2014. július 24. csütörtök, Kinga, Kincső napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: fájdalom
Összes találat: 94
Témakörök: fájdalom diagnózis
T. Doktor úr!

Néhány hete a bal lapockámnál tompa fájdalmat érzek és a bal kezemben zsibbadáshoz hasonló érzést. Milyen szakterületű orvoshoz forduljak?
Köszönettel:
Tisztelt Kérdező!

Tünetei - panaszai hátterében akár kardiológiai, akár neurológiai-ortopédiai betegség is állhat; az elkülönítésben nagy segítséget nyújthat a rutin háziorvosi vizsgálat, illetve egy EKG az infarktus kizárására.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Szakértők!

Mostanában elég sűrűn fáj a gyomrom, hányinger kíséretében de ha eszem valamit akkor kis időre elmúlik azután újból visszatér a fájdalom. Ilyenkor nagyon gyengének érzem magam, álmos és fáradt vagyok.
Mit tehetek ez ellen?
Köszönöm a választ!
Tisztelt Kérdező!

Panasza hátterében több betegség is állhat: érdemes lenne kivizsgáltatnia magát háziorvosa segítségével rutin labor, gasztroenterológiai és akár nőgyógyászati vizsgálat is indokolt lehet.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Mitől van az ha az ember el akar fordulni, de a lába mintha ott maradna, ezért olyan érzés mintha le akarna válni tőből, és erős húzódást lehet érezni, ami fájdalmas?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Kérdező!

Panaszai hátterében éreredetű, ortopéd-sebészeti, reumatológiai vagy akár neurológiai betegség is állhat. Mindezek elkülönítése az adott szakág specialistájának vizsgálatával történik a háziorvos gyanúja alapján.
Ezért kérem, mindenképpen keresse fel családorvosát, aki az érintett végtag ízületeit, keringését, izomtömegét, reflexeit, stb. át fogja vizsgálni és a megfelelő irányban tovább fog lépni.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Szakértő!

Kedves rokonom harmincas férfi, csaknem minden éjszaka erősen izzad tarkótájékon , van hogy 2-3 szor is.
Kérem tanácsát hogy milyen orvosnál jelentkezzen, mert a körzeti orvos nem mond semmit.
Fogászaton találtak gennyesedést, meg az első laborvizsgálatnál a süllyedés a megengedett duplája volt. Az ismételt labornál már jó lett az eredmény, ezért a körzeti orvos nem küldte tovább. Tanácstalan, hogy merre tovább...
Válaszát előre is köszönöm!
A leírásában foglaltak alapján feltehetően gyulladásos gócról volt szó az illető esetén, és mivel az ismételt labor már nem mutatott magasabb süllyedést, a góc így valószínűleg megszűnt (ill. jelenleg inaktív).
A fogászati gennyesedés - tályog önmagában is épp elég lehet egy diffúz fájdalom és egyéb kísérőtünetek megjelenéséhez.
Érdemes figyelemmel lenni, ha a tünetek kiújulnak, tovább kellene keresni a gócot a a szervezetben, ez a háziorvos feladata, ill. akihez irányítja a beteget. Itt szóba jöhet belgyógyász, fül-orr-gégész, ill. fogszakorvos elsősorban.

üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Dr.-Úr!

A problémám gyerekkoromra nyúlik vissza. Felnőtt koromra 18-19 évesen megállapította egy ortopéd szakember, hogy enyhe balra ívelő gerincferdülésem van, amivel a mai napig is problémám van. Most már odáig fajult a fájdalom, hogy ha fáj a nyakam, akkor elkezd zsibbadni a tarkóm és hátul az egész fejem. Emellett szívritmuszavarom van, hozzáteszem voltam EKG-vizsgálaton és semmi szervi elváltozást nem találtak. Úgy érzem, hogy a nyakam zsibbadása nem megfelelő vérellátásának, köze lehet ehhez az előbb említett problémámhoz.
Tulajdonképpen ez lenne a kérdésem,és hogy hova lehetne ezzel a problémámmal forduljak.
Előre is köszönöm válaszát!!
Az Ön által leírt tünetek, panaszok alapján gondolni lehetne a mozgásszervi elváltozások mellett esetleg az ún. vertebrobasilaris szindrómára, mely kiserek bántalma a nyaki gerinc és az agyalapi erek területén. A szívritmuszavarral egyáltalán nem biztos, hogy ez összefügg. Ha vannak szédüléssel, esetleg bizonytalan járással kapcsolatos tünetei is, elképzelhető a fent említett betegség.
Mindenképpen javasolt - ha még nem volt - neurológiai kivizsgálás, amellyel a fenti igazolható - vagy éppen kizárható. Érdemes lenne a nyaki elváltozás pontosítása, tehát hogy kopás, esetleg csigolyaprobléma, gerincsérv egyebek nem okozhatják. Ehhez még szükséges lehet a reumatológiai szakorvosi vizsgálat is.
Háziorvosa tudja mindezekhez megadni a szükséges beutalást!

tisztelettel:
Szakterület: ReumatológiaÉrsebészet
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Negyvenes, egészséges életvitelű nő vagyok. Hetek-hónapok óta (nem rendszeresen) éjszakai lábfájdalmat érzek, azonban pár napja a fájás folyamatosan olyan erős, hogy éjjel erre ébredek, és 1-2 órán át aludni sem tudok tőle. A combom tetejétől (belső oldalon) a lábszáramig, mintha a lábamban legbelül fájna valami, de talán a felső rész-térd környéke fájdalma erősebb. Nem görcs, inkább hosszanti, erős nyomásszerű valami.
Ha délután tornázom/futok, éjjel gyakrabban fáj, mint a fizikailag inaktív napokon. A jobb lábam teljesen rendben van. Napközben vagy torna közben semmi bajom, kivéve nagyobb melegben és párában, akkor hasonlót érzek, bár jóval enyhébb mértékben.
Mi lehet a baj/a teendőm?
Válaszát köszönöm.
A visszatérő lábfájdalomnak - természetesen - többféle oka is lehet.
Elképzelhető egy gerinc eredetű kisugárzó fájdalom, tehát érdemes lenne reumatológiai vizsgálatot végeztetni gerincproblémák, esetleges gerincsérv(?) irányában.
A lábban lévő "mélyfájdalmak" másik oka lehet esetlegesen ún. mélyvénás trombózis is, nem szeretnénk megijeszteni, a leírtakból pontosabb nem derül ki, tehát célszerű lenne a másiktól függetlenül ezirányban is elindulni, érsebészeti szakrendelés, kórházi osztály a javaslatunk.
Mindezen kivizsgálások felé Önt a háziorvos tudja elindítani.

tisztelettel és jobbulást kívánva:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Öt hónapja tartó vállfájdalmamra most Hydrocortison+ lidocain injekciót kapok, hetente egyet, három héten át. Alig javulok.
Nem kéne sűrűbben kapnom?? Kérhetem??
Köszönöm a választ!
Amennyiben tisztázásra került a vállfájdalmának pontosabb diagnózisa, tehát hogy gyulladásos, kopásos eredetű, nyilvánvalóan a reumatológus szakorvos rendelte Önnek ezt a terápiát, amelyben szteroid és helyi érzéstelenítő szer kombinációja szerepel.
A fájdalmat kiváltó ok esetleg nem maradt fenn? (banálisnak tűnik pl. állandó huzatos helyiség, vagy egyéb károsító külső tényező).

A szteroid injekció szisztémásan hat, egyéb működésekre is a szervezetben, és minél többször adják, annál nagyobb lehet az esély káros mellékhatások kialakulására (hosszabb terápiát követően esetlegesen csontritkulás, cushingoid arc stb.). Tehát a szteroidok adásával meglehetősen megfontoltan kell bánni - pont a beteg érdekében.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Szakértő!

