2014. július 31. csütörtök, Oszkár napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: fül-orr-gégészeti betegségek
Találatok: hírek (3), cikkek (5), gyógyszerleírások (0) orvos válaszol (45), betegségleírások (4)
Összes találat: 57
Szakterület: Radiológia
Egy ct vizsgálat eredménye: mindkét oldali mastoid rendszerben számos, nyálkahártyával kitöltött gyulladásos sejt látható. MR vizsgálat javasolt.köszönöm válaszát.
Tisztelt Hölgyem!


Mivel nem fogalmazott meg konkrét kérdést, ezért csak a CT leletben leírtakat tudom átfogalmazni.

A mastoid sejtek a középfülben található dobüreg hátsó részénél lévő csecsnyúlványban találhatók, amely összeköttetésben van a dobüreggel.
A középfül gyulladásai ezen az összekötő nyíláson keresztül tudnak beterjedni a csecsnyúlvány szivacsos állományába, egészen annak központi sejtjéig.
Amennyiben az ilyen gyulladást elhanyagolják, akkor az tovaterjedhet az agyhártyára és betörhet az agyba is, mivel a csecsnyúlvány felső fala csak egy vékony csontlemez.

Ezért fontos az ilyen gyulladás időben történő felismerése és kezelése!


Remélem segíthettem!

Üdvözlettel:

dr. Dobróka Tamás
Tisztelt Szakértő!

Arcüreg-problémáim vannak. 78 éves vagyok, de még nem az igazi öreg... Egy problémám van, az arcüregből állandóan váladék folyik a torkomba. Már voltam orvosnál, aki antobiotikumot adott, de egy idő után újra kezdődött az egész.
Kérdésem, lehet-e ezen segíteni?
üdvözlettel:
Arcüreg problémájával kapcsolatos levelére az alábbiakban tudunk válaszolni.
Az arcüreg, mint Ön is tudja egy nyálkahártyával borított, átjárható üregrendszer része, főként gyermekkorban számos gyulladásban szerepel a középfüllel együttesen...
Az állandó váladékozás nagy valószínűséggel mégiscsak gyulladást jelezhet Önnél is, tehát lehet, hogy az adott antibiotikum erre éppen nem hatott.
Meg lehet próbálni lázmentes állapotban - feltehetően nincsen láza - a gőzölést és az infrázást, a sok folyadék fogyasztása pedig elősegíti a váladék fellazítását is.
Lehet, hogy érdemes lenne kitenyésztetni a kórokozót, és célzott antibiotikum-kezelést alkalmazni. Mindenképpen beszéljen a háziorvossal, aki ha szükséges, fül-orr-gégészetre utalja Önt.
Tisztelettel:
Tisztelt Doktor úr!

Keringési panaszom van.
Folyadék ivás után egy percen belül megfájdul a fejem, hátul a tarkónál - már elég régóta tart ez a panasz.

Kérem válaszoljon, mi lehet az oka ennek?

Köszönöm!
Köszönettel vettem kérdését.
A lehetséges okok között csak találgatni tudok : a tarkótáji fejfájásnak rengeteg oka lehet, az, hogy ez folyadékfogyasztásával kapcsolatban alakul ki, esetlegesen felvetheti a gége-garatbemenetet, vagy a környező nyaki területeket érintő elváltozás lehetőségét; de akár egyéb idegrendszeri betegség is szerepelhet kórokként.
Mindenképpen kivizsgálást javaslok: a háziorvosnál érdemes kezdeni, aki a későbbiek koordinálásáért is felel.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter
Tisztelt Doktor Úr !

Néhány hónapja vettem észre, hogy a jobb fülem mögött egy foltban kihullott a hajam. Először csak egy kis pötty volt, mostanra már kb. 20 forintos nagyságúra nőtt. Pár hete pedig az államon a borostám is kikopott egy körömnyi területen. Ön mit javasolna a problémámra? Tisztelettel:
A hajhullás általában valamilyen belgyógyászati betegség kísérő tünete lehet, pl. gyulladással, fertőzéssel kapcsolatos góc a háttérben.
Ezt kellene egy kicsit jobban körüljárni, és hogy a közelmúltban volt-e esetleg valamilyen változás életében, életmódjában, ami ezt esetleg provokálhatta.
A háziorvos laborvizsgálatra is el kell küldje, a gyulladással kapcsolatos paraméterek már onnan is kideríthetőek.
A góckeresés többirányú lehet: fogászati, fül-orr-gégészeti, belszervekre irányuló, bőrgyógyászati fertőzés, egyéb fertőzés lehetősége.
Tehát keresse fel háziorvosát a vizsgálatok elindítása céljából.
Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Üdv,az lenne a kérdésem hogy a házi orvos kiírhatja-e javaslat nélkül részemre a Beclonasal orrsprayt,ha igen milyen támogatással?köszönöm!
A Beclonasal készítményt felírhatja Önnek a háziorvos is. Ára jelenleg 1323 Ft, úgyhogy ez már nyilvánvalóan támogatott árat jelent.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

16 éves lány vagyok és tegnap(pénteken) engedtek haza a kórházból.Kivették a mandulám, rendszeres tüszős mandulagyulladásom volt. Írtak ki cataflamot amiből naponta 3 szemet lehet bevennem de ez sajnos nem elég. Teljesen kikészít a fájdalom már feküdni sem birok.Mostmár a nyálam se tudom lenyelni,folyik ki a számból ami eddig még nem volt.Ráadásul az ajkam belső részén egy afta van amire írtak ki ecsetelőt de az csak 15-20percre csökkenti a fájdalmat.Ez mégjobban megnehezíti az evést-ivást nem mintha amúgy is nem lenne elég nehéz.Mondják,hogy minden nap jobb lesz de én ezt nem érzem,sőt mondhatni napról-napra elviselhetetlen a fájdalom.Már tanácsolták a hideg vizes borogatást a torokra,de ez sem segít.Jövöhéten pénteken kell visszamenni kontrollra a békéscsabai kórházba.Természetesen beszélni is alig tudok.
Szeretném tudni,hogy normális,hogy ennyire fáj vagy tudna ajánlani másik fájdalomcsillapítót ami hatásosabb lenne?!
Előre is köszönöm válaszát!
A mandulaműtét utáni időszak valóban igen fájdalmas, különösen ha korábban sok gyulladás volt a mandulán. Általában nem is az első egy-két nap a legrosszabb, hanem a 4-5. nap magasságában, amikor vastag, és kérges a lepedék, a lelökődés előtt.
Célszerű és nagyon ajánlott a bő folyadékbevitel - évszaktól függetlenül is.
Ha az ivás fájdalmas, utóvérzés is bekövetkezhet.
A fájdalomcsillapítókat nem a szokásos dózisban, hanem emelt mennyiségben kell adni, pl. az említett cataflam és rokonai hatóanyagát. Ha esetleg emésztőszervi panaszokat okoz, injekcióban esetleg kúpban is adható. A fájdalomcsillapítást mindig egyeztetni kell az orvossal!
Ha már a lepedék lelökődött, csökkenni fog a fájdalom, és visszatér fokozatosan a nyelés, és a folyadékok mellett a félszilárd, később szilárd ételek is fogyaszthatóak - kellő óvatosság mellett.
Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Fél éve kezdődtek szédüléses panaszaim, ami mára már mindennapossá váltak. Vérképem, vérnyomásom tökéletes. A helyi neurológiai szakrendelést felkerestem ahol MR vizsgálatot kértek. Az MR vizsgálat eredménye, hogy a két arcüregben egy egy 6-8 mm es retentios cyta ábrázolódik, ill. a fehérállományon egy egy apró magas jelintenzitású góc látható a T2 súlyozott és FLAIR felvételeken. Ma voltam a fül orr gégén ahol azt mondták nem lehet a cystától a szédülés. Néha már olyan elviselhetetlen hogy nem merek egyedül elindulni mert elindul a föld, forgó jellegű szédülésem van, remeg a lábam.
A neurológus kedélyjavitót( stimulotont ) irt fel(?), amit elkezdtem szedni de olyan mellékhatásai lettek, hogy remegtem egész nap, éjjel semmit nem aludtam, féltem mindentől még a férjemtől és gyerekeimtől is, rémálmaim voltak, hánytam
Így abbahagytam. A családom megijedt tőlem. Ma felkerestem a házi orvosomat, aki megerősitett az abbahagyásában. Ma felirt egy Elven nevű tablettát.
Szeretném az Ön véleményét kikérni!
Ejtsünk néhány szót a forgó szédülésről!

Itt valószínűsíthető a leírtak alapján, hogy nem arcüregi eredetű - hacsak nem egy komolyabb fertőzés kiterjedéséről, és annak melléktünetéről van szó.

Valószínűbb okai a forgó szédülésnek sokkal inkább idegrendszeri eredetűek, lássuk!
Jellemzők:
- hirtelen kialakuló, forgó szédülés
- vegetatív tünetek: sápadtság, verejtékezés, hányinger, vérnyomásesés
- szemtekerezgés
- dőlés, félremutatás
- állás-, járászavar

Leginkább a belső fül betegsége állhat a háttérben.

