Jelenlegi hely

Hirdetés

Aktinikus keratózis (napfény okozta keratózis)

Hirdetés

Ez a betegség tulajdonképpen egy rákmegelőző állapot. A tartós, hosszú időn át tartó napfény hatásai a bőrön kerülnek ezen összefoglaló elnevezés alá. Jellemzője a pikkelyes, hámló, nehezen gyógyuló bőrelváltozás. Vannak más típusú keratózisok is (elszarusodással járó kórképek), pl. a szeborreás keratózis, porokeratózis, keratózis pilaris.
Az aktinikus keratózis a normális bőr sejtjeinek reakciója a fokozott UV sugárzásra. A bőrelváltozás pikkelyes, hámló jellegű, a bőr elszíneződik, vöröses, vagy szürkés színt is ölthet, megvastagodhat.
Leggyakrabban a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken jelentkezik, mint az arc, a kézhát, az orr, felső ajak, homlok. Az ajkakon levő elváltozást aktinikus keilitisznek nevezik.
Jellemzően a világosabb bőrűeken fordul elő gyakrabban, vagy akik a szabadban dolgoznak bármely napvédelem nélkül. A napsugárzás károsította bőr száraz, színét veszített és ráncos.
Veszélyes- az aktinikus keratózis?

Lényegében nem veszélyes, de kellemetlen tüneteket okozhat, és esztétikai szempontból is problémát jelent.
Azért jellemzik rákmegelőző állapotnak is, mert megfigyelések szerint mintegy 10-15%-ban alakulhat át laphámsejtes bőrrákká.
Az aktinikus keratózist általában eltávolítják a bőrről, pont a fent említettek miatt. Ha a bőrön lévő elváltozás megvastagszik, vagy kifekélyesedik, meg kell mutatni az orvosnak, mert bőrrákká alalkulhat. A laphámsejtes bőrrák a bőrnek „vulkánkitörés”-szerű küllemet kölcsönöz.
Az aktinikus keratózisos beteg rendszeresen fel kell keresse az orvost, mert a jelenség basalsejtes bőrrákká (basalioma) és melanoma malignum-má is alakulhat.
Kezelés

Az aktinikus keratózis kezelésének lényege a sérült, károsodott sejtek, bőrterület eltávolítása. Az újonnan képződő sejtek, bőr már mentes a napfényártalomtól.
Nem célszerű viszont minden keratózisos elváltozást egyszerre eltávolítani: ha nagy kiterjedésű volt a napfényártalom, legfontosabb azokat, amelyek megvastagodott részek, vagy megkeményedett bőrterületek, ezek ugyanis azok, amelyeknél legmagasabb a bőrrák kialakulásának kockázata.
Milyen kezelési eljárások ismertek?

• Krioterápia

 • A folyékony nitrogénnel történő fagyasztás révén a károsodott bőr felhólyagosodik, „levedlik”, inkább lehámlik. Az arcon 10 nap, a kézen 3 hét alatt hámlik le a bőr, a lábon leglassabb a gyógyulás, mintegy 3 hónap is lehet. Az enyhébb fagyasztás nem hagy hegesedést, de az erőteljesebb mér igen, a bőr kihalványul, hegesedik. A károsodás persze kiújulhat, ekkor vagy ugyanezen, vagy más módszerrel kezelhető ismét.


• Küret és kauterizáció Ez természetesen bőrgyógyászati „küret”, és gyakori eljárás a korai laphámsejtes bőrrák eltávolítására. Az eltávolított részből szövettani vizsgálatra is küldenek mintát. Maga az eltávolítás egy éles, kanálhoz hasonló eszközzel történik. Az ezt követő diatermiás (elektromos árammal történő) kezelés leégeti a keratózist, és megelőzi a vérzést. A képződő heg néhány hét alatt gyógyul.

• Kimetszés

 • Az elváltozás kimetszése (excíziós biopszia) úgy történik, hogy bizonyosan eltávolították a károsodott bőrterületet – tehát inkább nagyobb metszést ejtenek. Az eltávolított anyagból levett minta szövettani vizsgálatra kerül. Ez főként akkor fontos, ha az elváltozás daganatos lehet. A sebet összevarrják, majd a varratokat néhány napon belül eltávolítják – ez függ az elváltozás helyétől, kiterjedésétől is. Megmaradó heg képződik ezután.


• 5-Fluorouracil tartalmú krém

 • Főképp az arcon lévő keratózisok kezelésére alkalmas. A krémet 2-4 hétig kell alkalmazni, napi 1-2 alkalommal, az arc bőrén. A kezelt terület vöröses, érdes, és kellemetlen érzést okoz. A kezelés befejezése után viszont jó eredményeket lehet elérni.

 • • Imiquimod

  • Ez a szer immunválasz-módosító, és szintén krémben alkalmazzák. 4-16 héten keresztül kell alkalmazni, heti 2-3 alkalommal. Gyulladást kelt a bőrön, ami kb. a 3. héten éri el maximumát, a későbbiekben pedig már gyógyul a bőrfelület, általában jó eredményekkel.

  • • Fotodinámiás terápia

   • Egy fényérzékenyítő szer adását követően (porfirin-származék) lézerterápiával kezelik az érintett bőrterületet. A bőr gyakorlatilag „leég”, majd néhány héten belül gyógyul.

   A keratózis megelőzése

   Legjobban természetesen úgy előzhető meg az aktinikus keratózis, ha a bőrt megóvjuk az UV sugárzástól. Ha már kialakult, akkor széles spektrumú, magas faktorszámú naptejjel védekezhetünk, ezt minden nap kell alkalmazni. A napvédelem nagyon fontos a világos bőrűeknek, főleg akik szabadban dolgoznak, vagy szeretik a napozást.Hirdetés