60 éves vagyok. Nemrég több csigolyám összeroppant.fájdalmaimon egyedül a fentanyl sandoz tapasz segített. Viszont 4 hét után tolerancia alakult ki a szervezetemben, és mér a megszokott mennyiség nem csillapítja a fájdalmaimat.
Az orvosi könyvek szerint pár napos kihagyás után (persze az előtte használt dózistól függően) a tolerancia megszűnik és újra hatásos lesz a kezdeti dózis az opioid szerek esetén.Igaz ez? Függesszem fel pár napra a tapasz használatát?
Addig szedhetem a tapasz előtt használt, nem opioid fájdalomcsillapítót?
Válaszát előre is köszönöm!
Az Ön által leírt súlyos gerincprobléma esetén valóban csak az erős hatású fájdalomcsillapítók tudnak segíteni, ezek egyike a fentanyl is, amely az opiátok hatásával azonos nagyságrendű, tehát a jelenleg elérhető legerősebb fájdalomcsillapító szerek egyike. Alkalmazásakor valóban előfordulhat tolerancia (esetleg függőség) kialakulása is.

A pár napos kihagyás majd újrakezdés azonban nem egyszerű kérdés. A hirtelen elhagyás megvonásos tünete/ket eredményezhet, újrakezdéskor pedig csak fokozatosan, tehát legalább 1 nap után áll be ismét a kellő fájdalomcsillapító hatás.

A nem "kábító" hatású, tehát a nem opiát, gyengébb fájdalomcsillapítók adása ilyen esetben már nem tud kellő (tartós) hatást eredményezni.

A csigolyakompresszió/törés okozta fájdalom igen erős, súlyos tehát minden gyógyszerváltoztatást illetően érdemes - sőt kell is a kezelőorvossal egyeztetni!

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Doktor urak!

Az alábbi tünet megjelenése miatt fordulok Önökhöz kérdéssel, hogy mi lehet esetleg a kiváltó ok: az elmúlt néhány napban a bal oldali farcsontom először csak hosszas ülést követően, majd később mozgás és fekvés alkalmával is fáj.
Ülőmunkát végzek, rendszeresen sportolok, nem érte semmilyen olyan külső hatás, ami ezt indokolná (pl: nem ütöttem meg, nem estem rá)
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Mozgásszervi eredetű fájdalomnak más oka is lehet mint ütődés, sérülés, külső hatás.
Az ülőmunka végzése az sajnos az emberek jelentős részénél okozhat hosszabb távon nézve mozgásszervi tüneteket, panaszokat, akár kopás, akár gyulladás formájában.

A rendszeres sportolás az nagyon helyes, ebben csak bátorítani tudjuk. Természetesen kellő óvatossággal végezze, mint mindent.
Ha ez a fájdalom viszont fennáll tartósabban, érdemes reumatológiai kivizsgálást végeztetni, minimum egy röntgenfelvétel kellene a fájdalmas gerincszakaszról, hogy a szakorvos diagnózist mondhasson, és kezelést - ha szükséges.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Üdvözlöm!
szeretném megkérdezni, hogy a Memoril, Moduxin, Co-prenessa, Egitromb gyógyszereket szedem. Fejfájásra vehetek-e be Algozone tablettát?
Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel!
Atnéztem a levelében említett gyógyszerek Memoril (piracetam), Moduxin (trimetazidin), Co-prenessa (perindopril) és Egitromb (clopidogrel) leírásait, azokban nem utalnak az Algozone (metamizole)-al kapcsolatos kölcsönhatásra, nemvárt hatásra.

A fejfájás nyilván csak alkalmi panasz, tehát ilyen szempontból nem lényeges a többi betegséghez - és gyógyszerhez képest. Itt mindig azt kell átgondolni, amikor adott betegségekre krónikusan, tehát huzamosan kell gyógyszer/eket szedni egymás mellett.

Kérdésére tehát a válasz: beveheti az Algozone-t, a fejfájás csökkentésére.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztel Uram Hölgyem!
A napokban kerültem be a sürgősségire mert nagyon fájt a fejem és zsibbadt a jobb oldalam! Teljesen zavart voltam, nem tudtam meg mondani hol vagyok és egyszerű kérdésekre nem tudtam válaszolni! Sokszor görcsösen fáj a fejem és bevettem egy gyógyszert amit nem túl régen írt a háziorvosom (ZALDIAR) és amikor be vettem jobban görcsölt a fejem!A kórházban azt mondták valószínű hogy a gyógyszer okozta ezt nálam!A CT eredménye negatív lett!Kaptam egy infúziót és haza engedtek!Azt mondták hogy menjek el a fejfájás ambulanciára és még ott is megvizsgálnak! Lehet epilepszia,agyvérzés vagy valamilyen tumor.Mi lehet ez?
A levelében jelzett görcsös fejfájás és a jobb (fél) oldali zsibbadás elvben valóban utalhatnának agyi eseményre. Ha a CT-n ennek nem volt nyoma, akkor viszont más lehet a háttérben, ezért érdemes talán inkább az epilepszia irányában tovább vizsgálódni. Sokféle epilepszia létezik, és nem mind nagyon látványos tünetekkel.
Volt esetleg valami ami kiváltotta, "provokálta" ezt a görcsös fejfájást?
A Zaldiar (tramadol/paracetamol) adása valóban nem volt ez esetben szerencsés, mert a tramadol ugyan kiváló fájdalomcsillapító, de leírása szerint görcskeltő is lehet bizonyos esetekben.
A fejfájás-ambulancián nyilván fognak EEG-et készíteni, ami az agyi működésekről plasztikus képet ad, megmutathatja - az esetlegesen fennálló - epilepsziás gócot, vagy egyéb elváltozást. Nagy valószínűséggel csak múló, átmeneti jelenségről lehetett szó, de jobb az óvatosság, és mielőbb menjen el a fejfájás ambulanciára!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Negyvenes nő vagyok, már elég régóta tartó szédüléssel, fülzúgással, nyaki fájdalmakkal járó problémákkal küzdök, ami egyre inkább fokozódik. Jártam már reumatológusnál, ahol nyaki csigolya elcsúszást és meszesedést állapítottak meg, elküldtek fizikoterápiára ami nem igazán használ.
Jártam fül-orr gégésznél ahol Betahistin szedését javasolták. Szedem is az orvosságot már jó egy ideje, de ez sem igazán használ, a tünetek továbbra is fennállnak. Kb 2-3 hete egy éjszakai felkelésnél el is ájultam, hányinger érzéssel kezdődött, majd eszméletvesztéssel ami rövid ideig tartott. Ilyen még sosem fordult elő. Hozzá kell tennem a vérnyomásom alacsony. 100 és 110 között van, de előfordul hogy a 100-at is alig éri el. A pulzusom ehhez képest magas 90-es 100-as körüli.
Ön szerint összefüggésben lehet az ájulás ezzel a problémával is?
Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen irányban induljak el? Hová fordulhatok segítségért?
Köszönettel:
A levelében, a tünetei alapján leírtak több irányba is vezethetnének, de azért valószínűsíthető inkább valóban a nyaki fájdalmainak kopásos eredete. A Betahistinnel csak a szédülést, és fülzúgást, mint tünetet igyekeztek mérsékelni.

Az éjszakai rosszulléte nagy valószínűség szerint az alacsony vérnyomásának /is köszönhető, létezik ez ún. ortosztatikus hipotónia, mely pont ilyen, a "hirtelen" (éjszakai) felkelést követő, ájulásig terjedő rosszullét, aminek a legfőbb oka a testhelyzet-váltásból adódó vérnyomás-zuhanás. Ez persze átmeneti jelenség, de igen kellemetlen tud lenni.
Nem valószínű, hogy a két jelenség komolyabban összefüggne, de a nyaki gerinc kopásának azért érdemes jobban utánamenni, tehát itt nem biztos, hogy elegendő volt a fizioterápia (felteszem 10 kezelés, és utána vége...)