1. Az egyensúlyozó ideg gyulladása
A belső hallójárat idegdúcának funkciókiesése
Kiváltó ok:
• influenza, más vírus, pl. Lyme-kór)
• keringési zavar
Lefolyás : az erős tünetek néhány napig is eltarthatnak, majd javulás kezdődik
Az esetek többségében maradéktalanul gyógyul, de bizonytalanságérzés maradhat vissza.

2. Belső fül kristályzavarai
A belső fülben lévő apró mészkristályok egyike leszakad, és kórosan ingerli az érzékelősejtet
Oka: nyakrándulás, rossz mozdulat. Rohamszerű forgó szédülés, általában 10-20 sec-ig tart, csak bizonyos helyzetben jelentkezik, pl. forduláskor. Spontán is megszűnhet, általában kezelés szükséges.

3. Ún. vestibularis schwannoma

AVIII. agyideg (halló/egyensúlyozó) burkából kiinduló jóindulatú daganat.
• forgó szédülés
• fülzúgás
• idegi típusú halláscsökkenés

Lefolyása a kezelés függvénye, jól kezelhető, áttétet nem ad (mivel jóindulatú).

4. A belső hallójárat gyulladása
A belső fül vírusos, vagy bakteriális eredetű savós vagy gennyes gyulladása. Napjaikban ritka betegség.
• forgó szédülés,
• idegi típusú halláscsökkenés kíséri.

Vigyázat! Süketséget okozhat, és súlyos agyi szövődmények forrása is lehet. A kezelés mihamarabbi megkezdése javasolt, de hallás- és/vagy egyensúlyzavar gyakran marad vissza.

5. Meniére-betegség
A belső fülben lévő folyadék rohamszerű felszaporodása
• hirtelen kialakuló, fél-2 óráig tartó forgó szédülés
• fülzúgás, amely a roham alatt fokozódik
• idegi típusú halláscsökkenés

A rohamok gyakorisága egyéni, az érintett oldalon tartós fülzúgás alakulhat ki.

Mindezek miatt Önnél igen alapos neurológiai /és fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Erre kevesen szakosodnak, ez az ún. otoneurológia, a két ágazat határterülete.

Célszerű lenne mielőbb klinikát megkeresni, vagy Budapesten, vagy az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged), ott lehetne erre felkészült szakembereket találni!
(Az Elven/betahistin hasznos lehet, de amíg nincsen diagnózis így nem célszerű kezelni!)

Üdvözlettel, jó egészséget kívánva:
TISZTELT DR ÚR!

AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY RYBOMUNIL ERŐSÍTŐT SZED A 6 ÉVES KISLÁNYOM.

EZZEL EGYÜTT LEHET SZEDNI ANTIBIOTIKUMOT VAGY KÖPTETŐKET VAGY ESETLEG VITAMINT?

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
A Ribomunyl gyakorlatilag kórokozó-baktérium frakciókat tartalmaz, mely terápiának a célja valóban az immunrendszer stimulálása, tehát erősítése bizonyos fertőzések ellen, főként fül-orr-gégészeti betegségek esetén, ill. azok megelőzésére alkalmazható. A lényeg itt a megelőzésen van.

Az említett antibiotikumokkal, köptetőkkel, vitaminokkal nem ad gyógyszerkölcsönhatást, tehát szükség esetén együtt is adható.

A betegtájékoztatóban is nyilván leírt veszély az lehet, hogy asztmás gyermeknél (pont az immunerősítő hatás miatt) esetleg asztmarohamot provokálhat maga a Ribomunyl.

Adása mellett csekély a mellékhatások veszélye is, bőrallergia, esetleg hasi fájdalom fordulhat elő.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Üdv!
Kérdésem az lenne,létezik homeopátiás szer horkolás ellen,
Köszönöm.
Horkolásra vonatkozó kérdésére homeopátiás szakorvos kollégánk levelét szeretném megküldeni Önnek:

"...létezik, ide másolom a Repertorium erre vonatkozó rubrikáját:
RESPIRATION; SNORING (K775, G659) (Stertorous) (82) : acon., aeth., alum., amyg-am., anac., ant-t., apis, arn., ars., bapt., bar-c., bar-i., bell., benz-ac., brom., calc., camph., caps., carb-v., carl., cham., chel., chin., chin-s., chlol., cic., cocc., con., cund., cupr., cycl., dros., dulc., fl-ac., glon., graph., guare., hep., hippoz., hydr-ac., hyos., ign., kali-bi., kali-c., kali-chl., kali-s., Lac-c., lach., laur., lem-m., lyc., m-p-a., mag-acet., mag-c., mag-m., merc-c., mez., mur-ac., nat-m., nit-ac., nux-m., nux-v., Op., petr., puls., rat., rheum, rhus-t., sabad., sabin., samb., sec., sep., sil., stann., stram., stry., sulph., sumb., teucr., tub., zinc.
Ez 82 szer. És biztosan nincsen benne az összes, amit adhatunk horkolás esetén. Ez klasszikusan olyan probléma, amit homeopátiához méltóan, egyénre szabottan lehet megoldani. Rengeteg oka, és szintén rengeteg módja lehet a horkolásnak. Ezek alapos feltérképezése után (még az se derül ki a kérdésből, hogy egy kisgyerek...vagy éppen egy felnőtt férfiember horkolását szeretnék elhárítani :-( ) van esély arra, hogy segítsen az ember. Távkuruzsolni biztosan nem lehet, nem szabad!
Dr. Molnár Mariann"

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Tényleg létezik-e olyan urtica,illetve csalánkiütés, amit az orrmandula okoz?
köszönettel:
A kérdése jogos, a csalánkiütésnek, urticariának valóban igen sokféle oka lehet.
Lássuk néhányat ezek közül!

1. Allergia: kontakt urticaria, amennyiben a bőrfelszínre helyezett ill azon lévő anyagok maguk váltanak ki allergiás reakciót, ezek lehetnek pl. kozmetikumok, növényi mérgek, fémek, mosószerek stb.

2. Mechanikus ok, környezeti ok:
egyszerű mechanikus ok pl. az állandó dörzsölésnek kitett felszín, környezeti ok a hideg hőmérséklet, vagy éppen a fokozott izzadás.

3. Ételek okozta kiütések: egyes halak, húsfélék, húskészítmények, egyes borok, italok.

4. A szervezetben megbúvó gyulladásos gócok. Levelében Ön is erre célzott, valóban a gyulladásos gócok, a bennük lévő baktériumok allergén-raktárt képeznek, és kifelé ez kiütés formájában /is jelentkezhet. Ezt okozhatja pl. tályogos fog, kismedencei gyulladás nőkben, prosztata gyulladás férfiakban, és az Ön által említett, idült (orr)mandula gyulladás.

Tehát mindenképpen az okot kell megtalálni, erre vannak góckeresési eljárások, akár fogászati, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti stb. vizsgálatok.

Ha ez már tartósabban fennáll, és gyanítható az orrmandula krónikus, vagy visszatérő gyulladása a háttérben, akkor érdemes a fül-orr-gégész szakorvossal megbeszélni, mi a teendő, esetleg műtétet ajánl, vagy egyéb kezelési lehetőséget.

Jó egészséget kívánunk, és Boldog Karácsonyt!
üdvözlettel:
3 éves kisfiam heves izomgörccsel reagált a Fromilid szedésekor. Most Azithromycin Sandozt írtak fel mert a tüdőgyulladás mellett a fülére is ráhúzódott. Merjem-e adni vagy mi a helyettesítője más gyógyszercsoportból? Augmentin duo kúrán már túlvagyunk, nem javult, mert fél éven belül már harmadjára kapja. Üdvözlettel:
Utánanéztem: a Fromilid és Azithromycin azonos gyógyszercsoport tagjai (ún. makrolid antibiotikumok). Amennyiben az elsőre (ennek clarithromycin a hatóanyaga) valóban észlelhető volt a heves izomgörcs kialakulása - és ez biztosan e gyógyszernek volt betudható - akkor valószínűsíthető, hogy e csoport másik tagjánál is előadódhat ugyanez.

Természetesen nem "kötelező" hogy valóban kialakuljon az izomgörcs, a heves/heveny allergia, de ennek veszélye bizony nem csekély!

Érdemes lenne az orvossal megbeszélniük, hogy más gyógyszercsoport-béli antibiotikumot írjon fel, amelynél nem áll fenn a hirtelen, heves allergiás reakció kialakulásának veszélye. Ebben elég széles választása van, számos antibiotikum hatékony a felső légúti gyulladásokban.

Esetleg érdemes lenne gyermekkórházi osztályt megkeresni ezzel, ahol felső légúti fertőzéekkel foglalkoznak!

Boldog Újévet kívánunk!
üdvözlettel:
Kedves Dr!

