A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Rekord magasságba emelkedett a HIV fertőzöttek száma

#aids
2015.12.01. Módosítva: 2015.12.04.

2015-ben az AIDS Világnapjának jelmondata az előző évekhez hasonlóan az, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Az új fertőzések száma 35 százalékkal és az AIDS-szel kapcsolatos halálesetek száma 24 százalékkal csökkent az ezredforduló óta.Jelenleg mintegy 16 millió ember részesül antiretrovírusos kezelésben, közülük több mint 11 millió Afrikában él. Afrika keleti és déli részén tízmillió férfi önként vállalta az orvosi körülmetélést, amely 60 százalékkal csökkenti a férfiaknál a HIV fertőzés kockázatát. Most pedig eljött az idő, hogy világszerte olyan innovatív lépéseket tegyünk, amelyek segítségével elérhetjük az e téren kitűzött fenntartható fejlődési célt: a járvány megszüntetését 2030-ra. Idén szeptemberben a világ vezető politikusai ambiciózus rövidtávú célokat fogadtak el az AIDS megszüntetését célzó folyamat felgyorsítására. Az AIDS világnapjára a WHO új javaslatokat fogalmaz meg a fenti célok elérésének elősegítésére – többek közt innovatív HIV tesztmódszereket, az adott egyénre szabott kezeléseket, szélesebb és átfogóbb megelőzési lehetőségeket. Egyes alacsony és közepes jövedelmű országok már komoly lépéseket tettek az AIDS visszaszorítása érdekében.

Hirdetés

Azok az országok a leghatékonyabbak, amelyek jelentős beruházásokat eszközölnek, a HIV kezelési és megelőzési programjaikat megfelelő adatokra alapozzák, és egyszerűsítik a megelőzési és kezelési programokat. Tizenkét országban már sikerült elérni, hogy az összes HIV fertőzött 60 százaléka tudatában van betegségének, és antiretrovírusos kezelésben részesül. Az ilyen úttörő szerepet játszó országok mutatják meg, hogy az AIDS megszüntetését kitűző új célok igenis megvalósíthatóak, még erőforrás-hiányos területeken is.

A számos európai országban működő, konkrét prevenciós programok ellenére, a HIV fertőzés továbbra is elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed az EU-ban és az EGT-ben. "A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében a HIV fertőzöttség riasztó mértékben, a 2005-ös 30%-ról 2014-re 42%-ra emelkedett, és mindössze hat EU és EGT országban nem volt növekedés", emelte ki az ECDC megbízott igazgatója, Andrea Ammon.

Az AIDS fő fegyvere a késői diagnózis

Az európai régióban a HIV fertőzések közel felét későn diagnosztizálják, ami jelentősen növeli a betegség kiteljesedésének, a páciensek elhalálozásának illetve a HIV továbbadásának kockázatát. Az AIDS esetek magas száma a régió keleti részében jól mutatja a késői HIV diagnózis, az anti retrovírusos terápia (ART) késői megkezdése és az alacsony kezelési arány negatív hatását. Az EU és az EGT területén az AIDS esetek száma folyamatosan csökken. Ám a 2014-ben jelentett AIDS esetek kétharmadánál az AIDS fázis röviddel a HIV diagnózist követően alakult ki, azt mutatva, hogy a páciensek immunrendszerének működése már korábban elkezdett leállni. A bevándorlók és menekültek esetén a késői diagnózis esélye eleve magasabb, ráadásul csak az EU és EGT országok fele biztosít ingyenes kezelést a hivatalos dokumentummal nem rendelkező személyek számára.

 • A HIV továbbra is komoly egészségügyi problémát jelent, amelynek eddig több mint 34 millió ember esett áldozatul. A HIV 2014-ben 1,2 millió ember halálát okozta világszerte.
 • 2014 végén a HIV fertőzöttek száma világszerte körülbelül 36,9 millió volt, ebből 2,0 millió ember 2014-ben fertőződött meg.
 • A legsúlyosabb a helyzet Szubszaharai Afrikában, ahol a HIV fertőzöttek száma 2014-ben 25,8 millió volt. Ez a térség teszi ki az új HIV fertőzöttek 70%-át.
 • A HIV fertőzés diagnosztizálása gyakran gyorstesztekkel (RDT) történik, amelyek a HIV antitestek hiányát érzékelik. A teszteredmények legtöbbször már aznap elkészülnek, lehetővé téve az azonnali diagnózist és a korai kezelés megkezdését.
 • A HIV fertőzés nem gyógyítható, azonban antiretrovírusos gyógyszerekkel végzett hatékony kezelés esetén biztosítható, hogy a paciens egészséges, teljes és produktív életet élhessen.
 • A becslések szerint jelenleg a HIV fertőzöttek csak 51%-a van tudatában betegségének. 2014-ben mintegy 150 millió gyermek és felnőtt vett részt 129 alacsony és közepes jövedelmű országban HIV vizsgálaton.
 • 2015-ben 15,8 millió HIV fertőzött részesült antiretrovírusos terápiában (ART) világszerte, ebből majdnem 1 millió kiskorú.
 • A HIV/AIDS továbbra is a világ legkomolyabb egészségügyi problémáját jelenti, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
 • A közelmúltban az antiretrovírusos terápia (ART) egyre több ember számára vált elérhetővé, és a HIV-pozitív páciensek ma már hosszabb és egészségesebb életet élhetnek. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy az ART megakadályozza a HIV továbbadását.
 • Előrelépéseket sikerült elérni az újszülöttek születés során történő megfertőződésének visszaszorításában, és a HIV-pozitív anyák várható élettartamának növelésében. 2014-ben a HIV-pozitív terhes nők több mint 70%-a, 1 070 000 nő részesült antiretrovírusos terápiában (ARV).
 • 2014-ben az ART kezelést kapó páciensek száma egy év alatt jelentősen, 1,9 millióval emelkedett.
Forrás: WHO
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.