A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A tüdőembólia tünetei

#szív- érrendszeri betegségek #terápia #tüdőembolia
2018.05.28. Módosítva: 2018.05.28.

A tüdőembólia okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba, és gyakorlatilag azonnal fulladást okoznak. Milyen jelei vannak?

Hirdetés

A tüdőembólia leggyakrabban azokat az ágyhoz kötött betegeket illetve a kezeletlen, vaskos visszeres panaszokkal küzdőketérinti, akiknél a szükséges mozgás hiányában mélyvénás trombózis alakul ki, illetve azoknál, akik visszérgyulladással küzdenek. Emellett hosszabb repülőutakon és állandó ülőmunkát végzőknél is gyakori. Ha a lábból kiinduló vérrögök eltömítik a tüdőartériát, a beteg élete is veszélybe kerülhet.

A tüdőembólia felismerése

A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire:

  • hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj,
  • mellkasi fájdalom,
  • véres-nyálkás köpet

Kevésbé jellemző, de előfordul:

  • zihálás,
  • lábduzzanat,
  • fokozott izzadás,
  • szapora pulzus,
  • ájulás

Egyes esetekben a jelek és tünetek a mélyvénás trombózishoz köthetőek.

A mélyvénás trombózis 12 pontja - mire kell figyelnünk?

A mélyvénás trombózis leggyakoribb tünetei a láb duzzanata, fájdalma, elszíneződése, valamint az érintett területen melegség érzése.

Ezenkívül előfordulhat még verejtékezés, szédülés, gyors és rendszertelen szívverés, gyenge pulzus.

A tüdőembólia előfordulásának esélye az évek múlásával nő. 60 éves kor után minden 10 évben megduplázódik a tüdőembólia előfordulásának esélye.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.