Furcsa szagokat érzek eddig csak éjszakánként de mostmár nappal is előjön. Szúrós, kellemetlen szagot érzek, mikor az orromon szedem a levegőt. Eddig úgy gondoltam, hogy biztos a kevés szellőztetés miatt de nem. Már annyira megijedtem, hogy már a kéményseprőket is kihívtam, hogy ellenőrizzék a kéményt nehogy gázszivárgás legyen az oka. De minden oké volt. Sőt már nappal is éreztem ezt a szagot kint a friss levegőn is sőt már kocsiban utazva is.
Egyre jobban idegesít.
Remélem tud segíteni.
Előre is köszönöm.
A szagérzékelési zavaroknak - mint a tünetek legnagyobb részének - számos, egymástól akár lényegesen különböző oka is lehet. Minden egyéb ismerete nélkül néhányat felvillantunk Önnek.

A szag- és ízérzékelés között szorosabb kapcsolat áll fenn, sokszor egyik érzéskvalitás érzékelése segít a másik felismerésében.

A szaglás károsodhat az orrban, tehát lehet a háttérben az orrnyálkahártya károsodása, vagy egy fertőző betegség, ill. azt követő állapot. (Lehet pl. orrmelléküreg-gyulladással kapcsolatos is.)

Előfordulhat valamely szájüregi gyulladás, esetleg ínygyulladás, fogtályog stb.

Előadódhat kedélyállapoti problémákat (szorongás, depresszió) kísérő kellemetlen szagérzékelés.

Dohányzás esetén szintén kísérőtünetként jelentkezhet a szag-/ és ízérzékelési zavar.

Nem száj- és orrüregi egyéb okok:
A kezdődő cukorbetegségre jellemző a szúrós, ún. acetonos lehelet.
A gyomor-, ill. a felső béltraktus (nyombél) problémái, a reflux is okozhat kellemetlen leheletet - melyet az orrlégzés során érzékel.

Fentiek alapján lenne érdemes elindulni az ok megkeresésére, először nyilvánvalóan a háziorvost kellene felkeresnie, ő tudja tovább irányítani szakorvoshoz - a kísérő egyéb tünetek, panaszok ismeretében.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Kedves Doktor úr!

Gyermekkoromban rengeteg középfül gyulladáson estem át, volt spontán perforáció és fülszúrás is, melyeknek következtében a dobhártyám nagyon heges. A hallásom az egyik fülemre gyengébb. Az elmúlt másfél hónapban sajnos 3x is átestem középfülgyulladáson, ebből 2x volt spontán perf.

Hallásvizsgálatra kb. 3 hét múlva megyek, amikor remélhetőleg a mostani betegségen túl leszek. A kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen lehetőség a hallásom javítására. Sok helyen olvastam már utána, de nem találtam meg, hogy ezt a hallás-károsodást milyen módon lehet orvosolni. Egyáltalán van rá megoldás? Ha igen, milyen mértékű károsodás teheti indokolttá?

Segítségét nagyon köszönöm!
A dobhártya-perforációból adódó halláskárosodás az ún. szenzorineurális hallásvesztés. A (visszatérő) középfülgyulladás fertőzés következtében önmagába is okozhatja ezt.
Egyes antibiotikum-tartalmú fülcseppeket kerülni kell, mert szintén ronthatják a helyzetet ototoxikus (halláskárosító) hatásuk révén.

Az Ön által leírtak alapján valószínűsíthető valamely műtéti beavatkozás.

Ha Ön nem úszó/nem sportol/, és csekély a halláskárosodás mértéke, akkor nem szükséges a műtét.

A műtéti, illetve orvosi beavatkozási technikák számosak, legegyszerűbb (ám legkévésbé hatékony) a a perforált dobhártya kauterizációja "kiégetése", amely 10%-os triklórecetsav helyi alkalmazásával történik.
Másik lehetőség a tympanoplasztika, a dobhártya részleges pótlása, egy apró "zsírdugó" behelyezése révén. Ennek már jobb a hatásfoka.

A valódi műtéti körülmények között, "generál-anesztéziában" végzett tympanoplasztika graft, tehát szöveti anyag beültetésével, ez (ha a graft megmarad) jól elzárja a dobhártya perforációját.

Reméljük, hogy minderre nem kell sort keríteni, de érdemes azért ismerni a lehetőségeket, megoldási módszereket.
A hallásvizsgálat jobban közelítő eredményt fog adni mindehhez.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr/Nő!

A bal fülem be van gyulladva pár napja,be van dugulva és zúg.mitől vannak ezek a mellékhatások? szedek rá ospamoxot és nurofent.mennyi idő alatt mulik el a gyulladás ? esetleg a zúgásból nem lehet tinitusz.várom válaszát.
A középfülgyulladás számos kellemetlen tünettel jár.
Pl. Csecsemő- és kisgyermekkorban igen intenzív fájdalom kíséri
Idősebb korban csökkent hallás is jelentkezhet, láz, elesettség, esetleg gyomor-bélrendszeri irritáció. A zúgást a dobhártyaizgalom miatt érzi valószínűleg.

A kezelésben, főként ha bakteriális eredetű (ez jelenti a középfülgyulladások nagy többségét) akkor antibiotikumos kezelés indokolt - ez esetben az Ospamox. Általános fájdalomcsillapítóként a Nurofen - sok más mellett - alkalmas, a fájdalomérzést és a gyulladást mérsékli.

Az antibiotikus kezelés általában egy hét körüli időtartam, ha a tünetek esetleg hamarabb el is múlnak a gyógyszer előírt teljes mennyiségét be kell szedni, a baktériumok, az esetleges genny lassabban ürül, mint ahogy a fájdalmas tünetek fennállnak.

Ha a középfülgyulladás időben, és helyes kezelést kap, akkor maradványtünetek nélkül tud gyógyulni. Ha egy antibiotikus kúrát követően még nem múltak el a tünetek, várakozás nélkül meg kell keresni a kezelőorvost!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
T. Doktor Úr!

Szeretném a tanácsát és a segítségét kérni. A kislányom 2 éves, bölcsibe jár, mióta elkezdtük(október)egyfolytában beteg, a betegség kimerül a köhögésben, és az orr folyásban, de néha kicsit piros a torka is. Már mindennel próbálkoztunk, orr átmosása tengersós vizes oldattal, antibiotikumos orrcseppel, coderetta tablettával, lándzsás utifű sziruppal, stodál sziruppal, calcium injekcióval szájon át, erigon sziruppal,sinecod cseppel, és a gyerek még mindig köhög és tiszta nátha, olyannyira, hogy ez a fertőzés ráment a fülére, úgyhogy azt is fülcseppezük. Szörnyű, már én sajnálom szegénykémet, hogy mennyi mindent adok be neki, és változást nem veszek észre. Természetesen a betegséget megelőzően kapott immunerősítő szirupot is (immunotrofina) bérescseppet cebion cseppel. Úgyhogy még arra sem lehet fogni, hogy gyenge lenne az immunrendszere...különben még nem került be a közösségbe nem volt beteges, de a bölcsibe mindig felülfertőződik.
Mit tehetnék? Előre is köszönöm válaszát.
Azzal kezdeném, évenkénti 6-8 légúti betegség teljesen normális, főleg közösségbe menetel (így a bölcsőde) kezdetekor.

Ha ez nem szövődik több kórházi felvétellel, immunológiai okkal ritkán kell számolnunk - függetlenül attól, hogy kapja-e az Ön által felsorolt 'erősítőket', vagy sem. Ugyanakkor a sok nátha felveti esetleg a mandulákat (orr, garat) érintő túltengéses folyamat lehetőségét - ennek megítélése a házi gyermekorvos véleménye alapján gyermekfülészeti feladat.

Horkolás, nyitott szájjal való alvás, hallászavar náthák közti időben bizony pl. az orrmandula megnagyobbodására hívhatja fel a figyelmet. Ilyenkor az orrgaratba, a mandula környékére szájadzó fülkürtök sem tudják rendes szellőztető funkciójukat betölteni, fülkürthurut, majd középfülgyulladás alakul ki. A folyamatos nátha befertőzi a hörgőket, bronchitis, majd tüdőgyulladás is kialakulhat.

Bár törzskönyvileg szedhetőek, mindig nagy körültekintést igényel a köhögéscsillapítók (Coderetta, Erigon, Sinecod, stb.) használata: hurutosodás, kifejezett légzészavar esetén nem javallott használni őket (bár a hörgők simaizomzatát ernyesztik), mert a köhögést az agyban gátolva a normál váladékeltávolítást gátolva vészes állapotromlást okozhatnak.

Elhúzódó légúti tüneteket okozhatnak bizonyos gastroenterológiai betegségek, melyek azonban többnyire már csecsemőkorban is megjelennek: ilyen pl. a reflux, vagy a tejfehérje-allergia.

Tehát javaslatom gyermekfülészet felkeresése, a mandulák állapotának megítélése, esetleg orrváladék levétele, célzott kezelés ezt követően.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Tisztelt Doktor úr!

