2014. november 27. csütörtök, Virgil napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: bélbetegség
Találatok: hírek (0) cikkek (55), gyógyszerleírások (21), orvos válaszol (175), betegségleírások (14)
Összes találat: 265
Kérdésem következő!
Bal oldali égő érzés lent ,nem fájdalom,égető érzések!
Lehetséges -e bélbetegségből eredendő???
Köszönettel.
Tisztelt Olvasó!

A hasi - azon belül is az alhasi - tünetek elkülönítő diagnosztikájáról hosszú fejezetek szólnak. A panaszok, tünetek lehetnek bőr, izom (hasfal), béleredetűek, származhatnak a belső nemi szervekből, a kiválasztó szervrendszer tagjaiból (vese, vezetékek, hólyag), de lehetnek abnormális keringés okozta elváltozások is.

A bal alhasi régióban többnyire a bal vese, Ön esetében a bal petefészek, esetlegesen a méh, a vastagbél utolsó szakasza (az un. szigmabél), illetve a végbél kezdeti szakasza okozhat problémát.

Égő-égető érzésnél elsősorban nyálkahártya-gyulladásra gondolnék, ezért széklet - vizelet és nőgyógyászati vizsgálatot tartanék szükségesnek, adott esetben vérvétellel kiegészítve.

Utóbbi a szervezet általános állapotáról (is) nyújt felvilágosítást. Mindezeket háziorvosával, belgyógyászával szükséges egyeztetnie.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Tisztelt doktor úr/nő!

Hetek óta vissza-vissza térő bal oldali alhasi fájdalommal küzdök. Kifejezetten egy pontból indul ki a fájdalmam, erős ugyan, de nem görcsös. Bután hangzik, de mintha vizszintesen sugározna ki a jobb oldalam felé. Ez a fájdalom nem minden napos viszont gyakori. Aggódom, mert édesapámnak 18 éve vastagbéldaganata volt, nekem 9 éve hasonló, de nem ilyen erős fájdalom miatt tükrözésem volt. Akkor semmi komolyat nem állapítottak meg. Rettegek egy újabb tükrözéstől, mert a fájdalomcsillapítás hiánya miatt horror emlék maradt. Válaszát előre is köszönöm. ERIKA
Tisztelt Levélíró!

Azzal együtt, hogy a kolonoszkópia valóban nem kellemes eljárás, viszont igen jól meg tudja mutatni (más képalkotó vizsgálatok kevésbé) hogy van-e a vastagbélen valamilyen eltérés, elváltozás. A bal oldali alsó hasi szakasz panasza általában vastagbéltünet lehet, akár egy polip, vagy diverticulitis jelenléte. Mivel hölgyről van szó, célszerű lenne ezelőtt/emellett egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is, hogy esetleg nem ott keresendő-e a fájdalom oka.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: haspuffadás bélbetegség
Sajnos nem emlékszem már, melyik betegség jellemző tünete a felpuffadt fényes has. Köszönöm segítségüket.
Tisztelt Olvasó!

Puffadással rengeteg gyermek- és felnőttgyógyászati kórkép jár. Oka az átmeneti, vagy tartós teljes vagy részleges elégtelen bélmozgások kapcsán a bélgázok, illetve bélsár megrekedése. Ez a hétköznapi okokon kívül mérgezésekben (nyugtatók), fertőzésekben (vesemedence-gyulladás!) és számos hasi sebészeti kórképben is jelentkezhet.

Puffadás szerű képet okozhatnak még hasüregi, de nem bélrendszeri folyamatok, mint például a májcirrhosis szövődménye, az ascites (hasi vizenyő), a HANO-betegség, vagy az életveszélyes anafilaxiás allergiás sokk is.

A legtöbb súlyosabb puffadásnak tűnő elváltozás (ascites, anafilaxia, bélelzáródás, stb. ) a has bőrét feszíti, ezért azt fényessé teheti. Jellemzően azokban a kórképekben látszik a bőr a lefényesebbnek, ahol a vénás elfolyás akadályoztatva van (például trombózisban), vagy a kapillárisok fala jelentős mértékben áteresztővé válik (anafilaxia, HANO betegség, stb.)

Amint a fentiekből is látszik, a szóba jövő betegségek java súlyosabb formát is ölthet, célszerű lenne ezért, ha ilyet észlelt magán, háziorvosát felkeresnie.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Gasztroenterológia
T Cím!

Mi lehet az oka, hogy néha zavaróan kesrű ízt érzek a torkomban?

Köszönettel.
Tisztelt Hölgyem!


A keserű ízt számos elváltozás okozhatja, leggyakrabban a reflux betegség kapcsán tapasztalják a betegek, gyomorsav túltengése illetve a gyomorszáj nem megfelelő záródása miatt.
Ez esetben a keserű íz mellett jellemző tünet még a kaparó érzés a torokban, valamint esetlegesen mellkasi szúró fájdalom érzése.
Keserű ízérzést gyakran okoznak még fogászati betegségek, valamint a torokmandula gennyes gyulladása.
Ha panasza továbbra is fennáll, akkor mindenképp keresse fel háziorvosát, aki fizikális vizsgálatot követően a megfelelő szakrendelésre tudja irányítani (belgyógyászat, fogászat vagy fül-orr-gégészet)!

Üdvözlettel: dr. Dobróka Tamás
Szakterület: Belgyógyászat
Egy antibiotikumtóll nagyon fáj a gyomrom és olyan fura bugyogó hangot ad ki mikor fog ez elmúlni. 2 napja szedtem be a gyógyszert és azóta állandóan fáj.
Tisztelt Olvasó!

Az Ön által kérdezett készítmény egy olyan ún. makrolid típusú antibiotikum, mely granulátum formájában kerül forgalomba. A gyógyszerből készült oldatot mindösszesen egy alkalommal kell, elsősorban légúti betegségek esetén lenyelni.

A legtöbb antibiotikumnál az alkalmazási előiratokban is fel van tüntetve a különböző mellékhatás tünetcsoportok gyakorisága. Különösen a makrolid csoport tagjainál - így a ZMAX esetében is - a gyomor-bélhuzam mellékhatásai dominálnak: minden 10 betegből legalább 1-nél hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, puffadás alakulhat ki. Mindez elsősorban a megváltozott vastagbél baktériumflóra miatt jön létre, célszerű tehát valamilyen probiotikummal kiegészíteni a táplálkozást a gyógyszer szedése alatt. A hasi tünetek általában az antibiotikum kezelés végéig, az azithromycin makrolidok esetében feltehetőleg a terápiás tartomány (10nap) befejeztéig jelentkezhetnek.

Mindazonáltal, elhúzódó, vagy az antibiotikum-kezelés után jóval később jelentkező hasmenés, véres széklet, puffadás Clostridium difficile baktérium fertőzést valószínűsíthet, mely súlyos szövődmény kizárása a kezelőorvos segítségével, székletmintából történhet.

További gyógyulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Belgyógyászat
A testvéremnek colitis ulcerosa betegsége van a vékonybelében.
Érdeklődni szeretnék,hogy létezik-e olyan vitamin amit érdemes lenne vásárolni számára.
Válaszukat előre is köszönöm,
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük a colitis ulcerosá-val kapcsolatos levelét, sorait.
A betegséget - ezek szerint - már diagnosztizálta a szakorvos (gasztroenterológus). Ami a kezelést illeti, a colitist, és a Crohn-kórt is - tehát a gyulladásos bélbetegségeket - tartósan és hosszú távon kell megfelelő gyógyszerekkel kezelni ahhoz, hogy a kellemetlen, időnként kínzó tünetek enyhüljenek, és a beteg életminősége javuljon.
A vitaminok általában, és ebben a betegségcsoportban is hasznos kiegészítői lehetnek egy alapkezelésnek, azonban csak vitaminkúrától nem várható a beteg állapotának javulása, rendeződése.
Célszerű tehát a colitisra adott célzott gyógyszeres kezelés utasításainak betartása, emellett szükség esetén az általános állapot javítása, akár vitaminokkal is. A terápia vezetését illetően fontos a a szakorvossal való konzultáció.

Tisztelettel:
Témakörök: bélbetegség haspuffadás
A puffadás elleni gyógyszereknek van-e vízhajtó hatásuk?
Tisztelt Kérdező!

Köszönjük a puffadásgátló szerekkel kapcsolatos kérdését.
Ezek egyik csoportja csak ún. felületaktív anyagot tartalmaz, mely saját felületén köti meg a feleslegben lévő bélgázokat, e készítmények nem szívódnak fel, tehát mellékhatásaik sincsenek (utalunk a jelzett vízhajtó hatásra). Másik csoportjuk olyan görcsoldó hatású készítmények, amelyek csökkentik a belek fájdalmát, esetleges görcsös állapotát, javítják, enyhítik a diszkomfortérzést. Azonban ezeknek sincsen vízhajtó hatásuk/mellékhatásuk.

Tisztelettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Jelenleg polipjai vannak az a kérdésem, hogy lehetett-e előtte bélgyulladása?
Tisztelt Hölgyem!

Kérdése sajnos nem teljesen egyértelmű, valamint tüneteinek bővebb leírása is szükséges volna a pontos válaszhoz.
Általánosságban elmondható, hogy bélgyulladás esetén a vékony és/vagy a vastagbél nyálkahártyája betegszik meg - a gyulladás során a nyálkahártya vérbővé válik, megvastagszik, vizenyős lesz, szerkezete megváltozik, felszaporodnak benne az immunsejtek.
Ha a gyulladás elhúzódik, vagy fokozódik, akkor a bélnyálkahártya felszínén lévő, a tápanyag felszívódását elősegítő bélbolyhok fokozatosan elpusztulnak, illetve akár fekélyek is keletkezhetnek a bélfalon.
A bélgyulladást leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Ritkábban előfordul egysejtű paraziták, valamint bélférgek okozta bélgyulladás is. Egyes esetekben a táplálék allergia is bélgyulladást válthat ki, ezek közül a legismertebb a cöliákia, azaz a lisztérzékenység.

Ezzel szemben a polipok a vékony-, illetve a vastagbél falából a bél belseje felé kitüremkedő daganatok, amelyek egyaránt lehetnek jó- és rosszindulatúak. Méretük változatos, azonban minél nagyobbak, annál nagyobb az esély arra, hogy rosszindulatúak vagy rákmegelőző állapotnak felelnek me. A polipoknak lehet nyele, de hiányozhat is. A nyél nélküli polipoknál is nagyobb az esély a rosszindulatú állapotra.
Egyes polipok örökletes betegségek kapcsán jelennek meg (pl.: Peutz-Jeghers-szindróma, familiáris polipózis, Gardner-szindróma).

A polipok megjelenése általában nem jár specifikus tünetekkel, amennyiben mégis van tünet, akkor az leggyakrabban a végbélvérzés. Nagyobb polipok okozhatnak bélgörcsöket, hasi fájdalmat vagy akár bélelzáródást is. Egyes polipok (bolyhos adenómák) vizet és ásványi sókat választanak ki, ezért vizes hasmenéseket okozhatnak. A polipok kimutatása kolonoszkópiás vizsgálattal történik (ennek során a felfedezett polipok el is távolíthatók, valamint szövettani mintavételre is nyílik lehetőség, amelyből megállapítható, hogy jó vagy rosszindulatú-e a polip).
További információ belgyógyászati kivizsgálás során nyerhető, amennyiben ilyen panaszai vannak, javaslom, hogy keressen fel belgyógyászati szakrendelést!

Remélem segíthettem!

Jó egészséget!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
... éves lány vagyok,és lassan ... hónapja véres székletre lettem figyelmes,ami aztán egyre jobban véres és mostmár világos sárgás váladék követi.
Mikor kb ... hónap után se csillapodott csak roszabb lett elmentem orvoshoz,ott azt mondták nekem,hogy megrepedt a végbelem és ,hogy ez okozza a vérzést.Kaptam gyógyszert és kupot.Csak hogy ez sem használt,mikor vissza mentem és mondtam,hogy nem használtak a gyógyszerek,tovább küldtek a kórházba.Elmondtam neki a panaszomat és mondtam,hogy tükrőzésre szeretnék időpontot kérni,Először megkérdezte.hogy miért akarok és tükrözést csináltatni,mondtam neki a problémám,meg hogy ide küldtek tovább.Az volt a válasza"de hát ... éves,komolyabb betegség nem nagyon lehet" és ,akkor mondta,hogy biztos,hogy a betegség oka,végbélrepedés.Akkor írt fel nekem egy kenőcsöt.A kenőcs neve Regtogesic,ami ugyan nem használt.Iszonyú fejfásásom volt tőle,és a vérzést sem csillapította.Mi lehet ennek az oka?Milyen betegségek esetén lehet ilyen tünet?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt kérdező!

A véres széklet kivizsgálandó, helyes aggodalma! Célszerű lenne először a kórokozókat kizárni: széklet bakteriológia, féreg/pete vizsgálat. Ezt követően érdemes lenne a székletet megnézni kémiai módszerekkel is, vajon tartalmaz-e vért? Pozitivitás esetén gyulladásos (vastag)bélbetegségek irányában kell elindulni (a sárgás váladék gyanús ...).

Ezzel párhuzamosan érdemes sebészeti vizsgálatot is kérni: itt esetleg polyp, nyirokcsomók tapinthatóak, illetve a vérzésforrás magassága is megállapítható. Ezt követi az endoscopos vizsgálat, mellyel egyértelműen látható a vérzésforrás, esetleg szövetminta is vehető!

Mindezen vizsgálatok koordinálást érdemes a háziorvosra bízni, ezért mihamarabb keresse fel őt.

Jó egészséget kívánunk,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: Gasztroenterológia
Jelenleg polipjaim vannak, az a kérdésem, hogy lehetett-e előtte bélgyulladásom?
Tisztelt Hölgyem!


Kérdése sajnos nem teljesen egyértelmű, valamint tüneteinek bővebb leírása is szükséges volna a pontos válaszhoz.
Általánosságban elmondható, hogy bélgyulladás esetén a vékony és/vagy a vastagbél nyálkahártyája betegszik meg - a gyulladás során a nyálkahártya vérbővé válik, megvastagszik, vizenyős lesz, szerkezete megváltozik, felszaporodnak benne az immunsejtek.
Ha a gyulladás elhúzódik, vagy fokozódik, akkor a bélnyálkahártya felszínén lévő, a tápanyag felszívódását elősegítő bélbolyhok fokozatosan elpusztulnak, illetve akár fekélyek is keletkezhetnek a bélfalon.
A bélgyulladást leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Ritkábban előfordul egysejtű paraziták, valamint bélférgek okozta bélgyulladás is. Egyes esetekben a táplálék allergia is bélgyulladást válthat ki, ezek közül a legismertebb a cöliákia, azaz a lisztérzékenység.

Ezzel szemben a polipok a vékony-, illetve a vastagbél falából a bél belseje felé kitüremkedő daganatok, amelyek egyaránt lehetnek jó- és rosszindulatúak. Méretük változatos, azonban minél nagyobbak, annál nagyobb az esély arra, hogy rosszindulatúak vagy rákmegelőző állapotnak felelnek me. A polipoknak lehet nyele, de hiányozhat is. A nyél nélküli polipoknál is nagyobb az esély a rosszindulatú állapotra.
Egyes polipok örökletes betegségek kapcsán jelennek meg (pl.: Peutz-Jeghers-szindróma, familiáris polipózis, Gardner-szindróma).

A polipok megjelenése általában nem jár specifikus tünetekkel, amennyiben mégis van tünet, akkor az leggyakrabban a végbélvérzés. Nagyobb polipok okozhatnak bélgörcsöket, hasi fájdalmat vagy akár bélelzáródást is. Egyes polipok (bolyhos adenómák) vizet és ásványi sókat választanak ki, ezért vizes hasmenéseket okozhatnak. A polipok kimutatása kolonoszkópiás vizsgálattal történik (ennek során a felfedezett polipok el is távolíthatók, valamint szövettani mintavételre is nyílik lehetőség, amelyből megállapítható, hogy jó vagy rosszindulatú-e a polip).
További információ belgyógyászati kivizsgálás során nyerhető, amennyiben ilyen panaszai vannak, javaslom, hogy keressen fel belgyógyászati szakrendelést!

Remélem segíthettem!

Jó egészséget!

Üdvözlettel:
dr. Dobróka Tamás
orvos tanácsadó
Szakterület: Gasztroenterológia
T. Dr!
Köldök melletti, környéki fájdalom mitől lehet? Félek, hogy rák? Nincs véres székletem, jó étvágyam van. Lehet stressztől? Hasi UH szerint vékonybél gyulladt. Mi lehet az oka?
Tisztelt Kérdező!

A köldök körüli területre lokalizálható fájdalom szinte a leggyakoribb hasi panasz: banális gyomorrontásnál, vírusfertőzéseknél is észlelhető, de természetesen sokkal ritkábban, de lehet komolyabb betegség a hátterében. Az UH-n látott vékonybél-kép nem specifikus, célszerű a háziorvossal az elmúlt hetek hasi panaszait végigbeszélnie (láz, széklet, étvágy, szélgörcsök, hányinger-hányás, stb.), esetleg széklettenyésztéses vizsgálatokra is szükség lehet.

A ma oly divatos probiotikumok valamelyikét mindenképpen javasolnám, kerülje a csípős-fűszeres-refluxogén és nehezen emészthető ételeket, fogyasszon sok folyadékot. Panaszai rosszabbodása esetén táplálási napló vezetése, labor és a fent részletezett székletvizsgálatok válhatnak szükségessé.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Szakértők!

Fokhagyma-tinktúra kúrát kezdtem, kb. 2 hete. Néhány napja gyomorpanaszaim jelentkeztek. Abbahagyjam? Ez egy mellékhatás?
Üdvözlettel:
Tisztelt Levélírónk!

Kérdését köszönjük a fokhagyma-kivonattal, tinktúrával kapcsolatban. Azt nem említette, hogy esetleg emellett valamilyen más gyógyszert szed-e, van-e fennálló (krónikus) betegsége?
A fokhagymában lévő illóolajok anyagai jótékony hatásúak az emésztésre és a szív-érrendszerre egyaránt. Nem valószínű, hogy önmagában ez okozta volna a panaszokat, de az bárkinél előfordulhat, hogy egy adott "szerre" érzékenyebb, mint más emberek. Célszerű lenne egy időre szüneteltetni a tinktúra szedését, majd újraindítani, esetleg kisebb adagban, és megfigyelni, hogy tényleg ezzel kapcsolatos-e a gyomorpanasza.
Ha a panaszok a tinktúra abbahagyása után is fennmaradnak, fel kellene keresnie háziorvosát.
Tisztelettel:
Szakterület: BelgyógyászatPszichiátria
Kedves Doktor úr!

Édesanyám néhány hete heveny hasnyálmirigy gyulladással kórházba került. Majd elengedték és azóta szigorúan betartja a diétát. Sajnos előtte nagyon sok egyéb betegségre szedett gyógyszert (depresszió,vérnyomás), amiket most megvontak tőle, többek között a depressziójára szedett Rivotrilt is. Számos furcsa, eddig nem ismert tünetet produkál, mint a hullámokban rátörő erős izzadás, nyugtalanság a végtagokban, kéz -és lábfej hidegség, erőteljes hangulatromlás, álmatlanság. A betegség óta 4 hét telt el. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e elvonási tünetekről szó, illetve szedheti-e ismét depressziójára csökkentett dózisban (napi 1x2mg Rivotril) a megszokott gyógyszerét?

Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm!
Köszönettel vettük a Rivotril kezeléssel kapcsolatos levelét. A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése adekvát, és a szigorúnak mondható diéta is.

Az Ön által leírt tünetek viszont eléggé specifikusan jellemzőek - ez esetben a Rivotril elvonására. Célszerű lenne konzultálni a pszichiáterrel - feltehetően ő javasolta, rendelte annak idején a Rivotril szedését, alkalmazását.
Pszichiátriai betegségekben alkalmazott szereket nem lehet egyik napról a másikra abbahagyni, mert bizony sok esetben elvonási tüneteket okoznak, és ezek igen kellemetlenek a beteg - és a hozzátartozók számára is.
Javasoljuk tehát a szert felíró orvos megkeresését mielőbb!
Tisztelettel:
Tisztelt Szakértő!
Angliában élek, néhány hete erős esti alhasi görcsökkel fordultam orvoshoz. Tapintásra nem észlelt semmit, azt mondta, ha rosszabb, menjek vissza. Előtte voltam hasi uh-n, eredménye teljesen jó volt. Ez utána elmúlt, de pár nappal ezelőtt egy repülőút során visszatért a hasgörcs magas pulzussal és gyomorszáji görccsel és szédüléssel együtt. A repülő út után pár órával ez elmúlt, helyébe egy bordaíven jelentkező szúró fájdalom lépett, amely nem állandó, de visszatérő, naponta többször. A vérnyomásom alacsony és normális értékek között mozog. Levert vagyok, lábaim éjszaka elzsibbadnak, van, hogy napközben is zsibbad a bal lábam és a bal kezem is. Erős fejfájás is időnként előjön tarkótájékon vagy a halántéknál.
Visszamentem az orvoshoz, aki azt mondta, semmi komoly, pihenjek. Na de meddig? Ez már 5 napja tart. Kétségbe vagyok esve, mit tehetnék, hogy végre jobban legyek, illetve mitől lehetnek ezek a tünetek?
Válaszát előre is köszönöm.
A hasi fájdalom, hasi görcs nyilvánvalóan valamilyen gyulladást jelez a hasüregi szervekben, ennek a zsibbadás és fejfájás lehetnek kísérő tünetei, de főként ez utóbbi lehet teljesen független is. A hasi panaszait ha jól látom, csak egy UH-vizsgálattal kontrollálták.
Minimálisan egy részletesebb vérképet kellene készíttetni - ha nem volt mostanában - látható belőle, hogy valóban van-e aktuálisan gyulladás a szervezetben, amely ezeket a kissé diffúz fájdalmakat produkálja. Ha már megvannak a gyulladást jelző faktorok a vérben, akkor lehet pontosabban keresgélni, esetleg gócot kutatni.
Célszerű tehát visszamennie az orvoshoz, vagy esetleg másik orvost felkeresni - ha erre az angliai tb viszonyok lehetőséget adnak Önnek.
Ha a fájdalom akutan, hevesen visszatérne, akkor mindezt azonnal, várakozás nélkül!
tisztelettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor ur 33 eves ferfi vagyok 10 eve jelentkeztek a tunetek a hasmenesel kronikusan jelentkeznik egy tol negy alkalommal naponta de altalaba eves utan, van egy kis gyomorsavam neha amit orvosaggal kezelek de semmien mas tunet nem jelentkezik . voltam ultrahangos vizsgalaton ott mindent rendbe talaltak , nem iszom es nemis dohanyzom, neha loperamid tebletat szedek a tunetek enyhitesere ami hat is egy ket napig , erdekelne velemenye es valamien gyogymod ha tudna ajanlani . koszonom elore is.
Tisztelt Levélíró!

Csak a leírt tünetei alapján mindenképpen javasolt gasztroenterológushoz fordulni, a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy Crohn-betegség irányába történő vizsgálatok céljából.
A loperamid tüneti kezelés, tehát az okot kellene tisztázni elsődlegesen, elképzelhető, hogy ehhez ún. kolonoszkópiás (vastagbéltükrözéses) vizsgálat is kellene.

adok oldalunkról is néhány linket:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/gyulladasos-belbetegsegek/

üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő!

Nemrégiben vérvizsgálaton vettem részt. A vérsüllyedés értéke elég magas lett: 42, és 2 óra múlva 46. Vérszegény vagyok, menstruáció előtt voltam, aranyerem is van. Ön hogyan vélekedik erről az eredményről ilyen megvilágításban.
Van okom aggódalomra?
Köszönettel!
A laborvizsgálatban talált magas vérsüllyedés érték, tehát a levelében jelzett 42 ill. 46 valóban magasnak számít, tehát a szervezetben megbúvó gyulladás jele. Feltehetően a laborlelet egyébként is utalt erre, fehérvérsejtszám, gyulladásos faktorok.
A menstruáció ténye ezt ily mértékben nem befolyásolhatja, az aranyere lehetséges, hogy gyulladt állapotban van éppen.
Elképzelhető azonban, a viszonylag magas érték miatt, hogy valamely egyéb gyulladás is van a háttérben, belgyógyászati, nőgyógyászati például, tehát ennek érdemes lenne utánajárnia.
Először keresse fel háziorvosát - a beutalás/okat tőle tudja majd megkapni.

tisztelettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mire utal, mit jelez az ejakulációt követő néhány óráig elhúzódó végbéltáji fájdalom?
Ez kóros vagy normális jelenség? Mi lehet a kiváltó oka?
A leírt egy mondata alapján elképzelhető egy meglévő gyulladás, tehát érdemes lenne kivizsgáltatni, egyrészt a banális aranyér irányában, másrészt viszont felmerülhet a prosztata-gyulladás is.
Azt nem írta meg - de feltehető - hogy ez ismétlődő panasza.
Először keresse meg háziorvosát a további irányítás céljából, az aranyér sebészi-gasztroenterológusi feladatkör, a prosztata gyulladását az urológus tudja kivizsgálni - és szükség esetén kezelni.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Szakértő!

Egy hete kihúztak egy fogamat, mely nehezen gyógyult és egy antibiotikumot szedtem rá(Klimicin). Két napja a reggeli székletürítés után véres lett a vécépapír ( kb. fél tenyérnyi területen, tehát nem egy-két pötty).
Nagyon megijedtem. Lehet, hogy a bélflóra sérült? Más panaszom nincs: nem fáj a hasam, nincs szorulásom, aranyerem. Mitől lehet a vérzés? Egész nap amúgy nem jelentkezett- eddig- csak reggel.
Várom gyors válaszát köszönettel.
A végbélből történő friss, tehát piros vér, közvetlen érrepedést jelez, a mélyebbről származó esetleges vérzés (okkult) az lenne sötétebb színű. sőt nem is különíthető el, csak speciális székletvér-vizsgálattal mutatható ki.
A gyógyszer, tehát az antibiotikum azonban okozhat/ott nyákos-véres (ún. álhártyás) hasmenést, akkor viszont kettős a teendő:
1. haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost
2. azonnal abba kell hagyni az antibiotikum szedését.

A további teendőket a háziorvos kell megmondja Önnek! Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Pár alkalommal fordult elő, hogy szívritmusom rendetlenné vált, ami puffadásérzéssel, böfögési ingerrel járt együtt. Semmilyen fájdalmat, gyengeséget, légszomjat nem éreztem, A panaszok általában hirtelen helyzetváltoztatás, leülés, vagy pl ugrálás alkalmából jelentkeztek, de sosem fizikai megterhelés alatt.
32 éves vagyok pár évvel ezelött voltak hasonló panaszok, akkor nem fordultam orvoshoz, és pár hét után megszűntek. Én a stresszre és a rendszertelen táplálkozásra gondolok, mint kiváltó ok. Ha ezeken változtatok megszűnnek a panaszaim? Illetve veszélyes az ilyen panasz vagy csak kellemetlen?
Köszönöm válaszát!
A levelében említett panasz, tünet valóban eredhet emésztéssel, gyomor-bélműködéssel kapcsolatos problémából, azaz a felnyomódó rekeszizom csekély mértékben de módosíthatja a szívműködést.

Azt kellene tehát tisztázni, hogy "mi volt előbb", vagyis egy normál belgyógyászati / gasztroenterológiai vizsgálattal a gyomor-bél működési zavart, emésztési gondokat, ha a kiváltó ok nem itt keresendő, akkor lenne érdemes a szív vizsgálata, EKG, esetleg terheléses kardiológiai vizsgálat stb.

Háziorvosa tud beutalást adni e vizsgálatokra.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

31 éves férfi vagyok. Pár hete a szegycsont alatt a bordám alsó felén, bal oldalon tompa, enyhe fájdalmat érzek. Leginkább evés után jelentkezik. Ha görnyedve ülök érzem, ha kihúzom magam szinte nem is érzem. Nyomásra nem érzékeny, semmi egyéb tünetem nincs. Tavaly nyáron már volt ilyen, amikor kicsit meghíztam, aztán pár kiló fogyás után elmúlt. Most megint felszedtem egy keveset, megint előjött. (185 cm, kb. 90 kg.)

Várom válaszát, köszönöm.
A fájdalom, amelyet levelében körülírt, valószínűsíthetően hasüregi eredetű (tehát nem kisugárzó fájdalom). A has bal oldalán egyrészt a lefutó gyomor található, másrészt a vastagbél fordított U alakjának egyik "szára" halad, tehát elképzelhető, hogy gyomor- ill bél eredetű volt a fájdalom.
Ha tartósabban fennáll, testsúlytól függetlenül, érdemes lenne egy gasztroenterológiai (gyomor-bélrendszeri) kivizsgálást végeztetnie, az ok tisztázása céljából.
Lehetséges, hogy csak valamely múló bántalomról volt szó, meg kell figyelni a tünet jelentkezésének "dinamikáját", ahogy Ön is jelezte.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Valóban van-e jótékony hatása a japán kristálygombának azaz vizikefírnek az egészségre?
Ismerősöktől, s az interneten is jót olvastam róla, de szeretném kikérni egy orvos véleményét is.
Köszönettel:
A japán kristálygomba/vízikefír néven ismert - talán leginkább étrendkiegészítőnek nevezehtő - szerrel kapcsolatban az alábbiakat látjuk.

Maga a vizikefír (japánkristály) összetétele: Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis és a Saccharomyces cerevisae szimbiózisa. Emellett még a Betabacterium vermiforme és Saccharomyces pastorianus fajok, és néhány élesztőgombafajta fordul elő ebben az
anyagban.
Itt nem is annyira maguk a baktérium- és gombafajták az érdekesek, hanem az, hogy lényegében a (valamilyen okból, betegség következtében) kibillent bélflóra helyreállításáról van szó. Bélrendszerünkben több milliárd baktérium él, ezek legnagyobb része jótékony hatású, és az emésztőrendszeri működést támogatja.

Nem véletlen a normaflore néven ismert szer sikere, ott elsősorban radikális antibiotikus kezelések utáni alkalmazásról van szó, amikor felbomlik a gyomor-bélrendszer baktérium-gomba háztartásának egyensúlya, ezt állítja helyre a készítmény.

Valószínűleg itt is, a vízikefír esetén is hasonló hatás lehetséges, tehát elsősorban a gyomor-bélrendszer zavaraiban alkalmazható. Természetesen ezek összefügghetnek más betegségekkel is, az azonban nem elég "népgyógyászati" tapasztalatokkal és nem bizonyított érvekkel körülírni, hogy még hány betegséget "gyógyíthat", és a hosszú élet titka...

Mindazonáltal rendszeres fogyasztása nem ártalmas, és ha már gyomor-bélrendszeri - nem kisszámban előforduló - zavarainkat rendezi, az a jótékony hatás akár kedélyállapotunkra is kihat, és máris jobban tudjuk végezni mindennapi tevékenységeinket.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Harmincas nő vagyok, nagyszüleim emésztőrendszeri daganatokban haltak meg 70 éves koruk felett (vastagbél), ezért nagy ijedtségemben (panaszmentesen) 2009 nyarán úgy döntöttem, hogy szűrésképpen vastagbéltükrözésen veszek részt.

A vizsgálat során egy 3-4 milliméteres polipot távolítottak el, kórszövettani eredménye: adenoma tubulare coli. D12.6. A vizsgálóorvos 1 éves kontrollt javasolt. Idén nyáron elmentem kontrollvizsgálatra, de kiderült, hogy sem bódításban, sem altatásban nem csinálják már meg az itthoni kórházamban ezt a vizsgálatot. Próbáltam más kórházakat keresni a környéken, de sehol sem találtam olyat, ahol kérésre altatásban végzik a colonoscopiát. Csak magánrendeléseket találtam, illetve gasztroenterológiai központokat, ahol a vizsgálatok térítéskötelesek (60-70 ezer forint).

Az lenne a kérdésem, hogy az Ön szakmai véleménye szerint nagy felelőtlenség lenne-e a részemről, ha kora tavaszra halasztanám a vizsgálatot? Jelenleg is teljesen panaszmentes vagyok. Köszönöm válaszát!
Nagyon okosan járt el akkor, amikor az előző évben elment a vastagbéltükrözésre!
A polipot amelyet eltávolítottak, a levelében említett BNO-kód (D12.6) jóindulatú adenomának sorolta be a szövettan alapján.

