A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A rossz házasság növeli a szívbetegségek és a depresszió kockázatát

#depresszió #szívbetegség
2009.03.06. Módosítva: 2015.11.04.

A feszült házasságban élő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezője - közölték amerikai kutatók csütörtökön.

Hirdetés

A Utahi Egyetem kutatói 300-nál több, legalább húsz éve házas középkorú és idősebb párt vontak be tanulmányukba. A résztvevők kapcsolatukra, valamint mentális állapotukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki, és laboratóriumi vizsgálatokon estek át.

Tim Smith és csoportja megállapította, hogy a viszálykodóbb házasságokban élő nők jobban ki voltak téve a depressziónak és az úgynevezett metabolikus szindrómának, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a hasra hízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és rendellenes vércukorszint, melyek határozottan emelik a szívbetegségek kockázatát.

"Úgy találtuk, hogy a házasság negatív vonatkozásai - a sok konfliktus és disszonancia - összefüggésben voltak a metabolikus szindróma nagyobb arányával a nőknél, a férfiaknál azonban nem" - mondta Smith. A kutatók ezt azzal a ténnyel magyarázzák, hogy a feszült házasságokban élő nők többször számoltak be depresszióról is, amely a szívbetegségek ismert kockázati tényezője.

A kutatók értékelése szerint a rossz házasság nagyjából annyival növeli a metabolikus szindróma kockázatát, mint a mozgásszegény életmód. Felhívták a figyelmet, hogy valamennyi más kockázati tényezővel is foglalkozni kell, fontossági sorrendben, kezdve a legveszélyesebbel. Egy dohányosnál például nem a társával való problémáknál kezdik a megbeszélést.

A tanulmány eredményét a szerzők az American Psychosomatic Society Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.