Régóta érzékeny a bal fülem alatti terület, ami lesugárzik a kulcs-csontomig. Többször voltam szakrendelésen, de a mai napig nem találtak rendellenességet. Most kaptam meg a Ct eredményét, amiben a doktornő aláhúzott egy mondatot: M.két oldalon a perifériás mastoid sejtek egyrésze fedett. Azt mondta, hogy ez akkor fordul elő, ha valakinek rendszeresen folyik a füle. Most 67 éves vagyok, de a fülem még sosem folyt. Ez a fedettség jelenthet problémát?
tisztelettel:
A fül mögött lévő terület az ún. csecsnyúlvány, erről az alábbit érdemes tudnunk:

A dobüreg hátsó részén is van egy nyílás, mely a csecsnyúlványi szivacsos üregrendszer központi sejtjéhez vezet. Itt terjednek a gyulladások a fülünk mögött lévő, elődomborodó csontba, a csecsnyúlványba (mastoid sejtek).
A fedettség a CT leleten gyulladást jelezhet, és ezzel kapcsolatos az érzékenység, fájdalom, esetleges fülfolyás. Fül-orr-gégész szakorvos megfelelő kezelést tud rendelni, elképzelhető egy célzott antibiotikus kúra, és/vagy helyi kezelés is a gyulladás meggátlására.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!!

Már több napja fáj a torkom és észre vettem hogy megvan kicsit dagadva a mandulám!
És azt szeretném megkérdezni hogy mikor fog rendbe jönni a torkom,esetleg kell attól tartanom hogy ki kell e venni a mandulámat??vagy lehet hogy más bajom van??
Tünetek:Első három napban nagyon gyenge voltam, nem volt semmi errőm szinte csak feküdni tudtam.Minden porcikám fájt, a fejem is mindennap elviselhetetlenül fájt.
Most már a hatodik napban vagyok és már a fejem csak néha fáj egy kicsit meg a torkom fáj és a mandulám még mindig meg van dagadva.
Miképpen tudnák meggyógyulni???
Ha jól értem - a leírás alapján - orvos nem látta Önt, tehát a torokfájással kapcsolatos mandulagyulladás ez esetben öndiagnózis (?)
Hogy bármely gyulladás, fájdalom eredete fertőzéses, adott esetben vírus vagy baktérium okozza, ennek eldöntése orvosi hatáskör és feladat, ez nem látszik megkerülhetőnek. Már csak azért sem, mert bármely gyulladás és fájdalom mögött komolyabb betegség is meghúzódhat, melynek kiszűrése szintén az orvos kompetenciája.
Amennyiben a "betegség" ilyen értelemben magától is javuló tendenciát mutat, annak csak örülni lehet, és mondhatjuk, hogy szerencséje volt/van, hogy a tünetek nem a súlyosbodás és a szövődmények felé mutattak...
Arra célzok ezzel, hogy az orvosi diagnosztikát és kezelést egyáltalában nem látom célszerűnek megkerülni.
Utólagosan, egy esetleges krónikusan kialakuló problémát megoldani már sokkal nehezebb kérdés, mint elébe menni annak.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
A családban mostanában valamelyikünk mindig beteg, így megy az oda-vissza ping-pong.A háziorvosom erős náthás tünetekkel (valszínű vírus eredetű) arcüreggyulladás gyanújával szakorvoshoz irányított (fájdalmam nem igazán volt a fejfájáson kívül), aki röntgen után (eredménye: mindkét sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadék) két oldali gennyes orrmelléküreg gyulladást állapított meg, majd Leflokin antibiotikumot írt fel. 1 hét utáni röntgenen (vizsgálat nélkül) eredmény: jobb oldali sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadékárnyék.A szakorvos azt mondta, hogy hatástalan volt az antibiotikum, még mindig gennyes (miközben már gyakorlatilag panaszom nincs, jól vagyok),írt beutalót az ÁEK-ba öblíteni vagy megműteni. Tiltakoztam, hogy tul. képpen enyhe fejfájáson kívül egyéb tünetem nincs, mostanra az is elmúlt, jól érzem magam, nincs orrdugulás, váladék.Azt mondta, akkor lehegt, hogy ki fog tisztulni (ACC600 szedése). Informálódtam és nekem úgy tűnik, hogy ennyi idő után ez igen aránytalan lépés. Mi a véleménye?
Az arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg gyulladás általában egy idő után tud krónikus jelleget ölteni. Éppen azért mert ezek nem igazán jól átjárható, tisztítható "terek", ugyan antibiotikus kúrával a baktériumok (általában, jó esetben) elpusztíthatóak, de ezeket az üregeket vagy mechanikus, vagy más úton-módon ki kell "pucolni".
Ez így nagyon népszerűen hangzott, lássuk milyen módszerek alkalmazhatóak?
- Akut arcüreg gyulladás esetén orrcseppek, gyulladásgátló készítmények, helyi melegítés, és antibiotikus kezelés (célzottan).
- Egy héten túl fennálló arcüreg gyulladás (szubakut gyulladás): átmosás, átöblítés, esetleg az arcüreg felszúrása, injekciós antibiotikum adása.
- Krónikus arcüreg gyulladás:
átöblítés, állandó katéter alkalmazása, ha több (5-10) átöblítés nem eredményes, lehetne műtétet javasolni.

Tehát ilyen értelemben az utolsó mondat a nyákoldó (ACC) kezeléssel kapcsolatosan valóban aránytalannak tűnik, még a csekély tüneti kép alapján is.

Jobbulást, jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
.... éves vagyok, vestibularis neuritissel feküdtem kórházban. Már két hete itthon vagyok, de a tünetek ugyan enyhültek, de még mindíg szédülök, imbolygok, bizonytalanul megyek. Szedem a notropilt, az elvent, B1 vitamint, augmentin duot. Itt azt olvastam, hogy visszamaradhat halláskárosodás és a szédülés. Hova forduljak? Mit tegyek, meddig legyek türelemmel?
Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel!
A vestibularis neuritis kellemetlen fül- és egyensúylozó szervi tünetekkel járó, fertőzéses alapú idegkárosodás, főként az egyensúlyozó ideget érinti.

A leírt kezelés teljesen korrekt (keringésjavító, szédüléscsökkentő, vitamin és antibiotikum). A gyógyulás, javulás általában lassabb, tehát több hét után javulnak jelentősebben a tünetek. Célszerű lenne még 1-2 hét türelemmel lenni, figyelni a szédülés és egyéb kísérőtünetek alakulását, és utána felkeresni a kórházi osztályt ismét, ha nincsen javulás (neurológia? fül-orr-gégészet?, esetleg otoneurológia volt?).

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Üdvözlöm!
Hallócsónt és dobhártya csere volt a fülembe, három hónapja szültem, és azóta folyamatosan gennyezik a fülem, de nem igazán fáj, csak zúg.Lehetséges, hogy szülés közben történt valami a hallócsóntal vagy a dobhártyával? És ha igen akkor mi történhetett?
Gyógyszert szedni nem tudok, mert a baba anyatejet eszik.
Köszönöm válaszát!
A hallócsont- és dobhártyaműtét (és általában bármilyen műtéti beavatkozás) után általában célszerű antibiotikus kúrát alkalmazni, az esetleges ún. posztoperatív fertőzések megelőzése /vagy kezelése céljából.

Elképzelhető, hogy itt "összecsattantak" az események, úgy tűnik, hogy a műtét és a szülés között kis időkülönbség volt csak.

A szoptatás alatt valóban számos gyógyszer adása kizárt, illetve nem javasolt, mivel kiválasztódnak az anyatejben.
Ebben az esetben, mivel levele szerint gennyes folyamatról van szó, mindig azt kell eldönteni, hogy melyik a fontosabb, ebben az esetben a szoptatás, vagy pedig a gennyes gyulladás felszámolása, amely esetleg maradandó károsodást, késői maradványtüneteket okozhat.
Célszerű lenne visszamennie az operatőrhöz, és vele megbeszélni, hogy a műtétet követően, milyen állapot maradt fenn, és azt hathatós kezelésnek alávetni.

Jobbulást kívánunk, üdvözlettel a a családnak is!
Tisztelt Válaszadó!
Kérdésem a következő lenne:kisfiamnak a minap a füléből kellemetlen szagú váladékozásra lettem figyelmes.Nem fájtatja egyébként a fülét.Belenéztem és ilyen fehér szinű vmit (genny?)láttam benne.Szakrendelésre fogom vinni .Nem tudom mire számíthatok.Addig is a körzeti orvos SZUPRAKSZOT írt fel.Remélem nem kell semmi komolyabbra számítani,az étvágya jó,nem lázas.
Várom mielőbbi válaszukat:egy aggódó anyuka!
Tisztelt Édesanya!

Köszönettel vettem kérdését. A fülfolyás általában a dobhártya mögötti terület, az ún. középfül gyulladásos folyamatának következménye: ilyenkor a genny elfolyása másfelé akadályoztatva van, ezért a feszülő dobhártyát megrepesztve a hallójáraton keresztül ürül a külvilág felé.

Ahogy írja, sokszor láztalanul és minden egyéb - fülfájás, hányás, rossz általános állapot - nélkül jelentkezhet; kezelni a háttérben meglévő baktérium miatt kell a kis betegeket.

Bár ma - a túlzott antibiotikum használatnak 'köszönhetően' - egyre kevésbé kell paracentálni, azaz felszúrnia fület, mégis azt kell, hogy mondjam, hogy indokolt esetben jobb hagyni a szúrást, hisz a repedt seb gyógyhajlama sokkal rosszabb, mint a szűrt csatornáé.