Mindazonáltal nem véletlenül javasolták Önnek az 1 éves kontrollvizsgálatot, ez polipeltávolítás után előírás. Éppen azért, mert sajnálatos módon a kiújuló adenomatózus polipok egy részében kialakulhat, hangsúlyozzuk "-hat" esetleg rosszindulatú elfajulás, eltérés is.

Tehát célszerű lenne valamilyen módon, és mielőbb megoldani a kontrollvizsgálat elvégeztetését, mert Ön is tudja, hogy ha véletlenül mégis lenne rosszindulatú jelenség, akkor azt minél hamarabb utol kellene érni, éppen a jobb kezelhetőség érdekében, akár műtét akár más eljárás segítségével.

Reméljük természetesen, hogy a vizsgálat nem fog kimutatni semmilyen elváltozást, de higgye el kérem, hogy jobb az óvatosság, - ez persze általában is igaz...

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Egy gyomorrontási tünet kíséretében dögszagot kezdtem érezni, ennek kb négy napja. Azóta étvágytalan vagyok és minden ételen dögszagot érzek. Így mikor megkísérelném az evést el is megy az étvágyam tőle. Hasonló tüneteim voltak kb. hat hónapja, akkor mindenen benzin szagot éreztem. Ez több hétig tartott . Betegség tünete lenne? Érzem rossz a közérzetem és gyomortájon fájdalmat érzek.
Köszönöm válaszát.
Számos esetben érezhetőek lehetnek, főleg a gyomor-béltraktus betegségei esetén
különböző szagok, amelyek az emésztéssel, illetve annak zavaraival függnek össze.
Kellemetlen szagokat okozhat szájüregi probléma, esetleg tályogos fog, minden ami bakteriális (vagy egyéb eredetű) pusztulással és bomlással jár a szervezetben.

Feltehetően a gyomorrontás néhány nap alatt rendeződött - amennyiben nem akkor a háziorvostól gasztroenterológiai beutalást kell kérnie, elképzelhető más fennálló betegség, de ezekre utaló konkrét tünetet nem írt le. (Lehet reflux, esetleg fekély, de mindezt szakorvosi vizsgálat tudja csak kimutatni).

A másik szagproblémára nehezebb a válasz, de amennyiben nem benzin - hanem ahhoz közelálló acetonszagot érzett, az viszont cukorbetegségre utalhat. Tehát mindenképpen javasolt a szakember/ek felkeresése!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
T. Doktor úr!

Kérdésem az lenne, hogy székelés során többször előfordul, hogy az véres és nem csak szorulásos székelés alkalmával.

Mit tanácsol milyen vizsgálatra kellene mennem?
Köszönöm válaszát!
A székletben lévő friss (tehát láthatóan piros) vér általában a végbélből, a végbélnyílás környékéből eredő elváltozásból ered. Ez gyakorlatilag aranyérrel hozható összefüggésbe, amely szorulás nélkül is "megpattanhat", és friss piros színű vér látható a székelés után, akár csak a wc-papíron.

Egyéb ok: okozhatja a bél, tehát a vastagbél idült gyulladása (pl. colitis, Crohn-kór), ekkor a székelt véres/nyákos, de erre jellemzőek pl. a fájdalmak, görcsök, hasmenés is. Nem tudjuk, mivel levelében nem szerepelt erre utalás.

Természetesen lehet más ok is, de a leírtak alapján ez nem deríthető ki, tehát mindenképpen javasoljuk, főként ha a véres széklet visszatérő, esetleg rendszeresen fennálló stb., a gasztroenterológiai szakrendelés mielőbbi felkeresését, a tünetek pontos elmondását, ekkor tud a szakember diagnózist készíteni, esetleg endoszkópos vizsgálatot követően.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

A következő problémával fordulok Önhöz!
A nagypapám vérszegény, a következő a lelete: Fe:3.1,Transzfer:1.20,Ferritin:562,fvs:8.9,vvs:3.6,hgb:102,hct:0.34,a vérképe volt amikor rosszabb is volt.

Az utóbbi időben Ferrlecit inj-t kapott.
A kérdésem az, hogy most nem adunk semmilyen vaskészítményt.
Ön szerint mit csináljunk? Hasi UH lelete júl. ban negatív volt.
Köszönöm a válaszát!
A vérszegénység kezelése, tehát a Ferrlecit inj. ebben az esetben azért is indokolt, mert időskorban amúgyis előfordulhat vérszegénység - esetleg a kevésbé komplett, vagy hiányos táplálkozás miatt - tehát a vaspótlás így indokolt lehet.

Sok esetében az orális, tehát szájon keresztül adott vaskészítmények felszívódása nem kielégítő, ezért fordul az orvos az injekciós vaskészítményekhez, mert ezzel megkerülhető a gyomor-béltraktus, és a vas így biztosabban felszívódik.

Azt mindenképpen tisztázni kell, hogy a vérszegénység hátterében nem húzódik-e még valamilyen egyéb betegség, ami ezt előidézi, mert pl. előfordulhat olyan "szivárgó" belszervi, szöveti vérzés, amely nem jelentős, de fennáll, egyéb folyamatra utal - és külső tünete mindösszesen a vérszegénység, akár szemmel láthatóan, akár a labor-leleten.
Nem tudom, hogy ezirányú vizsgálat történt-e kedves nagyapjánál, tehát, hogy milyen betegség lehet a jelenség hátterében. Ezt érdemes megkonzultálni először a háziorvossal, és ő irányítja tovább Önöket (gasztroenterológia, esetleg klinikai onkológia) irányában.

Reméljük a legjobbakat!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Üdvözlöm!
Kb. 1/2 éve reggelente munkába indulás előtt 4-5x van laza székletem. Nagyon kellemetlen, mert mennék a buszra és azt érzem, hogy vissza kell még szaladnom a WC-re. Utána egész nap el vagyok, nincs semmi tünetem. Egyébként szeretem a munkahelyemet, szeretek ott dolgozni. Ennek ellenére arra gondolok, hogy a stressztől van ez a panaszom. Két munkahelyen dolgozok, iskolába járok. Szóval mindig rohanok valahova. Szedtem probiotikumot is.
Mit tegyek! Várom válaszukat! Előre is köszönöm!
A leírt tünetek alapján - minden egyéb ismerete nélkül - arra tudnánk gondolni, hogy ún. irritáblis bél szindróma állhat fenn Önnél.

Hangsúlyozom még egyszer, hogy távdiagnózist természetesen nem tudunk adni, és igazán pontos diagnózis csak a megfelelő (gasztroenterológiai) vizsgálatok után adható, de a tünetei erre utalnak.

Az irritábilis bél szindróma tulajdonképpen egyfajta bél-eredetű túlérzékenység, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés jellemzi. Nőkben lényegesen (3x) gyakoribb. Valóban a stresszhelyzetek játszanak itt központi szerepet, feszültség, lelki problémák, amiből szorongás, esetleg depresszió alakulhat ki.

A gyakoribb széklet, székelési késztetés azzal is állhat ilyenkor összefüggésben, hogy a bélrendszer összehúzódásai gyakoribbak, erősebbek, ezért a bél-tranzit idő lerövidül, hasmenés jöhet létre.

Külső tünet nem (mindig) jellemző. Esetleg nyomásérzékenység lehet a vastagbél felett. A más bélbetegségektől való elkülönítéshez már igen alapos vizsgálat lehet szükséges (rtg, hasi ultrahang, esetleg endoszkópia).

A könnyű, vegyes és rostokban gazdag étrend sokat segíthet. No és persze a helyes stresszkezelés...

Célszerű lenne mindazonáltal kérni egy beutalást, hiszen azt írja, hogy a panaszok fél éve fennállnak, tehát célszerű lenne gasztroenterológiai kivizsgálást kérni a tünetei pontosabb tisztázására - ezt ne mulassza el!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor úr!

Kb 1,5 hónapja mentem orvoshoz,panaszaim: laza széklet, de nem hasmenés, ami néhány alkalommal nyálkát is tartalmazott, valamint gyomorfájás. Sumetrolimot szedtem 1 hétig, panaszaim meg is szűntek. 2 hét elteltével újra megjelentek a tünetek, ekkor nem mentem vissza orvoshoz, Normaflore-t szedtem. Helyre is jöttem de most újra ugyanazok a panaszok.
Háziorvosom széklettenyésztésre küldött, melyen baktériumtenyésztés és rezisztencia vizsgálatot jelölt meg. Kérdésemre,hogy mi lehet a probléma, annyit mondott fertőzés, a tenyésztés csak a biztonság kedvéért kell.
Őszintén szólva ezzel nem nyugtatott meg,főleg,hogy egyébként is félek a betegségektől!
Önnek mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm!
A leírt panaszai, tünetei valamilyen bélrendellenesség, bélbetegség irányába mutatnak. Azért fogalmaztam ilyen óvatosan, mert ahhoz, hogy diagnózist lehessen mondani, bizony alapos vizsgálatok szükségesek.

Itt elsősorban azt kell látni, hogy ezek a tünetek, főként a lazább széklet, fájdalmak valóban tartósan állnak-e fenn, mert azt Ön is tudja, hogy egy 1-2 napos "rapid" hasmenés ahogy jön, úgy megy, vagyis általában gyomor-bélrendszeri vírusfertőzést sejtet. A széklettenyésztés ilyen szempontból ártani nem fog, de nem biztos, hogy nagyobb fontossággal bír.

Tehát ha valóban tartósan fennállnak a székletproblémák, akkor bélbetegség gyanítható a háttérben. Ennek megállapítása gasztroenterológus szakorvos feladata, itt felmerülhet az IBS (irritábilis bél-szindróma), vagy pedig a gyulladásos bélbetegségek valamelyik típusa. Ott azonban számos egyéb, jellemző és súlyosabb tünet is van az utóbbiaknál, amelyeket - miután itt nem írta le - feltételezem hogy nem állnak fenn.

Célszerű lenne, amennyiben a tünetek, panaszok nem múlnak, és mindennapi tevékenységét ez zavarja, orvosától beutalást kérnie gasztroenterológiai kivizsgálásra.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség aranyér
Kedves Doktor Úr!

Harmincas nő vagyok, egyre gyakrabban véres a székletem, van hogy alvadt vér darabos. Milyen betegség lehet az okozója, milyen vizsgálatokra kéne menjek?
Válaszát előre is köszönöm.
Minden egyéb részlet és tünet ismerete nélkül - a székletben lévő vér valamely bélbetegség vérzésére utal.

Amennyiben a székleten látható és friss, pirosas a vér színe, az a végbél, az aranyér vérzését jelzi. A bél magasabb szakaszainak vérzése általában a székletben már valóban alvadt vérként észlelhetőek, ezt azonban igazán pontosan csak székletvérre vonatkozó laboratóriumi vizsgálat tudja pontosan kimutatni.

Gasztroenterológus szakorvos vizsgálatára lenne szüksége, amennyiben ez a probléma állandóan, illetve gyakran fennáll, akkor mielőbb.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség hasmenés
Kedves Doktor Úr/Nő!

Nemrégen Dalacin C és Tinidazol gyógyszereket szedtem petevezeték gyulladás miatt.Majd rá két hétre 2 hétig tartó hasmenésem lett, mely pár napig szünetelt, majd ismét jelentkezett.Székletem a mai napig változó konzisztenciájú, időnként csak bűzös nyák ürül.

Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e panaszaimat a korábbi gyógyszeres kúra, vagy gondoljak valamilyen más betegségre, valamint a tanácsát szeretném kérni, hogy érdemes-e egyáltalán ezekkel a panaszokkal az orvost felkeresnem?
Tisztelettel:
Egyes antibiotikumokra jellemző, hogy mellékhatásként ún. álhártyás (pszeudomembranózus) kolitiszt okoznak, ami közepes- ill hevesebb hasmenéssel jár. Itt a két szer közül a Dalacin C (clindamyicin) a felelős ebből a szempontból, a tinidazol ilyen értelmű mellékhatása nem jellemző.

Érdemes az orvost megkeresni, legalább azért, hogy egyéb panaszok, tünetek mellett erre is felfigyeljenek, illetőleg megnézzék, hogy nincs esetleg más ok a háttérben.

Nem valószínű, hogy a gyógyszerszedésen túl más okozta volna ezt a "krónikusnak" mondható hasmenést, de a bélflórát mindenképpen helyre kell állítani, mert felborult a bél baktérium-gomba egyensúlya.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Üdvözlöm!

Én az édesanyám nevében szeretnék kérdezni. Évek óta erős puffadási és görcsös panaszai vannak. Átesett már több ízben béltükrözésen, ultrahangon, CT-n. Egyetlen dolgot tudtak kideríteni,hogy a májkapuban cysták vannak. Semmilyen kezelés,gyógyszer nem használ neki. Még a teától keksztől,kétszersülttől is nagyon felpuffad. Az összes létező emésztési gyógyszert felírták neki,de semmi nem használ.Nagyon el van keseredve,ezért fordulok Önökhöz.

Tisztelettel:
A haspuffadás hátterében sok tényező állhat, ezek között néhány egyszerűbb probléma is. Lássuk!
A haspuffadás kellemetlen, nem mindig kezelést igénylő állapot. Egyrészt a megnövekedett bélgáz mennyisége okozhatja, másrészt irritábilis bél szindrómában a normális mennyiség is fájdalmat okozhat.
A hatékonyan kezeléshez fontos kideríteni az okokat: ha a beteg pl. táplálkozási naplót vezet. Felírja, mikor tapasztalt puffadást, melyik ételtől, mikor.
A haspuffadás esetében gyakran felelőssé tehető az evés-ivás, beszéd közben gyomorba kerülő levegő. Ez is okozhat haspuffadást, felböfögést.
A szóda, a szénsavas üdítők is sok szén-dioxidot tartalmaznak. Máj-vagy veseelégtelenség esetén ez nehezített. Laktóz-intolerancia és lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást. A beteg, idősebb korban már nehezebben emészti a tejben található laktózt.
Parazitafertőzésben (Giardia lamblia) és irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők is tapasztalják a haspuffadást. Ilyen betegség lehet még a bélelzáródás és a Crohn-betegség. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát (probiotikummal jól kezelhető) haspuffadást okozva, ill. egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a tünetek.

Mit tehetünk?
A háttérben leggyakoribb a levegőnyelés és az IBS. Gyógyszeres kezelés nem túl nagy sikerrel kecsegtethet, sokkal inkább az életmód radikális változtatása.
Javulás várható akkor is, ha valaki megtanulja feldolgozni, kezelni a stresszt: autogén tréninggel, mozgással, relaxálással stb.

Májciszta: nem kell foglalkozni vele, valószínűleg nem áll összefüggésben a puffadásos tünetekkel, külön kezelést nem igényel.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség diéta
Tisztelt Doktor Úr!
Egy kellemetlen problémám miatt szeretném a tanácsát kérni. Fokozottan termelődik gáz a beleimben. Ez puffasztó ételek fogyasztása után természetesen fokozódik. Nem fáj a gyomrom és nem jár semmi más tünettel, csak ez a kellemetlenség keseríti meg a napjaimat.
Várom tanácsát!
Üdvözlettel:
Éppen az előbbi kérdezőnek írtuk le a haspuffadással kapcsolatos összefoglalót, így Önnek is ezt küldjük első körben. Ő már kivizsgált beteg volt, negatív leletekkel.
Önnek javasoljuk természetesen a belgyógyászati (gasztroenterológiai vizsgálatot), az alábbiak általános megállapítások csak.

A haspuffadás hátterében sok tényező állhat, ezek között néhány egyszerűbb probléma is. Lássuk!

A haspuffadás kellemetlen, nem mindig kezelést igénylő állapot. Egyrészt a megnövekedett bélgáz mennyisége okozhatja, másrészt irritábilis bél szindrómában a normális mennyiség is fájdalmat okozhat.

A hatékonyan kezeléshez fontos kideríteni az okokat: ha a beteg pl. táplálkozási naplót vezet. Felírja, mikor tapasztalt puffadást, melyik ételtől, mikor.

A haspuffadás esetében gyakran felelőssé tehető az evés-ivás, beszéd közben gyomorba kerülő levegő. Ez is okozhat haspuffadást, felböfögést.

A szóda, a szénsavas üdítők is sok szén-dioxidot tartalmaznak. Máj-vagy veseelégtelenség esetén ez nehezített. Laktóz-intolerancia és lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást. A beteg, idősebb korban már nehezebben emészti a tejben található laktózt.

Parazitafertőzésben (Giardia lamblia) és irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők is tapasztalják a haspuffadást. Ilyen betegség lehet még a bélelzáródás és a Crohn-betegség. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát (probiotikummal jól kezelhető) haspuffadást okozva, ill. egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a tünetek.

Mit tehetünk?
A háttérben leggyakoribb a levegőnyelés és az IBS. Gyógyszeres kezelés nem túl nagy sikerrel kecsegtethet, sokkal inkább az életmód radikális változtatása.
Javulás várható akkor is, ha valaki megtanulja feldolgozni, kezelni a stresszt: autogén tréninggel, mozgással, relaxálással stb.

Májciszta: nem kell foglalkozni vele, valószínűleg nem áll összefüggésben a puffadásos tünetekkel, külön kezelést nem igényel.

Jó egészséget kívánunk!
Témakörök: bélbetegség
Kedves Dr.Úr!

Odafigyelek étrendemre, megpróbálok egészségesen élni, mégis állandóan fel vagyok puffadva, úgy érzem, mintha mindig tele lenne a gyomrom, nincs az-az érzés amikor 3-4 óránként ürül a gyomor, és kéri a táplálékot.
Köszönöm válaszát. Maradok tisztelettel:
Érdekes módon a mai napon érkezett három levél is ebben a témában, mindegyik a haspuffadás problémájával kapcsolatosan. Kérem, ha felmegy oldalunkra, ott megtalálja a két "betegtársnak" adott levélválaszt, amelynek általános, leíró része ilyen értelemben Önnek is szól!

Azt még szeretném megjegyezni, hogy amennyiben ezeket a bántalmait, panaszait gasztroenterológus szakorvos még nem vizsgálta ki, akkor ez mindenképpen javasolt, az esetleges szervi betegségek megléte - vagy éppen kizárása céljából, tehát ezt kérem, nem mulassza el!

Ha a puffadás hátterében különösebb szervi ok nincsen, akkor vissza lehet térni a többieknek adott válaszunk általános részére.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Köszönöm szépen hogy válaszoltak előző levelemre.

A barátom tüneteiről annyit tudok, hogy rossz a közérzete, fáradékony, rendszeres a hányás, a hasmenés és a bélgázok. Azt tudom még a betegségről, hogy nem rák, de ha jól tudom nem lehet gyógyítani, csak kezelni. A gyógyszerek nevét amit kap rá nem tudom, de elég sok fajtát szed.

Segítségüket előre is köszönöm.
Ezt már csak levélben küldöm Önnek... nem tesszük ki az oldalra...

A leírtak alapján - valószínűsíthető - enyhébb esetben nem ritka bélbántalom az IBS (irritábilis bél szindróma).

Ha ezeket a tüneteket viszont pl. véres széklet, erős görcsölés, és nagyon rossz közérzet is kíséri, akkor pedig fennállhat krónikus vastagbélgyulladás valamelyik formája, a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás), vagy a Crohn-betegség. Mindkettő ún. autoimmun betegség, a vastag- és a végbelet érinti, vannak különbségek e a diagnosztika alapján, a kezelés hasonló, intenzív gyulladásgátlás esetleg immunműködés gátlása.

Az IBS ennél jóval enyhébb, és ott lényegében egy stressz-alapú reakció okozza a problémákat, amely szintén kezelhető, de inkább a szorongás oldásával, ami viszont javítja majd a bélrendszeri tüneteket is.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: bélbetegség
Próbakérdés beküldése történik ebben a levélben!
próbakérdésre írott próbaválasz!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Fél éve küzdöm hasmenéssel, de semelyik vizsgálat nem mutatta ki az okát. többnyire tejes ételek elfogyasztásakor jelentkezik, de a tejérzékenységi teszt sem mutatott ki semmit.

4 hónapja kezdtem el szedni a béres cseppet, mely szinte azonnal megszüntette a panaszokat. több helyen olvastam,hogy szünetet kell néha tartani a szedésében, ezért én is így tettem. 3 nap után megint jelentkeztek a panaszok, pedig közben elkezdtem szedni egy másik immunerősítőt.
a kérdésem az lenne, hogy milyen időszakonként ajánlott szünetet tartani, és hogy ezt muszáj-e?
valamint mit javasol a kezelésre, hiszen gondolom nem szedhetem egész életemben folyamatosan a béres cseppet.

válaszát előre is köszönöm!
A hasmenés, mint minden tünet "többszázféle" betegség jelző-, kísérőtünete lehet. Bármilyen egyéb előzmény tudta nélkül, csak a leírtak alapján tudunk tanácsot adni.
Ha valóban nincsen laktózérzékenysége, akkor nem ez okozta a tünetet. Ha van, az viszont teszttel kimutatható. A Béres-csepp nyomelemek elegye, tehát itt valószínűleg valamelyik nyomelem "fogta meg", azaz főként a vízvisszatartás révén szűnt meg a hasmenés. Egyáltalán nem biztos, hogy immunerősítésre van szüksége.
Érdemes megfigyelnie, hogy a táplálkozás, a stressz, valamilyen egyéb egyidejű betegség, utazás stb. hogyan befolyásolja a hasmenését, milyen annak az intenzitása, napi székletszám, minőség, tartalmaz esetleg nyákot, vért stb.
Elképezelhető egy "egyszerű" irritábilis bél szindróma (IBS), elképzelhető colitis vagy Crohn-betegség (ez utóbbiak fájdalommal, bélgörcsökkel is járnak).
Javasoljuk, hogy - főként ha a tünetek nem múlnak - keressen fel gasztroenterológust, lehetséges hogy szükség lenne endoszkópos vizsgálatra a bélbántalom okának tisztázására.
A Béres-csepp valóban kúraszerűen szedhető/szedendő, de az valószínűleg csak "mechanikusan" hatott ahogy fentebb már leírtuk.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Szakorvos Úr !
Az interneten érkezett "Szabó György népi gyógymódjai" írás szerint: "Széklet: sok rostos ételt kell enni.Az alma lereszelve hashajtó,ha pedig rágjuk akkor hasfogó"
"Szorulás esetén:gyujtovány-fű tea;mezei kotáng virág;kökényvirág;kutyabengekéreg;vagy a bodza fiatal rügye".
Kérdésem:biológiai hatás szempontjából mi a különbség,ha az almát lereszelve,vagy meghántva alaposan megrágva fogyasztom?
Számomra fontos, mert erősen szorulásos vagyok.Saját termésü (apró szemű) jonathán almából napi 8÷10 db.-ot fogyasztok "megrágva".
A leírt gyógyteákhoz a cikk írója nem közölte, hogy csak ritkán/nem rendszeresen/ szabad alkalmazni!? A gyógynövény bolokban külön felhívják a szorulás elleni teák esetében erre a figyolmet.A belgyógyász is(háziorvosunk)azt mondotta, hogy szorulás ellen semmilyen drogot nem ajánlatos rendszeresen alkalmazni.Mit tegye az aki rendszeresen"szorúl"?
Kérem szíves tanácsát, előzete köszönettel.
Tisztelettel :
A székszorulásnak, székrekedésnek, mint minden tünetnek, a hátterében igen sokféle probléma, ok, betegség húzódhat meg. Tehát így önmagában ezt azért nehéz megmondani, mert nem látszik leírásából, hogy:
1. szenved-e valamilyen krónikus betegségben?
2. szed-e állandóan gyógyszereket? (melyeket?)
3. mióta áll fenn a székrekedése?

Általában meg lehet mondani, mit tegyen valaki, de ez csak teljesen "egészséges" emberekre vonatkoztatható. Általában tehát mondhatjuk, hogy vegyes, kiegyensúlyozott, zöldség-gyümölcsökben és rostokban gazdag, könnyű étrend, bőséges napi folyadékfogyasztás (a kiszáradás elkerülésére). Fűszer, zsíros ételeke kerülése.
Székletlazító lekvárokat lehet fogyasztani, vagy joghurtokat, kefirt, bélflóra javító étrendkiegészítőket. Kevés paraffin fogyasztásával a belek síkosíthatóak, ezáltal maga a széklet is könnyebben kijut.

Ha megírná kérdéseinkre a választ, jobban tudnánk segíteni, tanácsokat adni!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr. Úr!

Idős édesanyámnak székletürítéskor erős jobb oldali alhasi fájdalmai vannak. Milyen probléma állhat mögötte.
Várom válaszát e-mail címemre
Köszönettel:
Mivel levelében a konkrét tünetek kívül egyébre (korábbi betegségek, gyógyszerelés, jelenlegi állapot, esetleges előző műtétek stb.) nem utalt, ezért csak általánosságban tudunk mondani néhány dolgot a jobb alhasi fájdalomról.

A hasat, mint összefüggő egységet az orvoslás négy részre (kvadránsra) osztja, és ezeknek megfelelően írja le milyen tünetek lehetnek, és az ok melyik szervben mire utalnak.
Jobb alsó kvadráns fájdalma:
• Vakbélgyulladás
• Méhkürtgyulladás, petefészek ciszta
• Vesekő, húgyúti kő
• Kizáródott sérv
• Crohn-betegség
• Vakbél perforáció

Tehát sok minden húzódhat meg a fájdalom hátterében, de legegyszerűbb esetben idősebb korban lehet beszáradt széklet, a kevés folyadékfogyasztás, és eleve csekélyebb táplálkozás miatt. Mindez természetesen csak feltételezés...
Ajánljuk figyelmébe oldalunk részletes cikkét a hasi fájdalmakkal kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-hasi-szervek-es-hasi-fajdalom-106472.html

Javaslatunk: tartós és erős fájdalom esetén mielőbb felkeresni a háziorvost, aki indokolt esetben gasztroenterológiai vizsgálatot fog javasolni.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Kolonoszkópiás vizsgálatkor 22 cm-es eszközhossznál 1 db 4-5 mm-es polypus volt. melyet eltávolítottak.Az anusgyűrű területén kóros nem látható.
Polypus szövettteni eredménye, m ikroszkópos leírás: A Colon nyálkahártya részletek némelyike szabályos cryptákat tartalmaz. A nyálkahártya kiszélesedett, a crypták változatos tágasságuak és mélységűek, egymás mellett zsufoltan helyezkednek el, hámbélésük hyperchrommá, többmagsorossá vált. A magok néhol súlyos fokú alaki változatosságot mutatnak, a sejtek lumenközeli cytoplasma területeit is elfoglalják, a mitosisok felszaporodtak. Vélemény: villosus adenoma részletei, néhány gócban sulyos foku hámdysplasiával. Szoros kontroll javasolt.
Kérdéseim: milyen időközönként kell ezt ellenőriztetni, mit jelent köznyelven a diagnózis, milyen stádiumu a betegség előrehaladta, műtéti megoldásra kell e számitani, mik a teljes gyógyulás esélyei, mennyi a betegség időbeli lefolyása.
üdvözlettel, köszönöm mielőbbi válsazát, tisztelettel:
A kolonoszkópos vizsgálatok alkalmával nem ritka a vastagbélben a polipok észlelése, majd a vizsgálat közben történő eltávolítás sem.
A lelet részleteiben kitér a szövettani képre, majd a vélemény írja le az ún. villosus adenoma fogalmát.

Az adenoma jóindulatú daganatot jelöl. Azt tudni kell, hogy ezeknél részben fennáll a rosszindulatú elfajulás veszélye. A leletben jelzett szoros kontroll pontosan erre utal.

Szabály szerint az adenomákat el kell távolítani, endoszkópos úton.

Javasolt, ajánlott tehát a vizsgálatot végző gasztroenterológussal a továbbiakban is szorosan tartani a kapcsolatot, a kontrollok idejéről, gyakoriságáról ő tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
T. Doktor Úr! korábban már kaptam választ a bázikus por használatával kapcsolatos kérdésemre. Azóta már másodszor alkalmazom, -két hónap kihagyás után-6 héten át minden nap 1x 1 kávéskanállal víben oldva.
Ehhez kapcsolódik kérdésem: elképzelhető-e, hogy a por fogyasztása miatt a napi széklet 1-ről(amit korábban csak stadalax szedésével értem el) 2-3-ra változzon, és a színe vastagsága is változó legyen, egyébként igen jól érzem magam, nem érzek teltséget, puffadást. Tisztelettel:
Kedves Mari!

A másik levélben már válaszoltam Önnek...

üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!!

Péntek éjjel óta hasmenésem van! alig eszek most már csak levest meg egy két banánt ettem és azóta is tart! mi lehet az oka?? és mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!
A hasmenésnek - mint minden tünetnek - természetesen "százféle" oka lehet, mivel semmilyen egyéb előzetes problémát nem írt le, mi is csak tippelni tudunk.

Amennyiben egyéb tekintetben egészséges, tehát nincsenek krónikusan fennálló betegségei, nem szed hasmenést okozó gyógyszert - akkor feltehetően (vírus) fertőzéses eredetű lehet a hasmenés, mely néhány napon belül önmagától lezajlik. Lehet még esetleg étel (értsd romlott étel) okozta hasmenés is, ezt Önnek kellene kizárnia.

A folyadékpótlás nagyon fontos, egyébként rizs, száraz termékek ajánlottak, és kellene a háziorvossal is beszélnie mindenképpen!

Javulást kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: epekő bélbetegség
Kedves Doktor Úr!
A páromnak jópár hete a jobb oldalon az epéje alatt, ahol a vastagbél felszálló ága található, majdnem mindig bugyborékolást érez és fáj tőle a hasa, hasmenése is van sokszor, fel is van puffadva a hasa. Ilyenkor rossz a közérzete is. Először az epéjére gondoltunk, mert be is görcsöl az epe tájékán, a nos-pa csak kismértékben csökkenti a fájdalmat. Már több mint egy hónapja diétázik, fűszereset sem fogyaszt és mégis előjönnenk ezek a problémák. Ilyen esetekben mindig a szájában hatalmas nagyon fájós afták is megjelennek, melyek több mint egy hétig is jelen vannak.
Köszönöm válaszát
Valóban okozhat az epeműködési zavar is "diffúzabb" hasi panaszokat, puffadást, székletproblémákat, görcsölést, fájdalmat. Ott elég jól megfigyelhető a kimondottan "nehéz", zsíros ételek fogyasztásával kapcsolatos görcs, fájdalom jelentkezése.
A leírtak viszont utalhatnak bélbetegségre is, a szájban (párhuzamosan) megjelenő afták pedig egyértelműen gyulladást jeleznek - mármint a bélrendszer más területein lévő gyulladásra utalva.
Érdemes lenne tehát "házi kezelésen" túl gasztroenterológus szakorvost megkeresni, akár az epeműködés vizagálatára, akár pedig - és ez tűnik a leírtak alapján valószínűbbnek - a belek vizsgálatára. Nem kellemes, de lehet hogy érdemes lenne egy kolonoszkópiát (vastagbél-tükrözés) végeztetni, az esetlegesen fennálló bélbetegség tisztázására.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Férjem/38/éves jobb borda alatt nem állandó de többször visszatérő szúró fájdalma van.Már voltunk kétszer is máj ultrahangon negatív melkasröntgenen is voltunk az is negatív.koleszterinje viszont magas.nem dohányzik,nem iszik alkoholt.Ezért szeretném megkérdezni hogyan tovább.

válaszát köszönöm
A jobboldali felső hasi kvadráns fájdalma az alábbiak bántalmára utalhat:
máj és epehólyag, gyomorkapu, nyombél, a hasnyálmirigy feji része, jobb mellékvese, jobb vese egy része, vastagbélszakaszok
ld. cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
A magasabb koleszterin kezelendő, a dohányzás és alkohol mellőzése helyes.
További gasztroenterológiai vizsgálatokra lenne szükség, (hasnyálmirigy, belek) esetleg lehet a vese kisugárzó fájdalma is.

Fontos lenne azt is tudni, hogy a fájdalom mivel kapcsolatos, mire jelentkezik, milyen jellegű. meddig tart, mióta áll fenn stb.
Mindezt érdemes lenne tehát a fent jelzett szakorvossal megbeszélniük.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Ur!

