A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Felment a vérnyomásom, hogyan csökkenthetem gyorsan?

#magas vérnyomás #fájdalom #dohányzás
2018.11.08. Módosítva: 2018.11.08.

A magas vérnyomás csökkentése kettős feladat: egyrészt, előfordulhatnak olyan esetek, hogy hirtelen emelkedik meg valaki vérnyomása, másrészt a vérnyomás tartósan magas maradhat. Más-más irányból kell megközelíteni a problémákat.

Hirdetés

Kérdés:A vérnyomás tulajdonképpen az az erő, mellyel a testünkben keringő vér (melyet a szív áramoltat) az erek falához nyomódik. A vérnyomást sok minden befolyásolhatja, így az elfogyasztott ételek és italok, az, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk, hogyan érezzük magunkat, mennyire vagyunk kipihentek, milyen napszak van stb. Így mindenkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer magasabb a vérnyomása a szokásosnál. Ugyanakkor a tartósan emelkedett, a normálisnál jóval magasabb vérnyomás súlyos krónikus betegség, mely éveken keresztül folyamatosan roncsolhatja az ereinket, így a szerveinket, és jó néhány, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját is megnövelheti.

A magas vérnyomás csökkentését éppen ezért két irányból is megközelíthetjük: más módszerrel érdemes a hirtelen jövő, ideiglenesen "megugró" vérnyomást csökkenteni, és más szükséges ahhoz, hogy a tartósan magas vérnyomást normalizáljuk, és ezzel megóvjuk magunkat a szövődményektől.

Ideges voltam, felment a vérnyomásom...

A vérnyomás szabályozása nagyon bonyolult folyamat, mint említettük, sok dolog befolyásolhatja. A fizikai megterhelés, az idegeskedés, sőt a fájdalom is hirtelen megemelheti a vérnyomást, de gyógyszerek, a dohányzás, a sós ételek, a koffeintartalmú italok egyaránt vérnyomásemelkedéshez vezethetnek, de ez általában csak rövid ideig tartó, néhány pontnyi "kiugrást" eredményez. Nagyon gyakori például az ún. fehér köpeny szindróma, vagyis az a jelenség, melynél éppen az orvosi vizsgálatnál, a mérés előtt emelkedik meg a vérnyomás. Nagyon fontos éppen ezért, hogy soha ne egy-egy eredmény alapján határozzák meg, hogy valakinek magas-e a vérnyomása vagy sem, kell-e gyógyszert szednie vagy más módon kezeltetnie magát.

Ha hirtelen felmegy a vérnyomásunk, általában rövid időn, maximum néhány órán belül vissza is áll az a normálisra, például akkor, ha a fizikai megerőltetés után pihenünk egy kicsit, vagy ha kikerülünk egy stresszes helyzetből. Természetesen minden olyan tevékenység, mely segít megnyugodni, relaxálni, vagyis "lelassítani", a vérnyomás csökkenését is magával hozza. Vegyünk néhány mély lélegzetet, számoljunk el magunkban tízig, mossuk meg az arcunkat és a kezünket, írjunk néhány mondatot a naplónkba stb. - ezek mind segíthetnek a vérnyomás normalizálásában! Legyünk azonban óvatosak például a dohányzással! Lehet, hogy a cigarettázás tudata, rituáléja nyugtató hatással van ránk, de a dohányzással szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok bizony csak tovább emelik a vérnyomást!

Ezért okozhat vesebetegséget a magas vérnyomás - kattintson tovább!

Bele is halhatok, ha felmegy a vérnyomásom?

Ritkán, de előfordulhat, hogy olyan magasra ugrik valaki vérnyomása, hogy az azonnali orvosi beavatkozást igényel, késlekedés esetén ugyanis súlyosan károsodhatnak a szerveink, agyvérzés, veseelégtelenség, sőt akár visszafordíthatatlan tragédia is bekövetkezhet. Az úgynevezett hipertenziós krízis oka lehet a nem (megfelelően) kezelt magasvérnyomás-betegség, a terhesség alatti eklampszia, gyógyszer- vagy kábítószer-mellékhatás, agyvérzés, szívroham is. Hipertenziós krízis esetén a szisztolés vérnyomás 180 Hgmm felett, míg a diasztolés vérnyomás 120 Hgmm felett van. Az extrém magas vérnyomás tünetei között találhatjuk a mellkasi fájdalmakat, a fejfájást, a szédülést, a hányingert és hányást, a remegést, a szorongást és izgatottságot, valamint a nehezen elállítható orrvérzést. Ha ezeket tapasztaljuk, haladéktalanul hívjunk orvost!

Gyógyítható a magas vérnyomás? Az orvos válaszol!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.