A felírt SUPRAX valóban széles körben használt ilyen kórkép esetén mind a gyermekfülészek, mind a gyermekgyógyászok által.

Ha a későbbiekben belázasodna, mihamarabb meg kell mutatni ismét fülésznek: meg kell, hogy ítélje, nem forradt, vagy tömődött-e el a dobhártya nyílása, mely újabb középfül-gyulladást okoz (retentio).

Gondos orrtoilette, esetleg helyi melegítés gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Tisztelt Székely Gábor!

Mióta kipucolták a fülem, tavaly nyáron történt ez, nem tudom összefüggésben van-e ezzel, de azóta érzem, hogy a bal fülemben, ahogy összezárom a szám erősen, roppanik valami, ezt a fülemben hallom ( természetes), egy hete kezdődött, hogy ha fordítom a fejem, a tarkómnál hallom, hogy recseg, nagyon zavaró, ezért elmentem röntgentre, aminek az eredménye a következő:
a nyaki gerinc alsó szakaszának lordosisa kiegyenesedett. a VII-es nyaki és I-es háti csigolyák közti rés kissé szűkebb.
Hova kell ezzel a problémával fordulnom, és milyen következményei lehetnek?
A fülével kapcsolatos kérdésre:
Ez dobüregi, dobhártyaproblémát jelenthet, az állkapocs zárásakor észlelhető reccsenő, roppanó hangjelenség, tehát ez fül-orr-gégészeti vizsgálatot igényelhet.
A másik jelenség, valószínűleg ettől független, a nyaki lordosis és a nyakcsigolyák közötti szűkebb rés, rossz tartás, életmódi probléma főként, esetleg mozgáshiány stb. okozza.
Ez viszont egyértelműen reumatológus kompetenciája a nyaki, háti... gerinc eltéréseivel, rendellenességével ők foglalkoznak, van Budapesten kimondott gerincosztály is, de elegendő lenne egy reumatológus szakorvost felkeresnie ebben az ügyben.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Gyermekkoromban folyamatos középfülgyulladás miatt kilyukadt mindkét dobhártyám. Akkor elvégeztek a bal fülemen egy tympanonplasticát, de sajnos nem sikerült. Ekkor elmentünk egy orvoshoz, aki ugyan megpróbálta még egyszer megműteni, de sajnos neki sem sikerült, mert később a beültetett szövetdarab levált, így az a dobhártyám lyukas maradt. Eközben elvégezett a jobb fülemen is egyet, az sajnos nem sikerült, mire a következő műtétnél porcot ültetett be, ami megtapadt ugyan, de sajnos nem mozog, így a jobb fülemre sajnos szinte semmit nem hallok. Most 20 éves vagyok, zenei egyetemre járok, és egyre jobban szükségem van a füleimre, de nem tudom, hogy alávessem-e magam újabb műtétnek, vagy hagyjam úgy, ahogy van. Ön szerint mit tegyek?
Előre is köszönöm!
Ha jól értem a leírtak alapján hallása erősen károsodott a sikertelen műtét/eket követően...

Mivel ez a kérdéskör nagyon fül-orr-gégészeti szakmai kompetencia, és a jövőben feltehetően zenei pályán kíván tevékenykedni, javaslom a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti Klinikájának felkeresését, célszerű lenne Répássy Gábor professzor urat, aki ezen kérdések, és a fülben végzett mikrosebészeti eljárások nagy és elismert szakértője.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Édesapámnak (... éves) fülfájás másnapján "kifakadt" a füle, másnap reggelre pedig arcideg bénulásos tünete jelentkezett, még aznap orvoshoz ment (háziorvos, fülészet, ideggyógyászat), ahol Bell-paresist diagnosztizáltak, kezelést és gyógyszereket írtak fel. Nem javult, járása bizonytalan lett így másik orvoshoz is elmentünk, ahol ugyanezen betegséget állapították meg, amit herpes vírus okozott (ezt az előző orvosnál kizárták). Most infúziót, kezeléseket, gyógyszereket kap. Még sohasem volt herpeses tünete.
Érdeklődöm a gyógyulás hosszáról, ill. annak lefolyásáról. Ilyet el lehet-e kapni gyógyfürdőben?
Tisztelt Levélíró!

Először is célszerű lenne tisztázni, hogy milyen kórképpel állunk szemben. Leírnék Önnek néhány szempontot, amit természetesen a szakorvosnak kell tudnia - hogy milyen irányban is kezeli a beteget.
1. Bell-paresis, Bell-féle bénulás
Amennyiben valóban ez a diagnózis, a betegség lényege éppen az hogy "idiopátiás" tehát nincsen megfogható oki tényező az arcidegbénulás hátterében. A bénulás sok esetben magától is oldódik, általában 10 napon belül javul, vagy el is múlik. A szteroid-kezelés gyorsítja a javulást.
2. Víruseredetű bénulás, ez lehet herpes zoster, tehát herpesvírus okozta "övsömör", vagy lehet az ún. Ramsay-Hunt szindróma ami hasonló jellegű tehát idegi vírusfertőzést követő, a fülben jelentkező fájdalom, bénulás, ízérzési zavar.
A második eset/ek/ben a szteroid kezelés hatástalan, itt vírusellenes szerek, speciális fájdalomcsillapítás alkalmazható.
Felteszem az infúzió a járászavart hivatott korrigálni (?).

Tehát a diagnózis pontossága ebben az esetben igen lényeges, hogy mire is kezeljük a beteget.
A gyógyfürdő nem valószínű, ún. nyugvó herpesvírus fel tud lángolni idősebb korban, ez sajnos nem ritka jelenség.

Célszerű lenne a szakorvossal újra konzultálni a diagnózist és a kezelést illetően.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő orvos!
Kb. 10-11 éve diagnosztizáltak súlyos alvási apnoét, 2008-tól légzést-segítő gépet használok. 2007-ben "allergiás cután tesztet (Prick) léguti allergénekkel" végeztek, ennek eredménye negatív lett. Évek óta egyre gyakoribbak az orrvérzések (gyermekkoromban is sokat vérzett, de évtizedeken keresztül nem volt különösebb problémám) illetve sorozat-tüsszögések, orrfolyás. Tavaly egy arcüreggyulladás kapcsán az orrendoscopia a "jobboldalon a locus Kisselbachi területén lencsényi nyálkahártya sérülést, baloldalon duzzadt orrkagylókat" mutatott. Az elmult hetekben több alkalommal jelentkezik intenzív orrfolyás, percekig tartó tüsszögés (néha köhögés) amely "rohamok" legtöbbször fejfájással, teljes fáradtsággal érnek véget.
Claritin akutot szedek néhány napja, ennek ellenére jelentkeznek a tünetek. Lehet ez szénanátha? (noha az allergiateszt negatív) Hová forduljak, illetve mivel próbáljak ellene védekezni?
Válaszát köszönöm.
Kedves Levélíró!

Minden egyéb előzetes betegség ismerete nélkül - csak a leírása alapján azért lehetne orrpolipra gyanakodni, ilyen jellegű "irritációs" tüneteket az is okozhat.
A szénanátha, pollenallergia kicsit komplexebb lenne olyan értelemben, hogy a tüsszögés, orrfolyás mellett gyakori a szemvörösség, könnyezés, szemviszketés, elég jellemző módon - és pollenek esetén kimondottan a virágzás időszakában, tehát mondjuk a március-október közötti hónapokban.
Tehát érdemes lenne "visszakanyarodni a fül-orr-gégész szakorvoshoz, mert elképzelhető az orrüregben lévő nyálkahártya-probléma, polip, orrsövényferdülés, orrgarati rendellenesség, ill. ezek valamely kombinációja is.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!
... éves lányom hallása egyre jobban romlik. A háziorvos szerint orrmandula nagyobbodás miatt. Kérdésem: megoldás-e az orrmandula műtét, amiről sok rosszat hallottunk, hogy veszélyes, és mégsem ér semmit, mert kiújul, vagy mit tehetünk még? Köszönettel:
A hallásromlás hátterében valóban állhat az orrmandula túltengése: ez egyfajta szelepszerű akadályként nem engedi sem a dobüregek fülkürtökön keresztüli, sem az orr korrekt szellőzését orrgarat felé.

Azonban, mivel más okai is - közép-vagy belsőfül eredetű, neurológiai, stb. - lehetnek, feltétlen kivizsgálást javasolnék. Kezdésnek fülészeti vizsgálat, audiometriával = hallásvizsgálattal javasolt, ott már egyértelműsíthető a kép. Indokolt esetben igen, kiveendő az orrmandula, függetlenül a valóban meglévő kiújulási hajlamtól.

Jó egészséget és mihamarabbi javulást kívánunk,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt doktornő/doktor úr!
Az én kérdésem az lenne,hogyha szerdán egy fülműtéten esek át(felvágják, és kiszedik a felgyülemlett alvadt vért) ,és utána pénteken ettől függetlenül fogyaszthatok alkoholt?
Előre is nagyon köszönöm.
tiszteletem!
Ha jól értem, kérdése arra vonatkozik, hogy a műtéti érzéstelenítő hatása - és mennyisége elhagyja-e a szervezetet két napon belül?