November ota bal oldali egö hasfajasom van,ami neha par napig vagy par hetig megszünik, majd ismet elöjön.Voltam hasi ultrahangon ott azt mondtak minden rendbe,majd eküldtek orthopedushoz minden rendbe,aztan voltam servvizsgalaton ott meg azt mondtak van egy kettö cm-es repedes a hasfalamon de zsirszovettel be van tömödve.Lehetnek ettöl a fajdalmak?
Üdvözlettel.
Így első olvasatra - minden egyéb előzmény, korábbi betegség, gyógyszerszedés stb. ismerete nélkül - hasfali sérvnek tűnne ez a probléma, de az viszont általában nem jár különösebb fájdalommal (kizáródás esetén már igen).
Ez a bal oldal fent, lent milyen magasságban van? Ettől függ, hogy belül a gyomor, a lép, a belek stb. valamilyen zavara lehet esetleg a háttérben. Érdemes lenne kitapasztalni, mikor áll be a fájdalom, mitől, kapcsolatban áll-e a táplálkozással, esetleg valamilyen mozdulatokkal, stb.
Amennyiben a sebész (sérvvizsgálat) nem javasolt műtétet, akkor ez kizárható, esetleg érdemes lenne a reflux/fekély irányában vizsgálódni, egy Helicobacter-teszttel, vagy egy felső endoszkópiával, mindez gasztroenterológus feladata és kompetenciája is egyben.

Javulást kívánunk,
üdvözlettel:
Üdvözlöm!
Kérdésem a következő:mi lenne helyesebb a következő tünetek enyhítésére?:Candida-Crón(vast.b.gyull)-sűrűn előjővő alsó és felső léguti fertőzések ill.tüdőgyulladások-Astma-Bronhitis-Reflux.
A felsorolt problémákra Super Colostrum kapszulát,vagy Can Intenzyme kapszulát javasol?
Válaszát várom.
Tisztelettel:
Valószínűleg nem fog örülni válaszunknak...

Amennyiben valóban fennállnak Önnél a leírt tünetek, betegségek, tehát a Crohn-kór, a gyakori felső- és alsó légúti fertőzések, az asztma, bronchitis és a refluxbetegség (szubjektív megjegyzés, ez így együtt kicsit soknak tűnik...) akkor erre öngyógyítást semmiképpen nem javaslunk, és nem is lehet hatásos módszer.

Tehát a követendő a következő lehet:
A (diagnosztizált) Crohn-kór kezelése gasztroenterológus szakorvos feladata, ehhez vannak megfelelő gyulladásgátlók, amelyeket alkalmaznak.
A "gyakori" légúti fertőzéseket megelőzni lenne célszerű valóban.
Az asztma/bronchitis fennállása tüdőgyógyásza szakorvos diagnózisán alapulhat.
A refluxbetegség megállapítása szintén a már fent említett gasztroenterológus feladatkörébe tartozik.
Tehát bármely célzott terápia csak mindezek tisztázását követően indulhat meg. A levélben említett készítmények nem gyógyszerek, ezekről érdemben nem tudok nyilatkozni.

Jobbulás kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!

70 éves vagyok, és már nem tudom hány éve küszködöm a következő problémával. A jobb oldalon hol gyakrabban, hol ritkábban fáj a hasam. Néha úgy érzem, mintha belülről "csipkednék", máskor meg enyhe, tompa fájdalom. Deréktájba is enyhén kisugárzik. Érdekes "morgó" hang van odabent. A székletem teljesen rendben van, szinte "menetrendszerű". Többször voltam már orvosnál,először ultrahangon kb. 6 éve, illetve másodszor tavaly szintén belgyógyásznál és ultrahangon. Egyik alkalommal sem találtak semmi kórosat. Több vérvételen is voltam, hibátlan. Nem mondanám, hogy nagy fájdalmam lenne,de zavaró. Nem fogyok, inkább hajlamos vagyok néhány kiló felszedésére, egyébként erősnek, egészségesnek érzem magam. Császárral szültem 40 évvel ezelőtt, a vakbelemet már kivették. Vizeletvizsgálat is negatív. Kérném tanácsát, hogy merre menjek tovább, mi lehet a gond.
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Gratulálunk... igazán örömteli, hogy valakinek ebben az életkorban ilyen kevés panasza és problémája legyen...! A leírtak alapján a belgyógyászati vizsgálat, a képalkotó (UH) és a laboratóriumi vizsgálat sem mutatott kóros eredményeket.

Nem biztos, hogy bármilyen irányban tovább kell mennie. Ha e leírt bélproblémák, fájdalom nem fokozódik, nem érez komolyabb gyulladást, nincsenek székletürítési zavarok, puffadás, görcs, fájdalom, akkor nem biztos, hogy érdemes bármit is vizsgáltatni.

Az anyagcsere-folyamatok lassulása ilyenkor már beindul, eleve általában kevesebb a táplálékfelvétel, lassabb a lebontás is. Vigyázni kell a helyes, vegyes táplálkozásra, a kellő vitamin- és ásványi anyag felvételre.

Ha nem észlel bármi változást, romlást, akkor mindez korához képest teljesen "élettaninak" tekinthető!

További jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor(nő)!
1 éve tart a vissza-vissza térő hasmenésem. rendszertelenül, és kizárólag mirelit ételeket ettem ezelőtt, majd amikor állandóvá váltak a panaszai, akkor változtattam ezen az életmódon. most kb. minden másnap rendes főtt ételt eszem. leszoktam a dohányzásról, a koffein tartalmú italokról,mert éreztem ,hogy irritálják a gyomromat. a hasmenésem mégis újra és újra visszatér. van amikor egy hónapig tünetmentes vagyok, van amikor csak 1-2 hétig.több kivizsgáláson is voltam már. minden megfelelő volt: a székletvizsgálat, vérkép, gasztroenterológiai vizsgálat (ez csak laktóz intoleranciát vizsgált), ultrahang... semmit nem mutatott ki semelyik. fél éve elkezdtem inni a béres cseppet, ami elég hosszú időn át használt, és nehezebb ételeket is ehettem,pl. pizza, vagy tejszínesebb ételeket. a panaszaim nemrég újultak ki megint.most a második doboz normaflore-t iszom, mert úgy érzem segít valamennyit.
dolgozom(helyhez kötött), így baj esetén egyből lopediumot eszem.
Mit tanácsol?
Feltehetően Ön is olvasott már az IBS-ről, az irritábilis bél-szindrómáról. Ezt azért említjük, mert leírta, hogy a belgyógyászati, labor és egyéb vizsgálatok gyakorlatilag nem mutattak olyan problémát, belszervi betegséget, amely ilyen értelemben kezelésre szorulna. Tehát úgy tűnik, hogy az egyetlen "megfogható" tünet a hasmenés, amely időszakosan - és akkor is rendszertelenül jelentkezik.
Amennyiben van (ez nem derült ki egyértelműen) laktóz-intoleranciája, azt kezelni kell, és kerülni a laktóztartalmú ételeket (és gyógyszereket is).
Célszerű lenne az IBS irányában tájékozódni, ezt a gasztroenterológus mondhatja ki diagnózisként, de a leírt tünetei erre utalnak. Ennek kezelése nagy türelmet, és kevés szisztémás kezelést igényel, tehát főként a "lelki oldalt" kellene rendbetenni, életmódi, életviteli változtatásokkal - amennyire mindez életszerűen lehetséges.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Cím!

Édesanyám ... éves, mostanában volt gasztroenterologusnál, magánrendelésen.A doktortól kapott otthon elvégezhető,és kiértékelhető "vastagbél és végbél daganat kiszűrésére alkalmas" tesztet. A tesztet 3 egymást követő nap székletéből vett mintával kellett elvégezni. A pénteki,és a szombati teszt eredménye negatív, a mai tesghzt eredményen azonban a controll csík mellett nagyon halványan megjelent a teszt pozítivitását jelző másik csík is, ami azonban most,pár órával a teszt elvégzése után teljesen eltűnt. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ,hogy a 3.teszt is negatív,csak esetleg egyéb okok miatt (pl átnedvesedett a papír) volt látható a halvány csík.
Illetve, hogy ha az első 2napi teszt negatív lett,akkor hogy lehet,h csak a harmadik jelez pozítivitást.

A gasztroenterólogust azért kerestük fel, mert édesanyámnak gyakran zsíros ,olajos ételek után fáj a gyomra,inkább a gyomorszáj tájékán. Széklete állaga , színe normális, napi rendszerességű, ezzel nem volt sosem problémája.
Köszönöm
A leírásában említett házilag elvégezhető tesztvizsgálat feltehetően a székletben található esetleges vér kimutatására szolgál. Minden "papírteszt" még a megfelelő érzékenység mellett is bizonyos hibaszázalékkal dolgozik, tehát könnyen lehet, hogy pont ennek voltak tanúi.
Ha a leírt tünet mellett nincsenek más problémák, akkor is célszerű lehet (főként ha a családban ismert módon fordult elő vastag/végbélrák) kolonoszkópiát végeztetni, mert azzal egészen pontosan végigvizsgálható a két bélszakasz állapota.
Ha esetleg egyéb tünetek is fennállnak főként a bélrendszer működési zavarait illetően, akkor viszont fokozottabban is indokolt lehet a tükrözéses vizsgálat, esetleg szövetminta-vétellel együttesen.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt szerkesztoség

férjemnek nem szünő panaszai vannak.haspuffadás,erős hasi fájdalom,bal alhason erösen szuro érzés,széklet változo,vizsgálat megállapitotta hogy kronikus végbélgyulladása van,de a kapott gyogyszer nem segitett,es nem is garantálják hogy a fájdalom,amely közel 4 éve gyötri,ettől van.egyre elviselhetetlenebb számára,és a nemi aktus során,és után a bal alhason erős szúró érzés lép fel.

belgyogyasz,neurologus,gastroenteorologus vizsgálta,és a panaszai csak rosszabbak.kérem segitsensk,kihez forduljunk.
A leírt bélpanaszok mögötti kórkép megtalálásához néhány szempont lehet az alábbi:

1 Amennyiben a fájdalom, és a széklet problémák állandósulók, esetleg a székletben vér is feltalálható (nem friss vérre gondolunk!), felmerül a colitis és/vagy a Crohn-betegség, feltehetően a gyógyszert (kérem írja meg, mit) is erre kapta a kedves férje.
2 E betegségeknek azonban nemcsak "egyféle" kezelése lehet, tehát itt felmerül a gyógyszeres kezelések többféle módja, a gyulladásgátlók, az immunrendszer működésének elnyomó szerei és a biológiai terápia is. A krónikus bélgyulladások esetén előadódhat, hogy a nem javuló, állandóan gyulladt vastagbél szakaszt esetleg műtéti úton távolítják el.
3 egy linket is csatolok:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyulladasos-belbetegsegek-kezelese-107703.html

4 Elképzelhető azonban az is, hogy nem gyulladásos eredetű a bélbetegség - így első leírásra mégis inkább annak tűnik.

Javaslatom: egyetemi klinikai, vagy kórházi speciális osztály megkeresése, ahol rendszeresen foglalkoznak colitises, Crohn-os betegekkel. Felmerülhet egy onkológiai vizsgálat is, de kolonoszkópiával sok minden tisztázható.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt doktornő!

Félévig tartó kivizsgálás után, a következő eredményeim vannak:
Divertikulosis és sugárkezelés következtében kialakuló bélösszetapadás.
Gyógyszeres kezelést nem ajánlottak, cukorbetegségem kapcsán tartott
diéta folytatását és fájdalomcsillapítók szedését javasolták.
Állapotom nem javult, főleg ebéd után több esetben jelentős bélgörcsök,
felfuvódás, ételelakadás jelentkezik, ami vagy hányás vagy hasmenés
megindulásával szűnik meg. Kérem tanácsát, milyen módon lehetne
ezen állapoton javíttani, mert sok esetben a görcsoldó tabletták sem
használnak.
Válaszát előre is köszönöm.
Amennyiben valóban diagnózissal alátámasztott divertikulózisa van, annak leírom röviden néhány szempontját.

Pontos oka nem ismert, feltehető az életkor szerepe, és a diétás rostokban szegény étrend fogyasztása.

A tünetekkel járó betegség a ritkább, általában a betegek kb. 20%-a jelez tüneteket. Fordulhat esetleg komolyabb gyulladásba is - ez a divertikulitisz, amely már kimondott, és esetenként sürgős orvosi ellátást igényel a hashártyagyulladás, bélátfúródás, tályog stb veszélye miatt.

Diagnózisa: kolonoszkópiával, tehát tükrözéssel kizárható a vastagbélrák, a gyulladást ultrahang, CT igazolhatja.

Kezelése: ha csak divertikulózis áll fenn elegendő lehet a "kímélő" és rostgazdag diéta, ha konkrét és súlyosabb gyulladás, tehát divertikulitisz, akkor gyógyszeres és/vagy műtéti kezelés a megoldás.

A betegség mindenképpen gasztroenterológus hatáskörébe tartozik, tehát bármilyen kezelési módot, vagy a tünetek rosszabbodását csak vele lehet és kell megbeszélnie!

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Már kb .... éve nem tudok kényelmesen leülni mert annyira égető érzést érzek az ülőgumoimon a végbél környnyékén,a combom felső hátsó részén.Már jártam reumatologián,urologián ,háziorvosnál vérvételen,székletvizsgálaton,mindenütt negativ,már szerintem nem is vesznek komolyan pedig nekem nagyon kellemetlen
Tisztelettel
A végbélnek számos igen kellemetlen betegsége lehet, csak felsorolásszerűen:

- végbélviszketés, túlérzékenység

- végbélsipoly

- végbéltályog

- külső és/vagy belső aranyér

- végbélsérülések, repedések

Ebben a tekintetben a reumatológia és a háziorvos nem kompetens, az urológia már inkább, de a végbél betegségeivel inkább a gasztroenterológusok - és a sebészek foglalkoznak.

Érdemes lenne szakértő proktológussal megvizsgáltatnia magát (ez a gasztroenterológiának a végbéllel foglalkozó kisebb része), hogy mi lehet a kellemetlen tünetek hátterében.

Elképzelhető hogy ez csak kórházi osztályon, illetve klinikai szakrendelésen elérhető.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!

1 évig haspuffadással küszködtem. Ez mellett állandó fáradság érzetem volt és nagyon rossz közérzet. (székletem rendben volt) 4 hónapja a belgyógyász háziorvosom salazopyrint 3X1et és emulzolt reggel írt fel. Közben szigorú laktózmentes diétát és finomított cukor mentes diétát írt fel. A panaszaim gyorsan megszűntek, fogytam és csodásan éreztem magam. Most 1 hete ismét puffadni kezdek, fáradság tör rám, és tiszta kiütés lettem. Semmin nem változtattam pedig! Lehet, hogy a gyógyszer telítődött fel bennem? Az orvosom szerint nem! Én már akár gyomortükrözésre is elmennék, csak ne lenne ekkora nagy hasam! Az orvosom eddig sem küldött el vizsgálatra és most sem. Mit tehetek? Keressek fel másik orvost? .... évesen kezdek elkeseredni nagyon. Hagyjam abba a gyógyszert hirtelen, önkényesen?
Mit tehetek? Várom válaszát:
Köszönettel:
Alaposan elolvastam a leírtakat, és az az érzésem, hogy itt két (különböző) betegségről van szó, amely egymástól teljesen független.

1. Laktózérzékenység, ekkor viszont valószínűleg komolyabb székletproblémái lettek volna (hasmenés formájában).
2. Vastagbélgyulladás valamely formája, amely viszont általában görcsökkel, szintén hasmenésekkel, esetleg véres széklettel jelentkezik. (A colitis is, és a Crohn-betegség is). Ezek autoimmun betegségek, gyakorlatilag állandóan fennálló gyulladással.

A béltükrözés (kolonoszkópia) abból a szempontból lehet fontos, hogy e kórképek meglétét igazolja - vagy éppen kizárja.

Elképzelhető fentiek helyett egy pszichoszomatikus eredetű zavar, az ún. IBS, azaz irritábilis bél-szindróma megléte, amely ha igazolódik, főként a lelki okok, szorongás stb. kezelésével javítható.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség gilbert kór
Mire utalnak a tüneteim
Körülbelül egy hete nyomó hasfájástól, hasmenéstől és étvágytalanságtól szenvedek. És enyhe lázam is van. Étrendemben változás nem volt, viszonylag változatosan étkezem. Másfél nap alatt elszívtam körülbelül 10 szál mentolos cigarettát. Nem rég derült ki, hogy Gilbert szindrómám van. A tüneteket okozhatja esetleg valamelyik dolog a felsoroltak közül.
Válaszukat előre is köszönöm.
A leírtakat egy kicsit válasszuk szét!
Néhány szó Gilbert-szindrómáról: (amennyiben ez klinikai diagnózis volt)
ennek lényege a bilirubin-szint valamivel magasabb, egyes esetekben összetéveszthető a hepatitisszel. Főleg fiatal felnőtteken észlelhető.
A májsejtek bilirubin-felvételének zavara, de a máj összességében nem tekinthető betegnek. Az orvosok a hepatitisztől egyéb tünetek alapján jól el tudják különíteni (pl. negatív májfunckió, vizeletben nincsen bilirubin).
Hasi panaszok:
A nyomó hasfájás, hasmenés, láz, és étvágytalanság inkább egyfajta fertőzést jelezhet, tehát érdemes lenne különösebb várakozás nélkül ezzel megkeresni orvosát. A dohányzást mi soha nem támogatjuk, de ebben az esetben nem tűnik oki tényezőnek...

Üdvözlettel:
... éves fiam Augmentint szedett az elmúlt héten mandulája gyulladt volt,egyébként asztmás és ezért még az asztmás porlasztóit is használja.Két napja savtultengése van és fáj a gyomra,híg széklete is van.Kap Lactobactot és Renni tablettát szedett be tegnap de a gyomor tompa fájdalmára nem tudom mit adhatnék neki míg hétfőn orvoshon tud menni vagy,hogy ez az augmentintől lehet-e egyáltalán.Troparinra gondoltam csak nem vagyok benne biztos.
Előre is köszönöm a választ.
Kedves Édesanya!

Az amoxy-clav hatóanyaggal bíró antibiotikumok, mint a gyermeke által szedett Augmentin is, okozhatnak - akárcsak a legtöbb antibiotikum, sőt gyógyszer is - szerteágazó gyomorpanaszokat.

Ilyen lehet a leggyakoribb, antibiotikum szedésével kapcsolatos hasmenés, vagy hányás, hasi diszkomfort is.

Én magam is mindig javaslom ilyenkor már a terápia megkezdésekor probiotikumot: lehetőleg multi-strain, azaz több jótékony bélbaktérium törzset és ezekből nagy csíraszámot tartalmazó készítményt. Ezt akár a gyógyszer alkalmazása után jó 10 nappal is lehet folytatni.

Ha panaszai nem múlnak, feltétlen keresse fel házi gyermekorvosát, hasi vizsgálat szükséges - esetleg híg székletből baktérium tenyésztés is. Ritka és rettegett kórkép az álhártyás vastagbél-gyulladás, amit a Clostridium difficile nevű baktérium okoz - clindamycinne kezelendő indokolt és igazolt esetben.

Az Ön által említett készítménnyel kapcsolatban egyébként nincsen tapasztalatom: 18 év alatt nem használható gyermekeknél. Leírása szerint valóban segíti a különböző eredetű hasi panaszok múlását, a tüneteket enyhítheti, DE barbiturát tartalma miatt fokozott elővigyázatosság szükségeltetik.

Mielőbbi jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Témakörök: bélbetegség
Üdvözlöm!

Az anyagcserém elég lassú, vagyis székletem csak 5-6 naponként van, de nem szilárd, hanem hasmenés jellegű, de ez mindig is ilyen volt! Mostanra már nagyon kényelmetlenül érzem magam a második harmadik nap, úgy érzem, hogy tele vagyok és a hasam is felpuffadt! Elkezdtem szedni a szűz tea kapszullát, ami igazán segít, mert a székletem majdnem ugyan olyan állagú mint ha nem szedném, csak ettől napi szinten van valamennyi székletem és sokkal jobban érzem magam!

A kérdésem az lenne, hogy veszélyes e hosszú távon szedni ezt a kapszullát vagy nyugodtan szedhetem! Két szemet szoktam bevenni!
Köszönöm válaszát!
További szép napot!
A szűz tea, zöld tea fogyasztása hasznos, köszönhetően a benne lévő flavonoidoknak, főként katechineknek, melyek elsősorban antioxidáns hatásuk révén gyakorolnak jótékony hatást a szervezetre.

A levelében leírtak azonban utalhatnak többféle gyomor-bélrendszeri rendellenességre, alapszinten irritábilis bél-szindrómára (IBS) amely egy jóindulatú, de kellemetlen napi tüneteket okozó betegség.

Javaslom tehát a tea, vagy tea-kapszula mellett, hogy - ha még eddig nem tette meg - keresse fel a gasztroenterológiát. Minden embernek másképp áll be a széklete, sok tényezőtől függ ez, de azért érdemes lenne egy belgyógyász szakember véleményét meghallgatni, esetleg néhány célzott vizsgálatot elvégeztetni.

Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr !

A kérdésem a következő lenne ! Mitől nőnek össze egy 32 éves hölgynek a belei annak ellenére, hogy előtte soha semmilyen hasi műtétem nem volt ! Mert azt hallottam, hogy ez inkább idősebb korban fordul elő ! 2011.08.12. volt életmentő műtétem ( az orvos azt mondta a családomnak, hogy 1 max. 2 nap és bele haltam volna ! Bélösszenövések által okozta bélelzáródásom volt, a lépem és a vastagbelem nőt össze ! Az is érdekelne, hogy mennyi idő alatt nőhettek össze a szerveim ? Várom mielőbbi válaszát ! Köszönettel : Egy aggódó, gyógyulófélben lévő beteg
Néhány magyarázó sort mellékelek Önnek általában a bél összenövésekről.
A jelenség hegszövetképződés, melynek oka lehet fertőzés, vérzés, műtét, sérülés. A hegszövet "nyúlós, tapadós" tehát emiatt a belső szervek egymáshoz tapadnak, a környező szöveti részekkel együttesen. A vastagbél összenövései (adhéziók) bélelzáródáshoz, és sürgősségi beavatkozáshoz vezetnek - ahogyan ez az Ön esetében is történt.

Sajnos leggyakoribb ok a hasi műtétet követő szövődmény. Kb 4-6 hét alatt alakul ki az összenövés, esetleg évekig nem is okoz tüneteket. Ezirányú statisztikák szerint a betegek kb. 1/3-ában mutatkozik fájdalom, vagy egyéb tünet.

Az nem teljesen tisztázott, és épp ezért egyedi, kikben alakul ki az összenövés - míg mások erre nem hajlamosak. Nyilván emögött genetikai okok is meghúzódnak, de kiváltó ok lehet a műtét típusa (tehát hogy laparoszkópos, vagy nyílt hasműtét,) milyen kesztyűt hord a sebész, milyen szerveket, szöveteket kell műtét közben átmetsszen.

A vastagbél-összenövés elsődleges tünete a hasi, kismedencei fájdalom. Ez összetéveszthető egyéb betegségek hasonló tüneteivel, pl. diverticulitis (bélbetüremkedés), endometriózis (méhszövet a szabad hasüregben), vakbélgyulladás. Jellemző tünetek: hányinger, hányás, székrekedés v. hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök, fokozottabb gázosodási hajlam.

Ami javasolható: a műtétet végző sebésszel való konzultáció, kontroll, és rendszeres háziorvosi ellenőrzés, bármely szokatlan tünet előadódik-e esetleg.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
üdvözlöm
... éves gyermekem autoimmun beteg,vastagbél gyulladása volt olyan annyira hogy 2007-be elkellet távolítani a vastagbélt.Ezt követően 2009-ig tünet mentes volt.Majd 2010-be jelenkezet rheumatoid arthritis gyulladás.Jelenleg az állandó gyógyszere Methotrexat amitől nagyon félek hogy hogyan fog használni,és hogy a mellék hatásai mik lesznek.Nagyon félek attól hogy a lába rendben fog-e jönni!Kétségbe vagyok esve,mert így kezdődött a betegsége és attól félek hogy megtámadhassa a vékony belet is a gyulladás.Tanácsot szeretnék kérni hogy jó ez a kezelés ,vagy keresünk más orvost?
köszönöm szépen.
A gyulladásos bélbetegségek közül a Crohn-betegség ritkábban a vékonybelet, még ritkábban akár a gyomor nyálkahártyáját is érintheti, szemben a colitis ulcerosa nevű betegséggel, mely viszont elsősorban a vastagbél gyulladása. Mindkét betegség a bélfalon kívül is járhat gyulladásos szövődményekkel: megbetegedhetnek a bőr egyes területei, az ízületek, a szem egyes részei is.

A methotrexát a krónikus ízületi gyulladásos megbetegedések jól bevált, már régebb óta használt gyógyszere; abszolút ellenjavallatban nem szerepelnek a különböző gyulladásos bélbetegségek, azonban a vérlemezke szám csökkenése és fekélyhajlam fokozódása miatt különös elővigyázatossággal adhatóak fekélyes megbetegedésekben, így colitis ulcerosa esetén is.

Mindezeket bizonyos, hogy a gyermekét kezelő rheumatológus és gastroenterológus is pontosan tudja és a legnagyobb körültekintéssel, mérlegelve a kockázatot és a gyógyszer által nyújtott hasznot, döntöttek a methotrexat alkalmazása mellett.

Nyugati országokban bevett gyakorlat a \'second look - second opinion\' , azaz egy másik intézmény, másik szaktekintélyének felkeresése - a hazai gyakorlathoz képest azzal a nagy különbséggel, hogy ezt maga a kezelőorvos kezdeményezi, egyes esetekben még intézi is.

Mindazonáltal, először azt javasolnám, üljön le a kezelőorvosokkal, kérje ki tanácsukat, segítsenek, magyarázzák el a mellékhatásokat, a lehetséges szövődményeket.

Minden jót kívánok,
dr. Altorjai Péter
Témakörök: bélbetegség
jó napot bélelzárodás és Bélösszenövés és rákom is volt.
A Belgyógyászom azt mondta erre a betegségre Hogy Ősrégi Indiai betegség és gyógyíthatatlan 3-alkalommal műtöttek bélelzáródás és bélösszenövés és has nyálmirigy gyúladással és rákom is volt.Mi ennek a neve? lehet e rajtam segíteni,a Vasam is csak:3.Kérem segítsen
Tisztelt Levélíró!

Megértve problémáit és panaszait megtenné, hogy a legutolsó zárójelentése lényegét elküldi itt, annak ismeretében jobban tudnék Önnek tanácsot, javaslatot adni.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni, hogy mi a véleménye a Picoprep béltisztítóról? Férjemnek ezt írta ki az orvos a tükrözés előtti béltisztításhoz.
A Picoprep - megtalálja egyébként oldalunkon is a gyógyszerkeresőben - kimondottan erre a célra kerül alkalmazásra az orvosi gyakorlatban, tehát képalkotó vizsgálatok előtt a gyomor-bélrendszer megtisztítására. (Vagyis nem terápiás célú, hanem diagnosztikához alkalmazott készítmény.)
Amire figyelni kell, de ezt a vizsgáló orvos tudja - vagy már kikérdezte, mikor nem adható:
• pangásos szívelégtelenség,
• aktív gyomor-ill. bélfekély
• bélelzáródás
• hányinger, hányás
• akut hasműtét után
• súlyos kiszáradás
• krónikus vesebetegség esetén

Egyes gyógyszerek felszívódását módosíthatja (pl. epilepsziában alkalmazott szerek). Rendszeres hashajtóként nem lehat adni.

Gyakoribb mellékhatás lehet:
fejfájás, hányinger, végbéltáji fájdalom.

Tehát "normál" esetben nem kell tartani adásától, e készítmény alkalmazása biztonságosnak tekinthető.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Jobb oldali bordám nagyon fáj ... napja. Valamikor fel sem tudok kelni az ágyból. A fájdalom a karomba is sugárzik. Tudna valami tanácsot adni, hogy hova menjek el vele vagy hogy egyáltalán mi lehet ez? Előre is köszönöm válaszát!
Nem pontosan derült ki számomra, de gondolom hogy nem a jobb oldali bordáról, hanem a bordaív alatti hasi fájdalomról lehet szó ebben az esetben.
A hasat diagnosztikai szempontból négy részre szokás osztani, ebből a jobb felső kvadránsban található szervek: máj és epehólyag, gyomorkapu, nyombél, a hasnyálmirigy feji része, jobb mellékvese, jobb vese egy része, vastagbélszakaszok.
Ajánlom még figyelmébe ezzel kapcsolatos cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
Tehát a rövid leírása alapján - és bármi egyéb ismerete nélkül - azt javaslom, hogy keresse fel mielőbb a területileg illetékes gasztroenterológiai szakrendelést, a hasi fájdalom kisugározhat egyébként, mint számos egyéb fájdalom is.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt doktorur!

... eves fiu vagyok, es nagyjabol 5 napja a koldokom magassagaban, ball neha jobb oldalon de nem tudom a helyet pontosan beazonositani, enyhe, tompa szuro erzesem van. Nyomasra nem erzekeny a hasam es egyebkent jol vagyok. A belgaz eleg kellemetlen szagu. A szekletem szokasos. Nem szokott ilyen tunetem lenni es aggodasra hajlamos vagyok. Mitol lehet? Komoly baj allhat a hatteben? Mitevo legyek? Valaszat elore is koszonom! Udvozlettel,
A hasi fájdalom számos szervre vezethető vissza, utalok cikkeinkre is, pl:
http://www.egeszsegkalauz.hu/fajdalom/a-kronikus-hasi-fajdalom-109429.html

Azzal kapcsolatosan hogy mi állhat a köldök körüli (jobb oldali) fájdalom hátterében, ha a panasz, tünet tartósabb, nem múló jellegű, esetleg romló, erősödő tendenciát mutat, beutalást kellene kérnie gasztroenterológiára (gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozó szakág), ahol pontosabban ki tudják vizsgálni a tüneteit.

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Tisztelt Dr. úr!
... éves kislányomnál kilégzési H2-tesztet végeztek rossz lehelet okán, és ekkor derült fény arra, hogy vékonybél gyulladása van. Antibiotikum-kúra és probiotikum kúra lett neki előírva. Ettől teljes gyógyulás várható? Egyáltalán mi ez a betegség és mitől alakul ki.? A kislányom egyébként légúti és táplálkozási allergiás is. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Kedves Édesanya!

Rendesen a vékonybél steril, csíramentes. Ezen állapot fenntartásáért a vékonybél alsó szakaszán található billentyű felelős, mely az egyébként kolonizált vastagbélből a baktériumok feljutását megakadályozza.

Kontamináció, azaz a steril vékonybél befertőződése akkor alakul ki, ha a normál passage, a bélsár továbbjutásában zavar keletkezik (pangás, székrekedés, túlzott diétázás, stb.), ritkábban valamilyen anatómiai rendellenesség következményeként.

A H2 kilégzési teszt azért alkalmas a kórkép kimutatására, mert a vékonybélbe jutott baktériumok az ottlévő táplálék maradványokat lebontják, ami gázt szabadít fel - ezért jelentkezik a teltség, puffadásérzés is!

A szindróma felszívódási zavarral is együtt járhat: egyes vitaminok, zsírok felszívódás-lebontása is kárt szenvedhet, ezért vérszegénység (B12 hiány, mely a vékonybél végső szakaszának érintettségére utal)is kialakulhat egyéb hiányállapotok mellett (zsíroldékony vitaminok, stb.).

Kezelése, amennyiben anatómiai eredet nem igazolt, antibiotikum kúrával, gyakran többszöri ismétléssel történik; fontos a rost- és folyadékdús étrend, étkezés kialakítása, a passage javítása testmozgás segítségével is!

Jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Gasztroenterológia
baloldalt a bodám alat szúró fájdalom és ezt követően menem kell a wc-re széklet távozása során a fájdalom ugyanugy fentáll;demég hozájön az is hogy lezsibadok és aligkapok levegőt de ez percrkleforgása útán szünik miutána széklet távozik milehet ba bajom kérem segitsen mert már félek hogy komolyab bajom vav
A fájdalom helyéből és jellegéből fakadóan sürgős gasztroenterológiai (gyomor-bélrendszeri belgyógyászat) vizsgálatra lenne szüksége!

