2014. október 31. péntek, Farkas napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: fertőző betegség
Összes találat: 341
Szakterület: Infektológia
A munkahelyen mennyi az esélye hogy elkapjuk ezt a fajta influenzát ?
Tisztelt Olvasónk!

Ugyan email-címéből nem derül ki, azt kell mondanom, mindegy is, milyen jellegű munkát végez, milyen munkahelyen. Azokban a munkakörökben dolgozók, ahol igen nagy és változó az emberforgalom - rendőrök, mentősök, tűzoltók, tanárok, taxisok, tömegközlekedésben dolgozók, ügyfélszolgálati alkalmazottak és pl. mi magunk is, orvosok - számítani lehet a nagyobb fertőzési kockázatra.

Mivel a H1N1, csakúgy, mint a legtöbb léúti betegség, cseppfertőzéssel terjed, elég a sarki pékségben tüsszenteni és az áruk egy része máris hordozóvá válik.

A WHO és az ÁNTSz egybehangzó véleménye az, hogy a legteljesebb védelmet védőoltással érhetjük el a H1N1 ellen. Ön, aki nyilvánvalóan aktív korú, dolgozó ember, ennek az újfajta influenza megbetegedésnek sajnos fokozottabban ki van téve. Ha még nem kapta meg oltását, célszerű a háziorvostól - a WHO ajánlását figyelembe véve - nemcsak a világjárvány, hanem a szezonális influenza elleni oltóanyag receptjét is elkérnie, majd mindkettővel beoltatnia magát.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Hogy néz ki a szájpenész és hogyan lehet kezelni? 13 hónapos gyermekem szája belülről olyan, mintha tejet ivott volna pedig nem ivott.
Tisztelt Olvasónk!

A szájpenész a csecsemő- és kisdedkor, majd a késő öregkor egyik legáltalánosabb betegsége, sőt inkább jelensége. Neve szerint elsősorban a száj nyálkahártyáját, de a nyelőcső közeli szakaszait, sőt a gége/garat egyes területeit és érintheti súlyosabb formában.
Hétköznapi formában elsősorban a nyelven, valamint a majdani harapási vonal területére korlátozódóan apró, nehezebben levonható, fehéres gombás telepek észlelhetőek.

A Candida gombatelepei a sejtes immunválasz csökkent volta miatt tudnak az ideálisnak ható szájüregben megtelepedni. A fertőzés forrása újszülötteknél a kolonizált hüvelyen való átjutás, később a nem megfelelő módon sterilizált cumi, etetőedények lehetnek. Rendszerint kell 2-6 nap a tünetek megjelenéséig - ekkor ritkán enyhe nyugtalanság, átmeneti étvágytalanság, nehéz etethetőség jelentkezik. A gombás telepek lenyelésével pedig hasi panaszok alakulhatnak ki, esetleg kiütések is jelentkezhetnek.

Ha a fenti tünetek hiányoznak, vagy egyéb okból nehéz elkülöníteni az Ön által is leírt állapotokat, célszerű kisebbeknél gézlapos ujjal, nagyobbaknál esetleg kiskanállal megpróbálni levonni az elváltozásokat. Gombatelepek esetén nem lesznek egyszerűen letörölhetőek, akár kisebb vérzést is okozhatunk, a lesodródott telepek alatt vöröses-gyulladt nyálkahártya területeket észlelhetünk.

A szájpenész kezelése egyrészt a fokozott higiénia - cumik, műanyag edények, stb. alapos elmosása és kifőzése, valamint a helyi ecsetelésből áll. Utóbbira a FoNo-s, vény nélkül is kapható boraxglicerin-es (rózsaméz) készítmény tökéletesen megfelel. Célszerű a csecsemő száját minden etetések közötti időszakban alaposan áttörölgetni átitatott gézlappal - vagy átitatott felnőtt fülpálcikával átecsetelni.

Makacsabb gombásodáskor ki lehet egészíteni a boraxglicerint vényköteles, készíttetendő, ún. magisztrális patikai készítményekkel. Amennyiben a gyermek vagy felnőtt teljesen étvágytalanná válna, a gyors kiszáradás lehetősége miatt kórházi infúziós kezelés is szükségessé válhat. Itt többnyire az ún. hármasfestéket használják igen jó eredménnyel a gomba kiirtására. Ritkán gombaölő kezelés is szükségessé válhat - ilyet lehet alkalmazni, akkor is, ha az édesanya melle volt a fertőzés forrása, vagy 'csak' a csecsemő fertőzte be azt.

A kiütések kezelésére léteznek már gombaölő szerrel - pl. boraxglicerinnel - átitatott popsitörlők is, de jó hatásfokúak a patikai magisztrális készítmények is.