Általában egy gyógyszer - főként ha az vénásan, vagy esetleg inhalációs úton (altatószereknél előfordulhat) juttatják be a szervezetbe - gyorsabban kiürül.
Tehát ilyen szempontból nem tűnik aggályosnak.
Egy műtét után viszont - legyen az bármilyen kis műtéti beavatkozás - a szervezetnek kell egy kis idő, kisműtét esetén is minimum néhány nap, ami alatt helyreáll a belső rend, a homeosztázis.
Ezért nem kockáztatnám meg a két napon belüli alkoholfogyasztást. Az alkohol dehidrál (kiszárít) legyengíti a szervezetet több tekintetben is.

Üdvözlettel:
Jó estét kivánok azt szeretném meg kérdezni ha egy orrspray
által okozot melék hatás konkrétan a torok iritáációja ellen mit lehet tenni?
Ha jól értem kérdését, akkor Önnek az orrspray alkalmazás okozott torok irritációt?

Először is tudni kellene milyen betegségről van szó, és milyen orrsprayt, milyen gyógyszert alkalmazott? Ennek ismeretében tudnák korrektebb választ adni kérdésére.

Üdvözlettel:
Tisztelt Dr. Hölgy / Úr !

Azért fordulok Önökhöz mert két éve folyamatos szédülésem van. Számos vizsgálaton résztvettem ( Ct, MRi, füll orr gége, EEG, labor, röngen , dopler, jártam phisziátriára, phszihológushoz voltam akupunkturán csontkovácsnál és gyógymasszáson stb ) Ezen vizsgálatok és kezelések mindegyikének eredményessége sikertelen volt . Legutóbb voltam ismét egy EEG- ahol ezt véleményezték :MKo n. VIII. laesio AEP képe. De erre kontkrét választ nem kaptam, hogy mit tegyek ellene. Ezzel a betegséggel türelmeten vagyok és ideges is erre szedek nyugtatót. Szédülésemről még annyit hogy féloldalas a jobb oldal felé huz és nyomást is érzek .

Azért fordulok Önökhöz , hogy tancsot adjanak hogy mikét lehe ezt kezelni !

Válaszukat előre is köszönöm !
Tisztelt Levélíró!

A leletben szereplő n. VIII, a 8. agyidegre utal (egyensúlyi és hallóideg). Az AEP vizsgálatról alább néhány sor:

Akusztikus kiváltott válaszok (AEP). Gyors egymásutánban adott, halk hangingerek. A válasz öt, agytörzsi komponensét regisztrálják a koponyán kívül felhelyezett elektródokkal. Végezhető újszülöttek, demens vagy eszméletlen betegeken is.
Kiken végzik?
- Tesztelhetô a csecsemôk hallása, kizárhatók a nagyothallás pszichogén okai, kimérhetô a hallásküszöb.
– Sclerosis multiplex (SM): érzékenyen kimutatja a károsodott gócot, hosszú távon követhetô a funkciókiesés változása.
– Agytörzsi vascularis (érededetű) folyamatok, tudatzavar stb.
Tehát neurológus és/vagy fül-orr-gégész szakorvos tudna ebben döntőbb szót kimondani, mivel a lelete az egyensúlyi és hallóideg esetleges károsodására utal.

Üdvözlettel:
Voltam a szakrendelésen és semmit nem álapíttotak meg
de tünetek nem szüntekmeg
Tisztelt Levélíró!

Megértve problémáját ezen 1 mondat alapján nem valószínű, hogy hathatósan tudnánk Önnek segíteni.
A fülzúgással kapcsolatosan lehet hogy már látta cikkünket, de ismét felhívom rá figyelmét:
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/gyakoribb-mint-hinnenk-a-fulzugas-109726.html
és
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/a-fulzugas-uj-kezelesi-modszere-110796.html
Ezen kívül a Magyar Tinnitus Egyesület honlapja:
http://tinnitus.hu/
Miután tüneteit nem írta le, jelzem, hogy az alábbi szakrendelések jöhetnek szóba:
- fül-orr-gégészet - belsőfül zavar
- neurológia - idegrendszeri probléma
- kardiológia - agyi keringés esetleges zavara
- reumatológia - nyaki gerinc kopásával kapcsolatos járulékos tünet

Üdvözlettel:
Tisztelet Doktor Úr!

25 éves ,174 cm, 104 kg, közepesen magas testzsírszázalékkal rendelkező férfi vagyok.
A a problémám , hogy nekem elég gyakran be van gyulladva vagy a fülem vagy a mandulám.Ha nincsen,akkor is kijelez a vérvétel mindig valami gyulladást a szervezetemben..Az utóbbi 3 évben évente két vérvizsgálaton voltam, minden alkalommal magas gyulladásos reakciót mutatott a szervezetem.Évente minimum 5 antibiotikum kúrát kapok.Az utóbbi két és fél hónapban például 3 antibiotikum kúrán vagyok túl, de ezek szinte hatástalannak bizonyultak.Jelen pillanatban is vagy a fülem, vagy a torkom váltakozik enyhe gyulladásos tünetekkel.Az első kérdésem az lenne, hogy ezt az antibiotikum kúrát mivel lehetne felváltani, hogy ne károsítsam a szervezetemet.Illetve voltam több vizsgálaton is ahol megállapítható volt hogy alacsony spermiumszámom van és ezekben kevés a mozgó.Nem tudom, hogy ez a folyamatos gyulladás ezt eredményezhette-e?.
Ezek a problémák miatt várom tanácsát!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát
Tisztelt Levélíró!

Ha jól látom két levelet is kaptunk Öntől, megpróbálom a két témát egyben kezelni...
A másik levélben ha jól láttam egy nemi szervi fertőzés kezelésével kapcsolatos probléma szerepelt. Mivel látom, hogy Önnél jellemzőek az érzékenyebb gyulladásos reakciók, ott is valószínűleg ennek köszönhető a fokozott reagálás az alkalmazott készítményre.
Foglalkozzunk inkább az itt felvetett problémával.
Leírja, hogy fül-orr-gégészeti problémái vannak, azaz a középfül- és a mandulagyulladás. Ezeknek a felnőttkorban való előfordulása már nem tekinthető szokványosnak, tehát felmerül (főként a "hiába" alkalmazott antibiotikus kezelések miatt), hogy esetleg - hangsúlyozom ez komolyabb kivizsgálást igényel - autoimmun reakció megléte, és autoimmun betegség miatt felfokozott gyulladásos hajlam, fokozott érzékenység. Az antibiotikumokkal kapcsolatosan amúgy is fennáll korunk problémája: a rezisztencia, tehát a kórokozók gyorsabban, rugalmasabban változnak, és a gyógyszerek ezt a fajta (genetikai) változékonyságot már nem tudják kellő mértékben követni.

Javaslatom az lenne, hogy függetlenül a fül- és torokgyulladásoktól (persze nem független egymástól semmi sem) érdemes lenne az autoimmun betegségek - először talán a gócok - irányában elindulni, reumatológus-klinikai immunológus szakú belgyógyász szakorvosok segítségével. A reumatológia itt talán meglepőnek hangzik, de az autoimmun betegségek a "kötőszövet" betegségei révén ehhez a szakterülethez tartoznak általánosságban.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Lassan 3 hete, hogy egy megfázás után egyik napról a másikra hallom a bal fülemmel a pulzusomat. Ha megnyomom a nyakamnál, akkor már nem hallom ezt a pulzáló hangot, csupán a kezemmel érzem ezért is írtam,hogy a pulzusomat hallom. Néha jobban, néha kevésbé, olyan is van, hogy egész délután csend van, majd nem tudom minek hatására újra előjön vagy például ha teljesen jobbra fordítom a fejem,sokkal erőteljesebben hallom,mint amikor balra fordítom. Rettentően zavaró,még a fejem is megfájdul tőle néha. A hallásommal nincs baj, nem is volt sosem.20 éves vagyok. A vérnyomásom többnyire alacsony.Mi állhat a probléma hátterében? Fül probléma vagy valami más? Mivel lehetne ezt megszüntetni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Célszerű lenne ezzel a problémával felkeresnie a fül-orr-gégészeti szakrendelést, elképzelhető hogy "visszamaradt" a megfázást követően esetleg egy ilyen jellegű szövődmény, javaslom vizsgáltassa meg mielőbb.