Várakozás nélkül kérjen háziorvosától ezirányú beutalót,

üdvözlettel:
... éves, kétgyerekes anyuka vagyok.Jobb oldalon a legalsó borda, egy bizonyos pontban, semmi különösebb ok nélkül kezd fájni, majd megszűnik.Többször előfordul. Úgyszintén jobb oldalon, a vakbélen felül és a bordákon aluli távolságban is szokott fájni. A két fájdalom külön külön szokott jelentkezni. Körülbelül milyen orvost kellene felkeresnem, ha csak jelentkeznek a fájdalmak.
A rövid tüneti jellemzésből (minden egyéb, előzmények stb. ismerete nélkül) úgy tűnik, hogy valamilyen hasüregi, tehát gyomor-bélrendszeri, esetleg nőgyógyászati panaszról lehet szó.
Ebben a sorrendben lenne érdemes elindulni a vizsgálatokkal:
- gasztroenterológia, a gyomor-béltraktus, máj vizsgálata, felvétel, diagnózis
- nőgyógyászati problémák (esetleg petefészek-eredetű zavarok)

Remélem, hogy ezzel tudtam Önnek segíteni,
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr NŐ/ÚR! Érdeklődöm,hogy colonoszcopos vizsgálatnál mitt jelent a MYAYO SUBSCORE2? Válaszukat várva! Tisztelettel:
Az Ön által kérdezett paraméter a Mayo score (az amerika Mayo Klinika által kidolgozott értékelő skálarendszer).
Kolonoszkópiás vizsgálatoknál az alábbiakat pontozzák vele:
• Napi székletszám a normális felett
• Vér a székletben
• Az orvos véleménye
• Endoszkópos pont

Sajnos leveléből az nem volt kideríthető, milyen betegséget kerestek illetve találtak, a bélrendszeri betegségek diagnosztizálásakor ez az egyik, de léteznek más értékelő skálák is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Diabetológia
Tisztelt Doktor Úr!

Párom ... éves és cukorbeteg nagyon sokszor,elöfordul hogy egy egész hétig nincs széklete. Ennek lehet köze a cukorbetegségehez? Mi a tendő ilyenkor ?
A cukorbetegség nem ritka szövődménye (a gyomor-bélrendszer tekintetében) a székrekedés, obstipáció.
Mi lehet ennek az oka?
A cukorbetegséget követő neuropátia (idegkárosodás), amelynek egyik következménye a vastagbél mozgásának/motilitásának gátlása, lassulása.
Érdekes módon ez cukorbetegség nélküli is előadódhat.
Előfordulhat olymódon is, hogy a diabéteszes hasmenés egyfajta "kiterjesztése", azaz megelőzi azt.
Kísérhetik egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek is: pl. hányinger, hányás, émelygés, felböfögés.
Célszerű lenne a diabetológus kezelőorvosnak mielőbb megemlíteni ezt a problémát!

Üdvözlettel:
Tisztelt Szakértők!
25 éves nő vagyok. Kb. 10 éve, minden székelés véres, friss vér jelentkezik benne, inkább a végén. Mennyisége változó. Vastagbéltükrözést 3 szor csináltak, de nem találtak semmit. Mostanában erős alhasi görcs szokott jelentkezni. Először gyomor panaszokkal mentem orvoshoz, gyulladást a vérképem nem mutatott, gyomortükrözésnél se találtak problémát. Endometriózist is állapitottak meg, kb. 2 éve, ami előzményként begyullasztotta a vastagbelet. Viszont a nőgyógyász szerint sincs most probléma. Nagyon zavaró az alhasi szúrás és diszkomfort érzés, főleg a véres széklet. Aranyérkúpot használok, de jelentős változást nem tapasztaltam. Van okom az ijedségre? Aranyér okozhat ilyen problémákat? Vagy egyáltalán mitől vérezhet mindíg? Már félve megyek a wc-re mindig. Előre is köszönöm válaszukat!
Nőgyógyászként meglehetősen nehéz helyzetben vagyok, ha korrekt választ szeretnék adni tüneteire, mivel a bélrendszerből származó vérzések nem elsősorban nőgyógyászati problémára utalnak.
Azonban, mivel endometriózis gyanúja is felmerült, ezen a vonalon elindulva itt kereshetünk összefüggést. Igaz ugyan, hogy rendkívül ritkán az endometriózis (a méhnyálkahártya-szövet méhen kívüli elhelyezkedése) a bélrendszerbe is betörhet.
Ilyen esetekben elsősorban a menstruációnak megfelelő időszakban jelentkezhet vérzés a végbélből. Ennek kiderítésére a menstruáció alatt végzett vasatgbéltükrözés - annak ellenére hogy többször negatív volt - alkalmas lehet. Kizárására vagy bizonyítására másik lehetőség a menstruáció ideiglenes felfüggesztése pl. fogamzásgátló injekció adásával. Ha ezalatt vérzés nem jelentkezik székletürítés alkalmával, ez az endometriózis diagnózisát valószínűsíti. Mindezek ellenére elsősorban a bélrendszer nem endometriózisos elváltozása a legvalószinűbb ok.
Proktológiai (végbélsebészeti) szakrendelést javasolok!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Kb. két hete megváltozott a székletem. Előtte napi egy alkalommal normális volt . Jelenleg az állaga nem szabályos, hanem szinte folyékony.
Mi okozza ezt?
A széklet mennyisége, minősége valóban egy fontos jelzés a szervezet működésének valamely rendellenességére.
Számos ok húzódhat meg ennek megváltozása mögött, amellyel hosszú oldalakat lehetne megtölteni. Egyéb tünetek, kórelőzmény, korábbi betegségek, jelenlegi állapot, gyógyszerszedés, egyéb körülmények (munka, stressz stb.) ismerete nélkül valós okot feltárni így a távolból természetesen nem lehetséges.
Javaslat: amennyiben a tünet tartós, kellemetlen, napi tevékenységét akadályozza, esetleg romlik, és más tünetek is társulnak hozzá, várakozás nélkül fel kellene keresni orvosát ezzel a panasszal.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
T. Doktor Úr! Kb. ... napja általában a bal oldalon de van hogy mk oldalon kellemetlen néha szúró hasi panaszaim vannak. A székletem sem napi rendszerességű és nehézkes. Voltam Hasi ultrahangon, ahol a következőt állapították meg: Mk. de inkábba bal vesében centrálisan apró szemcsék vannak. A linealis flexura vetületében a bélfal kissé vaskosabb, de kokárdajel nem látható. Azt mondták egyenlőre igyak bőséges folyadékot és majd rendeződik. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy ez elegendő e. Ezért kérném szÍves állásfoglalásukat a kérdésemmel kapcsolatosan.Előre is köszönöm!!!! Tisztelettel
A hasi panaszai és a hasi UH-vizsgálat alapján diagnózist a vizsgáló/vagy beküldő orvos nem állapított meg Önnél?
A székletproblémák rendezésére való utalás alapján arra gondolhatunk, hogy esetleg IBS (irritábilis bél szindróma) állhat a háttérben. Amennyiben nem készült konkrét diagnózis, akkor mindenképpen ezirányban kellene előrelépni, mert diagnózis nélkül igazából kezelni sem lehet.
Mivel a székletrendezés látszik elsődleges kérdésnek a leírtak alapján itt részben a folyadékfogyasztás, a megfelelő mennyiségű étkezési rost (pl. plantago, psyillium) és a székletlágyítók alkalmazása lenne fontos.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha valóban IBS-ről, és nem más bélbetegségről van szó.
A gasztroenterológust ismét fel kellene majd keresni, néhány hónap elteltével, ha egyéb panaszai nincsenek.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr. Nő/Úr,
Nyár óta étkezés illetve lefekvést követően hangos mozgásba kezdenek a beleim, korognak csikarnak stb. Eleinte PRO6 vitaminnal majd mostanság QUAMATEL-t vettem be napi max 2x de nem segít.
Gastroen. vizsgálaton illetve hasi ultrahangon már voltam és nem találtak semmit. Stresszes életem az van (család munka) viszont próbálok változatosan étkezni. Alkoholt csak nagyon ritkán és mértékkel fogyasztok. A székletem normális. Kérem tanácsát a hogyan továbbról. Köszönöm
Ahogy a leírásából látom, a hasi ultrahang ezek szerint bélműködési rendellenességet nem talált, és a fokozott bélmozgáson és gázképződésen kívül más jelentős tünetei nincsenek.
A stressz mai életünkben általánosnak mondható, tehát javasolhatnám azt, hogy kerülje a stresszt, de ez önmagában olcsó bölcsesség lenne. Ami segíthet valóban: a rendszeres, nem nagy mennyiségű, (oldható) rostokban gazdag táplálkozás, esti étkezés lehetséges kerülése, csökkentése, ha szükséges akkor székletlágyítók alkalmazása, valamilyen mozgás - felteszem hogy munkája javarészt ülőmunka. Dohányzás, alkohol kerülése. Vannak gázképződést csökkentő vénynélküli szerek, azok ezt a tünetet is javíthatják.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr. Én egy ... éves fiu vagyok. ... cm. ... kg. Problémám a tulzot bélgáz termelődés mar hónapok óta. Néha naponta 2-3-or is vécére kel mennem. A székletem néha elég hig de soha sem kemény, sárgás szinü. Tejtermékek fogyasztása után a tünetek megerősödnek. Sokat eszem, főleg kását, grecskát, krumplit és egyéb sűrű ételeket. Sokat idegeskedek. Már 1 hete kevesebbet eszem ( ugyan azt amit eddig csak a mennyiséget csökentetten) és gyógyteát iszom, ennek köszönhetően a tűnetek csökentek. Véleményét és tanácsát várom. Előre is köszönöm
Csak a leírtakra támaszkodva - elképzelhető, hogy Önnél laktóz-érzékenység áll fenn. Ez nem ritka betegség, pontosabban genetikai állapot, a laktóz bontásának zavara, amely azt jelenti, hogy pl. a tejtermékekben (és egyéb élelmiszerekben) lévő laktózt, tejcukrot a szervezet nem képes lebontani, ezért alakulnak ki a jelzett emésztőszervi rendellenességek, puffadás, gázképződés és székletproblémák.
A laktóz-érzékenységnek nagy irodalma van, de meg kellene beszélni az orvossal, és amennyiben valóban erről van szó, a továbbiakban a laktóztartalmú élelmiszereket kerülni kellene.
Mellékelem egyik cikkünket, ez hasznos lehet ebben a kérdésben:
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/tejcukor-es-a-laktoz-erzekenyseg-105795.html

Elképzelhető természetesen más emésztőszervi probléma is, (pl. IBS) de mindezt orvosával kellene egyeztetni, megbeszélni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt doktor Úr. További tanácsát szeretném kérni. Az előző levelem (. Problémám a tulzot bélgáz termelődés mar hónapok óta. Néha naponta 2-3-or is vécére kel mennem. Az ön válasza elolvasása után, utána olvastam a dolgoknak és kisérletezni kesztem magamon. Arra jöttem rá hogy a tűnetek okozója nem csak a tej hanem a fehér és a barna kenyér is. Kis koromban ebből a két dologból fogyasztottam a legtöbbet. Mi van a kenyérbe amit nem tud megemészteni a gyomrom? A liszt nem lehet mert makaróni és gombóc evése után a tünetek nem jelenkeznek. Mitől jöhetett ez a betegség elő? Kiskoromba sokat fájt a hasam. 2 éve ki vették a vakbelem. Egy éve gripes(influenzás) voltam. Mikor a városba vagyok csak ásvány vizet iszom (20 nap egyfojtába). Sokat idegeskedem. Azt vettem észre hogyha táplálék kiegészitőt eszem a tünetek nem jelentkeznek vagy csak kis mértékbe.(Super Gainer 4200 Összetétele, protein, corbohidráte, betocarotine, Vitaminok: C, E, B1, B2, B6, B3, B12, B9,H. )
Örülök, hogy foglalkozik a témával, igen, valóban az egészség a legfontosabb.
Ami a kísérletezését illeti, itt két kérdés merülhet fel, amelyek a leggyakoribb problémák:
1. laktóz érzékenység
2. glutén (liszt) érzékenység

Javaslatom az "önkísérletek" mellett, a kinti lehetőségei szerint a háziorvostól gasztroenterológiai szakrendelésre való beutalást kérni, mivel ők foglalkoznak főként az ilyen típusú anyagcsere-betegségekkel, esetleg még az allergológia is.
Ezt csak házilagos módszerekkel nem lehet megoldani, fel kell keresni a szakorvost!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség epekő
Tisztelt Doktor Úr!
... éves vagyok és egy olyan problémám van, hogy kb. 10 nappal ezelőtt gyomorrontás szerű tüneteim voltak, hányinger, hasmenés, ami kicsit sárgás színű,hasfájás gyomor tájékon és a hasam jobb oldalán a jobb bordaív alatt kb. 2 újnyival ami egy bizonyos ponton nyomásra nagyon érzékeny és fájdalmas és ez a fájdalom idönként vándorol és az oldalamban érzem azóta is fájdalmat érzek időnként és evés után kb fél órával és nem tudok enni semmit kekszen és főtt krumplin kívül mert minden mástól rosszul vagyok. 2 napja elkezdtem szedni a Cifloxin nevű antibiotikumot, azóta kicsit jobban vagyok, de a jobb oldalon egy ponton a bordám alatt a fájdalom ugyanúgy jelentkezik és nyomásra érzékeny. Jelenleg külföldön élek, az antibiotikumot a háziorvosom írta fel még otthon arra az esetre, ha valami ilyen jellegű panaszom lenne. Az lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket és miért nem múltak még el teljesen?
A leírtakat gondosan áttanulmányoztam, és leírok néhány gondolatot, javaslatot Önnek.
A diffúz hasi panaszok, és a társuló sárgás széklet jelezhet máj- pontosabban epeproblémát. Miután pontszerűen meghatározható (és onnan kisugárzó) fájdalom is jellemzi, elképzelhető egy epe-irritáció, esetleg epekövesség is.
A Cifloxin (ciprofloxacin, antibiotikum) szedése így pontosabb diagnózis nélkül nem látszik teljesen indokoltnak. Hasi fertőzés, bélfertőzés esetén az lenne, de itt egyáltalán nem biztos hogy arról van szó.
Érdemes lenne (ha biztosítása erre lehetőséget nyújt) felkeresni az orvost, és legalább egy hasi ultrahangvizsgálatot kérni, az már több mindenre fényt tud deríteni, többek között az esetleges epekövességre is.

Üdvözlettel:
Témakörök: epebetegség bélbetegség
TISZTELT DOKTOR! Hasnyálmirígyfej ill nyombél daganatom van ,A nyombelem elzáródott ezért ezt a részt kikerülve agyomrot összekötötték a vékonybéllel.Az epehólyagomat kivették az epevezetéket szintén bekötötték ebbe a bélszakaszba. Kétszer már voltam ESWL-en ,a második után párnappal besárgultam de ekkor még nem tudtunk a daganatról .Most ismét mennem kelleneESWL-re de nagyon félek hogy káros hatással lessz a daganatomra ill a műtött területemre mivel mind ez jobb oldalon van. Az ütés hullámok szét szórhatják -e a daganatos sejteket,
Néhány szó az ESWL-ről a kérdéssel kapcsolatosan:

Az ESWL a vesekő-eltávolítás legkevésbé "invazív" módszere, de kevesebb sikerrel is jár. Az összetört kövek, törmelékek kiürülése több napot, egy hetet is igénybe vehet, és fájdalmakkal is jár. A betegnek ezalatt nagy mennyiségű folyadékot kell fogyasztania. Érdemes a kiürült köveket megőrizni, és elemeztetni laborban.

Az ESWL alkalmazása nem veszélymentes. A lökéshullám maga a húgyutakban, az üregekben léghólyag, buborékképződést okozhat, a hajszálerek károsodását, esetleg a veseszövet károsodását, vérzést. Hosszabb távon ez kiválthat magas vérnyomást, vagy esetleges veseelégtelenséget is. A szövődmények aránya betegekben 5-20% közötti.
Tehát mindenképpen érdemes előzetesen a kezelőorvossal mindezt megbeszélni, különösen a leírtak a bélműtét miatt is.

Üdvözlettel, és jobbulást kívánok:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktorúr!
Nekem az lenne a problémám, hogy a családtagomnak több hónapja hasmenése van minden nap és néha véres is a széklete,és néha visszatarthatlan a hasmenése.És sok szél jön tőle.Néha felpuffad.Néha ilyen hangos zubbogás van a gyomrába.Elég vékony testalkatú volt mindig de még az is,igy fogyást nem veszünk észre rajta.Változó hogy mikor jön rá a hasmenés,csak nem akar szakemberhez fordulni és nagy az aggódalom a családba.Mi lehet a problémája?Nagy aggódalomra van ok?Válaszát előrre is köszönöm!
A nagyon képszerűen leírt tünetek valószínűleg valamely bélbetegség meglétére utalnak. Főként ha ez tartósabban fennáll, nem múló jellegű stb.
A véres (esetleg nyákos) székelt nem jó jel - ámbár a friss vér csak annyit jelez, hogy a végbélben megpattant érből származik.
Jellemzőnek tűnik még ez a mondat, hogy "változó, mikor jön rá a hasmenés..."

Semmilyen egyéb előzmény, betegség, gyógyszerszedés stb. ismerete nélkül lehet IBS (irritábilis bél szindróma) súlyosabb tünetek és napi többszöri hasmenés, görcsök esetén lehet esetleg colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség.
(E betegségekről oldalunkon is olvashat:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/

Látatlanban semmiféle diagnózist nem lehet kimondani, a javaslatom a gasztroenterológiai szakrendelés sürgős felkeresése, ahol célzott vizsgálatokat tudnak végezni.
Célszerű lenne mindemellett a stressz csökkentése is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt doktorúr!

Köszönöm szépen a válaszát.Ahogy olvasgattam a betegségeket szerintem colitis ulcerosa.Változó mikor jön rá a hasmenés de általába a felkellős reggeli órákba mindig.Valamivel nem lehet rajta segíteni hogy ne kelljen orvoshoz fordulnia?Vagy csak szakember segítségével oldható meg a betegség?Probálkoztunk mi Lactivval,mezymmel,vasvitalal,bérescseppel ilyen féle probiotikummokal de nem segítet ahogy észrevettük.
Eddigi segítségét nagyon szépen köszönöm!
Már csak itt válaszolok Önnek, nem tesszük ki az oldalra. A helyzet az, hogy ha nem IBS-ről van szó, amely egyszerűbb módszerekkel, és főként a stresszhelyzetek csökkentésével javítható, akkor bizony mindenképpen fel kell keresni a gasztroenterológust, megmondom miért.

A colitis ulcerosa és a Crohn-kór autoimmun eredetű betegségek, tehát az immunrendszer túlműködésének eredményeképpen jönnek létre, és általában jellemző genetikai, örökletes hátérrel. Felfedhető, hogy a családban visszamenőleg kinek volt hasonló baja, betegsége.

E két kórkép viszont egyrészt, pont a sok görcs és hasmenés miatt rendkívül legyengíti a beteget, rosszkedvűvé válik, nem tud dolgozni, mindennapos tevékenységeit normálisan ellátni. Az immunrendszer ezirányú működlését (csak) természetes módszerekkel nem lehet eredményesen befolyásolni, bár kétségtelen, hogy megfelelő diétával és életmódrendezéssel javítható bizonyos mértékben.

A Crohn-kór és a colitis azonban hullámzó, fellángoló természetet mutat, mint általában a gyulladásos betegségek.

Tehát ennek terápiáját csak szakorvos tudja megbízható módon beállítani - a megfelelő vizsgálatok elvégzése után, melyekkel az egyéb betegségeket is kizárják.

Ezért mindenképpen javaslom a "háziszerek", és probiotikumok mellett, hogy keresse meg a gasztroenterológust!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség diéta
Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésemmel nem biztos , hogy jó helyen járok. Úgy tudom, hogy a GRAHAM - liszt egészséges, és ajánlott a fogyasztása. Én ilyen lisztből rendszeresen sütök kenyeret. A napokban azt hallottam, hogy GRAHAM - liszt nem ajánlott állandó fogyasztásra. Semmi rossz hatást nem tapasztaltam a liszttel kapcsolatban, de azt tapasztaltam,hogy az emésztésemnek jót tesz, mert megszűnt a székrekedésem. Kérem írja meg mi a véleménye. Előre is köszönöm .
A Graham liszttel kapcsolatosan:

a teljes kiőrlésű lisztek egy speciális fajtája. "Feltalálója" Graham ellenezte, a finomított fehér liszt használatát, mivel fontosnak tartotta a korpa fogyasztását is.

A liszt, magas rost-és ásványi anyag tartalma miatt kielégíti a korszerű táplálkozási igényeket, kenyérféléket, péksüteményeket készítenek belőle.

A búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, széles tartományban tartalmaz lisztet, nagyobb szemcseméretű héjrészeket. A gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza: csírát és a korpát is.

Tehát az emésztés számára a magas rosttartalom mindenképpen előnyösnek mondható, pontosan a székrekedés megoldása céljából. Probiotikumot is célszerű szedni, vagy Lactobacillusban gazdag kefireket fogyasztani.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Gyakran vannak hasi görcseim melyeket a belekben érzek.Sajnos általában éjszaka jelentkezik. Refluxos vagyok rekeszsérvem van.Erre a háziorvos refluxont írt. Szedek ezenkívül magas vérnyomásra covercard 5mg 2x naponta,irprestan 300mg naponta 1x, és torvalipin 40mg napi 1x. Okozhatja valamelyik? Köszönöm válaszát!
Átnéztem a gyógyszereit a keringési problémákra, ezek közül a Covercard leírásában szerepel a hasi fájdalom, hasi panasz, mégpedig "gyakori" mellékhatásként feltüntetve.
Ha a tünet nem szűnik, tartósan fennáll, esetleg romló jelleget mutat, akkor mindenképpen érdemes erről a kezelőorvost értesíteni - elképzelhető hogy változtatni kell valamit a gyógyszerelésen.
Ezzel együtt (és a gyógyszerektől függetlenül is) érdemes lenne kivizsgáltatnia bélpanaszait, fájdalmait (gasztroenterológia).



Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Kedves Doktorúr/Doktornő!évek óta fennálló panaszaim vannak amelyek gyomor bélrendszeri panaszokból állnak. Időnként visszatérő hasmenés ami nem is mindig hasmenés inkább gyakori székletürítés ami sokszor hasi görcsökkel jár. A köldökömtől kb 10 cm re sok százalékban előfordul hogy egy szúrást és sokszor zuborgást érzek abban a pontban.Volt hogy 1- 2 havonta párszor jelentkezett most heti 2-3 x. Stresszes is vagyok de emiatt már szinte sehová sem merek menni. A gondolataim mindig a körül jár hogy vajon mikor kell megint menni gyorsan wc re. Puffadás. nem igazán jellemző. Próbáltam nézni az ennivalót is de szinte mindig másra jön elő, a semmiből egyszercsak. Ibs re gyanakszom de nem vagyok orvos. Azt szeretném kérdezni hogy mit tanácsolna, szeretnék a végére járni milyen vizsgálatoata végezzek el??Lehet e ételallergia vagy intolerancia?( Voltam már pl béltükrözésen kb másfél éve de ott nem találtak semmit).
köszönettel Nóra

Tisztelt Levélíró!

Először is ajánlok Önnek egy egész rovatot nálunk, ebben talál IBS cikket is.
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/
Említette a béltükrözést (kolonoszkópia?) - mely negatív eredménnyel zárult, akkor nagy valószínűséggel a colitis és a Crohn-betegség megléte.
Az IBS pedig elsősorban életmódi változásokra reagál, tehát ez valóban nem könnyű út, de hosszabb távon megéri.
Ételallergiára, intoleranciára allergológiai vizsgálat végezhető. Felmerülhet még a laktóz-, vagy a lisztérzékenység gyanúja, érdemes lenne erre is figyelnie, hogy bármely étellel, élelmiszerrel összefüggésbe hozható-e a fentiek közül.

Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

Először is ajánlok Önnek egy egész rovatot nálunk, ebben talál IBS cikket is.
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/
Említette a béltükrözést (kolonoszkópia?) - mely negatív eredménnyel zárult, akkor nagy valószínűséggel a colitis és a Crohn-betegség megléte.
Az IBS pedig elsősorban életmódi változásokra reagál, tehát ez valóban nem könnyű út, de hosszabb távon megéri.
Ételallergiára, intoleranciára allergológiai vizsgálat végezhető. Felmerülhet még a laktóz-, vagy a lisztérzékenység gyanúja, érdemes lenne erre is figyelnie, hogy bármely étellel, élelmiszerrel összefüggésbe hozható-e a fentiek közül.

Üdvözlettel:
Tisztelt Dr. Ur!
Ket honapja kezdödött nalam a hasfajas, elöször csak terhelesre, lepcsözesre gugolosra jött elö bal oldalon nagyon lent egy huzodo, feszitö jellegü fajdalom. E mellett neha a hasam többi resze is fajdogalt, volt, hogy a gyomrom görcsölt be, vagy kicsit feljebb oldalt szurt bele erösen. Mostanra ez a fajdalom mindket oldalon erös alul, es mar nyugalmi allapotban, terheles nelkül is elöjön. Inkabb egöve valt, de neha szur es feszit. Petefeszek porblemara gondoltak, de nem talaltak semmit. Ver es vizelet vizsgalat nem mutat gyulladast. Haziorvos vegzett hasi uh-t, ott sincs semmi. Nehezen viselem, ha szorit a nadrag, kikeszit az allando fajdalom, nem tudok sokat allni. Nyomasra különösebben sehol nem erzekeny, csak a medencecsontom, csipöm faj nagyon, nem tudom, ez ki tud-e sugarozni ennyire hasba? Szekletemmel, etkezesemmel semmi valtozas, normalis.
Mi lehet ez?
Köszönettel: Noemi (28 eves vagyok)
Tisztelt Levélíró!

Csak a leírtak, tehát a hasi fájdalom helye és jelleg alapján két irányba javasolnám elindulni:
1. Nőgyógyászati vizsgálat
2. Gasztroenterológia, egy ún "alsó" endoszkópia, azaz vastagbéltükrözés, ez nem kellemes vizsgálat, de sok mindenre fényt deríthet. A bal alsó hasi fájdalom azért is utalhat erre, mert a hasüregben bal oldalt alul (leszámítva a belső női nemi szerveket) más nemes szerv már nincs, csak a vastagbél megfelelő szakaszai.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Édesanyám vastagbélrákban halt meg. Mostanában mindig felvagyok puffadva, állandóan böfögök, időnként fekete a székletem. Azt gyanítom, hogy szájszagom is van, de ha rákérdezek senki nem mondja meg. Ezek vajon előjelek?
Várom válaszát, köszönettel:


Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Függetlenül minden családi előzménytől - amit természetesen az orvosnak fel kell tárni - célszerű lenne mielőbb csak a saját tünetei miatt gasztroenterológus szakorvost felkeresnie. Egy endoszkópia (kolonoszkópia) sok mindenre rávilágíthat: gyulladás, egyéb bélbetegség.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztlet Doktor Úr!
Colitis Ulcerosával kezelnek kb 3 éve. A diagnózis során a gasztroenterológusom bizonytalan volt, egy seb látható a bélnyálkahártyán,kb 10 cm-re a végbélnyílástól. Kaptam clion kezelést is, mert fertőzésre gyanakodott, de a tünetek (vérzés, gyulladt vastagbél) nem múltak el.
A tüneteket egy konkrét eseményhez tudom kötni, melyről eddig nem mertem az orvosomal beszélni, ezért itt szeretném a kérdést feltenni. A vérzés kezdete (ekkor csak vérzés volt, normális széklet mellett) ahhoz köthető, hogy a párommal kipróbáltuk az anális szexet, ami az egyik pillanatban erős fájdalommal járt (óvszert nem használtunk). A vérzés kb 1 éve tartott, amikor elmentem vele orvoshoz. Az első salofalk kúp kezelés után jelentkeztek a gyulladás tünetei, nyák, hasmenés.
Lehet vmilyen köze a mostani betegséghez ennek az eseményhez? Lehetséges, hogy nem is gyulladáscsökkentőket kellene szednem, hanem ebbe az irányba kellene elindulni az orvosommal? Szeretném kizárni a hibalehetőségeket.Köszönettel TP
Tisztelt Levélíró!

Nagyon jól tette, hogy feltette ezt a kérdést, valószínűleg már korábban is érdemes lett volna egyébként.
100%-os bizonyosságot nem valószínű hogy bárki mondana Önnek, de elképzelhető valóban, hogy a végbél érzékeny nyálkahártyája az aktus alkalmával valóban megsérült, főként a jelzett erős fájdalommal együttesen értve.
Várakozás nélkül informálnia kellene orvosát erről a tényről ez nem szégyenérzet kérdése, hiszen az orvoslás azért van, hogy a betegen segítsen bármely helyzetben, állapotban és betegségben.
Ettől a tünettől függetlenül is fennállhat természetesen a colitis ulcerosa, főként ha azzal kapcsolatosan megerősített, kolonoszkópiás diagnózissal is rendelkezik.
Javaslat: a gasztroenterológus szakorvos soron kívüli felkeresése, és a probléma feltárása.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
T Nö. Ur kérdésemet már egyszer feltettem de nem kaptam rá válasz igy érdeklödök mégegyszer.több féle betegségem van és ugy hallottam hogy a kristály gombábol készült limonádé nagyon sok betegségre jó nem tudom hogy mi ebböl az igaz.jó -e a szervezetnek vagy fölösleg inni.köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Elképzelhető, hogy korábbi levelét nem láttam, elnézést érte.
Ami a japán gombát, (kristálygomba, vizikefir) illeti, ajánlom oldalunk egyik korábbi válaszát, ami pontosan ezzel kapcsolatos:
http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/japan-kristalygomba-vizikefir-1388.html
Összefoglalóan tehát az mondható, hogy a gyomor-bélrendszeri normál baktériumflóra helyreállításában van igazán szerepe, ami egyébként a hétköznapi életben számos ok miatt felborulhat (gyógyszerszedés, gyulladás, gombásodás, stressz stb.)
Tehát ezen a területen van igazán szerepe, ami a gyomor-bélrendszer működésével, az emésztéssel kapcsolatos. Egyéb szervekre való hatása klinikailag nem igazolt.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!

59 éves, egészséges nő vagyok. Azonban évek óta van egy gyötrő problémám. Általában tavasszal, vagy nyár elején jelentkezik egy jobboldali alhasi fájdalom, ami aztán a legkülönfélébb tüneteket produkálja.Köldök körüli fájdalom,bélfájdalmak a has egész területén, epe körüli fájdalmak, stb. Néha előfordul hasmenés is, de ez máskor is megtörténik. Lázam nincs, fogyni nem fogyok.
Számtalanszor voltam orvosnál, kivizsgáltak többször, legutóbb 2011 nyarán .Nőgyógyászati, teljes hasi ultrahang és teljes vérkép készült, amelyek eredménye negatív volt. Majd gasztroenterológushoz küldtek, aki nyombélfekély lehetőségét vetette fel.
Aztán szokás szerint,amilyen hirtelen jönnek, oly hirtelen el is múlnak a panaszaim.
Most ismét ezzel a gonddal küszködöm, és nem tudom, mit kellene tennem, hogy megtudjam fájdalmaim okát. Ezek nem erős, de zavaró fájdalmak.
Kérem, segítsen válaszával, hogy valami komolyabb betegség állhat-e ennek a tünetegyüttesnek a hátterében.
Köszönettel!
Tisztelt Levélíró!

Először is próbáljuk meg tisztázni, mi található a az alhas jobboldalán, itt cikkünkben:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
Ez alapján már kissé közelebb lehet jutni a problémához.
Ami még javasolható, és leveléből nem látom, hogy megtörtént volna: a nyombélfekély tisztázására egy "felső" endoszkópia, a jobb alhasi fájdalom felkeresésére pedig egy alsó, azaz kolonoszkópia (vastagbéltükrözés). Természetesen lehet elvileg más eredete is a fájdalomnak, de ezeket - ha még nem történtek meg - érdemes lenne mielőbb elvégeztetni. Akkor már diagnózisközelbe lehet jutni, legalábbis bizonyos problémák kizárhatóak.


Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Lassan 3 hete fáj a hasam 3 helyen: bal oldalon alul és felül és a jobb oldalon felül. Eleinte csak bal oldalon felül fájt, nyomó érzés volt, de pár nap múlva szúró érzésű lett a fájdalom. Néha hánytam és hőemelkedésem volt. Elmentem orvoshoz, szerinte sok a gyomorsavam, ezért írt fel nekem Nolpaza-t. Elkezdtem szedni és ha véletlenül kihagyok egyet, akkor a fájdalmaim visszajönnek. Szerintem nem gyomorsav miatt van, meg tudom különböztetni azt a fájdalmat és ezt. Nem érzek égő érzést sem a hasamban, sem a torkomban. Valószínűleg csak az egyik hatóanyag jó a fájdalmamra. Rendszeresen szedtem antibiotikumot (Augmentin) a mandulagyulladásom miatt, de már kivették a mandulámat és amíg szedtem nem fájt a hasam. Mi lehet ez?
Tisztelt Levélíró!

Ha megpróbáljuk kicsit rendszerezni a dolgokat
1. Tünetek: hasi fájdalmak többirányban, hányás, hőemelkedés, korábban mandulaműtét
2. Gyógyszerek: Nolpaza (savkötő, refluxgátló), korábban antibiotikum

Javaslat: célszerű lenne, (különösen ha ezek a tünetek nem szűnnek, esetleg romlanak, vagy egyéb tünet is társul) gasztroenterológus felkeresése, és egy endoszkópos vizsgálatot kellene végeztetni, főként a belek, esetleges bélgyulladás irányában.

Üdvözlettel:
Témakörök: műtét bélbetegség
Jó napot kívánok.Vakbél műtétem volt ...-én.Szeretném megkérdezni lehet e már rendes főtt ételt enni,ugyanis én azóta is pépes leveseken és gyümölcs pépen élek,mellé sok szénsavmentes baba vizet iszok,de ehés vagyok.Mit javasolna ön mivel kezdjem,amitől nem kell tartanom hogy ártani fog.A varratjaimot jövő kedden veszik ki.Paradicsomot lehetne enni ?Köszönöm szépen.
Tisztelt Levélíró!

Ebben a cikkünkben van néhány általános, hasműtét utáni tanács, de kb. két hétig valóban célszerű diétát tartani, és fokozatosan lehet visszatérni, ha nincsenek tünetek, panaszok.
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/mit-ehetunk-hasmutet-utan-104280.html

Felteszem rövidesen úgyis kontrollra megy, ha máskor nem hát valóban a varratszedés alkalmával.

Üdvözlettel:
3 problémával küzdök erről szeretnék érdeklődni ,először is
bordák alatt mindkét oldalon erős szúrás ,még a fájdalomcsillapító hatott eddig néha ez szúrás a szívemig felhúzódik mitől lehet ? Másodszor a bordák közötti fájó érzés .
Harmadszor mitől zsibadhat a kezem
Válaszát köszönöm
Üdvözlettel :
Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalmaknak számtalan oka lehet, lásd cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
Tehát első megközelítésben miután nőről van szó, két irányt javasolnék:
1. Nőgyógyászati vizsgálat
2. Gasztroenterológiai (gyomor-bélrendszeri, máj stb.) vizsgálat
A kézzsibbadás nem biztos hogy összefügg a tünetekkel.

Háziorvosával kellene fentieket megbeszélnie!

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor úr!
A kérdésem az lenne mi okozhatja a férjemnél és a vőmnél is hogy az alsó nadrágjuk székletes és elég sűrün.
Válaszát előre is köszönöm.
1. Személyi higiéniás kérdésekkel többet kellene foglalkozniuk valószínűleg
2. Amennyiben valamilyen (krónikus) gyomor-bélrendszeri betegségről van szó, az illetők forduljanak háziorvosukon keresztül mielőbb gasztroenterológus szakorvoshoz egy alapos vizsgálat céljából.

Üdvözlettel:
19 éves lány vagyok. Kiskorom óta nagyon hasfájós vagyok. De körülbelül 2 hónapja elkaptam valami vírust, amitől állandóan ment a hasam. Azóta nem bírok kigyógyulni a hasmenésből, szinte mindentől, amit eszek, hasmenésem lesz, általában nagyon fájó hasgörcsökkel. Bolus Astringens-t szoktam szedni, amitől egy darabig nincs semmi, de egy pár nap múlva újra kezdődik elölről minden... gyógyszer nélkül nagyon ki sem bírnám a hasgörcsöket, annyira fáj. Tavaly nyáron volt már hasonló, de ott akkor állítólag az volt a bajom, hogy nem szedtem rendesen az Euthyrax nevű gyógyszeremet a pajzsmirigy-alulműködésemre. De azóta mindig szedem, tehát gondolom nem ez lehet a baj.Ön mit tanácsol? Vagy Ön szerint mi lehet a bajom? Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A biztonság kedvéért megnéztem az Euthyrox orvosi leírását, és abban azért említésre kerül - számos más mellett - a hasmenés lehetősége is. Amennyiben ezzel állna összefüggésben, akkor egy egyszerű dózismódosítás elegendő, amit természetesen az endokrinológussal kellene megbeszélnie.
Másik lehetőség: IBS is fennállhat, főként ha stresszes a környezet, a mindennapok.

Csatolom egy cikkünket ezzel kapcsolatosan, de az IBS-nek amúgy is kiterjedt az irodalma.
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/irritabilis-bel-szindroma-ibs-102642.html

Tehát ebben a két irányban lehetne elindulni. Utóbbit gasztroenterológussal való megbeszélés útján.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Pár hete kezdődött,hogy állandó teltségérzetem volt /híztam pár kilót,azóta leadtam/, családorvosom megvizsgált, gyulladásra gyanakszik. Labor,UH,székletvizsgálat volt, negatív eredménnyel. Nőgyógyászati vizsgálatra küldött /hétfőn megyek/. A puffadás elmúlt, de a baloldali has-gyomorrészem estére mindig érzékeny lesz, ami a hátamra is kisugárzik. Igyekszem diétázni, sok javulást nem tapasztalok. Mi lehet a háttérben? Milyen vizsgálatra kellene még mennem? /...-ben a méhemet kivették, ...-ben egyik mellemet levették, negyedévente ellenőrzésre járok, problémamentes vagyok/ Köszönöm válaszát.
A leírtak alapján célszerű lenne gasztroenterológiai vizsgálat, főként amennyiben a hasi érzékenység tartósan fennáll, és kisugárzó fájdalommal is jár. Elképzelhető egy endoszkópos vizsgálat indokoltsága, amely a belek érintettségét ki tudja mutatni, a gyulladás valószínű, de a végső szót a szakorvos mondja ki majd a vizsgálatok alapján.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
T. Doktor Úr!

Elkeseredve kérném segítségét. A panaszom már elég régóta fennáll. Általában reggeli után, kb 20-30 perc múlva elkezd csikarni a hasam és hasmenésem lesz.( Változó állagú) Ha netán reggeli után megúszom akkor ebéd után jelentkezik. Utána egész nap ehetek, nincs semmi gondom. Előfordul, hogy pár napig rendeződik a székletem, de utána megint jön a hasmenés. Volt olyan is 3 alkalommal, hogy pici piros pöttyök voltak a székletemben, ezek élénk pirosak, de mintha meglettek volna kocsonyásodva, és mint a gombostű feje, akkora nagyságúak voltak. Nem tudom, hogy ez vér lehetett-e. Előtte 2-szer dinnyét ettem, 1-szer pedig paradicsomot.(Ezeket máskor is szoktam fogyasztani) Nagyon megijedtem! Egyébként nem fáj semmim, vékony testalkatú vagyok. Nem szedek gyógyszereket. Nem iszom és nem dohányzok.
Nagyon aggódom, hogy mitől lehet ez.

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A hasmenés (és a székrekedés is) számos betegség kísérőtünete lehet, általában mondhatjuk, hogy valamely gyomor-bélrendszeri betegség jellemzője. A leírás alapján úgy tűnik, hogy ez krónikusan visszatérő, ismétlődő, és nem múló jellegű bántalom.
A székletben észlelt (friss) vér is jellemző, általában végbél- pontosabban aranyeres problémára utal.
Természetesen látatlanban nem lehet közelebbit mondani, ami javasolható, hogy - amennyiben ez még nem történt meg - keresse fel a gasztroenterológiai szakrendelést, és célszerű lenne hasi ultrahangos és endoszkópiás vizsgálatot végeztetni a diagnózis megállapítására.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!
53 éves nő vagyok,autoimmun betegség vizsgálat eredményében a parietális sejt elleni antitest eredménye: gy. pozitív !
Szeretném megkérdezni,hogy mire utal ez az eredmény,a többi eredményem mind negatív.
Vissza kell mennem kontrollra a Gastroenterológiára.A vizsgálatot a máj rossz értéke miatt kezdeményezték még márciusban 120 volt a gamma-gt eredmény akkor.Márciusban vettek vért az autoimmun betegség vizsgálatához,most lett eredmény.
Válaszát előre is köszönöm!
Valéria
Tisztelt Levélíró!

A parietális sejt elleni antitest (APCA) pozitivitása számos betegségre utalhat. A parietális sejtek a gyomor (és bél-) nyálkahártyában találhatóak, szerepük van a B12-anyagcserében is, mivel e sejtek termelik az ún. intrinzik faktort, mely nélkül e vitamin nem képes felszívódni.
Az APCA-pozitivitás tehát jelentheti, hangsúlyozom a feltételes módot - valamely gyulladással is összefüggő betegség gyanúját ill. meglétét, mint pl. diabétesz, gyomorfekély, a gyomor nyálkahártyájának krónikus gyulladása (gasztritisz), vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség stb.
Gasztroenterológus, ill. klinikai immunológus tud közelebbit ill. pontos diagnózist mondani, természetesen a megfelelő egyéb vizsgálatokat követően.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Sajnos a választ nem tudtam elolvasni, hiába klikkeltem a megadott fájlra. Atfogalmazom kérdésem. Refluxra eddig szedtem:Pantaprasol-ratiopharm, Pariet, Rabyprex(laktózzal),Venter(laktózzal)-laktózérzékeny vagyok,-Controlox+Cerucal, Qumatel-fájt tőle a gyomrom, Refluxon, Salsolban+Nospa+Algopyrin+Cerucal,Nilacid, Espumisan, Motilium, Esomprazol Sandoz, Lausone, Nexium, Talcid. 3 orvos akart segíteni, annyi változott, hogy a torkom gyulladása, kimaródása megszűnt, de lavórral alszom, és nappal is köpködök. A vizsgálat szerint nem kell műtét, majd elmúlik egyszer. Hát ez így megy több mint 3 éve. Kérem tisztelettel javaslatát. Köszönöm, és reménykedem, hogy válaszát most megkapom.
Tisztelt Levélíró!

Megértve, hogy milyen sokféle gyógyszerrel kezelték - egyébként a refluxos problémákra adott gyógyszerek jelentős része rokon származék (H2-antagoisták, ill. a PPI-szerek), tehát nem biztos, hogy az egész palettát végig kell próbálni...
Ami a felsoroltak közül más hatású:
Cerucal és Motilium: ezek fokozzák a bélmotilitást, tehát a gyomor-bélrendszer "lefelé" irányuló passzázsát, mnozgását
Nospa - görcsoldó
Espumisan - gázokat megkötő
Algopyrin - láz/fájdalomcsillapító
Talcid - savkötő

Leveléből nem derült ki számomra hogy történt-e felső endoszkópia, tehát igazolták-e a refluxot és az esetleges fekély meglétét.
A laktóztartalom az Egészségkalauz oldalunk gyógyszerkeresőjében megtalálható az egyedi gyógyszerleírásoknál - ha azt a gyártó cég feltünteti, mivel a laktóz gyógyszeripari segédanyag, és ismert probléma a laktóz-érzékenység, elvileg minden gyógyszerleírásában ennek szerepelni kell, általában a "figyelmeztetések" pontban.

Lehet egyébként, hogy ez a reflux nem egy "elszigetelt jelenség" hanem egyéb problémához is társul, ezért lenne fontos a gyomor-bélrendszer teljeskörű átvizsgálása, előfordul, hogy epeköves panaszok is társulnak, valamint a bélnek az ún. divertikulitisz nevű gyulladásos jelensége.
Javaslat: egy igen alapos gasztroenterológiai vizsgálat ezekre az irányokra is, és ha már szed gyógyszert, célszerű lenne azt minimalizálni, tehát pl. egy refluxgátló, és csak szükség esetén mellé görcsoldó, esetleg gázokat megkötő szer.
Ami igazán fontos lenne a táplálkozás beállítása, különös tekintettel a rostokra és a probiotikumokra.

Üdvözlettel:
Szeretném megkérdezni ,mit jelent az a kifejezés, hogy(erősen tágult belek)nőgyógyászati szűrésen voltam ,és az eredményen mellékesen ez is szerepelt. Ez baj vagy nem, és köze lehet-e a zöld tea kapszulának hozzá?.Postán kaptam az eredményt, így orvostól nem tudtam megkérdezni. Köszönöm a választ.
Valószínűleg egy ultrahangos vizsgálat leletében szerepel a leírt kép, amely renyhébb bélműködésre utal. Panaszmentesen, szűrővizsgálat esetén jelentősége nincs. Amennyiben székletproblémái vannak, forduljon belgyógyászhoz.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Üdvözlöm!

... éves nő vagyok. L-thyroxin henning 50mg-ot szedek, pajzsmirigyalúlműködésemre, közel ... éve.
Túlsúlyomat leküzdöttem, s sikerült ... kg-tól megszabadulnom fogyókúrás étrenddel.
Sok tejterméket eszem, főleg Norbi update pudingokat, édességeket, tejet... Észre vettem, hogy ha ezeket ,mellőzöm (egyébként előtte soha nem voltak az alább felsorolt tüneteim), akkor "Minden rendben". Tehát nincs hasmenésem és szélgörcseim (amik elég kínosak, hiszen 2 percenként jelentkeznek.) Tehát ezeket az élelmiszereket elhagytam, azonban ezek fogyasztása mellett is!! tapasztaltam a következőket: genny a széklet mellett /fehér, nyúlós, a normál állagú széklettől elkülönölő darabkák/. Naponta 4-5 székletem van. Normál állagú, de mellette van ez a valami.
Ami most még inkább aggaszt az a jobb oldali bordaív alatti nyomás érzése. Mintha kidudorodna valami, de azt külső tapintással nem érzem. Mintha egy nagy kő lenne bent. Néha szúr. Ez a panasz pár napja jelentkezett....
Nagyon kérem segítségét!
Köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A túlsúly és a pajzsmirigy-alulműködés nagy valószínűség szerint összefüggő jelenség.
A tejtermékek fogyasztását illetően felmerül a laktóz-intolerancia kérdése, ezt kellene kivizsgáltatni, ha eddig még nem történt meg.
A tünetek ugyanis leírása alapján jellemzően erre utalhatnak.
Egyben a gasztroenterológus - akár eszközös vizsgálattal - meg tudja vizsgálni a jelzett borda alatti fájdalom eredetét is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Egészségkalauz Kérdező (CMPMedica) bejelentése: bal borda alatti fájdalom ill.hasmenés
Tisztelt Levélíró!

Nem jött át szöveg, csak ez a néhány szó. Ez alapján annyit tudok javasolni, hogy keresse fel háziorvosát, ha a tünetek hosszabb idő óta állnak fenn, esetleg romlanak, vagy egyéb problémák is társulnak, akkor kérjen tőle gasztroenterológiai beutalót.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
A ... éves lányom hasán fél éve függőleges piros csíkok jelentek meg. 4 cm hosszuak, 8db. Évek óta székrekedési problémái vannak, de természetes béltisztító bogyókkal próbáljuk a vastagbelét " tisztán" tartani. Kérdésem ezek a csíkok mitől keletkeztek, és hogyan tünnek el?Ebben az évben székletében többször is volta bélgiliszták. Ezek mitől keletkeztek a bélben, károsak e? Várom válaszát! Előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Kezdjük talán a végén... bélgiliszták/bélférgesedés. Amennyiben ez valóban, igazolt bélféreg, arra konkrét féregellenes szerekkel végzett kezelés elérhető.
Vastagbél tisztán tartása, és a székrekedés: ez elsősorban étrendi kérdés, esetleg székletlazítók és rostanyagok fogyasztása. A természetes béltisztító bogyók alatt nem tudom mit ért pontosabban.
A függőleges piros csíkok jelenléte: meg kellene mutatni 1. bőrgyógyásznak, amennyiben nem elsődleges bőrjelenség, akkor viszont érdemes lenne 2. gasztroenterológussal is konzultálni, főként a székrekedés, a visszatérő féregfertőzés, és esetleges egyéb, a bélben jelenlévő fertőző ágens jelenlétének tisztázására.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt szakértő!
Alhasi fájdalmaim vannak már régebb óta. Minden reggel hasmenéssel kezdem a napot, azután a későbbiekben állandóan ingerel mintha wc-re kellene mennem. Vérezni is szokott. A végbélnyílás előtt közvetlen érzek valami kinövésszerűséget. Én személy szerint végbél polipra gondolok. Mi az ön véleménye?
Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

Természetesen látatlanban nem lehet véleményt alkotni... A leírása alapján a hasmenéses tünet lehet irritábilis bél szindróma, esetleg a bél gyulladásának tünete (azt fájdalmak, görcsök is kísérik). A vérzés valószínűleg a végbélből származó friss vért jelent, tehát lehet aranyeres típusú vérzés. Mivel ezek csak feltevések, a javaslat:
gasztroenterológiát kellene felkeresnie, és komplett hasi vizsgálatot kérni. Mivel a hasi ultrahang a belek állapotát nem tudja tükrözni, ezért szükség lehet a kolonoszkópiára (vastagbéltükrözés) melyet a szakorvos a tünetek, panaszok alapján el tud dönteni. Az mutatja a a gyulladást, az esetleges polipot, egyéb jelenségeket. Ezt követően lehetne dönteni a kezelés módjáról.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
isztelt Doktor Úr/Nő!
A problémám a következő 3 hónapja műtöttek bélelzáródással illetve, előtte való hónapba epekő eltávolítást csináltak. Pár hete nagyon hullik a hajam szinte csomókba. Elmentem a házi orvosomhoz aki a vérvizsgálat alapján nem tudta megmondani, hogy mitől hullik a hajam annyi észrevétele volt, hogy alacsony a fehérvérsejt számom. Tanácsolta bőrgyógyászati szakrendelés felkeresését, amit meg is fogadtam DE! kb 2 hónapos a várakozási idő addig teljesen kihullik az összes hajam.
Kérdésem-kérésem mit tanácsol mit tudok annak érdekében tenni, hogy megállítsam-csökkentsem a hajhullást. Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Nyilván nem fog az összes haja kihullani... reméljük a legjobbakat. Ami viszont talán ennél fontosabb kérdés, hogy mi lehet ennek a hátterében, sokféle ok szerepelhet, a szervezet valamely gyulladásos góca, pajzsmirigy csökkentebb működése, egyéb betegség.

Tehát érdemes lenne ebben az irányban kutatni tovább, a góckeresés felé, melynek klasszikus menete a fogászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, azon felül pedig tisztázandónak érzem még a gyomor-bélrendszeri műtéteket követően a bélrendszer állapotának kontrollját is, elképzelhető valamilyen góc fellelése ott. Az alacsony fvs-szám ellenőrzendő, és ez esetben, ha ismételten alacsony, akkor hematológussal is érdemes lehet konzultálni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni milyen vizsgálatokra volna szükség?A tüneteim:Csak reggel csikar a hasam kétszer megyek wc-re híg a székletem.Székrekedésem soha nem volt.Reggel nagyon sok vizelet is távozik.Olyan mintha teljesen kiürülne minden amit előző nap megettem.Vérképem jó és az ultrahangon sem találtak semmit.Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Csak a leírtakból tudok kiindulni. Néhány megjegyzés azért szükséges még:
1. Mióta állnak fenn a tünetek?
2. Hasi fertőzés irányában (akut vírusfertőzés) történt-e vizsgálat, legalább házorvosi szinten?
3. Előzetesen voltak-e bélrendszert érintő betegségei, esetleg műtéte?
4. Szed-e valamilyen gyógyszert bármilyen más problémára?
5. Volt-e a családban hasonló probléma?

Javaslat mindezek ismerete nélkül: ha a tünetek nem szűnnek néhány napon belül, esetleg romlanak, vagy más tünet is társul hozzájuk, érdemes lenne gasztroenterológiai szakrendelést felkeresnie, a gyomor-bélrendszer alaposabb átvizsgálása céljából.
Amennyiben a szakorvos nem talál szervi eltérést, felmerülhet az IBS (irritábilis bél szindróma) mely főként stressz alapú zavar.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
... éves férfi vagyok. Körülbelül ... hete problémáim vannak a székletürítéssel. 3-4 napig nagyon kevés székletem van, az is elég pépes, világosbarna, formátlan, intenzív bélgázzal. Aztán 1 nap, amikor valamivel több van, de az is elég világos, szalagszerű. Vér soha nincs a székletemben. Napközben, főleg délután és este tompa fájdalmat érzek végbéltájon. Nem kívül, hanem inkább belső fájdalomnak érzem, főleg végbélnyílás és a herezacskó közötti részen. Olyan érzés, mintha valami nyomná a prosztatát, ezért a fájdalom mellett enyhe bizsergést és vizelési ingerhez hasonlót is érzek. ... voltam orvosnál, vért vettek, amihez speciális elemzés kell, ezért csak ... -re kaptam a következő időpontot. A nővér szerint kevés folyadékot fogyasztok, és sokat ülök az íróasztalnál, az lehet a gond. A vérvételen kívül mást nem vizsgáltak, az orvoshoz be se mentem. A nővér azt mondta, hogy meg kell várni a vérképet. Félek, hogy valami komoly bajom van.
Tisztelt Levélíró!

A részletes leírása elsősorban a széklet állagára vonatkozott, ami természetesen fontos, de nemcsak ez a döntő. Tudni kellene, hogy gyomor-bélrendszeri egyéb tünetei vannak-e a jelzett végbéltáji fájdalom mellett.
Az bizonyos, mindenen túl, hogy a kiegyensúlyozott étrend szerves része a napi legalább 2-3 l folyadék fogyasztása.
Amennyiben a bélrendszeri tünetei, problémái nem javulnak, esetleg romlanak, egyéb fájdalom vagy más jelenség is társul ezekhez javasolt lenne gasztroenterológia felkeresése, és műszeres vizsgálat (kolonoszkópia) végeztetése. A tükrözés révén a belekben (vastagbél, végbél) lévő rendellenességek, görcs, gyulladás, puffadás eredete jól tisztázható.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Szeretném kérni a véleményét az esetemmel kapcsolatban:
2012.11.30-án kerültem kórházba gyomorvérzés miatt. A hgb-m bekerüléskor 132 volt 12.02-én 98-as, 12.04-én 87-es volt a belgyógyászaton. Még aznap megint megtükrözték a gyomromat, és kisebb szivárgást állapítottak meg, és lekerültem az intenzív osztályra. Ott 93-as volt a hgb, majd 2 nap után 95-ös lett. Felvittek vissza a belgyógyászatra, és másnap 91-re visszament(?), és ekkor megint megtükrözték a gyomromat. Ott minden rendben volt, de a doktornő, aki kezelt aggódott, segítséget kért és úgy gondolta, hogy szükségem lenne colonoscópiás vizsgálatra. Ez 12.07-én merült fel. a Hétvégét a kórházban töltöttem, de másnap már keztem erősebbnek érezni magam, így úgy döntöttem, hogy azt a vizsgálatot ott nem vállalom be. Vasárnap a vérképem már javulást is mutatott, és a székletemmel sem volt probléma (már az intenzíven sem), de csak 11-én jöhettem haza.
Kérdéseim az esetemmel kapcsolatban: Nagy probléma-e hogy nem akkor vizsgáltak meg, mikor még bent voltam. A fenti vérképek alapján kelle e aggódnom valamin illetve normális-e hogy a vérkép egy másik osztályon jobb? Ha vérezget valami, mi lehet az? Vannak-e tünetei a ráknak vagy a polypnak? Nem vagyok hasfájós, nem volt lázam sem, nincs székrekedésem sem, puffadásaim ritkán vannak, hányingerem sem szokott lenni.. A bátyám Chrohn beteg, lehet összefüggés?

Várom válaszát!

Tisztelettel: Németh Róbert
Tisztelt Levélíró!

A kétrészes levelet elolvastam, átgondoltam. A gyomorvérzés (amennyiben a vér valóban a gyomorból származik) oka lehet fekély, vagy egyéb betegség. Ezt a gasztroenterológus kell tisztázza, itt ha jól értem történt erre irányuló felső endoszkópia.

A kolonoszkópiás vizsgálatot biztonsági okok miatt melegen javaslom elvégeztetni, mivel a vastagbelet, végbelet érintő bármely betegség csak ezzel tisztázható megnyugtató módon. Amennyiben colitis, Crohn-kór, polip, vagy bármely egyéb betegség áll fenn, az a jó elvégezett kolonoszkópián látszik, a polip a szkópiával egyidejűleg kezelhető is.

Mivel a családban fordult elő Crohn-betegség, a lehetősége nem kizárható.

Üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaGasztroenterológia
Tisztelt Doktor úr!

Kb. 4 napja enyhe, tompa fájdalmat érzek a heréimben, alhas tájékon, olyat mint, amit enyhe ütés után éreznék.
Nem erős fájdalom hanem inkább zavaró és aggasztó is, mert nem tudom, hogy mi lehet a baj. Elváltozást nem tapasztaltam se méretben se alakilag a heréken és nem is érzékenyek, ill. leginkább csak akkor érzem a tompa fájdalmat hogy nyugalomban ülök. Amint tudok elmegyek vele orvoshoz ha nem javul, de nagyon megköszönném ha valami támpontot kapnék, hogy mire számítsak.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A fájdalom lehet kisugárzó, más alhasi szervből (pl vastagbélből, végbélből) eredő, de lehet esetleg traumás eredetű is.

Javaslom, hogy mielőbb forduljon (házi)orvoshoz, már egy fizikális vizsgálat is segíthet. Valószínűleg ünnepek után tud urológushoz eljutni felteszem.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr,
alábbi panaszaim vannak: 2008 óta orvosok által ismeretlen eredetű ízületi gyulladás mindkét karban. Semmilyen kezelés nem használt tartósan. Góckutatás: foggyökér rezekciós műtét 2011., mandulaműtét 2012., továbbá nőgyógyászati-, labor vizsgálat, negatív. Egy hete a "megszokott" kézproblémék mellett enyhe és közép erős deréktáji, vándorló fájdalmak jelentkeztek, mely lábba is kisugárzik szintén vándorló módon - bár van egy kezelés alatt álló boltozatsüllyedés a talpakban. Enyhe, valamint rövid ideig tartó közép erős, vándorló hasi fájdalmak is előfordultak az utóbbi időben. Hőemelkedés pár napja esténként. Étvágyam van, székletem mindig is hígabb volt egy kicsit az átlagosnál. Kérdésem: érdemes-e altatásos gasztroenterológiai vizsgálatot csináltatnom, lehet-e egy évek óta elhúzódó, nem súlyos, de súlyosbodó ízületi probléma forrása a belekben?
Köszönöm a választ!
Tisztelt Levélíró!

Egyrészt látszik a góckeresés az ízületi gyulladás okát illetően, másrészt valóban lehet összefüggés a bélproblémák és az ízületi gyulladás között (spondyloarthritis - gyulladásos bélbetegséggel együttesen.)
A pontos diagnózis reumatológus szakorvos feladata, kolonoszkópia szükséges lehet, de csak indokoltan súlyosabb és krónikus bélpanaszok mellett (vastagbélgyulladás). A kolonoszkópiát illetően a reumatológus és a gasztroenterológus szakorvosok együttműködése lenne szükséges.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Jó napot kívánok, ... éves férfi vagyok nem éreztem jól magam jobb oldali hasi fájdalmaim voltak belgyógyászom vér analízist csináltatott köv. értékek voltak AST-TGP 18 UI/I, ALT-TGP 17 UI/I, GammaGT 25 UI/I, Bilirubina direkta 9,0 umoI/I, Bilirubina direkta 30.2 umoI/I Fosfataza alcalina 159 UI/I minden szervem ép mitől lehet a megemelkedett bilirubin szint emésztési gondjaim vannak .orvosom omeprazol és rowachol tabletát javasol de nem nagyon segit mit javasol
Köszönöm válaszát
Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalmakat illetően mellékelem egy cikkünket:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html

A leírtak alapján érdemes lenne gasztroenterológiai szakrendelésre mennie, amely a gyomor-bélrendszer és a máj vizsgálataival foglalkozik. Egy laborlelet erre kevés, minimum egy hasi ultrahang kellene, ahhoz hogy tovább lehessen lépni. Mindezt a szakorvos tudja eldönteni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Üdvözlöm!
Időnként jelentkező emésztési zavaraimmal fordulnék Önhöz. Általában ebéd után jelentkező hasmenéssel van problémám,ami a leggyakrabban akkor jelentkezik,amikor vendégségben, több ember társaságában étkezem. Nagyon kellemetlen ez a tünet. Sokszor inkább nem is eszem semmit, csak hogy ne legyenek ilyen tüneteim. Amikor otthon, a megszokott környezetemben vagyok,nincs hasonló problémám,csak ha mások is vannak körülöttem. Sokszor félek, hogy ha vendégeink vannak,mert akkor is elő szokott fordulni. Nem eszem túl fűszeres és zsíros ételeket és mennyiségileg sem eszem sokat. Nincs tudomásom arról,hogy étel allergiám lenne, bár az alkoholt nem "szereti" a szervezetem, igaz ez az epém miatt van. A tejes dolgokkal nincs problémám,amikor otthon vagyok, de több ember társaságában már nem merem meginni. Sokszor olyan érzésem van ebéd után, hogy "bepánikol" az emésztőrendszerem. Nem igazán tudom ezt jobban elmagyarázni,de ilyenkor kissé görcsöl a hasam,aztán hasmenésem van. Előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam levelét. Első "ránézésre" IBS, azaz iritábilis bél szindrómának tűnik a jelenség, de minden előzmény, korábbi betegség stb. ismerete nélkül természetesen.
Csatolom itt az IBS cikkünket:
http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegestunetkereso/irritabilis-bel-szindroma-ibs-102642.html
Természetesen mindennek igazolására - vagy cáfolatára fel kellene keresnie a területileg illetékes gasztroenterológiai szakrendelést, és elképzelhető egy vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) szükségessége, de ezt döntse el a szakorvos.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Két hete kezdődött hasmenésem, mellyel eleinte nem nagyon foglalkoztam. (Ált. étkezés utáni 1 órán belül kellett mennem.) 4 nap hasmenés után diétázni kezdtem, ill. Normaflore-t, széntabletát szedtem, és bár székletem nem volt, a beleim folyamatosan kutykoroltak, néha a gyomrom is fájdogált. Szintén 4 nap diéta után gondoltam, hogy már minden rendben lesz, de az ebéd után újra hasmenésem lett. Tovább folytattam a normaflore szedését, a diétát, a székletem elvileg már normális, de a bélmozgás még mindig megvan, bár már nem olyan erős. Munkahelyi orvosom pantoprazol nevű gyógyszert írta ma fel nekem. Mitől lehet ez? Soha nem volt semmi komoly problémám a gyomrommal, nincs savam, nem szoktam felfúvódni. ... éves vagyok.Köszönöm előre is a válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Ha visszatérünk a kiinduláshoz, azt kellene megtudni, hogy a néhány hete indult hasmenésnek mi lehetett az oka, pl. fertőzés, gyógyszerszedés, étrendi hiba, stb. (?)
A Normaflore szedése hasznos lehet, mivel a bélflóra helyreállítása mindig fontos eleme a bélműködésnek.
A pantoprazol igazából reflux és/vagy fekélyellenes szer, tehát közvetlenül nem a hasmenés meggátlását célozza.
Valószínűleg figyelnie kellene a tüneteket, romlanak, javulnak, esetleg más tünet is társul hozzájuk. Amennyiben kb. egy hét múlva nem javul az állapota, keresse fel ismét orvosát, esetleg beszéljenek meg egy gasztroenterológiai vizsgálatot (gyomor-bélrendszeri).

