez? Törvényszerűen mindig így kell történnie?

Hirdetés

Az emberi kapcsolatokban a szexuális vágy és az aktus gyakorisága valóban csökkenőt tendenciát mutat. Számos kutatás foglalkozott e kérdéssel, és volt néhány érdekes felismerés. A szex gyakorisága és a kapcsolat tartama között szorosabb kapcsolat volt, mint az aktus és az életkor között. (Johnson, 1994). Így legyen bár valaki fiatal, öreg, általában a kapcsolatok kezdetén gyakoribb a szex, aztán folyamatosan csökken.

Akkor itt a vége? Hosszú távú kapcsolatban a szex már csak emlék? Újabb kutatások szerint nem biztosan. Tehetünk azért, hogy a tüzet megőrizzük, és szexuális vágyunk később is megmaradjon.

Pozitív célok felé

Jó lehetőség, ha partnerünkkel, párunkkal kapcsolatosan arra gondolunk, mennyi jó, hasznos, kellemes és szórakoztató dolgot tehetünk közösen az elkövetkező időben, hogy kapcsolatunk minél szorosabb lehessen. Egyes kutatások szerint ez segíthet a szexuális vágy fenntartásában is (Impett, 2008).

Ez azonban nem csodaszer, tehát ne gondoljunk arra, hogy minden problémát megoldhat! Fontos elem a jutalmazás, azok az emberek, akik kapcsolataikban egyfajta jutalmazásra törekednek, a szexualitás terén is átélik ezt. A szex számukra örömforrás, jutalom, amelyben magukat és társukat is szeretnék részesíteni.

Az elkötelezett, eltökélt emberekre az is jellemző, hogy kapcsolati életük buktatóit, csapdáit szeretnék megoldani, rendezni, amennyire lehetséges. Tipikus példa: ha ilyen embernél fordul elő a másik fél részéről egy negatív élmény, vagy vita, veszekedés, őt érő kritika, természetesen nála is csökken a partner iránti vágy néhány napra. Jogos is, nem? Ki szeretne azzal szexelni, aki éppen kritizálja valamiért? Kivétel ez alól az "erős jellem", az eltökélt ember...

Tartsuk ébren az érdeklődést!

Akkor is erős vágyat érez párja iránt, amikor pozitív – és amikor negatív érzelmek érik, vagy éppen veszekednek valamin. Természetes, hogy ez igazából akkor tud kiteljesedni, amikor pozitív érzelmek szikráznak fel a pár tagjai között, amihez elég lehet egy kis derű, vagy egy apró bók a másik felé.

Ha a cikk elején említett perselyre gondolunk, és annak kiürítésére, talán az a legjobb megoldás, hogy próbáljunk pozitívak, optimisták maradni, ezzel ébren tarthatjuk az egymás iránti érdeklődés lángját, alkalmasint a szexuális vágyat is.

https://www.psychologytoday.com/blog/between-you-and-me/201204/the-secret-maintaining-sexual-desire?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost

Forrás: Psychology Today
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.