Üdvözlettel:
1985 óta Algériában kezdődött a fülviszketésem. Körzeti rendelőkben nem láttak elváltozást, kimosták, gombás ekcémára adtak kenőcsöt. Nem javult, több magánrendelőben gyulladást láttak, kenőcsöket adtak, legutóbb maró hatású folyadékot csepegtettek, a nagy maró hatás ellenére nem javult, a fülszőrök törlésre kijöttek, a fül zsírosodás megszűnt. Javaslatra baba- ill. parafinolaj kenést használtam, még rosszabb lett. A napokban ELOCOM, LORINDEM kenőcsökkel is próbálkoztam, mely során a fültisztítón vért találtam.Mivel súlyosbodtak és gyakoribbak a panaszaim, kérem javaslatukat, hogy hova, kihez fordulhatnék.
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Ez a probléma igen krónikus, és a leírása szerint többféle kezelést is kapott az évek során. Számomra az nem derül ki pontosan, hogy konkrét diagnózist bárki megállapított-e mielőtt kezelni kezdték volna...?
Alapvetően vagy egy fertőzés húzódik meg a háttérben, amely nem került kikezelésre időben, és gócként jelenleg is fennáll, vagy valamilyen idegi eredetű bántalom, amely ezt a panaszt okozhatja.
Ha a fül-orr-gégész szakrendeléseket már "bejárta" az évek során, akkor nehéz újat mondani, esetleg érdemes lenne valamelyik egyetemi klinikát felkeresni (SOTE, Szeged, Pécs, Debrecen) ott magasabb szintű szakellátásban tudna részesülni - de főként pontos diagnózisra lenne szükség. Az Elocom és Lorinden kezelést - mindezek mellett - nem látom igazán indokoltnak, mivel a gyulladást és a viszketést ugyan mérséklik, de ha mögötte krónikus fertőzés áll, arra egyáltalán nem hatnak, sőt az alapállapotot ronthatják.
Javaslatom tehát a fenti, egyetemi fül-orr-gégészeti szakintézmények egyikének felkeresése!

üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly nyáron rohamosan elkezdett hullani a hajam, többszöri vérvétel után a magas ast szintemhez kapcsoltak a hajhullást, voltam góckutatáson is, itt megállapították, hogy kórosan gyulladt a mandulám, ezért két hét múlva ki is vették. Azt mondták, hogy minden tünetem elmúlik 2-3 hónapon belül (hajhullás, fáradékonyság, étvágytalanság, széd?lés). Egy ideig valóban nem volt semmi panaszom,azonban egy hónapja ismét visszatért minden.ismételten kaptam beutalót vérvételre és azt ast szintem most még sokkal magasabb mint a mandula műtétem előtt. Ez mitől lehetséges?
Válaszát elóre is köszönöm!

Tisztelt Levélíró!

Az AST (anti-streptolizin titer) a Streptococcus baktériumokkal kapcsolatos laboratóriumi paraméter, arról ad tájékoztatást, hogy a szervezet "találkozott" a streptococcussal, és az - jelen esetben - valahol gócként megbújik. Ez számos hely, szerv lehet az emberben, fülészeti (pl. mandula), lehet fogászati, nőgyógyászati, urológiai, de lehet epekövességgel, epehólyaggyuladással kapcsolatos is. Ezeket kellene sorban tisztázni, miután a mandulakivétel már megtörtént, tehát máshol kell keresni a kórokozó által képzett gócot.

Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

Az AST (anti-streptolizin titer) a Streptococcus baktériumokkal kapcsolatos laboratóriumi paraméter, arról ad tájékoztatást, hogy a szervezet "találkozott" a streptococcussal, és az - jelen esetben - valahol gócként megbújik. Ez számos hely, szerv lehet az emberben, fülészeti (pl. mandula), lehet fogászati, nőgyógyászati, urológiai, de lehet epekövességgel, epehólyaggyuladással kapcsolatos is. Ezeket kellene sorban tisztázni, miután a mandulakivétel már megtörtént, tehát máshol kell keresni a kórokozó által képzett gócot.

Üdvözlettel:
Az unokám 4 éves és mondhatni napirenden elöfordul nála orrvérzés minden ok nélkül.?jjel is gyakran és csak reggel vesszük észre,mert véres a párnája.Ö sem ébred fel rá és ez elég aggodalmat okoz nekünk,mert félünk,hogy a vértöl esetleg a torkában meg is fulladhat.Többször említettük az orvosnak és mindíg azzal nyugtatott,hogy ez gyermekeknél nem veszélyes.Ennek ellenére nem nyugodtunk meg és szeretném kikérni az Önök véleményét is.még annyit tennék hozzá,hogy észre vettük azt,hogy melegebb idöben pl.nyáron,gyakrabban vérzik az orra,de télen hetente 2-3 naponként csak.Elöre is köszönet a válaszért.
Tisztelt Levélíró!

A gyermekkori orrvérzésnek számos oka lehet, az orrban futó erek anatómiai viszonyaitól kezdve, a megfázást követő tüneteken át, az esetlegesen orrba dugott idegentestek orrnyálkahártyát és ereket felsértő hatásáig stb... Oka lehet valamely speciális érdaganat, vagy magas vérnyomás a háttérben.
A gyermeket gyermek fül-orr-gégész és gyermek belgyógyász kellene megvizsgálja mindezek pontos tisztázása céljából, főként azért mert a tünetek ismétlődőek.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Kb 8-10 hónapja egy edzésen ütköztem csapattársammal és vszinüleg eltörhetett az orrom meg elferdült és sajnos hibáztam és nem mentem kivizsgáltatni.
Tudnak vmit kezdeni vele?? :// rem hogy igen :)
Tisztelt Levélíró!

Mielőbb el kellene menjen fül-orr-gégészetre, az eltörött orrcsont elképzelhető, hogy rosszul forrt össze, tehát sürgősen keresse fel a szakorvost. Lehet hogy nem lesz kellemes, de így viszont hosszú távon sok problémát okozhat.

Üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő!
19 éves vagyok, problémám a következő : a szájüregemben a nyál-váladék viszkózus, nyúlós, áttetsző, enyhén szagos; ez állandóan folyik a torkomba, valamint az orromat folyton dugultnak érzem, de valójában semmi nincs benne. Kórtörténetem : Kisgyermek korom óta rengetegszer gyulladt be a torkom, hajlamos vagyok a torokfájásra ,3 éve a tüszős mandula (garat) gyulladások sorozata miatt kivették a garatmandulámat is (az orrmandulámat 2 évesen). A műtét után tenyésztésre lett küldve a váladék és húsevő baktériumot diagnosztizáltak, antibiotikummal ki lett iktatva. Egy hete vérvizsgálaton voltam, a laborban gyulladást fedeztek fel a véremben. Az ízlelésem megváltozott negatív irányba, sok dolgot nem tudok megenni emiatt.
Észrevétel: Ha úszok a klóros víz erőteljesen szaggatja fel a váladékot az orrból és szájból egyaránt.
Problémám a mai napig megvan, nem találok rá megoldást sehol. Nagyon nagy segítség lenne a válasza!
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

A leírt kórelőzmény alapján úgy tűnik, hogy szervezetében jelenleg is valamilyen "fertőző góc" van jelen, amelynek tisztázása szükséges lenne. Erre elsősorban az alábbiak jöhetnek szóba: felső légutak - fül-orr-gégészet, fogászati probléma (gyulladás, tályog stb.) - fogorvos, húgyúti fertőzés - urológia. A húsevő baktérium az MRSA, amely az átlagos antibiotikumokkal nem eliminálható, tehát ha Önnél ez állt /állna fenn, ahhoz minimálisan kórházi osztályos kezelés lenne, lett volna szükséges. A "gyulladást fedeztek fel a véremben" mondatot értelmezzük úgy, hogy hemokultúra, tehát vérből való baktériumtenyésztés történt?
A klóros víz mar, tehát ilyen szempontból ez nem javasolt.

Üdvözlettel:
Kedves Dr.úr!
Pár évvel ezelőtt otosslerosissal műtöttek mindkét oldalon.Utána hallókészülékes lettem nemsokára.Kb 2 hónappal ezelőtt kezdtem használni a balos készülékemet mert előtte elég volt csak a jobbos,de az elromlott.És nagyon jól hallottam a balossal,aminek nagyon megörültem.Aztán egyik pillanatról a másikra mintha "leszakadt" volna valami odabent.Nem fájt egyébként csak sokkal de sokkal rosszabbul hallok mint előtte mint ez történt.És azt is észrevettem,hogy evés megkezdése után az első falatnál mindíg kísér egy kis szédülés.Nem tudom ,hogy van e köze a kettőnek egymáshoz..Állandó fülzúgásom van,most kezdtem el szedni a recept nélküli bilobilt hátha kicsit csökkenti a sistirit.Elképzelhető?hogy ezek közül a kristályok közül szakadt le valami?Lehet gyógyítni?Gyógyszeresen vagy műtéttel?Köszönöm válaszát előre is,tisztelettel
Tisztelt Levélíró!

Az otosclerosis műtétet követő hallásromlás és szédülés - valószínűleg - annyiban függ össze, hogy a (vélhetően stapedectomiás) műtét esetleg érinthette az igen közelben lévő egyensúlyszervet is.
Mindenképpen javaslom az eredeti operációt végző fül-orr-gégész/fej-nyak sebész szakorvos felkeresését. Egyrészt a hallókészülék miatt, másrészt viszont a szédülés pontosabb kivizsgálására. A vény nélkül kapható Bilobil hasznos lehet, azonban ismert diagnózis nélkül nem sok értelmét látom. E kérdésben célszerűen a szakorvosé a döntés joga és felelőssége egyaránt.