üdvözlettel:
Szakterület: Hepatológia
A legalsó jobb bordaív alatt tapasztalható egyre sűrűbben jelentkező erős, szúró fájdalom, nyíllalás (tüsszentés, rossz mozdulat) származhat-e zsírmájtól (más belső szervet nyom esetleg a megnagyobbodott máj)? Ha nem, akkor mire lehet még gondolni, ha sem a vizelet, vérkép, sem az ultrahang nem mutatott ki másra utaló elváltozást (epekő, vesekő, hasnyálmirigy)? Esetleg gerincbántalmak is okozhatják? Kérném szíves válaszukat, mert egyre elviselhetetlenebb a tünet a páromnál! Milyen vizsgálatot javasolnak még elsődlegesen? Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalommal kapcsolatban küldünk egy linket, a cikket érdemes lenne elolvasniuk:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
A Diagnosztika rovatunkban több cikk is foglalkozik a hasi fájdalommal, tünetekkel.
Ami a konkrét problémát illeti, javasolt lenne, túl a hasi ultrahang vizsgálaton gasztroenterológus-hepatológus szakorvos felkeresése (gyomor-bélrendszer ill. a máj/epe betegségekkel foglalkozik). Első sorban nem gondolnék gerincbántalmakra, természetesen nem kizárható, de előbb a hasi szerveket kellene vizsgálatokkal körbejárni.

Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalommal kapcsolatban küldünk egy linket, a cikket érdemes lenne elolvasniuk:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
A Diagnosztika rovatunkban több cikk is foglalkozik a hasi fájdalommal, tünetekkel.
Ami a konkrét problémát illeti, javasolt lenne, túl a hasi ultrahang vizsgálaton gasztroenterológus-hepatológus szakorvos felkeresése (gyomor-bélrendszer ill. a máj/epe betegségekkel foglalkozik). Első sorban nem gondolnék gerincbántalmakra, természetesen nem kizárható, de előbb a hasi szerveket kellene vizsgálatokkal körbejárni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Tanácsadó!

A panaszaim ... hete kezdődtek vacsora után hasmenés ez ... nap ismételődőtt meg (napi ... széklet és ebből is csak az egyik hasmenés)utána ... nap diéta , jól voltam ezért visszatértem a normál étkezéshez ,de az első ebéd után ismét hasmenés, ezt követően csak főtt rizst és főtt krumplit ettem 6 napig,mellette sok folyadékot és probiotikumot fogyasztottam. Nincs lázam nem fáj a hasam a székletem csak széntablettától volt sötét egyébként normális szinű. Most már eszek banánt, párolt zöldséget viszont a székletem még mindig nagyon laza szerkezetű (jelenleg napi vagy kettő)nem folyós de nem is szilárd, attól félek ,hogy ha visszatérnék a megszokott étkezéshez (hús,tészta,stb..)ismét jelentkezne a hasmenés. Mitől lehet ez? Háziorvosom szerint a bélproblémákat megelőző légúti megbetegedés húzódott le a belekre és ez okozta/okozza a problémát!ez Ön szerint is lehetséges?meddig tart ilyenkor a diéta? A diéta most ... hete tart a probiotikumot pedig ma ... hete fogyasztom!
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A légúti fertőzés "lehúzódása" a belekre, lehetséges, számos esetben ez inkább vírusos fertőzésekre jellemző. Az bizonyos, hogy érdemes egyfajta diétát tartani, lényeges inkább, hogy a zsíros és fűszeres ételek kerülendőek, valamint azok, amelyek ismert módon puffadást/szelesedést okoznak. A túlzottan szigorú diéta szervezetét tudja ui. legyengíteni. Néhány hét alatt, ha valóban ez a tünetek forrása, meg kell szűnjön fokozatosan, különösen ha probiotikumot is fogyaszt emellett.
Amennyiben a tünetek mégsem javulnak, érdemes lenne az IBS (irritábilis bél szindróma, stresszalapú kórkép, állapot) irányában is tovább tájékozódni majd.

Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tavaly ... antibiotikum, reflux gyógyszerek és ecsetelők gargalizálók eredményeként, ami egy tüszős mandulából indult ki. Végül kivették a mandulámat, de a probléma nem vele volt. Szóval össze vissza kezeltek, miközben belassult az emésztésem és kortyogni kezdtek a beleim. Tüneteim: fehér lepedékes nyelv granulált garat nyákos lepedékkel néha, reggeli szemfájás, büdös vizelet sok folyadék mellett is. Székrekedés, puffadás. Végül tej allergiát és kazeint mutattak ki ... évesen amire a gasztrón azt mondták, hogy bélflóra okozza. A baj az, hogy most 6 probiotikum után végre a nyáltermeléás beindult, és nem kortyog a belem annyira, de a tejtermékeket nehezen emésztem. Ami baj mert naturál testépítek 10 éve 1 éve pedig ördögi körben vagyok. A bélflórának mennyi idő kell,a helyreálláshoz és élőflórás dolgok mind tejtermékek amik most allergizálnak. Mi segíthet? Nem tudom mit merjek enni, bár a doki azt mondta mindent csak mértékkel, ... kg-ról ...-ra állt be a súlyom, de még mindíg puffadok és büdös a vizeletem.
Tisztelt Levélíró!

A levelében jelzett sokféle antibiotikum (bármelyik konkrét ismerete nélkül) már önmagában tönkretette a bélflórát... Rossz esetben ehhez elegendő akár 1 is, tehát egyáltalán nem meglepő a jelenség, amit észlel. Ami fontos valóban, hogy a bélflórát helyre kell állítani!
Ezt módszeresen lehet, és egy ilyen "leborotválást" követően nem lesz könnyű.
A tejtermékekkel kapcsolatosan: amennyiben kimutatott tejallergia (laktóz-érzékenység?) áll fenn, meghatározott táplálékkör fogyasztása kerülendő.
A naturál testépítő termékekben nem vagyok tájékozott, de feltételezem, hogy a jelen helyzetben - tehát egy alaposan felborult bélflóra mellett - nem szerencsés az alkalmazásuk.

Érdemes lenne laborlelet-szinten mikrobiológiai tenyésztést végeztetni, főként a baktériumok, gombák irányában.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr.Úr!
...-éves vagyok ! Évek óta vérszegény vagyok , a vas nem épül be a szervezetembe . A székletembe a laborosok vért találtak !Megszeretném kérdezni ,hogy mennyi az esélye annak ,hogy végbélpolipom van? A családomban nem volt ilyen betegség .Milyen más betegségem lehet ,ha ezzel a problémával küszködöm ? Ha polipom van ,akkor lehet azt gyógyítani? Háziállatot nem tartunk ! Köszönettel !
Tisztelt Levélíró!

Ha valóban igazolt a vashiányos vérszegénység, azt megfelelő vaspótlással lehet kezelni. A székletben lévő (friss) vér végbél/általában aranyér eredetű. Ha nem friss vérről van szó, az más betegség következménye lehet. Mivel Ön kiskorú még, tehát gyermek-gasztroenterológusi szakvizsgálatra lenne szüksége feltehetően, a beleket illetően esetlegesen béltükrözésre, ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy ez szükséges lehet.

Ha netalán bélpolip is látható, azt a vizsgálat során egyidejűleg el lehet távolítani, ezt a szakorvos tudja szintén eldönteni.

Üdvözlettel:
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Kedvesem édesapjánál novemberben mutatott ki hasi ct két daganatot. Előírásra hat kemoterápiát írtak neki elő, ebből három már lement, de a továbbiakat már megtagadták. Indoklásban az szerepelt, hogy az egy hónappal ezelőtti újabb ct alapján a két daganat közül az egyik eltűnt, a másik 1.6mm-ről 6 mm átmérőjűre nőtt. Az onkológus orvos azonnali műtéti beavatkozást kért, kedvesem viszont MRI vizsgálatot kért. A múlt héten ez meg is történt és a mai eredmények alapján ugyanaz az onkológus orvos az MRI alapján megállapította, hogy nincs daganat és nincs szükség műtétre. Kedvesem ugyanakkor nem tudja elhinni, hogy ilyen rövid idő alatt a daganat teljesen eltűnt. Attól retteg, hogy az egy hónap múlva sorra kerülő kontrollvizsgálat során akár sokkal rosszabb eredmények is születhetnek. Talán összecserélték az eredményeket? Mi a teendő? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Az onkológia a legérzékenyebb és legnehezebb kérdés az orvostudomány területén. Ebben a kérdésben semmilyen kompetenciával nem bírunk, magam személy szerint sem.
Egyetlen dolog javasolható. Amennyiben Önök - feltehetően igen - maradéktalanul megbíznak az onkológiai team szakvéleményében, és egyben felelősségében, akkor ezt kell követni.
Mindazonáltal van lehetőség ún. második szakvélemény (second opinion) kérésére a meglévő (ez esetben képalkotó vizsgálati) leletek alapján.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr.Úr!15 éves fiamnak kb. 3 hónapja tartó ,napi 2-4 alakalommal ,híg,kissé habos,sárga,olykor még világosabb széklete van.Hasa nem fáj,nem puffad,étvágya nagyon jó.Hasi UH és TSH rendben,lisztérzékenység negatív,H2 teszt=enyhe laktózérzékenység,májproblémára utaló tünet véreredmények alapján kizárva.Alacsonyabb értékek a véreredményeknél: magnézium 0.7 cholesterin 2.2 mmol/L IgA és IgM is 0.7 g/L.Vékonybél elzáródással született,nagyon kevés szakaszt tudtak megmenteni.Kérdésem az lenne,hogy okozhatja-e a fenti tüneteket csak az enyhe laktózérzékenység,vagy valami felszívódási zavar lehet a háttérben? Széklet tenyésztés még nem volt,olvastam a giardiás fertőzésről,esetleg ilyen probléma okozhatja-e a tüneteit?Válaszát előre is köszönöm! Molnárné

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Célszerű lenne mindenképpen gyermek-gasztroenterológushoz vinni a fiatalembert, főként, hogy ahogy levelében jelezte, vékonybél-elzáródással született. Az ui. elképzelhető, hogy a székleteltérésen kívül más problémája, panasza, tünete nincsen, de az előzmény ismeretében óvatosnak és körültekintőnek kell lenni. Fontos a laktóz-érzékenység ismerete is természetesen, de fontosabb lenne a belek átjárhatóságának és helyes működésének ellenőrzése is.
Ehhez kellene a fenti szakorvossal való konzultáció.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor!
A panaszom, hogy reggelente amikor iskolába indulok a jobb oldali bordám alatt fájdalmat érzek, de amint odaérek félórán belül elmúlik és a nap folyamán máskor nem is fáj. Viszont itthon is ha egy hidegebb szobába vagyok újra fáj. Nem tudom hogy ez az egész összefügg-e a hőmérséklet változással. De ez már körülbelül fél éve így van de előfordult néhány olyan nap is hogy nem jelentkezik a fájdalom. Mi lehet ez az egész? Válaszát előre is köszönöm! Kristóf
Tisztelt Levélíró!

Ahogy látom Te iskolás fiatalember vagy, tehát még gyermekorvos vizsgál és kezel. A tünet elég alapos leírását adtad meg, de ahhoz hogy bármit lehessen mondani, orvosi vizsgálat szükséges. Először végig kell tapintani a hasat, megállapítani a fájdalom helyét, és utána - ha szükséges - ún. képalkotó vizsgálattal (röntgen, ultrahang stb.) tisztázni, milyen problémáról lehet szó.

Javaslat: szülővel együtt mielőbb felkeresni a gyermekorvosotokat!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor úr!

... éves vagyok. Mi lehet az oka annak, ha bélgáz nehezen távozik? Olyan érzés, minta közvetlenül a végbélnyílásnál össze lenne szorulva, és csak nagyobb erőkifejtéssel és hangosan tud távozni a bélgáz. Régebben nem volt rám jellemző az ilyesmi. Ülő munkát végzek, gondoltam már aranyérbetegségre is, de vérzést eddig nem észleltem, csak enyhe nyomást gáttájékon.
Köszönöm
Tisztelt Levélíró!

A gyomor-bélrendszer területét érintő tünetek között igen gyakori a puffadás, a belek magas légtartalma, gázosodási jelensége. Ez származhat közvetlen a táplálkozás során a "levegőnyelésből", de a puffasztó típusú ételekből képződő gázokból, az emésztés során képződő salakanyagok gáztartalmából stb.
Az ülőmunka sajnos szervezetünkre nem előnyös, így a bélrendszer is renyhébbé válik a napi 8-9 órás ülőmunka - és az egyébként is jellemző ülő életmód következtében.
Amivel javítható mindez: az étrend változtatása, a nem puffasztó, könnyebb ételek, zöldség, gyümölcs, rostok irányában, valamint a vénymenetesen kapható puffadáscsökkentő, gázmegkötő készítmények, amelyek igazából nem is gyógyszerek, hanem ún. felületaktív anyagok, amelyek nagy felületen képesek megkötni a gázokat.
Ha egyéb tünetek is társulnak, tehát egyéb emésztési zavarok, pl. reflux, savas felböfögés, vagy hasi fájdalmas állapot, esetleg görcs, emésztési nehézség, teltségérzés stb. célszerű lenne gasztroenterológust felkeresni ezekkel a problémákkal.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Milyen betegség tünetei lehetnek a következők:
1. Székletürítési inger ürítés nélkül
2. Végbél környéki erős fájdalom
3. Rendkívül erős hideg verejtékezés
A tünet az utóbbi egy évben havonta - kéthavonta hajnali órákban jelentkezett, kb. 15-30 percig tartott aztán nyomtalanul megszűnt. Semmilyen változáshoz, étrendhez vagy bármi hasonlóhoz nem tudom kötni!
Mielőbbi válaszukban bízva maradok tisztelettel!
Tisztelt Levélíró!

A tünetek alapján, bármilyen egyéb előzmény, betegség, műtét ill. egyéb körülmény ismerete nélkül javaslom, hogy forduljon mielőbb gasztroenterológus szakorvoshoz (gyomor-bélrendszeri betegségek szakorvosa) egy alaposabb kivizsgálás céljából. Főként azért is, mert a tünetek, ahogy írta, visszatérő ismétlődő jellegűek.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt doktor ÚR!
Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy:az utobbi fél évben felerösödtek a hasi illetve gyomor problémáim.Fontos megemlitenem hogy refluxot állapitottak meg a tükrözés során,amire azert volt szükség mert a rekeszizmomnál jobb oldalon nagyon fájt a hasam.(ez ... eve volt)
Mára viszont odáig jutottam hogy nagyon fáj a hasam jobban mondva a köldök mellett es avakbél irányába.görcsös fájdalom ami nem mulik.nem urologiai probléma.véres széklet nem volt,viszont nehezen megy akkor is kevés es büzös szagu. Mottiliumot es ezomeprazolt valamint rabiprexet szedtem. válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam levelét. A gyomorproblémákat ezek szerint a diagnózis refluxnak ismerte fel, és ahogy látom részben refluxgátlókat, részben motilitásfokozót (tehát ami a renyhe bélműködést fokozza) kap ennek kezelésére.
A hasi fájdalmak és a bűzös széklet azonban nagy valószínűséggel összefügg és egyéb gyomor-bélrendszeri zavart jelez.
Ami javasolható: gasztroenterológia felkeresése, és célszerű lenne (hasi ultrahang nyilván történt már) vastagbéltükrözés, tehát kolonoszkópia elvégeztetése a bélproblémák tisztázása céljából. Feltehetően a bél mikroflórájának felbomlása (is) okozza ezeket a panaszokat, de utána kellene nézni, hogy a belekben van-e esetleg gyulladásos jelenség v. szakasz, esetleg polip, más képlet, tehát nyomatékkal javaslom a szakorvos mielőbbi megkeresését.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Egy éve állapítottak meg nálam Crohn betegséget, aphtosus fekély a nyombélben, emelkedett süllyedés, CRP, fogyás (kolonoszkópia negatív). Gyógyszerek hatására a hasmenés rendeződött de a hasi fájdalom nem. A fájdalom ellenére dolgoztam de nehéz volt a be/hazajárás. 2 hete erősödött a jobb oldali, köldök melletti alatti fájdalom (égető és nyomásra érzékeny). Visszamentem a gasztroenterológushoz, megvizsgálta a hasam tapintásra hol érzékeny. Azt mondta begyulladt 1 bélkacs, elküldött vérvételre. Tegnap hívtam az eredményért azt mondta a CRP normális nincs nagy baj. Mikor mondtam hogy de nem tudok dolgozni, azt mondta emeljem a Budenofalkot 2ről 3ra és szedjek nospat.
A kérdésem az lenne hogy aktív most a betegség? És be van gyulladva a bélkacs annak ellenére hogy normális a CRP? Vagy mástól fáj a hasam?
(Budenofalkot, Imurant, Rabyprexet szedek)
a no spa forte/buscopan pedig nem igazán használ
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Feltehetően a colitis és a Crohn-kór számos szakirodalmát már elolvasta... ajánlunk mi is cikkeket ezzel kapcsolatosan azért:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/
Mindkét betegségre jellemző, hogy fellángolások, majd tünetmentes periódusok követik egymást. Tehát ez esetben egy gyulladásos epizódról lehet szó, amely a fájdalmakat és a gyulladást okozza.
Mivel leírása szerint gasztroenterológus kezeli Önt, a gyógyszeres terápia (Budenofalk - gyulladásgátló, Imuran - immunrendszer működését csökkentő, és Rabyprex - reflux és fekélygátló) valamint a hozzá javasolt görcsoldó korrekt kezelésnek számít. Itt főleg a gyulladásgátlóval, jelen esetben a Budenofalk dózissal lehetne operálni, de a szakorvos ezt is megtette már.

Mindenesetre azt javaslom, ha a tünetek továbbra sem javulnak az emelt dózisú Buenofalk, és a társuló terápia mellett, akkor célszerű lenne ismét felkeresnie kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: diagnosztika bélbetegség
Tisztelt Dr Úr!
Köszönöm a válaszát.Azert kerestem fel ujra mert megfogadtam a tanácsát és szeretnék elmenni egy gasztroenterologushoz.(bélbetegség cimü levél irója vagyok)
Az esetleges vastagbél tükrözés miatt.Tudna esetleg javasolni valakit?
Ma felkerestem a körzeti orvosomat és hétfön megyek vérvételre valamint széklet mintát is vinnem kell továbbá hasi ultrahangra.
Sajnos a ttüneteim nem enyhülnek nagyon görcsöl jobb oldalt egészen lent a hasam esetleg tudna rá javasolni valamit?
Elöre is köszönöm a válaszát.
Tisztelt Levélíró!

Ami a vastagbéltükrözést illeti, ez ugyan "mindennapos rutineljárás", de csak abban az esetben végeznek kolonoszkópiát, ha az valóban indokolt, 1. valamilyen bélbetegség diagnosztizálására, 2. elvileg 50 éves kor felett szűrővizsgálatként, a vastagbélrák kiszűrésére.
A területileg illetékes gasztroenterológiai szakrendelés hivatott elkészíteni a vizsgálatot - amennyiben az szakmailag, a leletek alapján indokoltnak, szükségesnek látszik.

Üdvözlettel:
Szakterület: Általános sebészet
Témakörök: műtét bélbetegség
Tisztelt Dr Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy jövö héten köldöksérvel szeretnének megoperálni,viszont en teljesen nemvagyok arrol meggyözödve hogy ez szükséges.Az egyik orvos azt mondja hogy igen a másik azt hogy nemkell megmüteni.
Két hete köldöktáji fájdalmakra panaszkodva fordultam orvoshoz,mire ö megvizsgált megnyomkodta a köldökömet es környékét, és megálapitotta hogy sérvem van nem kitüremkedö.Azt tudni kell hogy refluxos vagyok sok a savam lehet attol?Volt hasi ut az negativ teljes nagy labor mindenre negativ....Állitolag a köldöksérv ami nem kitüremkedö nem okozhat fájdalmat.Mindenki ellenzi a mütétet...
elöre is köszönöm a válaszát
Tisztelt Levélíró!

1. Ami valószínű: a reflux és a köldöksérv ténye nem függ össze
2. A sérv általában egy hasfali "meggyengülést" is jelent, tehát itt lényeges lehet annak ténye, hogy ez valójában kitüremkedő-e vagy nem (és hogy ez hogyan változik az időben).
Az operáció szükségességét természetesen csak sebész szakorvos döntheti el.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr! ... óta nagyon rossz az emésztésem.Alig eszem valamit telitődik a gyomrom és kihányok mindent,Ez kb két hetente ismétlődik azóta is.Kb Kéthete rántott csirke evés után nagyon fájt a gyomrom görcsöltem szurt a hátam és egész éjjel hánytam.2 napja reggel csak frissen facsart narancs levet ittam ezután egész nap hánytam a végén már sürü zöldessárga váladékot,tegnap pedig sugárban volt hasmenésem.a fejem is nagyon fáj ilyenkor és a gyomrom is.Sajnos a tb kártyámmal gond volt ezért nem a házi orvoshoz fordultam
Tisztelt Levélíró!

A leírtak első rátekintésre fertőzésre utalnak (ui. krónikus fertőzésre, mely időnként fellángol, időnként alábbhagy, de nem múlt el.)

Javaslom, hogy mielőbb forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz, itt alaposabb kivizsgálásra lenne szükség!

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Már pár éve azt vettem észre,hogy egyre rosszabb az emésztésem mivel folyamatosan székrekedéssel küzdök.Változatosan étkezek,és kb 3-3.5l folyadékot iszok,kávét és alkoholt nem fogyasztok és nem is dohányzok.Több féle hashajtot is ki probálta de volt olyan,hogy csak 17 óra múlva hatott.De ehez hozzá kell tenem,hogy régen gyors volt az emésztésem mer naponta 3-szor is voltam wc-én akkoriban 36.5- 36.8 között volt az átlag test hömérsékletem ez mostanra lement és csak 35.3-35.6.Már nem igazán van ötletem.Ráadásul amiota alacsonyabb a test hömérsékletem a súlyom is jocskán meg nöt mert régen 50kg voltam most meg alig birom 80kg alatt tartani.
Válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A leírás alapján első javaslatom lenne egy belgyógyászati vizsgálat és ún. "nagylabor" elvégeztetése.
Benne a pajzsmirigyműködésre vonatkozó adatokkal is. Elképzelhető - természetesen sok más probléma mellett - a pajzsmirigy alulműködése, mely nem ritka jelenség. Célszerű lenne a lelet birtokában megkeresni endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Dr, úr
olyan panaszom van évek óta, amelynek lényege hogy hogy Crohn betegségem miatti szinte állandó hasmenésem miatt szenvedek az analis terület, viszkető, bőrpírtól. a legkülönbözőbb kenőcs próbáltam ( szteroidostól kezdve, boraxos popsikrémig mindent, már a kátrányos kenőcsöt is javasoltak). Nem tudom létezik e problémámra bármiféle hatékony csodaszer. / higiénével nincs probléma hasmenés utámn azonnal zuhanyzok/
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Levélíró!

Feltehetően a Crohn-betegség miatt gasztroenterológus állította be az Ön gyógyszeres kezelését. Érdemes lenne vele ismételten beszélni, mert felmerülhet, hogy itt nem a Crohn és a hasmenések okozzák az anális terület bántalmát, hanem esetleg az ún. külső aranyérrel járó panaszok, amelyeket viszont (viszonylag egyszerű) sebészeti eljárás révén meg lehet oldani.
Mindenképpen keresse meg a gasztroenterológust ennek tisztázására!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr !
Egy nagyon kellemetlen problémával fordulok önhöz. Évek óta küzdök ezzel a problémával heti 1x van székletem de az is előfordult hogy 2 hetente 1x . Sokszor fáj a hasam , és néha az is előfordul hogy nem tudok kiegyenesedni mert nagyon szúr egy pontban (mindig máshol ) Mit tudnék tenni ez ellen ? Nagyon kellemetlen számomra.
Tisztelt Levélíró!

Ez valóban kellemetlen, főleg ha hosszú idő óta áll fenn. Meg kell próbálni megoldani. Célszerű lenne, főleg ha a tünetek rendszeresek, nem javulnak, esetleg romlanak, vagy egyéb tünetek is társulnak hozzá, mielőbb szakorvost felkeresni.

A diétát be lehet állítani orvosi segítség nélkül is, erről nyilván sokat olvasott már.

A vizsgálatokat viszont meg kellene tényleg minél hamarabb ejteni, gasztroenterológus szakorvoshoz kérjen beutalást.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
T.Doktor Úr!
4.hete lesz,hogy 3 egymást követő napon jó látható friss,piros vér volt a székletemen,aztán elmúlt,de rá 9 napra megint volt.(Nem fájt és nem is viszketett..)1x a fehérneműm is kicsit véres lett.Nem volt székrekedésem.Mostanában a székletem (6.napja)eléggé változó,legutóbb sötétbarna nyákos hasmenésszerű volt.Fáradékony,kedvtelen vagyok,vashiányom van,görcsölt a hasam,nem mindig kívánom az ételt.Eddig nem mentem orvoshoz,mert nem tartottam fontosnak,de most jobban érdekel,hogy mi lehet a bajom,persze félek elmenni...?! Előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A székleten - székletben valóban előfordulhat vér jelenléte. A friss (piros) vér általában helyi problémát jelez, tehát az esetek nagyobb részében pl. aranyeres zavart, az erőlködéstől időnként megrepedő vénából származó vér hagyhat friss vércsíkot. Az okkult vér (alvadt, belekből származó vér) szokott komolyabb problémát jelezni.
Mindenképpen javaslom az orvos felkeresését, célszerűen gasztroenterológust kellene felkeresnie, különösen ha a tünetek hosszabb ideje fennállnak. Pillanatnyilag nincs indoka félni, egy alapos kivizsgálás azonban valóban szükséges lehet a hasi panaszok, székletproblémák tisztázására. Felmerülhet az IBS kérdése is (irritábilis bél szindróma) de mindennek tisztázása a szakorvos feladata.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr. Úr!

Úgy már 6 napja rossz az emésztésem. Első napon volt hasmenésem,de csak egyszer reggel folyamán.....az nap nem éreztem jól magam olyan volt mintha elrontottam volna a gyomromat. Volt egy kis hányingerem is. A gyomromnál úgy jobb oldalon a borda alatti tájékon kicsit csikart ,mikor hasmenésem volt. Utána lévő napokban 2 napig székrekedésem volt (csak reggel volt egy kis székletem) fel voltam puffadva és hányingerem volt. Mindig mentem wc-re hogy hátha történik valami de nem. A beleim pedig mozgásban voltak és sokat böfögtem is......fáj azóta a gyomrom még ill. a hasam is csikar. Nincs jó étvágyam se,ha eszem is kicsit akkor nem esik jól.Meg vagyok ijedve,hogy vakbél miatt van.......ha a vakbelemmel lenne gond akkor ennyi nap elteltével már nagyon fájna igaz? Lehet hogy valami vírusos fertőzés?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A vakbél/féregnyúlvány gyulladás általában meglehetősen erőteljes, intenzív tüneteket okoz, melyek közül domináns a fájdalom jelentkezése.
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/vakbelgyulladas-appendicitis-102542.html

Javaslom mindazonáltal, hogy mielőbb keresse fel orvosát. Ha ezekkel a tünetekkel tovább utalja, az nagy valószínűség szerint gasztroenterológia/sebészet lesz. A leírtak alapján valószínűbbnek tűnik a problémáinak fertőzéses eredete.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm! 24 éves vagyok és vasárnap este hasmenésem lett,ami hétfőn délre elmúlt.Majd kora este roppant erős hasi görcseim kezdődtek,nem bírtam kiegyenesedni,szószerint elmásztam a WC-ig.Ekkor véres-nyákos híg hasmenésem kezdődött.2 óra alatt 10 alkalommal jött,volt,hogy tenyérnyi nagy alvadt vér darab ürült.Megijedtem,mentő kórházba vitt,ahol uh,rtg negatív lett,fehérvérsejtszám volt magasabb és kiszáradtam.Kedden délelőtt még volt hasmenésem,mára már napi kb 8 alkalommal jelentkezik krémes-nyákos széklet,hol pedig csak véres nyák ürül.Előtte mindig hasi görcseim lesznek.Évente 1-2 alkalommal vannak hasi görcseim némi hasmenéssel,ilyen erős fájdalmam még nem volt.3 éve véres-nyákos,de nem hasmenéses széklet miatt próbáltak colonosc. csinálni,de csak az első 7 cm-ig jutottak,ami negatív lett.Azóta orvosnál nem jártam. Bátyám colitises, nagyapám 30 évesen halt meg vastagbélrákban.Az én panaszaim egyikre sem illenek ugye? Felajánlották a colonosc. a kórházban, de nem mertem megcsináltatni. Köszönöm a választ!
Tisztelt Levélíró!

Meglepőnek fogja találni javaslatomat, de érdemes lenne ezekkel az erőteljes tünetekkel nőgyógyászhoz fordulnia. Igaz, hogy készült hasi ultrahang, de az uh-kép nem mindig képes megtalálni, amire gondolok. Természetesen ez csak feltételezés, mert még sok minden egyéb is lehet.
Ajánlok egy cikket is e kórképpel kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/noi-bajok/endometriozis-egy-rejtelyes-noi-betegseg-110294.html

Oldalunkon a témával kapcsolatosan több cikket is találhat.

Mindenképpen javaslom, hogy keresse fel mielőbb a nőgyógyászt. A heves fájdalom és a többi tünet esetleg utalhat e kórkép meglétére. Minél korábban kerül felismerésre - annál eredményesebben kezelhető.

Amennyiben a családban halmozott jelenség a colitis, természetesen arra is kell gondolni, de azt gasztroenterológián kell vizsgálni, és bizony fontos lenne a colonoscopia, mert ott lehet a legjobban látni a gyulladásos felszíneket.


Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémámmal fordulok önhöz,hogy a székletem, majdnem mindig normális állagú,se nem kemény,se nem puha,és kör alakú.Ez talán még rendben is lenne,de a színével kapcsolatosan aggályaim vannak.Ugyan is általában sötétbarna,kicsit vöröses árnyalatú,és ahogy a vízbe ér,ami a WC kagylóban van,körülötte messzebbről (állva nézve)vöröses szint ad,de ha közelebbről megnézem,vagy mint volt már rá példa,hogy a vizet körülötte megkeverve normál barna színű.Ha a fenekemet kitörlöm akkor is sötétbarna a papír,nincsen rajta vér nyom.Semmim nem fáj,se a hasam,se a végbelem.Az igazat megvallva nagyon sokszor eszem csirke húst,és kevés kenyeret,vagy magokat.De már nagyon kezd idegesíteni,mióta(5 hónapja édesanyám vastagbél rákban és áttétel,ami a májban volt,meg a vesében,és a combjánál lévő nyirokmirigyben) meghalt.Nem tudom mire vélni,orvoshoz meg nem merek vele elmenni :(Azóta félek,hogy én is rákos vagyok :(Neki sem voltak panaszai,csak hirtelen lefogyott,és végstádiumba került.
Tisztelt Levélíró!

A székletproblémával kapcsolatban jelzem, hogy célszerű lenne - főként az édesanyjával kapcsolatban leírottak fényében - mielőbb felkeresnie a gasztroenterológiai szakrendelést. Minden időben "elkapott" betegséggel sokkal jobban lehet bánni, mint amikor már késői a diagnózis és a kezelés.
A székletben lévő vér, ha magasabb bélszakaszból származik, általában ún. okkult vér formájában jelentkezik, amelyet csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni.

Ajánlom szíves figyelmébe kapcsolódó rovatunkat is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/daganatos-betegsegek/vastagbelrak/

Félelmét megértve mégis azt javaslom, hogy mielőbb keresse fel a szakorvost, egy kolonoszkópia + egy labor révén tisztább képet lehet kapni a belek állapotáról.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt szakértő!

A gyomor szájam szokott begörcsölni,felpuffadni...
Többször hívtunk emiatt ügyeletet...
Azt javasolták,hogy keressek fel egy gasztroenterológust.
Fel is kerestem...
Azt mondták,hogy diétázzak ,mert refluxos vagyok ,LEHET!!!
De akár hány cikket elolvasok,nekem nem azok a tüneteim....
Gürcseim vannak,megy a hasam....semmi savat nem érzek.A hasam se pezseg..csak a gyomor szájamnál görcsöl be....iszonyatosan szokott fájni,már- már azt kívánnám...... inkább... :(
Ázsiai származású vagyok,nemrég kiderült a hugomról,hogy laktóz érzékeny... állítólag genetikai betegség... mit gondol?? Tudom,menjek el orvoshoz.... 4nél voltam,mind gasztroenterológus,nem találták meg a bajom....csak mondtak valamit.....
köszönöm a válaszát! kétségbe vagyok esve:(
Tisztelt Levélíró!

