A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Súlycsökkentő műtét után javul a női szexualitás?

#műtét #szexuális egészség
2014.01.14. Módosítva: 2015.11.04.

A JAMA amerikai orvosi szaklap tavaly év végi számainak egyikében jelent meg közlés, amely kimutatta, hogy a testsúlycsökkentő (bariatriás) műtétet követően a nők szexualitása, szexuális működése jelentősen javult. Pszichológiai szempontból, de hormonális tekintetben is jól mérhető eredmények születtek. Ez az állapot a műtétet követő 2 év múlva is észlelhető volt. Éppen azokon a nőkön észlelték a legnagyobb mértékű javulást, akiknél a műtétet megelőző időszakban a legcsekélyebb volt a szexuális működés és érdeklődés.

Hirdetés

A súlycsökkentő műtétre jelentkező nők körében legalább 50%-ra tehető azok száma, akiknél kimutatható a szexuális működés zavara, pszichés problémák.

"Az emberek nagy része számára a szex az életminőség igen fontos része. Azt láttuk, hogy a súlycsökkentő műtétet követő nagymértékű súlyvesztés jelentősen javította (a nők) életminőségét." – említi Dr. David Sarwer, a pennsylvaniai orvosegyetem pszichológia professzora. "Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol a javulást nemcsak a szexuális működésben, a kielégülésben lehetett észlelni, de a női hormonok termelése is jelentősen javult."

A kutatók 106 nő nyomon követését végezték. A nők BMI (testtömegindex) értéke átlagosan 44,5 volt, ők kerültek súlycsökkentő műtétre. A műtét 85 esetben gyomor-bypass, 21 esetben pedig részleges gyomorlekötés eljárással készült. A műtétet követően a nők átlagosan eredeti testsúlyukból mintegy 32%-ot vesztettek, mely a megfigyelés 2. évének végére 33,5%-ra nőtt.

Két évvel a műtét után a nők személyes beszámolói szerint jelentős mértékben javult szexuális működésük, életminőségük és hormontermelésük egyaránt.

Javult a szexuális érdeklődés, a vágy, az aktus alatti nedvesedés, a kielégülés mértéke.

Jelentősen nőtt a női hormonok termelése, a szexuális érdeklődés, és a termékenység tekintetében egyaránt jellemző módon. A vizsgálatban közvetlenül nem elemezték a műtét utáni súlyvesztés és a termékenység összefüggését, de az érzékelhető volt, hogy a termékenységgel kapcsolatos hormonok termelése javult.

Pszichés szempontból is javult a nők állapota: a súlycsökkentés miatt elsősorban az életminőség, a testkép, csökkentek a depressziós tünetek, és javultak a partnerkapcsolatok.

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131104112232.htm

Forrás: sciencedaily.com
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.