üdvözlettel:
Tisztelettel !
A fül és torok között kb 5-6cmre érzek fájdalmat.Ez különösen
este felé erösődik fel. Voltam gégészeten nem találtak elváltozást.Lehetséges lenne nyaki nyirok probléma?
Tapintásra nem érzékelhető duzzanat.Ugyanakkor a fül felé is érzek kisugárzást.Esténként donalgint szoktam bevenni.
Szeretném kivizsgáltatni ,merre indujak.
Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

Elég érdekes tünet, amit levelében jelzett. Főként, hogy fül-orr-gégészeten már kivizsgálták. Ezek szerint nem fül (értsd középfül, belsőfül) eredetű a panasz. Valószínűnek tűnik, hogy kisugárzó fájdalomról van szó. A fájdalomcsillapító az rendben van (annyira azért nem...) de az okra természetesen nem hat.
Érdemes lenne esetleg egy nyaki (fej-nyaki) CT vagy MR vizsgálatot készíttetni, talán azzal kideríthető, hogy milyen ok áll a háttérben. A nyirokcsomókat felteszem a gégész is megtapintotta a vizsgálat alkalmával. Amennyiben mégis nyirokrendszeri problémára gondolnak, érdemes lenne esetleg hematológust felkeresni.

Kérem mindezt háziorvosával is beszélje meg.

üdvözlettel:
Kb. három éve kezdődött kezdetben ritkán később mind sűrűbben böfögés szerű levegő feláramlás, mely nagyon kellemetlen hangot is ad. Fájdalommal nem jár és nem függ össze étkezéssel sem Sajnos ez éjjel is előfordul és így zavarja az éjszakai alvást is. Reggelente meg napközben is köhögés, orrfolyás, illetve az un.torokköszörülés már legalább 20 éve meg van. Vajon van öszefüggés ezek között.Savas felböfögés csak nagyon
nagyon ritkán fordul elő és gyomorégést sem szoktam érezni.Ezt a hangot és pufogásnak neveztem el mert váratlanul jön, nem érzem mint a böfögést előre.Válaszukat előre is köszönöm.

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Itt többirányú probléma lehet leírása alapján:
1. Reflux, savas visszaáramlás a nyelőcsőbe (gasztroenterológia)
2. Orr-torok-váladék lecsorgása a garatból (fül-orr-gégészet)

Ha esetleg megírná előző/egyéb jelenlegi betegségeit, műtéteit, életkorát, a szedett gyógyszereket az segítene a korrektebb válaszadásban.

üdvözlettel:
Szeretnek segitseget kerni...27 eves lany vagyok Kb masfel honapja erzek az orromba budos levegot mikor kimegyek a friss levegore meg jobban erzem valadek nem folyik az orrombol probaltam parologtatni kamila teaba tettem egy keves sot akkor bedugul a bal oldali orrlyukam es sokot fajni bal oldalt a fejem egeszen a bal szemem hataig, amikor sutok valamilyen sult ennivalokat es elfogyaztom 1-2 nappig erzem az orromban a szagat.Az elettarsam azt mondja hogy nem erez semmit. Egy honapja kikoltoztem Nemetorszagba felek es meg nincs lehetosegem elmenni egy orvoshoz.Mit tevo legyek nagyon felek hogy valami sulyos betegsegem lesz. Kerem segitsenek nekem ha lehet otthoni modszerel kikezelni. Elore is koszonom
Tisztelt Levélíró!

Először szeretnék visszakérdezni. Volt-e valaha bármilyen/valamilyen fül-orr-gégészeti betegsége, problémája, pl. mandulagyulladás, esetleg mandulaműtét, orrmelléküreg-, homloküreg-gyulladás stb.
A leírottak alapján csak tippelni lehetne, javaslom, hogy amint lehetősége nyílik, vagy Németországban keressen fel egy orvost, vagy ha legközelebb hazajön, akkor talán itthon. Nem tudom, hogy a külföldieket milyen biztosítás alapján kezelik kint ugyanis. Ha a tünetek, panaszok aggasztják, ennek mielőbb utána kellene járni. Első olvasatra nem súlyos, sokkal inkább krónikus, régen fennálló állapotnak tűnik, mintha egy bakteriális fertőzés nyomai lennének az orrüregében, vagy azon a szakaszon "letokolt" állapotban.

üdvözlettel:
Elso sorban koszonom a gyors valaszat. Ezelott 10 evel volt mandula mutetem mert streptococcus mandulagyulladásom volt amit mutet elott 10 moldamin injekcioval kikezeltek. Megemlitem hogy ha vissza tartom a lelegzetemet es az orromon kiengedem a levegot meg iszonyatosabb a szaga, es van egy rossz fogam a bal felso reszen de meg nem fajt.A szamba nem erzem. Mi tevo legyek milyen gyogyszerrel lehet kikezelni? Elore is koszonom
Tisztelt Levélíró! Kedves Andrea!

Javaslom ez alapján, hogy mindenképpen vizsgáltassa meg/ki magát, akár Németországban, akár itthon. A most leírtak utalhatnak pl. egy súlyosabb letokolt fogtályogra is. Célszerű lenne vagy egy fogászati "panorámafotó" vagy más képalkotó vizsgálat (CT, MR) ahol felderíthető lenne hogy valahol az szájüregben, orrüregben, melléküregekben, a hátsó garaton vagy hol található az a bizonyos góc, ami a panaszait okozza. Mivel kint ez nehézkesebb, a legközelebbi itthon tartózkodást kellene előre úgy megszervezni, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégezzék.
Az ilyen krónikusan fennálló fertőző gócok súlyosabb szervi problémákat is okozhatnak, tehát ilyen fiatal lévén nem érdemes és nem is szabad elhanyagolni!

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Több egészségügyi problémával küzdök már évek óta, és már alig tudok dolgozni. Kérdezem hogy az alábbi betegségekkel orvosi bizottság elé állhatok -e?
Meniere, discus hernia, hemianacusis, hypertonia. diabetes. A járás is nehezemre esik, mert zsibbadnak a lábaim, baleset is ért emiatt. Leestem a létráról és csigolya törést szenvedtem. Az utobbi időben a szédülés és láb zsibbadás fokozodott, az egyensúlyi helyzetem nagyon labilissá vált. Kérdésem hogy Ön szerint bizottság elé állhatok-e?
Várom válaszát, amit előre is köszönök.
Tisztelt Levélíró!

Megértve, hogy számos egészségügyi problémával küzd egyidejűleg:
- Meniére-betegség
- discus hernia
- hemianacusis
- hypertonia
- diabetes
- csigolyatörés

Ebben a kérdésben foglalkozás-egészségügyi szakorvos, üzemorvos tud érdemi véleményt alkotni. Ismerni kell a beteg nemét, életkorát, korábbi betegségeket, műtéteket, fizikális vizsgálatokat végezni... stb. Ha a bizottságot megelőzően kíván ebben tájékozódni, akkor lenne érdemes megkeresni a fent említett szakembert.

üdvözlettel:
Tisztel Cím!
Kilenc hónapja van állandóan a bal fülemnél kellemetlen égő érzés. A fülészeten nem találtak elváltozást. A koponya CT és MRI, továbbá a vírusokra végzett vérvizsgálat negatív. Ez az állandó kellemetlen érzés megkeseríti a napjaimat, kérem adjanak tanácsot, hogy milyen szakorvoshoz fordulhatnék.
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

A negatív leletek mellett egy lehetőség adódik még, neurológus /ideggyógyász felkeresése. Azt kellene megfigyelni - amit nyilván tud is - hogy bármilyen egyéb kísérőtünet fennáll-e. Illetve azt, hogy a 9 hónappal ezelőtti időpont körül történt-e bármi változás életében a korábbiakhoz képest. Esetleg felmerülhet még az allergia, de ha másutt nincsen tünete, akkor az nem valószínű.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár napja vettem észre, hogy nyelés közben (nem ételnél) kattogó, recsegő hangot ad a torkom, gégém környéke. Voltam fül-orr gégészeten ahol azt mondták be van gyulladva a mandulám. Viszont ennek a betegségnek a tüneteit egyáltalán nem vette észre magamon. Se láz se semmi. Lehet ez a kattogó hang a mandulagyulladástól, vagy keressek fel egy másik orvost? Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

A fül-orr-gégészeti vizsgálat ilyen értelemben szakorvosi, tehát a diagnosztizált mandulagyulladás tényként volt vehető.
Ha jól érzékelem, Ön felnőtt fiatalember. Ebben a korban a láz már egyáltalán nem jellemző, tehát lezajlanak úgy is fertőzések hogy egyáltalán nem kíséri a gyermekkorban megszokott láz jelensége. A nyelési zavar, nehezítettség jellemzőbb tünet.
Az egészben igazából az lenne a fontos, (azóta nyilván már meggyógyult), hogy ismétlődik-e a mandulagyulladás. Amennyiben igen, és nem 1-2 alkalommal fordul elő, a szervezetben lévő gyulladásos gócot, fokozottabb gyulladásos hajlamot jelez. Néhány éven belül többször ismétlődő mandulagyulladás két dolgot vet fel:
1. Az immunrendszer működésével kapcsolatos vizsgálatok indokoltáságát
2. Fül-orr-gégészeti szempontból (ez ritka) a mandula felnőttkori eltávolítását.

üdvözlettel:
1  2  3  4  5 
Hirdetés