Javaslom felkeresni - ha budapesti, valamelyik gerincgyógyászati osztályt, ez Pesten az Amerikai úton, illetve a Budai Gerincgyógyászati Központban van. Ott erre specializálódott szakemberek dolgoznak, idegsebészek, neurológusok, mozgásszervi szakértők, gerincgyógyászok.
Mielőbb kérjen beutalót, úgy tudom, nem rövid a várakozási idő e helyeken!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

A családomban van egy fiatalember (focikapus) sportoló. Régen sportol, de mostanában elkezdett a fájni a feneke. Azt mondta az orvos, ülőideg probléma. AFLAMINT kapott rá, de nem javul. Illetve csak akkor nem fáj, ha bevette a gyógyszert. Az orvos szerint ezért az ülőideg a hibás.
Kérdezném, hogy nincs e olyan gyógyszert vagy akár krém, helyettesítőt szer, amit használhatna ez a fiatalember.
Üdvözlettel:
Az ülőideg-probléma, másnéven isiász (az ún. nervus ischiadicus) működésének zavara. Az okozott tünetegyüttes az egészen enyhétől az egészen súlyosig terjedhet.
A deréktáji fájdalom általában a végtag/ok irányába sugárzik ki, ütögetéssel ki is váltható. A fájdalom jellege is többféle lehet, az enyhe rossz érzéstől egészen a kínzóan erős fájdalomig. Előfordulhat zsibbadás, izomgyengeség, esetleg reflexkiesés.

Szerencsésen, egyszerűbb esetben a fájdalom magától is rendeződik és nyom nélkül gyógyul, kb. 6 hét alatt. Természetesen, ez idő alatt, ha szükséges, fájdalomcsillapítókat kell adni.

Kérdésére: ilyen értelemben ezek mind ún. nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-szerek), tehát ezek közül lehet valamelyiket alkalmazni. Kenőcs és tapasz formájában is felszívódnak, de szájon át azért erőteljesebb hatást - szisztémás hatást - gyakorolnak a fennálló fájdalomra.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Pár hete írtam Önnek kézzsibbadás miatt.
Elmentem reumatológushoz.Röntgen : Afiziológia nyaki lordosis kisfokú kóros kyphosisba megy át.a C IV-V-VI.csigolyák között a porckorongok kismértékben lelapultak a többi megtartotta megfelelő csigolyaperemszéleken csőrképződések.Vélemény:Discopathia et spondylosos cerv.Gyógyszerek:fortedol 2X1naponta milgamma 3x1 naponta voltaren injekció 5 napig 1.A jobb kezem zsibbad ,gyengébb érintésre sem érzem annyira mint a másikat.A jobb lábam vékonyabb .Mióta zsibbadok a bal kezem duzzadt állandó tompa fájdalom van benne.A bal lábamban szintén.
Elküldtek mri-re de csak febr.8-ra kaptam időpontot.Aludni továbbra sem tudok,fáj a derekam,zsibbadok.
Tisztelettel: kérem a véleményét mit tehetek még?
köszönöm:
Tisztelt Levélíró!

A zsibbadásos tünetek nagy valószínűséggel a gerinc-csigolyákon észlelt elváltozások következtében léptek fel. Ezt szeretnék tovább pontosítani az MRI felvétellel.

A felírt gyógyszerek, tehát a Fortedol és a Voltaren injekció ún. nemszteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók. A Milgamma pedig B-vitamin-készítmény, amit idegi és reumatikus eredetű fájdalmak esetén adnak, mert ezekre jótékony hatású.

Mindenképpen meg kellene várni az MRI felvételt, és annak eredményét, az pontosabb képet fog adni részben a gerincet, a csigolyákat érintő eltérésekről, részben pedig hogy esetleg milyen egyéb idegi struktúrák érintettek abban, hogy állandó zsibbadást és fájdalmakat érez.

A felírt készítmények addig is mérsékelni fogják a gyulladását, (főként az injekciót követően), azzal együtt a fájdalom is mérséklődik.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fájdalom
Tisztelt Doktor úr!

Pár hete erős zsibbadást érzek a bal kézfejemen és ujjaimon ami később fájdalommal is jár.A tünetek főleg éjjel jelentkeznek nappalra enyhülnek.Mi lehet ennek az oka?

Köszönettel.
A kezében, ujjain érezhető zsibbadás így önmagában nem sok támpontot nyújt a közelítéshez.

Néhány dolgot kérdeznénk még, ami segítene a "megfejtésben":
voltak-e, vannak-e gerincproblémái, hát-, derékfájdalom, nyaki fájdalom stb.

Van-e bármely fennálló betegsége (krónikusra gondolunk, pl. cukorbetegség, vérnyomásproblémák, túlsúly, elhízás, egyéb idegrendszeri tünetek pl. gyakori fejfájás, migrén stb.)

Szed-e állandó gyógyszert, és/vagy fogamzásgátlót, voltak-e esetleg immunrendszeri problémái, zavarai korábban. Legutóbbi laborleletében volt-e valamely eltérés? Dohányzik-e, fogyaszt-e alkoholt?

Ha megtenné, hogy ezekre "nagyjából" válaszol, akkor könnyebben tudnánk Önnek segíteni a feltehető hátér felderítésében!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor úr!

Kézzsibbadással kapcsolatos levelét megkaptam és köszönöm a segítségét! Kérdezett dohányzásról előforduló betegségekről. Dohányozni nem dohányzom, cukorbetegségről nem tudok /remélem nincs/derék, és gerinc, ill. nyak problémával kapcsolatban annyit, hogy pár hete meghúztam a nyakam és most is ha hirtelen fordulok fájdalmat érzek a nyakamban és a vállam egy részén.Lehet ennek köze a kézzsibbadáshoz?
Köszönettel:
Ezt most már csak levélben küldöm, nem tesszük ki az oldalra.

Azért kérdeztem rá néhány dologra, mert 1 tünet önmagában "ezerfelé" is elvihet.
Amit leírt most, azok alapján egy dolog valószínűsíthető, hogy ez egy kisugárzó fájdalom, amely feltehetően valamilyen gerinc (nyaki-, háti-, derék) bántalom talaján alakult ki.

Ennek megtalálására - vagy épp kizárására érdemes lenne megkeresni a területileg illetékes reumatológiát, lehet hogy egy gerinc rtg fényt derítene a panaszai okára. Innen kellene indulni, ha nem ez, akkor későbben felmerülhet egy neurológiai vizsgálat a fájdalom okának meglelésére.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kb. 1 hónapja zsibbadnak az ujjaim a kezemen. A zsibbadás elsősorban éjszaka jelentkezik, de sokszor nappal sem múlik el. Emellett fáj a nyakam és a jobb vállam. A zsibbadást mindkét kezemen érzem, bár nem egyforma mértékben. Már több orvosnál jártam (reumatológus, nyaki röntgen, neurológus). A nyaki röntgen nem mutatott ki semmit. Kaptam beutalót ENG és EMG vizsgálatra, de addig is a neurológus B vitamint és Tegretol CR (200mg) gyógyszert írt fel. Elolvastam ennek a gyógyszernek a tájékoztatóját, és megijedtem. Ugyanis nekem semmi olyan problémám nincs, mint amire a tájékoztató szerint ez a gyógyszer való. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a gyógyszert a tájékoztatótól eltérő esetekben is szokták alkalmazni? Mert és sem epilepsziás, sem depressziós nem vagyok, és nem tudom, hogy merjem ?e bevenni ezt a gyógyszert.
Válaszát előre is köszönöm!
A levelében részletezett kézzsibbadás és a kísérő nyaki és vállból eredő fájdalmak felderítése ezek szerint bonyolultabb feladat, tehát nem egyszerűen nyaki vagy hát gerinckopásról, csigolyabántalomról lehet szó.

A B-vitamin és a Tegretol adása indokolt: a B-vitamin/ok általában is jótékony hatásúak az idegi eredetű problémákkal, fájdalmakkal kapcsolatban. A Tegretol (carbamazepin) adása pedig azért indokolt, mert ahogyan Ön írja - valóban elsősorban epilepsziákban és depressziós kórképekben adják, de az orvosi irodalomban jól ismert, hogy egyes antidepresszánsoknak jelentősebb fájdalomcsillapító hatásuk is van az ún. neuropátiás (speciális idegi eredetű) fájdalmakban. Így tehát az orvos által előírt dózisban alkalmazhatja a gyógyszert, a leírtaktól eltérő egyéb mellékhatás stb. nem várható.

Amennyiben a további vizsgálatokkal a fájdalmak pontosabb oka felderíthető, célzottabb kezelést lehet majd alkalmazni.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt szakértö!