Természetesen nem kell, és nem is szabad kétségbe esnie.
Lássuk mi lehet, és merre a megoldás:
1. Reflux: itt a vezető tünet a savas visszaáramlás, és a gyomorszáj környéki fájdalom általában. A reflux kezelésére gazdag gyógyszerpalettával bírunk a savkötőktől kezdődően. Ha fekély lenne a gyomorszáj környékén, az endoszkópia kimutatná (alább).

2. Hasmenés, hasi görcsök: ez viszont igen sokfelé vihet, nem tudom készült e pl. felső endoszkópia és/vagy kolonoszkópia, mert e két lelet alapján pontosan meg lehet mondani, hogy a nyelőcsőtől egészen a végbélig bezárólag van-e a gyulladás, fekély, polip, vagy bármilyen egyéb jelenség, amely a tüneteket okozhatja.

3. Laktóz: elképzelhető, erre létezik egy speciális kilégzési teszt, amivel kimutatható. E ponthoz még: meg kellene próbálnia a laktóztartalmú ételek kerülését, ez a címkékből általában kiderül, mi tartalmaz laktózt, és a publikus neten is megtalálható.

Elképzelhető a családi halmozódás, ezért is kellene ezt kivizsgáltatnia.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!

A mai napon elmentem kilégzési tesztre! Ezek az értékek jöttek ki:
30 perc: 16
60 perc: 38
90 perc: 62
120 perc: 64
150 perc: 84
180 perc: 101

elég rosszul is voltam! De ezt mit jelent? Túl szaladok a megengedett értékeken?
Az igaz hogy a vad húsokat is el kell kerülnöm?
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Némi utánkeresést követően megtaláltam hogy H2-kilégzési teszten járhatott, ugyanis vannak a tüdő funkcióját vizsgáló légzésfunkciós tesztek is.

A H2-kilégzési teszt magasabb értékei emésztési rendellenességet sejtetnek. Ezzel kapcsolatos tüneteit nem osztotta meg, tehát csak tippelni tudok, hogy reflux, puffadás, hasi fájdalom és esetleg székletproblémák lehetnek a háttérben.

Alapvető, hogy a tesztet elvégeztető orvos (gasztroenterológus) kell lássa az eredményeket, és az alapján döntsön a végső diagnózist és kezelést illetően, beleértve a követendő diétát is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktór Úr!

Körülbelül 4 napja olyan puffatnak éreztem a hasamat, a beleim folyamatosan morogtak és egy ideig szellentenem sem sikerült,idegesekedtem is eleget, aztán valamivel jobb lett, majd következő nap fájt a hasam, hányingerem volt, savat is hánytam, székletem is eléggé rendes volt...utánnna valamivel könnyebb lett. Már már azt hittem jobban vagyok, vigyázok mit eszek, de evés után mindig ugyanolyan hangos bélmozgásom van, puffatnak érzem magam és sokat kell szellentenem, néha szurkál a hasam is bal vagy jobb oldalt .Már régóta nagyon sok a gyomorsavam Quamatel gyógyszert szedek rá, bár tükrözésen nem voltam!Szeretném a tanácsát kérni mi lehet a bajom, mitől van ez a puffadás, bélmozgás, van-e ennek összefüggése a savammal??
Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

A bélrendszeri (fokozottabb) gázképződés emésztési zavarra utal. Látom, hogy a nagyobb savképzés, "reflux" miatt kapja a modern savkötőt, amely végülis nem savkötő, hanem H2-receptor gátló szer.
Az egyéb hasi tünetek, panaszok miatt érdemes lenne azonban - főként ha azok hosszú távon fennállnak, nem csökkennek, esetleg romlanak, egyéb tünet társul - gasztroenterológiai szakrendelést felkeresni. Egy hasi ultrahang már sok problémára rávilágíthat, vagy egy endoszkópia. Könnyen lehet azonban, hogy csak egyszerűbb problémáról van szó, a döntő szót a szakorvos fogja kimondani, és a kezelést megválasztani.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: epebetegség bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
... éve laparoszkópos epeműtétem volt. Azóta időnként hasmenésem volt. Nem vettem komolyan. Mostmár 1-2 naponként ha eszem akkor 2-3 alkalommal visszatarthatatlan zuborgás, hasi görcs,kíséretében azonnal futni kell. A súlyom nem változik, de legyengít. Vízszerű darabos emésztetlen széklet, szinte pisiléssel jön. A végbél környékét is kicsípi. Nem étkezem zsírosan, túl fűszeresen, de mostmár mindentől így van. Elmenni és utazni nem merek. Helikobakter pilori ... év óta fennáll, a friss véreredmény is pozitív. A háziorvos Normaflort írt fel régen. Szerinte ez így van mert az epe visszacsorog mivel nincs már epehólyag. Ez már ... évesen nagyon kellemetlen. Már voltam gyomortükrözésen 5 és 10 évvel ezelőtt, de utána semmit nem írtak fel. Mitévő legyek? Rengeteget utánaolvastam már de tanácstalan vagyok. A távol eső szakrendelések, a bejelentkezések, időpontok, utazgatások borzasztóak.Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Tisztelt Levélíró!

Néhány támpont és gondolat mindehhez:
1. Ajánlom egy cikkünket a diétával kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/epeko/fontos-receptek-epebetegeknek-104885.html
érdemes a teljes rovatot is átnéznie:
http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/epeko/
2. Az állandósulónak tűnő hasmenéssel kapcsolatosan érdemes lenne az epe-eredet mellett utánanézni az IBS (irritábilis bél szindróma) vagy colitis, Crohn-betegség esetleges fennállásának.
Megértve, hogy messze vannak a szakrendelések, ez mégis olyan probléma, amit csak a szakorvos (gasztroenterológus) tud szakszerűen megítélni, és képalkotó vizsgálatok is kellenek hozzá (hasi ultrahang, endoszkópia). A jelen állapot felmérése nélkül nem lehet célzottan kezelni, csak azt követően, főként hogy ez zavarja mindennapi életvitelében is.

Üdvözlettel:
a gyerekem 126cm mags és 18 kg ... évesen alig eszik megy a hasa vitaminokal tőmőm de semmi változás. voltam már vele orvosnál de semmi azt mondta nol. érdeklődnék mit adjak vagy mit csináljak vele? cebion csepptol kezdve minden multivitamint adtam neki nem tudom mit tegyek,
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben a gyermekével kapcsolatos tünetek hosszabb ideje fennállnak és soványsága és étvágytalansága valóban aggasztó méreteket ölt, célszerű lenne mielőbb gyermek-gasztroenterológiai szakrendelést felkeresniük.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Ur!

Ferjem egy eve drasztikusan fogyni kezdett es egyre sulyosabb izomgyengeseg lepett fel nala.Fel eve gyakorlatilag 24/7 csak fekszik. Szamos orvosi vizsgalat utan a diagnozis ismetelten sulyos depresszio. Semmivel nem lehet kimozditani az agybol,mar nem olvas,nem nez tv-t,nem dolgozik,semmi nem erdekli.Ketszer volt korhazban,osszesen egy honapot es harom hetet toltott ott.Szamos gyogyszert kiprobaltak,de valtozast nem hozott egyik sem.Kb.fel eve azt hitte megmergezzuk,holott nem is elt velunk a betegsege elso ot honapjaban,A gyogyszerek egyetlen pozitiv hatasa,hogy elmult a paranoiaja.Illetve idonkent bekepzel egy infarktust,torokrakot,stb es ilyenkor hiszterikusan koveteli,hogy vigyuk orvoshoz. Legutobb gasztroenterologushoz utaltak be,ezert fordulok most Onhoz.. Lehetseges Doktor Ur,hogy innen ered a betegsege? Teljesen kilatastalan igy az elete. Hogy tudnek segiteni ? Hova forduljak?
Tisztelt Levélíró!

Ilyen esetben mindig célszerű két úton gondolkodni. Az egyik a szervi betegség megléte/kizárása, a másik pedig a mentális betegség - adott esetben depresszió, paranoia, skizofrénia fennállása lehet.

A drasztikus fogyás utalhat, hangsúlyozom a feltételes módot tehát utalhat esetleg rosszindulatú betegségre is. A gasztroenterológiai kivizsgálás ilyen értelemben mindenképpen indokolt.

A mentális eredetű tüneteket ettől függetlenül is pszichiáter segítségével kezelni kell. Fel kellene tárni, ha ez még nem történt meg, hogy a közeli múltban (Ön egy évet említett) mi lehetett az a kiváltó ok, esemény, "trigger", ami elvezetett a tünetek felerósödéséhez. Kérdés, hogy korábban ilyen jellegű tünetei voltak-e az illetőnek.

Javaslatom tehát a fenti: gasztronterológus - és pszichiáter lássa a beteget.

üdvözlettel:
Tisztelettel fordulok önök hivatásszerű segítségükben bízva.
Sajnos már rég kb 3-éve szenvedek ízületi reumatikus fájdalmakkal, most leginkább a tarkó nyak vállizom fájdalom kînoz,ez meg tetőzi hogy az emésztésem se működik helyesen nincs rendszeres székletürítés, csak bélgáz ami kínos görcsöket okoz.mit tudnak ajánlani gyógyszerek kihagyása nélkül?
Tisztelt Levélíró!

Leírása alapján ízületi- és izomfájdalom áll fenn, melyhez bármely kezelés megkezdése előtt pontos orvosi diagnózis szükséges. Ehhez fel kellene keresnie (ha ez még nem történt meg) egy reumatológus szakorvost.
Az emésztőszervi panaszok, problémák elvileg kapcsolatban állhatnak a reumatikus eredetű bántalmakkal, de ezt megállapítani a reumatológus tudja majd a leletek alapján. Akkor válik kezelhetővé az ízületi/izom panasz, és akkor derül ki, hogy bélrendszeri tünetei kapcsolódnak-e ezekhez, vagy attól teljesen függetlenek. Ez utóbbi esetben a gyomor-bélrendszer (gasztroenterológiai) vizsgálata is szükséges lehet. A gyógyszeres kezelés valószínűleg nem megkerülhető.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
2012. májusában giardiasis fertőzést diagnosztizáltak nálam, amit klionnal kezeltek, 2 héten keresztül szedtem. Utána 3 db heti külöbséggel leadott negatív székletmintát követően gyógyultnak minősítettek. Azonban a klion szedésének abbahagyása után kisebb-nagyobb szünetekkel újra visszatért a hasmenés, de amikor nincs hasmenésem a székletem akkor is híg, nem formázott. Nagyon szeretem a tejtermékeket, de ezeket már kiiktattam az étrendemből és csak laktózmentes tejet iszom pl. keveset kávéhoz és minden étkezés előtt beveszek egy laktáz tablettát, amit bioboltban vettem. Ezzel valamit javult a helyzet, de nem az igazi. A haspuffadás, erős bélmozgás és bélhangok így is jelentkeznek. Néha, de tényleg csak nagyon ritkán nyomás vagy viszkető érzés jelenik meg a jobb bordaív alatt. Hasi ultrahang zsírmájat állapított meg, de egyéb problémát nem fedett fel. Lehetséges-e hogy a parazita az epehólyagban mégis tovább élhet? És lehetséges-e hogy laktóz intoleranciát okozott nálam a fertőzés?
Tisztelt Levélíró!

Írnék Önnek a giardiasisról néhány sort általánosságban.
A kórokozó a Giardia lamblia ostoros egysejtű, mely a vékonybélben élősködik. A fertőzés lehet tünetmentes, okozhat erősebb gázosodást a bélben, vagy krónikus malabszorpciót, azaz felszívódási zavarokat. Sokszor az ivóvízzel terjed a fertőzés, a fertőzött beteg egy idő után ún. tünetmentes ciszta-ürítővé válik. Jellemző tünet lehet a vizes, bűzös hasmenés, hasi görcs, gázosodás, felböfögés, hányinger és gyomorszáj környéki fájdalom. Súlyos esetben a felszívódási zavar fogyáshoz vezethet.
A diagnózis elsősorban székletből történik. A megelőzésben fontos a személyi higiénia szerepe. A kezelés elsősorban metronidazollal (Önnél ez esetben Klion) történik.
Javaslat: fel kellene keresnie a gasztroenterológus szakorvost. Valóban elképzelhető, hogy a fertőzés betokolódott az epehólyag környékére. Az időszakos jobb bordaív alatti nyomásérzés és a viszketés jelezhet epeműködési zavart, tünetet.
Adott esetben megfontolandó lehet az epehólyag eltávolítása. Mindezt meg kellene beszélnie a szakorvossal.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktorúr!

20 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok,leggyakrabban ez a futás. Április óta többször előfordult már,hogy futás után nem sokkal (akár anélkül,hogy a testmozgás után ettem volna) hasi görcs jelentkezett nálam,amit nem kísért se hányás,se hasmenés, és akár órákig is kitartott. Ez a fajta görcs csak futás után jelentkezett eddig. Gyógyszert nem szedek, étel-intoleranciám van a tejtermékektől,amire oda is figyelek. Fiatalabb koromban lyme-kórt állapítottak meg nálam,amit kezeltek antibiotikummal. A stressz sajnos elég gyakori része az életemnek (olyanokon is stresszelek sokszor,amiken tudom,nem kéne). Törekszem a változatos,egészséges étrend betartására. Tudna segíteni,hogy mitől lehet ez a hasi panaszom? Előre is köszönöm a válaszát!!
Tisztelt Levélíró!

Mindig induljunk a szervi jellegű problémáktól.
A hasi görcs, fájdalom (természetesen annak pontosabb helyétől is függően) valamilyen gyomor-bélrendszeri - talán inkább bélrendszeri - problémát jelent. Elsőként tehát - főként ha a tünetek időszakosan ismétlődnek, esetleg erősödnek, ill. egyéb tünet is kialakul - fel kellene keresnie gasztroenterológiai szakrendelést. Minimum lenne egy hasi ultrahang, és/vagy egyéb célzott vizsgálat.
Második lépésben, ha szervi ok nem mutatható ki a háttérben, fennállhat az IBS (irritábilis bél szindróma) esetleg, vagy valóban a stresszre adott heves szomatikus (testi) reakció. Ezt klinikai szakposzichológussal, vagy pszichiáterrel kellene megbeszélni.

A Lyme-kóros érintettségről: sikerült-e teljesen kikezelni, labor-eredménnyel igazoltan? Érdemes lenne megemlíteni a gasztroenterológusnak azért mint előzményt.

üdvözlettel:
Szeretném megkérdezni,hogy a biológiai terápia miből áll és milyen mellékhatása van.Voltam már tüdő vizsgálaton és kardiológián
Tisztelettel Kováts Lászlóné
Tisztelt Levélíró!

Látom két levélben küldte meg kérdéseit, megpróbálok Önnek egyben válaszolni.
Másik levélből:
NPH és atherosclerosis.
NPH = normál nyomás melletti vízfejűség, azaz több víztartalom (agy-gerincvelői folyadék) az agy területén, de a víz nyomása nem nagyobb. Oka lehet: pl. fejsérülés, gyulladás a koponyán belül, esetleg agyműtét utáni állapot)
atherosclerosis = érelmeszesedés
Ebből a levélből:
biológiai terápia, ezek új típusú gyógyszerek (ún. monoklonális antitestek), amelyeket a következő betegségekben alkalmaznak: egyes reumás betegségek, gyulladásos betegségek, egyes rosszindulatú betegségtípusok.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!
A barátom 26 éves és kb. 3 hónapja Cataflam fájdalom csillapított szed a fogára.Mióta a gyógyszert szedi nagyon fáj jobb alsó hasrésze és az oldala is . Ez lehetséges a gyógyszertől?Már 4-5 napja nem szedi és még mindig ugyan úgy fáj.Ha nem szedi elfog múlni?Vagy forduljunk orvoshoz?
Tisztelt Levélíró!

A nem szteroid gyulladásgátlók, mint pl a Cataflam (diclofenac) is, mellékhatásként valóban okozhatnak gyomor-bélrendszeri panaszokat, fájdalmat, ritka esetben vérzést. Ez egyébként szerepel a betegtájékoztató szövegében is, mint figyelmeztetés.

Ilyen tartós szedése - ez esetben - nem indokolt és nem javasolt, kérem forduljanak orvoshoz - és természetesen fogorvoshoz is. A fogfájdalom olyan gyulladást jelez, ami megoldandó, pl. gyökérkezelés, esetleg húzás stb révén.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!
Az egyik ismerősöm fogfájással szenved és Donalgin gyógyszert szed kb.3 hónapja és jobb oldal hasa alja fáj.És legjobban akkor ha iszik. Már 4 napja nem szedi és ugyan ugy fáj?mit tegyünk hogy elmuljon lehet séges a gyógyszertől fáj? (naponta 3-4 szem gyógyszer) Mire utalhat valami betegségre?
Tisztelt Levélíró!

Hasonló tartalmú levél már a múltkoriban is szerepelt, így válaszom is hasonló értelmű...
1. A fogfájással - ha krónikusan fennáll, el kellene - el kellett volna eddig is - menni a fogorvoshoz, oki kezelés céljából.
2. A donalgin, és a többi nem szteroid gyulladásgátlók jelentős része okoz/hat gyomor-bélrendszeri tüneteket, különösen huzamos szedést követően, a három hónap már annak számít. Lehetséges, hogy ez a gyógyszer okozta a fájdalommal járó tüneteket.
Tehát első teendő a fogorvos felkeresése. Ő megoldja az oki problémát, majd dönt arról hogy ezt követően kell-e egyáltalán bármilyen fájdalomcsillapítót alkalmazni. Amennyiben súlyosabb a hasi fájdalom, akkor gasztroenterológushoz kellene fordulni.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Jó reggelt! ...napja volt széklet vizsgálatom,de komolyat nem találtak..ma reggel viszont nem kicsit, véres volt a székletem.Lehet hogy mégis van valami komolyabb bajom?Az orvosom mondta ha van megint ilyen mennyek vissza,most még nem akart kitenni a végbél vizsgálatnak..fáradékony/hisztis/kedvtelen vagyok mostanság.A hasamban kicsit égő érzést érzek.Nem akarok végbél vizsgálatot,reméltem,hogy megúszom,de ezek után kétlem...
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A véres széklet - tehát ha a széklet felszínén friss, piros vérzésre utaló csík látható, általában aranyeres vérzést jelez, tehát nem utal komolyabb bélbántalomra. Amennyiben egyéb hasi tünetei vannak, tehát pl. fájdalom, görcs és ezek tartósabban fennállnak, akkor a szakorvos számára megfontolandó a kolonoszkópia elvégzése + tünet a napi számos, esetleg görcsökkel kísért hasmenés.
Ha a kolonoszkópia nem utal bélgyulladásra, esetleg polipra, akkor nincsen ok komolyabb aggodalomra. mindezt a gasztroenterológus kell diagnosztizálja.
A kolonoszkópia valóban nem kellemes, de nagyon alapos eljárás, mindent pontosan át lehet vele tekinteni a vég- és vastagbél területén. Ajánlom cikkeinket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Jó napot! hónapokkal ezelőtt többször és szombaton is nagyon sok vér jött belőlem ..a székletemen volt fájdalom nélkül.Volt széklet vizsgálatom,negatív volt.Aztán 2 napra rá,újból véres széklet.Ma megvolt a végbél tükrözésem,de nincs se aranyerem,se végbél repedésem...az orvos elküldött vastagbél vizsgálatra,gasztroenterológiai egyeztetéssel...az lenne a kérdésem,hogy vajon mi bajom lehet? daganatom van?Nagyon rossz érzés volt a végbél vizsgálat,és ezek után nagyon félek a vastagbél tükrözéstől.Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A kolonoszkópia, a vastag-végbéltükrözés valóban nem kellemes, de higyje el, igen korrekt vizsgálat. Mindent megmutat a kellően előre kitisztított bélrendszerben. egyébként (úgy tudom a legtöbb helyen) lehet anesztéziát, érzéstelenítést kérni!
A kolonoszkóppal végig követik a vastagbél minden szakaszát, és kimutathatóvá válik, ha esetleg gyulladás, polip, egyéb jelenség található valahol, valamelyik bélszakaszon. Javaslom, hogy ne zárkózzon el ez elől, mert egy alapos és gondos tükrözés - kellően korán - sok későbbi problémát megelőzhet. Pillanatnyilag ez a beleket illető legmegbízhatóbb vizsgálati eljárás. Bízzon orvosaiban!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: hasmenés bélbetegség
Üdv!Mr 3 hete folyamatosan megy a hasam.Sem a széntabletta sem a smecta nem állította meg.Ha eszem 1 órán belül kiürül belőlem.Már küldtünk székletmintát is,aminek az eredménye negatív lett.Az orvosom csak kedden lesz elérhető,szeretném megkérdezni,hogy várhatok e még addig?testileg ,lelkileg nagyon megvisel a dolog kérem adjon tanácsot mi tévő legyek?
Tisztelt Levélíró!

Ennyi adat alapján természetesen igen nehéz bármit javasolni, de megpróbáljuk.
1. Ami nem látható leveléből: volt-e bármikor korábban hasonló tünete, panasza? Volt-e hasonló témakörben (gyomor-bélrendszer) bármilyen betegsége, műtéte. Szed-e bármilyen gyógyszert jelenleg egyéb okokból, pl. betegség, fogamzásgátlás stb. Fogyaszt-e alkoholt, dohányzik-e (rendszeresen.)
2. Ami javasolható, mindezek ismerete nélkül is: ha folyamatosan fennáll a hasmenés, és nincs a háttérben kórokozó (tenyésztés negatív,) akkor lehet stressz eredetű, vagy gyulladásos bélbetegség eredetű a hasmenés. Természetesen lehet még sok más oka is.
3. Kérem keressen fel gasztroenterológus szakorvost, lehet hogy hasi ultrahang és/vagy béltürközés is szükséges lenne egy pontos diagnózishoz, és utána lehet igazából kezelni.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr! A kávé fogyasztása nálam végbél viszketést,fájdalmat,kellemetlen érzést okoz,ha abba hagyom a kávé ivást hetek alatt múlik el a tünet folyamatosan,ha újra elkezdem inni hetek múlva jelentketik a tünet,már próbálkoztam koffein mentes kávéval is,de sajnos ezzel is ugyanaz a helyzet.Kérem írja meg miért okozza ezeket a tüneteket a kávé és ,hogy teljesen le kell e mondanom a fogyasztásáról?Köszönettel:Margit
Tisztelt Levélíró!

Egy nagyon érdekes kérdést tett fel, amely nem értelmezhető teljességében. Ha jól értem leírásából, a kávé /koffein elhagyását követően a tünet hetek múlva szűnik meg, ami a koffein gyorsabb kiürülését tekintve - nem valószínű összefüggés. A koffeinmentes kávé esetén való tünetvisszatérés is ezt támasztja alá, tehát hogy NINCS oki összefüggés a koffein és az észlelt tünet, a végbélviszketés között.

Javaslat: célszerű lenne gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, és adott esetben egy vastagbél-végbéltükrözést végeztetni a panaszok valódi okának feltárása céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Feleségemnek (60 év) több mint egy éve sűrűn, mondhatni naponta visszatérő, jelzés jellegű, nem erős fájdalma van a jobb bordaív alatt. Napszaktól független tompa szúrás, szakaszosan. Néha éjjel is jelentkezik. Tavaly novemberben és idén márciusban is volt célzott ultrahang vizsgálaton, de semmit nem találtak. Feleségem abszolút fiatalos. Egészségesen étkezik, igen sok növény, szinte semmi zsír. Nem túlsúlyos, sokat mozog (kerékpár és gyaloglás). Sem műtétje, sem súlyos betegsége nem volt, gyógyszert nem szed. Laboreredménye és vérnyomása rendben van. Segítséget kérnénk a hogyan továbbra. A választ előre is köszönjük.
Tisztelt Levélíró!

Ajánlok figyelmébe egy cikket oldalunkról, a hasi tünetek vizsgálatáról:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
Azt írja, hogy a célzott, hasi ultrahang nem talált semmit, esetleg ha megküldi itt a leletet, elolvasnám.

Javaslat: amennyiben ez az időszakos fájdalommal járó tünet, panasz nem javul, romlik, esetleg más tünet is társul hozzá, vagy jelentősen nő a fájdalom, láz és heves tünetek (pl hányás, hasmenés/székrekedés stb.) kísérik, célszerű mielőbb szakorvosi vizsgálatot kérni. Ma igazán a bélrendszert - amennyiben bélrendszeri a tünet - kolonoszkópiával, tehát béltükrözéssel lehet megnyugtatóan áttekinteni.
Célszerű lenne esetleg egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is, de ennek kisebb jelentőségét látom, tehát elsősorban gasztroenterológust kellene felkeresniük.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Szép jó estét. Kérdésem éjszakánként arra ébredek hogy a végbelem nagyon fáj elvileg nincs aranyerem. A székletem minden nap van,de nem mindig egyforma.Mitől lehet ez? Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben bizonyos benne hogy nincsen aranyere (az aranyér lehet külső és belső vénatágulat egyaránt), tehát nem ez okozza a panaszait, akkor javaslom, hogy keressen fel egy gasztroenterológus szakorvost. Az nem derült ki leveléből, hogy ez a végbéltáji fájdalom milyen régóta áll fenn, és milyen intenzitású. A székletproblémák rendezése ettől függetlenül is könnyű-vegyes diétával és probiotikumok rendszeres fogyasztásával oldható meg.
Ha a tünetek hosszabb idő óta (pl. hetek, hónapok) fennállnak, a szakorvos béltükrözést javasolhat, amely nem kellemes, de igen pontos módszer a végbél, vastagbél állapotának felmérésére.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Jó napot..Azt szeretném megtudni,hogy mitől lehet az,hogy májas ízt érzek mikor eszem?Néha véres az ürülékem is.A sült ételektől felpuffadok és böfögöm tőlük miért?
Tisztelt Levélíró!

Röviden leírt tünetei alapján javaslom gasztroenterológus szakorvos felkeresését. A friss véres székletnek egyszerű oka is lehet, az aranyér. Ha a tünetek hosszabb idő óta fennállnak, nem javulnak, romlanak, esetleg egyéb tünet is társul hozzájuk, akkor okvetlen forduljon szakorvoshoz!

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Reggelente nagyon rossz közérzettel ébredek. Ha étkezek délelőtt, ez tovább romlik és csak a délutáni alvás után érzem magam úgy ahogy kell. Utoljára egy probiotikum beszedése után éreztem magam kitűnően a délelötti napszakban. Ennek már több éve, hiába eszek bármit (joghurt, probiutikum stb). Két kérdés: milyen vizsgálattal tudom kideriteni a bélflórám állapotát, pontos állapotát. És ha avval van baj, mi a legjobb megoldás, hogy felturbozzuk azt. Semmi nem számit, ha TB-n kivüli megoldást tudnak ajánlani akkor azt tessenek. Válaszukat nagyon várom! Köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A bélrendszer, pontosabban a gyomor-bélrendszer általános állapotát igazából gasztroenterológiai szakrendelésen lehet felméretni, kivizsgáltatni. Itt felmerülhet néhány lehetőség, esély, az irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek stb.
Ajánlom rovatunkat is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/

A probiotikum fogyasztása természetesen hasznos lehet, de előbb célszerű lenne a diagnózisig elutni - utána kezelni bármit is.

Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!

két éve egy furcsa ájulási roham után elmaradt a székletem. Elmentem kolonoszkópiás vizsgálatra, nem mutattak ki semmit. Az orvos legyintett és azt mondta, majd elmúlik.
nos, ennek két éve. " tudom", hogy nem az étkezéssel van baj, már minden kipróbáltam, futást, sportokat, tornát, magvakat, rostos ételt egyébként is világéletembe egészségesen ettem, sok zöldséget stb változatosan, és nem volt soha problémám a széklettel. E nap óta azonban hiába minden. Guttalax cseppet szedek,azzal kevesebb van, de van. Hiába mondom az orvosnak, hogy itt szerintem valami szervi baj vn, úgy értem a perisztaltika kényes jóság, csak azt mondta, hogy nem eszek elég rostosat, Már a hócipőm tele van a korlátoltságától. A kérdésem, hogy mit lehet tenni ebben a dologban még? köszönettel
Tisztelt Levélíró!

Próbáljunk meg sorban haladni.
1. Korábbi betegségeiről, esetleges műtéteiről, dohányzásról, gyógyszerszedésről, egyéb kockázati tényezőkről nem látom hogy levélben esne szó. Ezeket nem ártana látni...
2. Az ájulás és a székletkimaradás: egyszeri esetből sajnos nem lehet általánosítani. Főként ha a kolonoszkópiás lelet nem mutatott szervi zavart, a bélben idegentest jelenlétét stb.
3. Diéta: a rosttartalmú diéta helyes a széklet rendezésére.
4. Amennyiben nincsen más egyéb gyomor-bélrendszeri tünete, csak a ritka és csekélyebb mennyiségű széklet, az lehet anyagcsere probléma is.
5. Egyelőre ennyit tudok mondani Önnek, lehetne neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálatot kérni, de ha nincs jelen idegrendszeri jellegű tünet, akkor ez nem látszik indokoltnak.

Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség terhesség
Tisztelt Doktor Úr!!!

Arról szeretnék érdeklődni , hogy több éve hogy Colitis-s vagyok most ... éves vagyok és gyermeket szeretnénk nem szedek fogamzásgátlót csak a Salofalk 500 az napi 3x2 -t szeretném tudni , hogy ez akadályoz e a teherbe esésben vagy így lehet e babám???Tünet mentes vagyok több mint ... éve csak ezt szedem!!!A válaszát köszönöm!!

Tisztelettel:
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Salofalk bármilyen magzati rendellenességet okozna.
Így tehát a terhességnek nincs akadálya. Mivel hosszú ideje panaszmentes,kérdezze meg kezelőorvosát, hogy csökkenthető-e a gyógyszer adagja, illetve elhagyható a -e a gyógyszer, mivel a terhesség első három hónapjában általában is fokozott óvatosság szükséges a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Tegnap írtam a puffadásos panaszaimmal kapcsolatban. Ezúton is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát. Ebben nőgyógyászati-endokrinológia kivizsgálást javasolt vagy hogy esetleg IBS lehet. Mivel kimaradt 3 hónapra a menstruációm voltam nőgyógyászati vizsgálaton, hüvelyultrahangon, hasi ultrahangon és hormonvizsgálatokon is. Nem találtak problémát. Rákszűrésen kb. 1 éve. A menstruációm azóta helyreállt. A nőgyógyászati okok így kizárhatók? Vagy esetleg lehet más nőgyógyászati ok amit ezek a vizsgálatok nem mutattak ki?
Elnézést az újabb kérdésért. Még egyszer köszönöm a választ.
Kedves Szabina!

Köszönöm a levelét... amire én (nem orvosként) gyanakodnék esetleg az endometriózis lehetne, lehetett volna. Ha a nőgyógyász alapos és megbízható módon tisztázta ezt a kérdést, akkor talán nem kellene ebbe az irányba folytatni a keresést. Az IBS tisztázandó, az lenne az "egyszerűbb" megoldás.

Ha a panaszok továbbra is tartósan fennállnak célszerű lenne felkeresnie klinikai endokrinológust is.

