A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Veszélyeink: szívritmuszavar - nőkben

#diagnózis #szív- érrendszeri betegségek #szívritmuszavar #terápia
2011.06.06. Módosítva: 2015.11.04.

Növeli a halálozási kockázatot a szívritmuszavar! Azoknál a hölgyeknél, akiknél pitvari remegést diagnosztizálnak, nagyobb a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél ez az állapot nem áll fenn – állítják a Bázeli Kórház belgyógyászai.

Hirdetés

Dr. David Conen és munkatársai mintegy 34 ezer középkorú hölgy adatait elemezték, és megállapították, hogy a pitvari remegés – mely a leggyakoribb szívritmuszavar – növeli a halálozási kockázatot: pitvari remegés esetén a halálozási arány 1000 főre 10,8, míg az ebben az állapotban nem szenvedők esetén 3,1 volt.

Az adatokat statisztikailag súlyozva kijött, hogy ez a ritmuszavar mintegy duplájára emeli a halál kockázatát. A vizsgálatban csak enyhe szív- és érrendszeri elváltozást mutató hölgyek szerepeltek, és a munka az újonnan detektált ritmuszavarra terjedt ki. Mindazonáltal a teljes populációban a pitvari remegés (orvosi szóval: atriális fibrilláció) okozta halálozás igen alacsony.

A pitvari remegés esetén a pitvar ahelyett, hogy a kamrákba pumpálná a vért, szabálytalan működése során turbulens áramlást tesz lehetővé, így a bent maradó vér kedvez a vérrögképződés folyamatának. Ezek a vérrögök ezután az erekben tovasodródva azokat elzárják, és heveny szív- és érrendszeri krízist, többek között szélütést hozhatnak létre. A pitvari remegés tünetileg erős szívdobogásban nyilvánulhat meg.

A Journal of the American Medical Association május 25-i számában megjelent tanulmány 34 722 hölgyre terjedt ki, akik 1993 és 2010 között egy amerikai egészségügyi felmérésben szerepeltek. A hölgyek mindegyike 45 év fölötti volt (átlagéletkor 53 év), 95 százalékuk a fehérbőrű csoportba tartozott.

A vizsgálat kezdetén egyik hölgynél sem állt fenn pitvari remegés, illetve szív- és érrendszeri betegség. A 15,4 éves átlagos utánkövetési időszakban 1011 esetben alakult ki pitvari remegés, az érintett hölgyek háromnegyedénél magasvérnyomás-betegség is jelen volt. Ebben az időszakban 63 hölgy hunyt el.

A kutatók a statisztikai elemzés során számos faktort, így a testtömeget, a cukorbetegséget, a vérnyomást, a koleszterinszintet, a dohányzást és egyebeket is vizsgáltak. Az eredményeket súlyozva a pitvari remegés 2,14-szeresre növelte a teljes halálozási arányt, és 4,18-szorosra a szív- és érrendszeri esemény következtében bekövetkező halálozási kockázatot az ezen állapotban nem szenvedő hölgyekhez képest.

A vizsgálat üzenete az, hogy a pitvarfibrilláció egy egyáltalán nem elhanyagolható állapot. A diagnózis szívultrahang-vizsgálat során állítható fel.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.