Olyan problémám van hogy másfél hete a melkhasom bal oldala fáj (ugy érzem minha a szivem nyilalna) és zsibbad a bal lábam és a bal kezem.És ritkán hátul a tarkomnál mintha összenyomodna. 19 éves fiu vagyok és dohányzom kb 5-6 éve.Lehetséges hogy a cigitöl van? Napi 10-12 szálat szivok el de valamikor többet. És amikor többet szivok el akkor erössebben érzem a tüneteket.Köszönöm a válaszát.
Az elözö levélböl lemaradt!melkhasom és a szivem gyakran fáj görcsölö és ritkábban szúró fájdalma érzek és szapora és egyenletlen a szivverésem.
Régebben jártam ezzel orvosnál legutobb körübelül 1,5 éve voltam de nem találtak semmit.Elég rég ota érzem ezeket a tüneteket azt hiszem 8 vagy 9 éves korom ota.
elöre is köszönöm a válaszát.
Az Ön által leírt tünetek első olvasatra szív- érrendszeri tünetcsoportra utalnak. A mellkasi fájdalom, zsibbadás, végtagokba kisugárzó fájdalom, gyorsabb szívverés stb.

Ahogy írja, mintegy másfél éve járt orvosnál e panaszokkal, és úgy tűnik, hogy szervi háttere a tüneteinek, tehát szív- vagy érbetegség nincsen a háttérben.

A dohányzás általában is nagyon káros, ezzel valószínűleg semmi újat nem mondtunk, tudnia kell, hogy a nikotin mellett a kátrány típusú anyagok rákkeltőek, érkárosító hatásúak - többek között. Az érfali károsodás hosszabb távon érfali lerakódások, plakkok kialakulásához vezet, és teret enged az angina, infarktus, stroke és más szív-érrendszeri szövődmények kialakulásának.

Rövid távon elképzelhető, hogy tünetei stressz-tünetek, tehát érdemes lenne klinikai pszichológus, vagy pszichiáter felkeresése, és a vele való beszélgetés!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr,
édesanyámnak tüdörák agyi áttétei miatt 4 hónap alatt ket epilepszias rohama volt. Tegretol 400-at szed 1-0-1 et naponta. Fájdalomcsillapitasra (vese és hátfájdalmak) a haziorvossal Tramadolort (100mg) irattam fe neki (napi 2x1). A mellékelt betegtajekoztatoban viszont benne van, hogy epilepsziara valo hajlam eseten nem szedhetö.Ha ezt a gyógyszert inkább nem, akkor milyen erösebb fájdalomcsillapitót vehet be a betegségét figyelembe veve?
Segitségét elöre is köszönöm!
Tisztelettel
Nem könnyű a probléma valóban, nemcsak a sajnálatosan fennálló áttétes betegség miatt, hanem a következményesen kialakult görcsrohamok okán sem. A Tramadolor (hatóanyaga tramadol) ún. fél-opiát fájdalomcsillapító. Valóban szerepel a leírásában, hogy esetleg görcsrohamot provokálhat - miután a görcsküszöböt csökkenti.

Utánanéztem a morfin-származékoknak is, ott is szerepel a mellékhatások között, hogy idegrendszeri görcsös állapotok alakulhatnak ki. Tehát a legcélszerűbb lenne a kezelőorvossal konzultálni - a daganatos betegség kezelőorvosára gondolunk itt, akinek pontos ismeretei vannak akár az agyi áttétek lehetséges fájdalomcsillapítása terén. Ami az ún. NSAID-okat illeti, (nem szteroid gyulladásgátlók), ott talán kevésbé álla fenn ennek veszélye, viszont azok fájdalomcsillapító "potenciálja" gyengébb, mit az Ön által említett gyógyszernek.

Tehát beszélni kellene a daganatos betegséget kezelő onkológussal (vagy tüdőgyógyásszal) tehát akinél az édesanyja az alapkezelést kapta.

Sok erőt kívánunk!
üdvözlettel:
mellrákkal műtöttek néhány éve, negatív nyirokcsomó volt szedhetek e flemac 100 tablettát?
A kérdésében nem szerepelt - feltételezzük, hogy krónikus, tehát tartósabb gyógyszerszedésre gondolt - a gyulladásgátló/fájdalomcsillapítóval kapcsolatosan.

A Flemac leírását átnéztem, ebben nem szerepel utalás a nyirokcsomókra gyakorolt hatást illetően, ritka/igen ritka esetben a huzamos szedés ronthatja a vérképet, csökkenti az egyes fehérvérsejt-típusok számát.

Mindezt természetesen beszélje meg kezelőorvosával is, mivel semmilyen egyéb előzményt, betegséget nem ismerünk.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor úr/nő!

Pár nappal ezelőtt kezdődött először gyengébben majd most már erősebben,a (bal)könyöknél lévő oldalsó csont melleti ideg(amit be szoktunk ütni és elzsibbad a karunk) olyan érzést kelt mintha meghúztam volna. Magában nem fáj de ha megfeszül pl. ha behajlítom a karom és a tarkómra teszem a tenyerem(nyújtózkodok)akkor abban a pillanatban belenyillal a fájdalom végig annál az idegnél,majdnem a hónaljamtól egészen a könyököm után levő részig(alkar). Ez ilyenkor hirtelen elég nagy fájdalommal jár de idővel múlik(10-15 perc),viszont valamennyire el is zsibbad az ideg mentén a karom. Ha megsimítom nem teljesen érzek.
Ez mi lehet? Meghúztam volna az ideget vagy ideggyulladás?
(huszonéves férfi vagyok)
Az izom-, ízületi- és idegfájdalmak igen változatos képekben, tünetekben szoktak - és tudnak jelentkezni, ez esetben a felső végtagon, ahogy részletesen ezt le is írta levelében.
Valószínűsíthető, hogy a könyökízület bántalmáról lehet szó, javaslatunk a reumatológus szakorvos felkeresése, egy röntgenfelvétellel tisztázható az ízület állapota, az esetleges gyulladás észlelése.
A gyulladásnak, fájdalomnak számos oka lehet, megerőltetés, rossz mozdulat, huzat, autoimmun probléma stb., tehát érdemes ennek - főként ha a jelenség nem múló jellegű, hanem hosszabb idő óta fennáll - utánamenni, kivizsgáltatni.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
2napja jobb karom elfeküdtem,reggel iszonyú fájdalomra ébredtem(felsőkar).Hétfőn egész nap fájt hiába vizesruháztam,diclac kenőcsel is kentem ,estére annyira fájt hogy nem aludtam semmit éjszaka.Nembírom emelni mozgatni,csak fogni,s minden mozdulat fáj.Masszíroztam hátha az izom becsomósodott de hiába.Mit tegyek hogy elmuljon?
Számos, igen változatos mozgásszervi bántalom fordul elő, a felső végtagon is a befagyott válltól kezdődően, a különböző ín- izom, és ízületi problémákig.

A fájdalom jellege és erőssége miatt célszerű lenne különösebb várakozás nélkül felkeresnie a reumatológiát, főként ha a tünetek néhány napon belül maguktól (ill. a házilagos kezeléstől) nem javulnak, esetleg rosszabbodnak.
Elképzelhető hogy képalkotó vizsgálat is szükséges lehet, röntgen, vagy CT, kimozdult egy ízület, vagy kopás észlelhető stb. Mindezt a szakorvos megállapítja, és célzott kezelést tud Önnek rendelni.

Fontos megjegyzés: a szív-érrendszeri probléma kizárandó, tehát hogy nem a mellkasból kisugárzó fájdalomról van-e szó!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: fájdalom hasfájás
38c láz, hasibaloldal fájdalom
mi a tenni való?
A láz és a hasi fájdalom együttes fennállása várakozás nélküli orvoshoz fordulást tesz szükségessé.
Innen a távolból csak annyit mondhatunk (minden egyéb, és bármi előzmény ismerete nélkül), hogy a szervezetében valamilyen hasüregi szervi gyulladásos ártalom jött létre, ami akut helyzetben lázat is kiváltott. Felnőtt esetében a láz ritkább jelenség, tehát ismétlem, várakozás nélkül meg kellene keresni az orvost a diagnózis, és a további teendők megállapítására!

