A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Agyvérzés: egy pillanat alatt végez óriási pusztítást

#egészség
2018.06.04. Módosítva: 2018.06.04.

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a „stroke” („agyvérzés”), amely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás. Legtöbbször bénulással jár. A megelőzés illetve a kezelés sikere nagyban függ attól, hogy a beteg milyen hamar kerül ideggyógyászhoz. Hatékony megelőzéssel és utógondozással sokat lehetne javítani a helyzeten.

Hirdetés

Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv – helytelenül – "agyvérzésnek" nevez. A fejlett országokban a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek után a harmadik helyre sorolják az agyi érkatasztrófák (stroke) által előidézett halálozást. Számítások szerint hazánkban évente 20 000-22 000 ember esik áldozatul a betegségnek.

Agyvérzés

Az úgynevezett "agyvérzéses" betegek döntő többségében kevesebb vér (oxigén és tápanyag) jut az agy bizonyos területére, így az elégtelen vérellátás károsítja az agyszövetet. Csupán a betegek 20-30 százalékában beszélhetünk igazi "agyvérzésről". Ezekben az esetekben valóban a vérpályáról kerül a vér az agyszövetbe, ahol roncsolást idéz elő. Az angol stroke kifejezést, mely ütést, csapást jelent, nem csak az "igazi" agyvérzésre, hanem a vérellátás csökkenésével vagy megszűnésével járó keringés zavarra is alkalmazzuk.

Az elégtelen vérellátást valamelyik ér elzáródása vagy szűkülete okozhatja, de végzetes lehet a szívből az agyi erekbe sodródó vérrög is, mely elzárja az eret, megszűnik a véráramlás, elhal az ér által határolt terület.

Az agyvérzés következménye

Az agy vér, oxigén és tápanyag-igénye óriási, energiatartalékai szinte nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Ujjbegynyi agyszövet elvesztése beszédképtelenséget vagy valamelyik testfél bénulását okozhatja. A beteg elfelejt olvasni, számolni, máskor képtelen a szöveget megérteni. Hall, de nem ért, olvas, de a szóképek olyanok, mintha ismeretlen nyelven íródtak volna. Sok beteg depresszióssá válik. Néha elfelejti, hogyan kell öltözni, késsel-villával enni, a saját lakásában nem tud tájékozódni.

Amikor egy mosolyon függ az élete: ez a stroke! Kattintson tovább.

A legfontosabb kockázati tényező a magas vérnyomás, mely a stroke előszobája. A megelőzés szempontjából fontos a cukorbetegség, a vérzsírok gondozása, a testsúlycsökkentés, a dohányzás elhagyása, a stressz csökkentése. Mindenkinek fontos tudni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését". Átmeneti beszéd- és látászavar, valamelyik arc vagy testfél, illetve ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha nem elérhető, a mentőkhöz. Arra kell törekednünk, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg minél hamarabb kórházba jusson, de a legsürgősebben az, akinek még csak múló tünetei vannak. Ilyenkor a legjobbak az esélyei a fenyegető stroke megelőzésére.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.