Jelenlegi hely

Hirdetés

Melanóma-kezelés: új remények

Ígéretes új kezelések a bőrrák ellen? Az előrehaladott melanoma két új ígéretes kísérleti terápiáját mutatták be hétfőn egy Chicagóban megrendezett nagyszabású rákkonferencián.

Hirdetés

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának találkozóján két hatóanyag, a dabrafenib és a trametinib korai klinikai vizsgálatainak eredményét ismertették.

Mindkét szert a jelenleg standardnak számító kemoterápiás kezelésekkel hasonlították össze. Míg a hagyományos kemoterápiára az előrehaladott melanómában szenvedő páciensek nyolc százaléka reagált, addig a trametinibre 22 százalékuk.

Utóbbi csoport tagjainál átlagosan 4,8 hónapig nem fejlődött tovább a tumor, halálozási kockázatuk pedig 46 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a kemoterápiás csoport tagjaihoz képest.

"Ez az első a célzott rákgyógyszerek új osztályában, amely előnyt nyújt a BRAF génmutációval élő melanomás pácienseknek" - hangsúlyozta Caroline Robert, a párizsi Gustave Roussy Intézet
dermatológus részlegvezetője. A szer a MEK jelű fehérjét gátolja, és azokon segíthet, akiknél a tumor növekedéséhez hozzájárul a BRAF jelű gén mutációja.Hirdetés