Jobbulást kívánok
üdvözlettel:
Szakterület: BőrgyógyászatÉrsebészet
Tisztelt Doktor Ur!Combomon égő nagy fájdalmat éreztem,nagy kemény dudor keletkezett és véraláfutásos lett.A fályó,égő érzés kb 10 perc után elmúlt és viszketni kezdett.Ezek a tünetek másodszor fordultak elő fél év alatt.Mi okozhatja a tüneteket?
Köszönettel.
A leírtak alapján feltételezem, hogy a dudor alatt bőrjelenséget, a bőrfelszínen megjelenő képletet értett. Ha ez így van, akkor ez gyulladásos (esetleg a háttérben fertőzéssel) reakció lehet.
Első körben javasolt lenne a bőrgyógyász felkeresése, már a fizikális vizsgálat, és az előzmények ismerete alapján tud diagnózist mondani, illetve utána lehetne menni a háttérben megbúvó fertőzésnek, esetleg gócjelenségnek is.
Ugyanakkor a kemény dudor és a fájdalom lehet vénás "betrombotizálás" is, amennyiben erről van szó, akkor a bőrgyógyász Önt továbbküldi angiológiai/érsebészeti szakrendelésre.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kikérni,hogy a lapockám tájékán ha hírtelen megmozdulok akkor beleszúr és nyilal.Az lenne a kérdésem ,hogy ez izom meghúzódás lehet vagy ideggyulladás.Húzódásra gyanakszom,mert pár napja fáj ,de nem ennyire mint ma ,ma fokozódott és már arra ébredek ha rosszul fordulok akkor nyilal.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Az erősebb, szúró, nyilalló jellegű fájdalom inkább az idegi eredetet valószínűsíti, konkrétan egy becsípődés lehet esetleg a háttérben.

Célszerű lenne, főként ha fájdalomcsillapító helyi kezelés vagy tabletta hatására nem csökkennek - esetleg néhány napon belül romlanak - a tünetek, tehát célszerű lenne a reumatológia felkeresése, a pontosabb diagnózis céljából.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Édesanyám ... éves, elesett, orvoshoz mentünk!
Reumatológus szakorvos diagnózisa: M 4850 csigolya összeroppanás m.n.oi; M4790 Spondylosis,k.m.e; M1600 Elsődleges coxarthrosis, kétoldali.
Javaslata: Dolforin 25 mcg.-os tapasz.
A család orvosa és a gyógyszerész a fenti gyógyszer alkalmazását egyértelműen nem utasította el, de kételyüknek adtak hangot, de azt nem indokolták!
Mi a gond a Dolforinnal? Ragasszuk, vagy ne?
A "Beteg tájékoztató"-ból sem lettünk okosabbak, a fájdalmak nagyok, nem múlnak más fájdalom csillapítók szedése mellett.
Kérem, segítsenek!
Kiváló Tisztelettel:
A Dolforin (fentanyl) igen erős fájdalomcsillapító, az ópiátokkal, morfinnal egyenértékű.
Vannak azonban olyan mellékhatásai, veszélyei amelyek egyébként az ópiátokra is jellemzőek, amelyek miatt fokozott óvatosság szükséges, különösen idős korban. Lássuk!

- légzésdepresszió veszélye
- koponyaűri nyomásfokozódás
- alacsony vérnyomás, lassú szívműködés
- fennálló májbetegség esetén romló májfunkció
- időskori specifikum:
általában is csökken a gyógyszer-kiürülés, tehát ez esetben a fentanylé is, fokozott figyelem szükséges, dóziscsökkentés lehet indokolt.

Eleve van egy javaslat az orvos számára, hogy idős és ópiáttal még nem kezelt beteg (nem tudjuk, h kezelték-e már?) esetén nem ezzel a szerrel kell kezdeni a fájdalomcsillapítást.

Mindezek alapján a javaslatunk: a kezelőorvossal, ez esetben a reumatológussal kellene konzultálni erről, a ... éves néni bőven időskorúnak számít...
Ha a reumatológus nem elérhető, akkor a családorvossal kellene megbeszélni mindezt.
A fentanyl igen erős fájdalomcsillapító, hatása egyértelmű, de tekintettel a leírtakra, az időskori veszélyekre, valóban meggondolandó más gyógyszer alkalmazása.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: AngiológiaReumatológia
A vádlim mostanában állandóan fáj, már alig tudok aludni, mert állandóan igazgatni kell a lábam, hogy kevésbé fájjon. Járáskor, ha sokat állok és pihenéskor meg üléskor is fáj. Ha behajlítom a térdem az nagyon rossz , de ha teljesen kinyújtom úgy sem jó. A bokám körül és a lábfej külső része állandóan duzzadt. Borzasztó fájdalmaim vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhatja?
A részletesen és plasztikusan leírt láb/végtagfájdalomnak természetesen számos oka lehet. Nézzünk néhányat:
1. Valószínűsíthető mozgásszervi ok a háttérben, pl. ízületi bántalom gyulladás, esetleg kopás. Attól is függ hogy a fájdalom a jellegzetesebb, pihenéskor, vagy inkább mozgatás, járás, munka stb. alkalmával.
2. Éreredetű probléma, tehát pl. a vénás keringés zavara miatti duzzadás, ödémásodás.
3. Esetleg a fenti kettőnek nem szerencsés kombinációja.

Javaslat:
Pontosan a betegség meghatározása céljából mindkét irányban kellene lépnie.
Célszerű lenne talán a reumatológiával kezdeni, ha ott kizárható az ízületi, gyulladásos, kopásos stb. eredet, akkor lehetne angiológiai (érbelgyógyászati) szakrendelés felé továbblépni.

A fájdalom természetesen csillapítható - sőt csillapítandó is, de az okot nem éri el, csak a tüneteket.

Jó egészséget kívánok:
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr !
... éves férfi vagyok,magas vérnyomással kezelnek.
Harmadszor jelentkeznek olyan tüneteim,hogy tűszúrásokat érzek a bőrömön, különösen a lábaimon, de az egész börfelületemen is.Ritkán forró lesz a térdem, és kissé megduzzad. Első két alkalommal hamar elmúlt, de most már 3.hete érzem, ezt a zsibbadásszerű érzést,de nem mélyen,hanem csak a bőrömön. Minek lehet ez a jele, s ha orvost javasol,milyen szakterületű orvost. Tisztelettel
Mivel említette a fennálló magas vérnyomását és annak gyógyszeres kezelését, ezért egyik lehetőség a terápiában szereplő gyógyszer/ek valamely mellékhatásának észlelése ebben a zsibbadás, bizsergés, és duzzanat jelenség formájában.

Másik lehetőség esetleg ettől függetlenül valamilyen gerinc eredetű bántalom, amely a lábakban kisugárzó fájdalmat, és a leírt jelenséget produkálja.

Első körben javaslom a kezelőorvos felkeresését, aki a magasvérnyomás-terápiát beállította, elképzelhető, hogy ott kell változtatni, és elmúlik ez a tünet (mint mellékhatás). Amennyiben nem erről van szó, és a jelenség továbbra is fennáll, akkor is még kettéágazik az út:
1. reumatológia, az esetleges gerinc/csigolya/ mozgásszervi gyulladás irányában
2. neurológia, ahol kivizsgálható, hogy ez a speciális tünet esetleg az ún. neuropátiás fájdalom lenne-e.

Kb. ezt a sorrendet javaslom, lehet, hogy már a magas vérnyomását kezelő orvos, néhány egyszerűbb vizsgálattal az utóbb leírtakat is el tudja dönteni.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt DOKTOR úr!

nagyon éles szúrást , fájdalmat érzek a köldököm felső pereménél. Néha egy keményebb csomó is érezhető. Voltam hasi ultrahangon, nem találtak semmit. Menstruáció környékén ez a fájdalom még nagyobb. Meg sem lehet érinteni. Nőgyógyásznál voltam, a válasza az volt, hogy "nem tudom". Ha tud kérem segítsen. Köszönöm.
Az orvosi gyakorlatban egyáltalán nem ritka jelenség a köldök körüli fájdalom, mint tünet. Természetesen, mint minden tünetnek, többféle oka is lehet, ezek közül sorolunk fel néhányat.