A szájpenész feltűnően gyakori jelentkezése esetén, ha minden fertőzési forrást kizártunk, célszerű a gyermekorvos segítségét kérni immunológiai vizsgálatok elvégzésében.
Szakterület: Infektológia
13 éves gyermekem kb. 4 éve asztmás. Azóta folyamatosan kap megelőző (szteroidos) szereket és akkut esetben rohamoldó szert. Be kell-e oltani vagy sem?
Tisztelt Olvasó!

13 éves, asztmás gyermeke kifejezett célcsoportja a légúti betegségeknek: a krónikus légúti betegség miatt eleve érzékenyített hörgőhám fokozottan érzékeny a kórokozókra. Gyorsan szűkület, gyulladás tud létrejönni; a szteroid terápia mellett a helyi védekezési mechanizmusok pedig csekélyebb mértékben működhetnek csak. Kevésbé működik a huruteltávolítás is. Mindezek lassabb, adott esetben súlyosabb lefolyású légúti kórképeket okozhatnak.

Az ilyen gyermekeknél kiemelkedően fontos időben, a megfelelő védőoltásokra gondolni.

Bár leveléből egyértelműen nem derül ki, de gondolom a H1N1 elleni oltásra gondol. Ezt, csakúgy mint a szezonális influenza elleni oltást, javaslom. A döntés azonban az Öné.

Az idei évre vonatkozó WHO oltási ajánlás szerint tehát kérje a gyermekorvosuktól az ingyenes vaccinát.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Tüneteim: fejfájás, láz, végtag elgyengülés, torokfájás. Mi lehet a betegségem?
Kedves lala09@citromail.hu!

Röviden: influenza.

Bővebben: bármely, jelenleg járványt okozó influenza vírus tünetegyüttese.

Jobbulás kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Ha fémallergiás vagyok,s nem vehetem fel az oltást,milyen alternatív megoldások léteznek? Olvastam egy homeopátiás gyógyszerről,most semmi hír erről, s a csillagánizs jótékony hatásáról.
Tisztelt Olvasó!

A H1N1 védőoltás valóban tartalmaz thiomersal-t (szerves, un. etilhiganyt), ami nagyszámú vizsgálatokban bizonyított: nem káros a szervezetre, felezési ideje kb. 7 nap és szervetlen higannyá alakulva távozik (döntően a széklettel) a szervezetből. A sokkal inkább raktározódó metilhigany nem található meg a jelenleg forgalomban lévő oltásokban.

A magyar H1N1 vakcina higany mellett ártalmatlan kálium- és nátriumsókat, valamint alumínium vegyületeket tartalmaz. Mint minden szennyezés esetében, itt is a mérgező hatás dózisfüggő. Az oltás - a jelenleg hatályos OGYI előírat szerint - 0,33 milligramm Al3+ -t tartalmaz, melynek nap, mint nap feltehetőleg a többszörösét vesszük magunkhoz ivóvízzel, táplálékkal.

Egyrészt tehát érdemes tisztázni, az Ön esetében milyen fémek, milyen mértékű allergiájáról van szó? Elképzelhető, hogy mégis oldható lenne?

Másrészt célszerű több jelentős szakmai véleményét elolvasni: a influenza a különböző vitamin-, homeopátiás készítményekkel nem gyógyítható, legfeljebb a szervezet roborálása oldható meg ezen készítményekkel.

Ez utóbbi azonban nem kevés, ha tudjuk, hogy emberről-emberre változhat ugyanazon vírus megbetegítő képessége; azaz feltehetően gyengébb tünetekkel, hamarabb gyógyulhat az, akinek a védekezőképessége mögött egy egészséges szervezet áll.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: fertőző betegség
Kedves Szakértő!
Kb. 2 hete gyengének érzem magam, de olyan szinten,hogy a fejemet nehéz néha tartanom. 3-szor is kivert a víz és majdnem összeestem. Rendszeresen reszket a kezem. Meg szeretném tudni, hogy mi okozhatja ezt? Válaszukat köszönöm
Kedves Olvasó!

A gyengeség, rossz közérzet általános tünetek, melyek fertőzéses eredetű betegségek, hiányállapotok, vérképzőszervi, szív-érrendszeri és hasi megbetegedések, valamint egyéb rendszerbetegségek fennállása esetén is jelentkezhetnek. Mégis, a többször észlelt leizzadás és a kézremegés leginkább fertőzéses eredetet valószínűsít.

A már huzamosabb fennálló tünetekre, panaszokra való tekintettel ideje felkeresnie háziorvosát, aki feltehetőleg laborvizsgálatokat fog elsősorban kérni, melyekből további adatok nyerhetők az Ön állapotával kapcsolatban.

Jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Beadtam magamnak a H1N1 oltást.
Azt hallottam, hogy 12 nap után ad védettséget, de meddig hat az oltóanyag?
Ha kialakul a védettség, utána fertőzők-e?
Tisztelt Olvasó!

A hazai H1N1 elleni oltás hatása valóban 10-14 nap között éri el a kívánatos védettségi szintet. Az OGyI - Országos Gyógyszerészeti Inézet - honlapjáról letölthető aktualizált Alkalmazási előírat szerint a vakcináció után kialakult ellenanyag-szint alakulására nincs még jelenleg adat - azaz nem ismerhetjük, pontosan mennyi ideig hat az oltás.

Hasonlóan nem áll rendelkezésre azonban a 'nagytestvér' influenza oltásról sem: itt ugyanis minden évben más és más inaktivált A illetve B influenza vírusok oldata kerül a vakcinába. Az A vírusokra - így a jelenleg világjárványt okozóra is - jellemző a nagyfokú mutációs hajlam, ez az oka, hogy mind a WHO (Egészségügyi Világszervezet), mind az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség) minden évre új ajánlást tesz közzé a hatóanyagot illetően.

Bár ezeddig jelentős mutációról nem hallottunk a pandémiás vírus kapcsán, szinte bizonyos, ennek is meg fog változni a genetikai állománya. Jelentős, akár drift vagy shift típusú változás új oltás kidolgozását teheti szükségessé.

Utolsó kérdésére válaszolva: a kialakult immunitás hordozást nem tesz lehetővé. A vírusok ugyanis csak néhány óráig képesek nem élő környezetben 'életben' maradni.
A vakcina által ígért 70-90% közötti védettség kialakulása - max. 14 nap - után nincs fertőző képesség.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Angliában dolgozom, otthon megvásárolhatom-e a védőoltást és beadathatom-e magamnak? /mert ezt is gondolom csak a nyugdíjas kapja ingyen/ Kb. mennyibe fog kerülni, mert a fiam és családja viszont fizet tb-t de biztos így sem lesz olcsó! Köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben Ön ill. családja biztosított, itthon természetesen megvásárolhatja a vényre a védőoltást, ez nem ingyenes.
Javaslatunk egyszerűbb: jelenleg már kiterjedten működnek oltópontok itthon, mintegy 200 helyen. Az oltópontokon 3000 Ft befizetése ellenében beadatható a védőoltás a H1N1 ellen, tehát, ha amúgy is hazatér, akkor célszerű lenne ezt a megoldást választania!

Tisztelettel:
Sokat olvastam erről a csodaszerről, ami 650 féle kórokozó elpusztítására alkalmas, köztük a vírusokéra is. Valóban hatásos? Ha igen, miért nincs a patikákban? Hepatitis B közömbösítésére alkalmas lehet? Ha nem, mit javasolnának?
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük szíves érdeklődését az ezüst antibakteriális hatásával kapcsolatosan.
Az ezüst (és más nehézfémek) közismert módon rendelkeznek baktérium- és gombaellenes hatással. Ezek régi tapasztalatok, azonban csak újabban kezdték szisztémásan is vizsgálni az ezüst nanorészecskéknél pl. az E. coli, penészgombák, és S. aureus elleni hatást, ellenőrzött körülmények között. Orvosi, gyógyászati célra az ezüst-nitrát oldatot, ill. az ezüstöt tartalmazó lapis pálcikát alkalmazzák, helyi fertőzések ellen jelenleg is.
Elképzelhető a kiterjedtebb alkalmazás, de ehhez ma már jól megtervezett és végrehajtott klinikai vizsgálatok szükségesek, melyek igen hosszú időt vesznek igénybe. Hepatitis "közömbösítésére" bizonyosan nem alkalmas, amennyiben májgyulladás valamely típusa áll fenn, ennek kezelése hepatológus és/vagy infektológus szakorvos feladata.

Tisztelettel:
Szakterület: Infektológia
A H1N1-et ll.hó.16.-kán vettem fel. Jelenleg hasmenésem van két napja és jobboldalon görcsölök. Nem tudom mi tévő legyek?
Tisztelt Olvasó!

