A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bőr alá ültetett defibrillátor

#szív- érrendszeri betegségek #terápia
2010.05.17. Módosítva: 2015.11.04.

A mellcsont fölötti bőr alá ültetett elektródák biztonságosabbak és csaknem ugyanolyan hatékonyan állítják helyre a normális szívritmust, mint a mellüregbe ültetett defibrillátor.

Hirdetés

A New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a beültetett defibrillátor fertőzési kockázatot hordoz, és eltávolítása is veszélyes lehet meghibásodás esetén. A seattle-i kutatóintézet által készített tanulmányt az új rendszert kidolgozó cég támogatta.

Az Európában és az Egyesült Államokban engedélyezett új típusú defibrillátor a korai rendszerek elvéhez nyúl vissza, amikor közvetlenül a bőr alá ülteti az elektródákat, nem pedig a mellüregbe. Alkalmazásához nem szükséges röntgenfelvétellel kontrollált műtét, elegendő hozzá egy steril szoba.

A módszer hosszú távú használatát 61 pácienssel tesztelték. A kutatók szerint a szívritmus helyreállítására szükségtelenül végzett elektromos sokkolások száma alacsony volt, ám mind a 12 veszélyes ritmuszavarnál jól szerepelt az eszköz. A kipróbáláshoz egy nagyobb létszámú tanulmány lefolytatását is tervezi a Gust Bardy által vezetett kutatócsoport.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.