Elképzelhető esetleg köldöksérv: amely veleszületett vagy szerzett, a köldökben vagy szorosan a köldök mellett elhelyezkedő kis előtüremkedés. Ennek - ha szükséges - műtéti megoldása lehet.

Felmerülhet egyszerűbb ok is: banális gyomorrontás, vírusfertőzés. Igen ritkán lehet komolyabb betegség a háttérben.

Érdemes végiggondolni - és átbeszélni a z orvossal pl. az elmúlt időszak hasi panaszait végigbeszélnie (láz, széklet, étvágy, szélgörcsök, hányinger-hányás, stb.), esetleg széklettenyésztéses vizsgálatokra is szükség lehet.

Azt kell alaposan figyelembe venni, hogy a panasz, tünet ismétlődik-e, ha igen, milyen rendszerességgel, jellegében erősödik, romlik, vagy éppen enyhül. Mi váltja ki, ezt pontosan megfigyelte-e?

Egyszerű esetben néhány tanács:
Ma már számos probiotikum elérhető, érdemes lenne kipróbálnia, valamint kerülni a csípős-fűszeres ételeket, vagy amelyek refluxot okozhatnak.

Első olvasatra nem tűnik nőgyógyászati jellegű panasznak, de érdemes lenne ismét végigjárni a kört: a köldöksérv sebészeti kérdés, a gyomorrontás, vírusfertőzés és egyéb "hasi tünetek" a gasztroenterológust illetik. Esetleg mindezek után lehetne ismét felkeresni nőgyógyászt, de egy másik szakembert.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!
Jobb oldali bordám nagyon fáj ... napja. Valamikor fel sem tudok kelni az ágyból. A fájdalom a karomba is sugárzik. Tudna valami tanácsot adni, hogy hova menjek el vele vagy hogy egyáltalán mi lehet ez? Előre is köszönöm válaszát!
Nem pontosan derült ki számomra, de gondolom hogy nem a jobb oldali bordáról, hanem a bordaív alatti hasi fájdalomról lehet szó ebben az esetben.
A hasat diagnosztikai szempontból négy részre szokás osztani, ebből a jobb felső kvadránsban található szervek: máj és epehólyag, gyomorkapu, nyombél, a hasnyálmirigy feji része, jobb mellékvese, jobb vese egy része, vastagbélszakaszok.
Ajánlom még figyelmébe ezzel kapcsolatos cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-a-hasi-szervek-vizsgalata-1-106463.html
Tehát a rövid leírása alapján - és bármi egyéb ismerete nélkül - azt javaslom, hogy keresse fel mielőbb a területileg illetékes gasztroenterológiai szakrendelést, a hasi fájdalom kisugározhat egyébként, mint számos egyéb fájdalom is.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Urológia
tisztelt Doktor úr!
Az én problémámahoz hasonló jellegű kérdést, és arra választ már találtam.. Nekem is szintén az a problémám, hogy hosszas ejakuláció nélküli merevedés után rattantő fájdalmat érzek a heréimban, amely az ejakulálás után enyhül, de még mindíg fáj utánna elég jól, legalább 1 órát... A másik illetőnek, aki ezt kérdezte, azt írta, hogy ez természetes, de lehet más okbó kifolyólag is. Ön szerint forduljak a problémámmal urológushoz, vagy nincs rá szükség?

Válaszát előre is köszönöm!
A tartós merevedés valóban okozhat fájdalmat, amely kisugárzik, elsősorban a herék irányába. Ezt ronthatja pl. a nem célszerű - értsd nem kényelmes - ruhaviselet is többek között.
Pontosan azért mert egy tünet - jelen esetben a fájdalom mögött más ok is meghúzódhat - ami egy levélből nyilván nem derül ki - javaslom urológus felkeresését.
Főként akkor, ha ez a panasz nem egyedi, hanem ismétlődően fordul elő, esetleg a fájdalom fokozottabb, vagy egyéb kísérőtünet is észlelhető.

Üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: fájdalom csontbetegség
Üdvözlöm! Néhány hónapja a ... éves kisfiam jobb lapockáján egy kis csontkinövést fedeztem fel, elmentem a sebészetre, ahol megröntgenezték, megvizsgálták és azt mondták, hogy nem daganat, csak egy kis csontkinövés, ha nem nő és nem változik el, nem kell csinálni vele semmit. Közben eltelt 3hónap és láthatóan növekszik a csontocska. Visszamentem és nem tudtak rá mondani semmit, elküldtek ortopédiára, ahol már előzőleg jártam és ahol azt mondták nem kell vele foglalkozni, jobb ilyen kiskorban még nem megműteni. Jövőhéten másik ortopédiára megyünk, nagyon aggódom, hogy ez normális e-, hogy növekszik az a kis csontocska. Nem túl nagy mértékben,de 3hónap alatt láthatóan megnőtt. Ez normális? Mit lehetne tenni? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!

Látatlanban, az esetlegesen készült egyéb vizsgálatok (laborok, röntgen, stb.) ismeretének híján nehezen tudnék válaszolni kérésére.

Általánosságban elmondható, hogy az intenzív növekedés, a fájdalom, ízületi vagy ín/izom mozgáskorlátozottság, laboreltérések, vagy egyszerűen csak a tény, hogy egy csontkinövés anatómiailag \'útban van\' további vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé - adott esetben az eltávolítást is.

Minden jót kívánok,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Azért írok most, mert kb, 3-4 hónapja különös éjszakai hasi fájdalmaim vannak. A lényeg az, hogy mikor lefekszem semmi bajom, de éjjel miután aludtam pár órát néha igen intenzív hasi fájdalomra ébredek. Olyan mintha a hasfalam fájna, talán arra emlékeztet, mintha egész éjjel nagyon kinyomtam volna a hasam, és a hasizmaim belefájdultak volna. A fájdalom hason és háton fekve néha nagyon erős. Ilyenkor az oldalamra kell fordulnom, és akkor jelentősen enyhül. A reggeli felkelés után még pár órán át érzem, aztán megszűnik. Majd éjjel kezdődik elölről. 2010 tavaszán szültem az első gyermekemet, ami nagyon elhúzódott. Lehet valami sérv? Az utóbbi hetekben néha tompa fájdalmat érzem a köldökömben, de ez egyelőre nem zavaró. Az emésztésemmel nincs különösebb gond. Rendszeresen sportolok, habár kb. ... kg felesleggel rendelkezem.
Várom szíves válaszukat!
Előfordul hogy a terhesség és a szülés következtében az elülső hasfali izom szétválik, és sérvhez hasonló elváltozás jön létre.
Ez kétségtelenül okozhat panaszokat, bár leírása alapján én elsősorban valamilyen gerincbetegségre gondolok. Keressen fel egy reumatológiai szakrendelést, és sportoljon tovább!