Azért csatolom Magának az endometriózissal kapcsolatos néhány cikkünket:

http://www.egeszsegkalauz.hu/noibajok/endometriozis-egy-rejtelyes-noi-betegseg-110294.html
és
http://www.egeszsegkalauz.hu/noibajok/legenda-fajdalomrol-112147.html

üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: hasfájás bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Két napja fáj a hasam jobb oldali alsó részén,olyan szúró fájdalmat érzek .Néha nyílalást is érzek és olyankor még a köldököm alsó részébe is sugárzik a fájdalom és ott is szúródik.Ezzel kapcsolatban szeretnék Öntől választ kapni,melyet előre is köszönök !
Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalmaknak (természetesen) számos oka lehet, hölgyek esetében a nőgyógyászati problémák is felmerülnek.
Ha a fájdalom heves, akut, nem szűnő, erősödő, akkor gyors - vagy azonnali ellátást igényel. Háziorvos, ügyelet, mentő stb.
Amennyiben nem ennyire heves a tünet/tünetek, és huzamosabban fennállnak, célszerű lenne:
1. háziorvos vizsgálja meg,
2. gasztroenterológust felkeresni (gyomor-bélrendszeri betegségeke szakorvosa), hasi ultrahang
3. rutin nőgyógyászati vizsgálat

Ezek alapján már megállapítható mi okozhatja a problémát.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Dr. Úr/Nő!
35éves nő vagyok. 2 éve küzködök egy problémával. Rendszeresen rohamokban jelentkező hasmenésem van ami iszonyatos hasgőrcsökkel és égető felhasi fájdalommal jár és iszonyatosan hangos bélmozgásokkal, de annyira, hogy már saját magamtól megijedek. Voltam székletvizsgálatokn, hasi uh-on, mindegyik negatív lett. Béltükrözésre nem mertem még elmenni, mert attól rettegek, hogy nem- e rosszindulatú elváltozás okozza a tüneteket. Voltam hidrogénkilégzéses laktózintolerancia vizsgálaton, de annyira rosszul lettem az első nap után, hogy a második nap nem tudtam visszamenni folytatni a vizsgálatot. A tüneteim egyre gyakrabban és erősebben jelentkeznek és folyamatosan fentállnak 3-4 napig, akkor is, ha alig eszem valamit. A laktózintolerancia tünetei tarthatnak ennyi ideig tejtermék fogysztása után? Milyen betegségre utalhatnak még a tünetek? Nagyon aggódom, hogy mi lehet a bajom, van egy 10 hónapos kisfiam és szertnénk felnevelni. Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Alapos leírását köszönöm... néhány javaslat:
Amennyiben laktóz-intoleranciára gyanakodnak (nemcsak Ön, hanem orvos is), akkor először is a laktóztartalmú élelmiszereket, gyógyszereket stb. kellene teljesen kihagyni az étkezéséből, ez a címkék - gyógyszerek esetén a betegtájékoztató szövegek alapján megkísérelhető.
Az endoszkópos - pontosabban kolonoszkópos vizsgálatra szükség lehet, mert a hasi ultrahang a beleket ilyen értelemben nem tudja jól, értékelhet módon leképezni. A kolonoszkópia kellemetlen, de igen hatékony eljárás, a teljes vég- és vastagbél átjárható így, alkalmasint ha polip van valahol a bélben, egyidejűleg el is távolítható. Higyje el kérem, hogy ezzel sok későbbi probléma megelőzhetővé válik, ezt beszélje meg háziorvosával is.
Érdemes lenne nőgyógyásszal is beszélnie, esetlegesen nem merülhet-e fel az endometriózis gyanúja, az ui. igen változatos tüneteket tud produkálni, amelyek nem egyértelműek (a szakembernek sem.)
két cikket csatolok mindehhez:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/indokalatlan-felelmeink-egyike-a-kolonoszkopia-110240.html
és
http://www.egeszsegkalauz.hu/noi-bajok/endometriozis-egy-rejtelyes-noi-betegseg-110294.html

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
T. cím,
tegnapelőtt a széklet felületén egy kb 8-10 mm átmérőjű lencseformájú képletet láttam, amit csipesszel kiemeltem, a nyálkás felületét vízzel leöblítettem, papír között megpróbáltam összenyomni, de úgy viselkedett mint egy vizzel telt párna. Egy üvegcsébe tettem vízzel felöntöttem hogy majd orvosnak megmutatom. Mára azonban a vízben egy nyálkás amorf folttá bomlott és mindenestől kidobtam. Kérdésem: mi lehetett? Pl. spontán levált polip? (polippal ugyanis kezeltek, februárban kontroll) vagy valami más?
Válaszát várva köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gasztroenterológus, csak azt javasolhatom, hogy mindezt a szakorvossal beszélje meg. Ha tünetei esetleg aggályosak, akkor keresse fel az előírt februári kontrollnál hamarabb. Amennyiben kezelése célirányosan történt, tehát vastagbél-polipózissal kapcsolatosan, elképzelhető, hogy a széklet felszínén észlelt szövetrészlet is erre utal.
A polipózis kezelésének egyetlen hatékony módszere a sebészi, pontosabban endoszkópos, kolonoszkópos vizsgálat alkalmával végzett eltávolítás.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Udvozlom ! 2 éve eros melkasi fájdalmaim voltak , azóta tobszor is voltam szívorvoshoz , de semmit sem álapítotak meg ! Fél éve egyszer csak elkezdtem szédulni azóta majdnem minden 2-3 nap szédulok , a gyomorsavam is nagyon megnot , a székletem fekete , hányingerem van és azóta nagyon gyengulok ! Pár napja gyomortukrozésen gyomorgyuladást leltek nálam amire 20mg-os Nolpazát írtak fel ... 24éves vagyok , 170cm és 74 kg . 5 éve skoliozist diagnosztizáltak nálam és 2 éve glaukómát amire xalatant használok ... A kérdésem a kovetkezo : Miért gyengulok anyira ? és két hete is csak már étkezés után 1 percel szédulok , a Nolpazát 2 napja szedem . Miért szédulok étkezés után ?
Tisztelt Levélíró!

A szív-érrendszeri panaszait ezek szerint annak idején kivizsgálták, ezt próbáljuk meg különválasztani.

A gyomor-bélrendszeri panaszokat illetően: a gyengülés, a szédülés, hányinger, fekete széklet, és egyéb tünetek alapján gasztroenterológus szakorvossal célszerű lenne mielőbb endoszkópos, kolonoszkópos vizsgálatot végeztetni.

A beutalást háziorvosa tudja megadni Önnek.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
T. Egészségkalauz!
Anyámna régóta vannak emésztési problémái kb. 10 évvel ezelőtt volt gyomortükrözésen ahol azt a diagnózist kapta hogy gyomorszájgyulladása van erre irtak neki gyógyszert amit 1 hónapig kellett szednie.Most megint előjettek a tünetei :nehéz zsíros ételek után vagy nagypaprika, paradicsom, uborka evése után teltségérzés ,a hasa kb 2szeresére puffad rosszullét nyomódik a a mellkasa zsibbad a bal karja sápadtság tünetei jelentkeznek rajta az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban. Utánna elkezd böfögni és utánna lesz jobban de addig nagyon rosszul néz ki. Háziorvosnál voltunk egy ilyen roham után adott neki iv. algopyrint, no-spa,cerukadot és azt mondta hogy lehet hogy pankratits 1 éve volt colonoscopian ami neg. lett és hasi uh-án is amin csak az látszott hogy a colon teljes terjedelmében tágabb a belek gázosak. Mi lehet a baja újra gyomorszájgyulladás vagy pancreatits és milyen therápiák vannak rá?
Tisztelt Levélíró!

Próbáljunk meg végigmenni a tüneteken:
- teltségérzés, puffadás
- mellkasi tünetek (zsibbadás)
- felböfögés
Diagnózis: gyomorszájgyulladás

A tíz évvel ezelőtti diagnózis nyomába nyilván új vizsgálatok kellenek. Azt írja, hogy a hasi UH tágabb beleket mutatott, és a kolonoszkópia pedig negatív. Ennek természetesen örülni kell, hogy nincsen polip, gyulladásos bélbetegség, vagy egyéb.
Ami biztos: a zsíros és fűszeres ételeket, alkoholt egyértelműen kerülni kell. A zsírok emésztése valóban a pankreász/hasnyálmirigy segítségével történik. Emésztőenzim-készítmény van számos, a patikus tud ebben tájékoztatást adni.
A hasnyálmirigy betegségeivel kapcsolatosan csatolok Önnek egy cikket:
http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/a-hasnyalmirigy-betegsegei-109690.html
Javaslom mindenképpen - és ismételten gasztroenterológus szakorvos felkeresését, aki jártas a máj-epe és hasnyálmirigy betegségek területén is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyámat 2013. dec 11- én műtötték laparoszkópos beavatkozással epekő és epehólyag eltávolítással. A műtét után panaszai nem szűntek meg, sőt egyre erősebbek lettek, mint: hányás, hasmenés, étvágytalanság, jobb oldali hasi görcsök, magas vérnyomás. A műtét után 4 alkalommal kellett visszavinni a kórházba nem szűnő panaszai miatt. Sebész orvos elmondta, hogy feltételezhetően a műtét során fertőzés léphetett fel. Különböző vizsgálatokat végeztek el Édesanyámon, melyek eredménye mind negatív lett. Segítségét szeretném kérni abban hogy mi okozhatja ezeket a nem szűnő panaszokat Édesanyámnál, valamint hogy milyen szakterületen kérjünk segítséget Édesanyám gyógyulása érdekében!
Köszönettel és tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!


Próbáljuk meg először szétválasztani a műtét utáni tüneteket:
- hányás, hasmenés, étvágytalanság, jobb oldali hasi görcsök
- magas vérnyomás

A hasi panaszok, tünetek valóban utalhatnak valamilyen fertőzésre, mely korábbi fennállása híján valóban utalhat arra, hogy a műtétet követően alakult ki. A szakterület valószínűleg helyes, lehet hogy érdemes lenne (ha a műtét előtt nem történt) egy kolonoszkópia azaz vastagbéltükrözés elvégzése. Ezzel igen pontosan lekövethető a belek, elsősorban a vastagbél, végbél aktuális állapota, esetleges betegsége, vagy pl. polip, egyéb jelenség meglétének kimutatása.
Érdemes lenne célzottan a hasnyálmirigy működésének vizsgálata is.

Üdvözlettel:
A szegycsont alatt kissé a bal oldalon jelenkezik szuro fájdalom ami néha olyan erős, hogy belenyilal a hátam kőzepébe a lapockám kőzőtt. Általában evés után jelenkezik néhanz órával még akkor is ha nem eszek túl zsiros ételt. Néha eltart orákig néha egy óra alatt elmúlik. Tükrőzesen és colonoscopin már részt vetten negativ eredménnyel. Mivel a bal oldalamon jelenkezik midig EKGt csináltatnak ugyancsak negativ eredménnyel. Epe okozhat ilyen tüneteket? Lázam nincs. Néha úgy érzem mintha valimilyen izmom gőrcsőlne. Általában ha ez a fájdalom jelentkzik az után székletem laza. Általanos kivizsgálásom során viszont nem láttak epekővet. Más betegség is okozhat ilyen tüneteket?
Tisztelt Levélíró!

A leírottak alapján ami valószínűsíthető, az endoszkópos vizsgálatokon túl is, valamilyen gasztroenterológiai jellegű probléma fennállása. Ezek szerint a felső- és alsó endoszkópia negativitása nem tárt fel sem refluxot, sem fekélyt, sem pedig a vastagbél valamely gyulladásos elváltozását.
Megjegyzés: a bal oldali szúró fájdalom valóban felvetheti a szív-érrendszeri problémát (angina, mellkasi fájdalom), de leveléből úgy tűnik, hogy az EKG negatív (alkalmasint célszerű lenne 24 órás Holter, szív-ultrahang, esetleg terheléses szívvizsgálat végzése).
Amire még lehetne hangsúlyt fektetni: a máj és a hasnyálmirigy működésének vizsgálatai. Az epebántalom/epekő ilyen értelemben megint kizárhatónak tűnik.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
miből tudom ,hogy nem-e ibs-em van
Tisztelt Levélíró!

Ennyiből bizonyosan nem, kérem a következő adatokat ha megtenné hogy megküldi:

nem, életkor, tünetek és panaszok, esetleges korábbi betegségek és/vagy műtétek, családi halmozódás volt-e, szed-e bármilyen gyógyszert, fogamzásgátlót stb, fogyaszt-e alkoholt, dohányzik-e.

köszönettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy székelés után csípő, égő érzésem van a végbélnél, a fenekemnél. Ha székelés után megyek lezuhanyozni (általában szoktam utána egyből), akkor csípi a víz és a szappan. (Baba szappant használok intim tájaknál a fürdéshez.) Sajnos sokszor van székrekedésem is, van, hogy csak 3 naponta van székletem, de van, hogy minden nap, olyan is van, hogy 3 nap után naponta 2x is. A hasam is puffadtabb sajnos. Nem tudom ezek tünetegyüttesnek számítanak-e? Mit jelenthetnek? Aranyeres panaszom volt már, 1x még pár éve, azóta nem jött elő, de néha, ha székrekedésem van, persze kellemetlen és van, amikor enyhén véres a toalett papír. Sokat jártam nem olyan régen nőgyógyászhoz, gombás és trichomonas fertőzéssel nem tudom, ezek kapcsolatban állhatnak-e egymással? Köszönöm válaszát! Kinga, 29 éves nő.
Tisztelt Levélíró!

A nőgyógyászati tünet és a végbelet érintő probléma nem bizonyos, hogy összefüggésben áll egymással.
Arról nem számolt be, hogy a gombás és trichomonas fertőzést sikerült-e felszámolni?
Amennyiben a székrekedés, ill. a változó gyakoriságú és állagú széklet problémája nem rendeződik belátható időn belül pl. kiegyensúlyozott táplálkozás, több zöldség-gyümölcs, rostok fogyasztása révén, akkor célszerű lenne gasztroenterológushoz fordulni kivizsgálás céljából.


üdvözlettel:
Kb. három éve kezdődött kezdetben ritkán később mind sűrűbben böfögés szerű levegő feláramlás, mely nagyon kellemetlen hangot is ad. Fájdalommal nem jár és nem függ össze étkezéssel sem Sajnos ez éjjel is előfordul és így zavarja az éjszakai alvást is. Reggelente meg napközben is köhögés, orrfolyás, illetve az un.torokköszörülés már legalább 20 éve meg van. Vajon van öszefüggés ezek között.Savas felböfögés csak nagyon
nagyon ritkán fordul elő és gyomorégést sem szoktam érezni.Ezt a hangot és pufogásnak neveztem el mert váratlanul jön, nem érzem mint a böfögést előre.Válaszukat előre is köszönöm.

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Itt többirányú probléma lehet leírása alapján:
1. Reflux, savas visszaáramlás a nyelőcsőbe (gasztroenterológia)
2. Orr-torok-váladék lecsorgása a garatból (fül-orr-gégészet)

Ha esetleg megírná előző/egyéb jelenlegi betegségeit, műtéteit, életkorát, a szedett gyógyszereket az segítene a korrektebb válaszadásban.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr,
A gasztroenterológus H2 kilégzési teszt alapján kontaminált vékonybél-szindrómát állapított meg nálam. Szerinte nem vagyok érzékeny tejre illetve gluténre, szerintem pedig mindkettőre érzékeny vagyok, legalábbis ezektől kapok állandóan hasmenést. A székletem gyakran nyálkás, zsíros ( amikor éppen nem vízszerű ). Ezen kívül semmi sem szívódik fel, ezért időnként nagyon súlyos hiánytüneteim vannak pl. több napig tartó izomgörcsök magnéziumhiánytól, holott sokat szedek belőle. Amit végképp nem tudok hova tenni, az pedig az állandó hízás mindezen tünetek mellett.
Az orvos szerint a kezelés Normix antibiotikum 6 napig, és utána minden 2-3 hónapban ismételni ÉLETEM VÉGÉIG ( 40 éves vagyok ). Én a megoldást inkább valamilyen diétában látnám, és lehetőség szerint egyáltalán nem akarok antibiotikumot szedni. Ráadásul szerinte probiotikum nem szükséges, mivel a Normix nem bánt semmit a bélben... kérem nyugtasson meg, hogy nem kell életem végéig antibiotikumot szednem!
Köszönettel,
Tisztelt Levélíró!

Elgondolkodtató problémát vetett fel. A kontaminált vékonybél szindróma diagnosztikus tesztje valóban a H2-kilégzési teszt. A kórkép jellemzője a "vak bélkacs", amely egy baktériumtúlnövekedéssel terhelt kisebb bélszakasz a vékonybélen.
A Normix (rifaximin) olyan speciális antibiotikum, amely nem szívódik fel a szervezetben, hanem csak lokálisan a bélben - ez esetben a vékonybélben hat. Ilyen értelemben az antibiotikum szisztémás, szervi zavarokat nem fog okozni. a probiotikum szedése opcionális, kárt nem okoz, de ez esetben nem biztos, hogy egyáltalán szükséges.
Célszerű lenne viszont még ez év során kontroll céljából visszatérni, és néhány kúra alapján a szakorvos állapítsa meg, hogy van-e változás, javulás az állapotában.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Hasi CT : A vékonybelek között jobb oldalon leírt elváltozás nagy valószínűséggel benignus jellegű mesenterialis cysta. Ez mit jelent pontosan? Mi a teendőm?
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gasztroenterológus, rövid leírást mellékelek Önnek a mesenterialis cisztákról.

A mesenterialis cysták (vékonybelet borító hashártya cisztái) ritka hasüregi elváltozások, amelyek jellegtelen panaszokat okozhatnak. Sokszor modern képalkotó eljárások segítségével sem diagnosztizálhatóak egyértelműen.

Műtéti javallat csak akkor áll fenn, ha a ciszta panaszokat okoz, vagy rosszindulatúság gyanúja áll fenn. Sürgős beavatkozásra vérzés, bélelzáródás, egyéb akut folyamat miatt lehet szükség.

Nagy valószínűség szerint a leletben foglaltaknál nincsen teendő, de ezt a (hasi) sebész szakorvos kell eldöntse a leletek alapján.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves vagyok. Sok problémát okoz a mindennapjaimban a puffadás, az emésztési zavarok.
Időnként úgy érzem, hogy szinte mindentől puffadok.
Évek óta teljes kiőrlésű kenyeret eszem. Pár hete teljesen elhagytam a köretet a húsok mellől, de sajnos még a párolt zöldségektől is felpuffadok, így a savanyúságokkal próbálkozom.
Sajnos az emésztésem sem működik jól-hol napokig semmi, majd egy nap alatt többször is el kell mennem.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint el kell-e mennem vizsgálatokra, vagy lehet-e ezt itthon is kezelni, és mit javasolna erre?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A hasi puffadásnak, emésztési zavaroknak természetesen sokféle oka lehet. Nagyon egyszerű lenne bárminek az ismerete nélkül IBS-re fogni a problémát, tekintve a puffadást és a székletürítés egyenetlen voltát.

Ami javasolható: gasztroenterológus szakorvos felkeresése, ő tud adott esetben célzott vizsgálatot - szükség esetén endoszkópiát - kezdeményezni.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr/Holgy!
Aguusztusban 2 féle antibiotikumot szedtem vastagbélgyulladásra. Októberben 1 félét gégegyulladásra. Decemberben 2 félét helicobakter pylori fertőzésre. Mivel nem múlt el, így február elején ismét 2 félét szedtem. Újabb kilégzéses teszt kimutatta, hogy még mindig pozitív a helicobakter pylori. Az orvos újabb antibiotikum kúrát írt fel. Lehetséges ennyiszer szednem ezeket az erős gyógyszereket?
Még egy kérdés. Elég erősen és régóta érzek gombócot a torkomban, mely sokszor savas, sokszor kellemetlen fojtó érzés. Ezt az érzést okozhatja a helicobakter pylori? Mit lehet tenni? Milyen diétával lehetne csökkenteni, vagy milyen kivizsgálást javasol?
Válaszát köszönve üdvözlettel ernanagy@gmail.com
Tisztelt Levélíró!

Próbáljuk meg szétválasztani a problémákat.
1. Vastagéblgyulladás (colitis vagy Crohn-betegség)
Amennyiben ez áll fenn, ez egy natibiotikum kúrával nem elmulasztható probléma, ez krónikus bántalom.
2. Gégegyulladás - ha jól értem légúti fertőzés, ezt kikezelték (?)
3. Helicobacter pylori, ez egészen konkrétan a refluxszal, fekéllyel áll összefüggésben (nyelőcső és gyomor).

Mivel mind a felső mind az alsó bélszakaszok érintettek, nem megkerülhető (lehet hogy már meg is történt) az endoszkópos vizsgálat: felső endoszkópia a nyelőcső-gyomor-nyombél területén, valamint kolonoszkópia a vastagbél területén.

Csak és kizárólag a gasztroenterológus szakorvos dönthet a kezelést illetően, a pontos diagnózis ismeretében.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
Már évek óta szenvedek folyamatos alhasi, bélfájdalommal. Voltam kivizsgáláson, de nem találtak semmit érzékenységet (laktóz..),ultrahang nem mutatott semmit.Folyamatos székrekedéssel küzdök, ha nem veszek be valamit, akkor 4-5 napig nem történik semmi, akkor pedig szülési fájdalmakkal sikerül néhány bogyót kinyomnom ( elnézést, de muszáj így leírnom ). Evés után rendszeresen felfújodom és az is iszonyatos fájdalmakkal jár, mire kijön. Szinte érzem végig ahogy halad bennem a gáz vagy a széklet. Próbálok zöldségeket enni nap, mint nap. Vizet inni. De nem változik a helyzet. Gondoltam rá, hogy lehet komolyabb étrendváltásra lenne szükség. Most nem iszom tejet, kerülöm a fűszeres ételeket. Most annyira fájt a hasam, hogy már az ülés is nyomta az alhasam, ami fájdalommal járt. Az erőlködéstől pedig folyamatos aranyér problémám is van, néha vérzik is. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A tünet valóban kellemetlen alapos leírása alapján. Lehet egy egyszerű, "pszichoszomatikus" jellegű IBS, azaz irritábilis bél szindróma a háttérben, de természetesen lehet más oka is.

Mivel jelezte, hogy a panasz évek óta fennáll, célszerű lenne gasztroenterológiai szakirányú vizsgálat, tehát nem csak hasi ultrahang. Ami egyébként praktikus, mert sok mindent láttat a hasi szervekből, de a belek, a bélműködés pontos feltérképezése leginkább kolonoszkópiával lehetséges.

A gyümölcs-zöldség-kefír-joghurt-probiotikum és a rostanyagok (psyllium) fogyasztása ajánlatos és helyes. A napi 2-3 l folyadék is célszerű.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tiszteletem!
Annyi kérdésem lenne, hogy ma tapasztaltam, hogy világos sárga volt a székletem. Ez kb délután volt, délelőtt még rendes, barna színű volt. Mitől lehet ez az elváltozás? Nem érzek fájdalmat, nincs hasmenésem. Az étkezésem egy pár napja elég rendszertelen és többször volt gyomorsav túltengésem is. Köszönöm a választ.
Tisztelt Levélíró!

A széklet színének és/vagy állagának megváltozása teljesen alkalomszerű is lehet, az elfogyasztott tápláléknak, vagy a gyomor-bélrendszer (és a máj) működésének időleges eltérései miatt.
A széklet sajátságai természetesen fontos információt adnak a gyomor-bélműködésről, ám egyszeri esetből nem lehet konzekvenciát levonni. Amennyiben a jelenség ismétlődik, vagy krónikussá válik, akkor kell orvoshoz fordulni, ebben az esetben gasztroenterológushoz.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt doktor nő/úr!

Panaszom a következő.:Egy visszatérő hasfájásról van szó,ami a köldököm körüli bal oldalon található.Szúró,nyomó kellemetlen érzés.Gyakran étkezés után jelentkezik és mikor hason fekszem és feszül.Ha sokat eszem vagy iszom,akkor érzem jobban,mintha feszülne és akkor kicsit szúr is.Nem tudom mi lehet ez.Válaszát előre is nagyon köszönöm!!
Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalomnak számos/számtalan oka lehet természetesen. Amennyiben étkezéssel hozható főként kapcsolatba (tehát pl. a ciklussal nem), akkor feltehetően gyomor-bélrendszeri eredetű lehet, a fájdalom és a feszülés étkezést követően legalábbis erre utal.
Amennyiben egyszerű eszközökkel, tehát emésztést segítő enzimek, savkötők (vénynélküliek) a problémát nem oldják meg, esetleg egyéb tünet is társul, pl. reflux, puffadás, görcs, gázfelhalmozódás stb., akkor célszerű lenne gasztroenterológus szakorvos felkeresése célzott vizsgálatok elvégzésére.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Doktor úr!

Több mint másfél hónapja naponta szúró fájdalmat érzek a jobb oldalamba, a bordák alatt. Rendszerint akkor szokott jelentkezni, ha sietek valahova, vagy ha hirtelen mozdulatot teszek, és általában fél óra alatt múlik el. A menstruációm 1 hónapja nem jött meg, de a hasam jobb oldalán, ott ahol szúró érzést szoktam tapasztalni, azzal egyvonalba, a hasamba egy gumó félét szoktam érezni, amikor fekszem.
Terhességi tesztet csináltattam, ami negatív lett.
A neten nézelődtem, és ott azt írták, hogy gyulladás lehet. Igaz ez? Milyen kivizsgálásokra érdemes elmennem? Köze lehet ennek a szúró fájdalomnak ahhoz, hogy nem jött meg a menstruációm?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A fájdalomnak a menstruációval való kapcsolata nem valószínű. Célszerű lenne viszont gasztroenterológiai szakrendelést felkeresnie, néhány vizsgálat céljából, a hasi ultrahanggal kezdődően. Elképzelhető epeprobléma is, de erről csak a szakorvos tud nyilatkozni.

üdvözlettel:
Üdvözlöm
...-ben diagnosztizáltak nálam eritmya nodosum betegséget. A véremben azonban nem találtak autoimmun-betegségre utaló jelet. Állítólag maga ez a betegség is autoimmun-betegség, mert a szövettan ezt mutatta ki.
Azóta időszakosan fáj a lábam. Létezik-e, hogy ettől a betegségtől fájhat? Nem állandó jelleggel, hanem időszakosan csak a jobb lábam, amelyiken voltak a göbök.
Göbök nem jönnek elő, legutoljára ...-ban volt, de azóta fáj a lában térdtől lefele, hol gyengébben hol nagyon erősen. S természetesen van olyan időszak amikor egyáltalán nem fáj.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a fájdalom eredhet-e vagy maradhatott-e vissza ebből a betegségből?
Válaszukat előre is köszönöm!!
Kedves Kérdező!

Az erythema nodosum jellemzően együtt járhat ízületi fájdalommal, azonban ez rendszerint nem áll fenn hosszabban, mint 5-6 hónap. Tudni kell azonban, hogy a betegség hátterében nemcsak autoimmun megbetegedés, hanem fertőzés vagy gyulladásos bélbetegség is állhat. Első lépésben a kiváltó okot kell azonosítani, a megfelelő kezelést a kiváltó ok függvényében lehet megkezdeni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Jó napot kívánok!
Hasmenéssel kezdődött ez egyre sűrűbben aztán észre vettem hogy a wc-papíron vérccseppek vannak és ilyenkor széklet ürités elött jobb oldalt alul fáj vagy is érzem egyszer kéttszer egy kicsit erősebben lüktetve jön a fájdalom először a tejre gyanakotunk és le áltam vele egyáltalán nem iszok maximum akkor találkozok tejjel vagy tejtermékkel mikor rántásban vagy süteményben és akkor egy ilyen 2-3 hónapon keresztül csak egyszer vagy kétszer volt ilyen alkalom de most egyre sűrűbben jönnek ezek a dolgok nem tudom mi lehet .
Előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Panaszai nem tejallergiára, sokkal inkább valamilyen végbéltáji problémára utalnak. Kérem, keressen fel egy gasztroenterológiai vagy sebészeti szakrendelést, ahol fel tudják állítani a pontos diagnózist és kezelést tudnak javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Körülbelül egy hete éreztem erős köldök környéki fájdalmat. Széklet ürítésekor még erősebb lett és járás közben is erős fájdalmat éreztem. Ez elmúlt 4 nap alatt, de a köldököm alatt tapintható egy csomó azóta is,ami leginkább reggelente fáj, gyakori a székrekedés is. Sok probiotikumot iszom és egészségesen étkezem. Mit tehetnék még?
Tisztelt Levélíró!

Kérem figyelje meg pontosabban ezt a fájdalmat, annak étkezéssel, székletürítéssel való kapcsolatát. Vagy esetleg bármilyen más jelenséggel való kapcsolódását. Amennyiben a panasz néhány napon belül nem műlik, esetleg romlik, vagy egyéb tünet is jelentkezik, háziorvosán keresztül keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést, célzott vizsgálat miatt.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Tisztelt Szakértők!
Néhány napja a székletemben 1-2 darab fehér 1-1,5 centi nagyságú fehér darabot véltem felfedezni.Kicsit megijedtem,hogy esetleg férgességre utal,de azon kívül,hogy 1 hónapja egy 3-4 napos vírusos hasmenés miatt lefogytam,azon kívül nem volt súlyvesztésem és azt a súlyt is már vissza nyertem.
Mik lehetnek azok a fehér golyószerű darabok?
Tisztelt Levélíró!

Érdemes lenne figyelni a székletét. Lehetett ez egy alkalommal egyszerűen csak emésztetlen keményebb étel (pl. bab, kukorica), lehet azonban más is- tehát ezt kellene megfigyelnie. Ha a jelenség ismétlődik, és esetleg egyéb tünetek, pl. puffadás, hasi fájdalom stb. társul hozzá, javaslom gasztroenterológus szakorvos felkeresését.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Jónapot!
székletürítés közben nagyfokú verejtékezés,alhasi fájdalom,görcs,rosszullét mi lehet ennek az oka????
Tisztelt Levélíró!

A tünet világos, a leírás pontos. Néhány dolog azonban nem tisztázott:
- mióta áll fenn a panasz? ismétlődik jellemzően?
- van hasmenés, székrekedés, egyéb eltérés a megszokottól?
- tudja-e összefüggésbe hozni a korábban elfogyasztott ételekkel?
- felmerülhet esetleg a fertőzés gyanúja is.

Amennyiben a tünet magától múlik, nem kell foglalkoznia vele, amennyiben továbbra is fennáll, esetleg romlik, láz, hányás stb. jelentkezik, akkor néhány napon belül keresse fel háziorvosát.

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: bélbetegség
Kedves Doktornő!
A lányom 40 éves, 2 hónapja kellemetlen felfúvódást érez a hasában,étkezéstől függetlenül egész nap, már ébredés után éhgyomorra is.A hasa 2x akkora, feszes, kemény. Kb.2 hete a köldök tájék rész érzékeny, érintésre, nyomásra picit fáj.Dipankrint szedett, 4 nap után apró fehér fájó kiütések jelentek meg rajta.Kevés tejterméket eszik.Lehet ez laktózérzékenység, ha nincs hasmenése szinte mindig kemény a széklete.Sajnos refluxa is van oesophagitissel amire 2x40mg Controloc-ot szedett, most már csak 1x40mg-ot. Szövettani lelete: krónikus gyulladás a gyomorban, minden más negatív. Mi lehet a baj, és milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?
Tisztelt Levélíró!

Részletes leírását köszönöm. Visszakérdeznék, hogy a felfúvódás, és egyéb tünetek csak a Dipankrin szedését követően alakultak ki, mivel az valóban tartalmaz laktózt. (A Controloc nem.)
A krónikus gyomornyálkahártya-gyulladásra a Controloc teljesen adekvát kezelés.
Ki kellene hagyni a tejtermékeket, és a Dipankrint is. Laktózmentes emésztő enzimkészítmények is vannak, a patikában erről kaphatnak tájékoztatást.
Amennyiben a tünetek ezt követően sem változnak, javulnak, célszerű lenne egy további gasztroenterológiai kivizsgálás.

Mindezt beszéljék meg a háziorvossal is.

üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség terhesség
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2009 óta diagnosztizált Crohn beteg vagyok, jelenleg Pentasa granulátumot 2x2-t szedek, valamint Normafloret és Gragvidát.
Augusztus 26-án inszeminációm volt, előtte Clostilbegyt tablettát kellett szednem. Jelenleg 5 hetes kismama vagyok, és a múlt hét csütörtöki vérkép eredményemben a TSH érték 3,17 lett. A családtervezési időszakban ez az érték 2 körül mozgott.
Kérem segítségét abban, hogy ezzel a 3,17-es értékkel van-e valami teendő, kellene-e erre gyógyszert szedni. A háziorvosom szerint nincs teendő vele, endokrinológiára nem kaptam beutalót, a magán endokrinológus orvos csak jövő hét szerdán tud fogadni. Okozhat-e vetélést, vagy fejlődési rendellenességet ez 3,17-es érték? Várom megnyugtató válaszát! Köszönettel
Kedves Kérdező!

A várandósság alatt a TSH szint normál tartománya valóban alacsonyabb, de a 3,17-es érték ekkor is ide esik. Egyetértek háziorvosával, én sem adnék Önnek gyógyszert.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18 
Hirdetés