Üdvözlettel:
Témakörök: fájdalom műtét
Tisztelettel a kérdésem: Lassan ... éve minden étkezés után, délutánonként kegyetlen hasi, bal oldali fájdalmam van, a köldök mellett, 3-4 órán keresztül! Ez főleg akkor elviselhetetlen, ha időjárás változás van. Lehet-e valami hasi érprobléma a háttérben, ha az angiográfia negatív .
Szeretném tudatni, hogy legalább 3 klinikán voltam, számtalan vizsgálattal mögöttem (a tükrözésektől a CT-ig, szinte mindent végeztek, az allergiától az enzimig) de nincs diagnózis, csak az erősödő fájdalom!!!!!! Azt még tudni kell, hogy volt 2 nagy nőgyógyászati műtétem, de azok után évekig panaszmentes voltam. A teljes elkeseredés miatt írok, és kérem a tanácsukat segítségként.
Köszönettel:
Az a tény hogy ilyen alaposan ki volt vizsgálva mindenesetre megnyugtató abból a szempontból, hogy komolyabb szervi baja nincs, bár fájdalmai akkor is megoldást igényelnek.
Hasi műtétek után bekövetkezhetnek a hasüregben összenövések, amelyek okozhatnak a leírthoz hasonló panaszokat.
Ilyen esetekben segíthet a fizikoterápiás kezelés,amennyiben a kezelésnek nincs ellenjavallata.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor úr!
Édesanyám ... éves. A felsorolt gyógyszereket szedi: ANDAXIN, CAVINTON FORTE, HELEX SR 0,5,MAGNESIUM CITRÁT, THEOSPIREX, SERMION30G, MEMORIL 1200, PENTOXIL-EP 400,QUAMATEL,QUARELIN, SANVAL 10 MG,
SPIRIVA INHALÁCIÓS POR, THEOSPIREX 150, BETASERC 24 MG, ASTRIX100 MG,BERODUAL N INHA-
LÁCIÓS AEROSOL., CARDURA 2 MG, ISOPTIN 120 MG.
Problémái, érelmeszesedés, feledékenység, vérnyomás, szédülés, fejfájás, időnkénti fulladás, idegi problémák.
A felsorolt gyógyszereket írták fel egyszerre. Kérdésem az lenne, szükséges e ez a nagy mennyiségű gyógyszer?
Ilyen mennyiségű gyógyszer szedése mellett lehet e egyáltalán alkoholt fogyasztani, akár kis mennyiségben is?
Valamint szeretném a véleményét kérdezni, a magneter terápiáról. Ön szerint érdemes lenne e kipróbálni ezt a biorezonanciás kezelést? Köszönettel:
Már első látásra is elképesztő mennyiségű gyógyszerről van szó... Alkohol fogyasztását nem javaslom, mert már csak maguk a szerek között is adódhat - nehezen kibogozható - interakció, azaz kölcsönhatás - nemhogy még alkohol mellett, amely egyszerű esetben felerősítheti néhány gyógyszer hatását.
Próbáljuk meg együtt szétválasztani a gyógyszereket:
1. Kardiológia, szív-érrendszerre ható szerek:
Pentoxil, Cardura, Isoptin, Astrix 100
2. Légzésre, asztmára ható szerek:
Theospirex, Spiriva, Theospirex 150, Berodual
3. Pszichiátriai/neurológiai szerek:
Andaxin, Cavinton Forte, Helex, Sermion, Memoril, Sanval
4. Egyebek (pl. fájdalomcsillapítás, gyulladásgátlás)
Quarelin, Mg-citrát, Quamatel (ez utóbbi reflux ill. fekély esetén)

Tehát ebből a csoportosításból is jól látszik - főleg a légzésre ható szereknél, ill. a memóriára ható készítményeknél, hogy ennyi szer (együttes adása) nehezen indokolható orvosi szempontból, és szinte megjósolhatatlan, hogy mi mivel fog kölcsönhatásba lépni, melyik szer melyik felszívódását rontja, serkenti stb.
Általában is hibás a polipragmázia (sokféle gyógyszer egyidejű alkalmazása) de ilyen nagyságrendnél szinte áttekinthetetlen.
Arról nem szólva hogy 85 éves korban a szervezet működése már sokkal lassabb, éppen ezért a vese és máj méregtelenítő kiválasztó funkciója is mérsékeltebb. A szervezet működését jelentősen megterheli a sok gyógyszer jelenléte.

Érdemes lenne ezt átgondolni a kezelőorvos/ok/nak és a fenti mennyiséget józan terápiás döntéssel kb. a felére csökkenteni.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!

44 éves nő vagyok, bal karom már hosszú ideje fáj, 3 ujjam zsibbad, könyöktől lefele a csont fáj. Nehezen tudok a kézfejemmel fogni. Éjszakára is elzsibbad. Mi lehet a baj? A vérnyomásom is magas. A háziorvosom elküldött röntgenre, a leleten ez áll: "Nyaki borda nem látható. Jelzett jobbra convex scoliosis. Megtartott lordosia. Ép csigolyatestek. Normális tág porcrések." Ez mit jelent? Ön szerint milyen szakértőhöz kellene elmennek, hogy megtudják mondani, hogy mi a baj.

Köszönöm a segítséget.
Tisztelt Levélíró!

A röntgenleletében porckorongsérvre utaló eltérés nem látható, tehát a beutaláskor az orvosa valószínűleg erre gyanakodott.
A magas vérnyomás - főként ha ismert - mindenképpen kezelendő, ezt a háziorvos be tudja állítani, illetve kardiológus.
Vércukorvizsgálat történt-e és az rendben van? EKG?
Érdemes lenne egy neurológiai vizsgálatot is kérni a tünetek jellege miatt.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: fejsérülés fájdalom
Kedves Dr. Azért fordulok Önhöz mert ma reggel eléggé bevertem a fejem felső részét a busz felső vas korlátjába mert elég alacsonyan volt én pedig nem figyeltem. Mikor beütöttem hirtelen kicsit hátra léptem párat az ütéstől. Azóta eltelt 19 óra, hányingerem nem volt, látászavar sem inkább a közérzetem rossz csak de hajlamos vagyok beképzelni dolgokat. Az ismerőseim kinevettek hogy ezzel foglalkozom de nagyon sok esetről hallottam ahol hematoma keletkezett. A fejemen nincs púp de érintésre érzékeny és fáj olyankor. Ön szerint lehet problémám? Köszönöm előre is válaszát.
Minden sérülés, ütés, zúzódás stb. ami a fejet érinti bármely irányból, megfigyelést igényel.

Ha vannak tünetei, panaszai mindenképpen keresse meg orvosát, de érdemes esetleg panaszok nélkül is, néhány alapvető vizsgálatot egy háziorvosi rendelőben is el lehet végezni, és ha bármely gyanú felmerül, tovább lehet küldeni akár képalkotó vizsgálatra, akár neurológiára.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fájdalom
A tapaszt aznap válthatom ki amikor már használni kell, legalább is a gyógyszerész szerint, a kérdésem az lenne, ha azon a napon nem tudok lemenni a gyógyszertárba, akkor nincs fájdalomcsillapítás? A választ előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Erre a kérdésre azért nem könnyű választ adni, mert nem derül ki belőle néhány dolog:
1. Milyen gyógyszerről van szó (ópiát, nem szteroid vagy egyéb fájdalomcsillapító?)
2. Milyen betegségről van szó (krónikus mozgásszervi, esetleg rosszindulatú, vagy egyéb kórkép)

Természetesen fájdalomcsillapítás akkor érhető el, ha valamilyen fájdalomcsillapítót alkalmaz addig is - a tapasz helyett.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fájdalom
jonapot az lenne a kérdésem hogymár jópár honapja fáj hátközépen nemtudom pontosan én a tüdömnek érzem általában reggel de szokott napközden is szivtályékon is szokott szurni csináltattam egy röntgent azt mondták hogy tiszta a leletem az lenne a kérdésem hogy a tüdöt ellehet-e feküdni?illetve a hogy mi okozhatja-ezt
Tisztelt Levélíró!

A mellkasi, tehát a mellkas területén bárhol lévő fájdalomnak természetesen számos oka, forrása lehet. Leveléből a fájdalmat leszámítva több konkrétum nem derül ki, még a negatív mellkasi felvétel az igen. Elfeküdni ilyen értelemben nem lehet. Ha a tüdő sérül, vagy a bordakosár pl .baleset miatt, az más kérdés.
Javaslatom:
- reumatológia felkeresése gerinc eredetű fájdalom, idegfájdalom tisztázására
- kisugárzó fájdalmak miatt gasztroenterológia (pl. reflux, fekély, esetleg epe, epekő)

A felkeresett szakorvos/ok amennyiben nem az ő területükre esik a diagnózis, tovább tudják küldeni Önt.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: fájdalom
Tisztellt DR.ÚR!

... éves nő vagyok!A Jobb oldali combomon a külső oldalon néhány napja égő érzést érzek és néha olyan mint ha fájna belül is az izmom/húsom!Nem tudom mi lehet ez,de elég kellemetlen!Nem tudom esetleg lehet e köze hozzá a derékfájásomnak!Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Mivel semmilyen előzményt nem írt le levelében támpontként (korábbi betegségek, esetleges műtét, gyógyszerszedés, fogamzásgátló szedése, dohányzás, stressz, öröklött problémák) így erre a tünetre igen nehéz bármilyen korrekt választ adni.
Javaslat: amennyiben az égő érzés, fájdalom néhány nap alatt nem javul, nem szűnik, hanem fennáll, esetleg romlik, vagy bármely egyéb tünet is fellép, neurológiai /vagy reumatológiai szakrendelést kellene felkeresnie.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaBelgyógyászat
Témakörök: fájdalom
Ma már egyszer írtam egy levelet a sarokfájással kapcsolatban.Van még olyan problémám,hogy bármilyen cipőt,papucsot viselek,mindenben ég a lábfej,a lábujj,és a talprész.De akkor is ha nem viselek semmi lábbelit.Este lefekvés után is.Ha hideg vízzel leöblítem,akkor egy kis időre csökken az égés,de utána visszatér.Sokszor olyan mértékű ez az égő érzés,hogy már szinte átmegy zsibbadásba.Mi lehet ennek az oka,és mivel lehet elmulasztani,kezelni?A választ szintén az email címemre szeretném kérni. erzseben@freemail.hu Köszönöm mielőbbi válaszát!!!
Tisztelt Levélíró!

A leírásából számomra az derült ki, hogy ez egy égő érzéshez hasonló jellegű idegfájdalom, amely "szinte minden" helyzetben fennáll.
Néhány kérdés, megjegyzés a levélhez:
1. Neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálat történt-e a fájdalom/égő érzés miatt?
2. Belgyógyászati betegsége fennáll-e? (pl. cukorbetegségre gondolunk)
3. Bármilyen betegsége van-e, amelyekre rendszeresen szed gyógyszereket, ha igen, kérem küldje el a neveiket, hogy utánanézhessek (esetleges gyógyszermellékhatások)

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor ur,megszeretnem kerdezni,hogy okozhat e belfajasokat a Tramadol 50mg,ha minden nap beveszek egyet egy feleve,Artritiszes fajfdalmaim vannak [69ev]es ahhoz,hogy mozogni tudjak megfeleloen ezt talaltam a legalkalmasabbnak.
Mas fajdalom csillapitoktol faj a gyomrom.
Tisztelettel varom valaszat
Tisztelt Levélíró!


Megkerestem Önnek a tramadol tartalmú készítmények leírásában, hogy okohatnak-e kimondottan bélfájdalmat mellékhatásként.
Nézzük az emésztőrendszeri mellékhatásokat az orvosi leírás szerint:
"Nagyon gyakori: émelygés. Gyakori: székrekedés, szájszárazság, hányás. Nem gyakori: öklendezés, gastrointestinalis irritáció (pl. gyomortájéki nyomás, teltség érzés), hasmenés.
Tehát nem valószínű, itt a nagyon gyakori is csak maximum 10%-ot jelent egyébként.

A fájdalomcsillapítót mindazonáltal legyen kedves megbeszélni a kezelőorvosával is tekintve, hogy a tramadol igen erős hatású, és hosszabb kezelés alkalmával - esetleg - gyógyszerfüggőséget okozhat.

Üdvözlettel:
Szakterület: Fogorvoslás
Témakörök: fájdalom gyulladás
Páromnak délelőtt kezelték a a fogát és még mindig fáj a foga és a Cataflam se használ neki csak a hideg vizes öblögetés. Mit tudnánk csinálni még hogy elmúljon a fájdalom?
Tisztelt Levélíró!

A fogászati beavatkozások általában fájdalommal járnak, sok a helyi érző idegvégződés. Amennyiben a fájdalom és azzal járó gyulladás nem mérséklődik, esetleg romlanak a tünetek, a napi megengedett mennyiségű fájdalomcsillapító mellett is, fel kellene keresni a fogorvost újabb vizsgálat céljából, elképzelhető, hogy további kezelés, egyéb gyógyszer adása válik szükségessé.

üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fájdalom
A demalgonba van penicilin?
Tisztelt Levélíró!

Nincsen...! A Demalgon fájdalomcsillapító - a penicillin/ek pedig antibiotikum/ok, tehát baktériumok okozta fertőzések esetén alkalmazott gyógyszerek.

üdvözlettel:


(egyébként a gyógyszerek dobozán a pontos összetétel feltüntetésre kerül).
Témakörök: fájdalom női betegségek
... óta szeretkezés közben erős fájdalmat érzek a hasam alján,belül,az aktus közben viszont végig száraz marad a hüvely. Volt ... császármetszésem ...-ben,köldöktől szeméremig van a műtét helye.van egy köldöksérvem,ami eddig nem okozott problémát.most voltam az éves rákszűrésen,csináltak ultrahangot,de nem találtak semmit. szeretném tudni mi okozhatja a fájdalmat,mert így a szexuális életem sok kellemetlenséget és fájdalmat okoz.
köszönettel
A szeretkezés közben jelentkező fájdalom általában valamilyen gyulladásos folyamat következménye. Oka lehet a hüvely, vagy a kismedencei szervek/méhszalagok, petefészek/gyulladása.
De a három megelőző műtét következtében kialakult hasüregi összenövések is okozhatnak hasonló panaszokat. Ezek mellett mind a rákszűrés, mind az ultrahangvizsgálat negatív lehet. Panaszaival keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést. Megfelelő vizsgálatokkal az ok általában kideríthető, és sikeresen kezelhető.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm! 4 nappal ezelőtt jobb oldali görcseim voltak hozzá társult mellkasi fájdalom hát fájdalom váll fájdalom ezek elmúltak néha jelentkeznek de a jobb oldali görcseim nem múltak el tegnap enyhültek ma megint nagy görcsökkel ébredtem (olyan érzésem van mint mikor futás után görcsöl szúródik) Sétálás közben is hasogat bele vagy felerősödnek a fájdalmak levegő vételnél belenyilall kifújásnál enyhül! Mért lehet ez? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A tüneteken kívül semmi egyebet nem látunk (életkor, nem, előző betegségek, műtétek, gyógyszerszedés stb.)

Mindezek ismerete nélkül javaslom:
1. különösebb várakozás nélkül háziorvosán keresztül keressen fel gasztroenterológiai szakrendelést, és kérjen epekőre irányuló vizsgálatot.
2. Természetesen mivel a jobboldali hasi fájdalomnak még számos oka lehet ezen kívül, célszerű lenne mielőbb nőgyógyászát is felkeresnie.

üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fájdalom
bal lapockától kiinduló égő érzés ami átsugárzik előre a mellkasomba-torkomban is égő érzés,hátam mintha leégett volna

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

A leírt fájdalom-tünetnek természetesen többféle oka lehet (gyomor-bélrendszeri, szív-érrendszeri, mozgásszervi), tehát javaslom első körben a háziorvos megkeresését, egy alapvizsgálattal, kikérdezéssel eldönthető milyen irányban kellene elindulni.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: fájdalom
Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyámnak hosszabb ideje fáj a szájpadlása, illetve a felső metszőfogai helyén az ínye. Ez a fájdalom nagyban befolyásolja az életminőségét. Semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszer és módszer eddig nem segített.
Ön szerint mi lehet az ok, illetve lenne-e valami javaslata?
Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel
Tisztelt Levélíró!

A megadott kevés információ alapján nem könnyű a válaszadás.
1. A szájüregi fájdalom eredetét célszerű lenne tisztázni.
2. Amennyiben ez nem megoldható, csak feltételezni tudom, milyen fájdalomcsillapítók nem használtak (tehát az egyszerűbb vény nélküli szerek, az NSAID-ok, nem szteroid gyulladásgátlók, valamint az ópiátok, vagy azokhoz hasonló szerek).

A sor ezzel nem zárult le, mert speciális, pl. arc-, áll-, stb. fájdalmak esetén alkalmazhatnak egy-egy antidepresszánst, illetve a neuropátiás fájdalmak kezelésére fenntartott gabapentint és annak rokon vegyületeit.

Célszerű lenne neurológus megkeresése ezzel a problémával.

üdvözlettel:
Tisztelt doktor, doktornő!

Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

Maradok tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-15 13:06:55
Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
Tisztelt Levélíró!

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

üdvözlettel:
1  2  3  4  5 
Hirdetés