A hazai H1N1 oltás, a Fluval P jelenleg érvényes alkalmazási előiratában (OGyI 2009.november 2.) nem szerepel hasmenés a '4.8. Nemkívánatos hatások, mellékhatások' szövegrészben. Saját, gyermek körzeti orvosi tapasztalatom - melynek során felnőtteket is oltanom kellett -, sem mutatja, hogy hasmenés alakult volna ki az oltást követően, bizonyítottan az oltás mellékhatásaként. A jobb oldali görcsös fájdalom önmagában - amennyiben izom eredetű - azonban elképzelhető, hogy az oltás következménye. A leirat szerint ugyanis közelebbről meg nem határozott izomfájdalom előfordult ≥1/1000 és <1/100 arányban.

Az Ön által leírt 2 tünet, valamint a H1N1 oltás óta eltelt tetemes idő alapján azonban azt kell mondanom, tünetei - panaszai hátterében akár a szezonális influenza, vagy bármely egyéb vírus szóba jöhet, esetleg epeérintettség is, de legkevésbé a Fluval P mellékhatása.

Jobbulást kívánok,
Szakterület: InfektológiaBelgyógyászat
Tisztelt Szerkesztőség!

5 hete kaptam meg a H1N1 elleni védőoltást. Nem hagytam abba a napi 85mg szalicilsav szedését. Mit tegyek?
Tisztelt Olvasó!

Az acetil-szalicilsav használatát elsősorban a Reye-szindróma kialakulásának lehetősége miatt szoktuk kevéssé javasolni: ez a ritka, életveszélyes tünetegyüttes elsősorban gyermekeknél és/vagy többnyire vírusos (influenza, bárányhimlő) megbetegedéseknél jelentkezik, különösen aspirin szedése mellett.

Bár egyes amerikai cikkek szerint a ciklooxigenáz-gátlók mellett a védőoltások hatékonysága csökkenhet (!), az idei évre is - csakúgy, mint az előzőekre - a CDC és az AAP is kifejezetten javasolja acetil-szalicilsavat szedő gyermekek részére az oltás(ok) felvételét, hisz ennél a csoportnál az esetleges fertőzéssel is már többszörös az esély a Reye-szindróma kialakulására.

A hazai inaktivált H1N1 vakcina nem jelent veszélyt acetil-szalicilsav krónikus szedése esetén, illetve a jelenleg érvényes alkalmazási előirata (OGyI 2009.november 2.) nem tartalmaz COX gátlóra vonatkozó bejegyzést.

Ennél részletesebb információért javaslom, forduljon az OEK, vagy a Szent László Kórház Védőoltási Tanácsadásához.
Tisztelt Doktornő (úr)! A HPV virussal kapcsolatban érdeklődnék. Férfiak lehetnek e hordozók? A volt élettársam méhnyakrákban halt meg, ez által megfertőzhetem az új páromat? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Uram!

Sajnos lehetnek. Sőt, régi népi megfigyelés, hogy akinek az első felesége méhnyakrákban halt meg, a második is abban fog. Ezért nagyon fontos, hogy a második élettársa vegye nagyon komolyan a rákszűrő vizsgálaton való részvételt, legalább évente 1 alkalommal. Így a betegség kialakulása közel 100% biztonsággal megelőzhető, ill. idejekorán, 100%-os hatékonysággal gyógyítható.
Mivel lehet megelőzni a hólyagos kiütést az arcon gyermekkorban?
Már 3 alkalommal kiütött a fiam arcán.
Tisztelt Kérdező!

Hólyagos kiütést igen sok betegség okozhat, jó részükben - főleg az allergiás eredetűeknél - nem sikerül azonosítani az allergént.

A tüneti kezelés részeként viszkető hólyagok esetén antihisztaminok javallottal akár helyileg, akár gyógyszerként szedve. Célszerű ilyenkor fokozottan figyelni a kézhigiéniára: a köröm alatt megbújó baktériumok vakarózás közben bejutnak a megnyílt hólyagokba, másodlagos fertőzést okozva ezzel. Más esetekben az egyszerű hidratálás is segíthet, vagy lipidbázis kenőcsök használatával sikerül eltüntetni a kiütéseket.

Mindenképpen konzultáljon házi gyermekorvosával, vagy keressen fel beutalóval egy gyermek bőrgyógyászati rendelést.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Szeretném megkérdezni hogy mikortól lehet kapni a gyógyszertárban az új influenza elleni oltást illetve a szezonális influenza elleni oltást lehet már kapni gyógyszertárban?
Tisztelt Kérdező!

Az új, A/H1N1 influenzavírus elleni oltást, a Fluval P-t ősszel kiszállították a patikákba: az oltandók egy körének ez ingyenesen hozzáférhető - erről felnőtt háziorvosánál tájékozódjék -, másoknak azonban vényköteles, ára 1930 Ft.

A Fluval P-vel egyidőben mind a korszerű split, mind a teljes, inaktivált vírust tartalmazó szezonális influenza elleni vakcinák is forgalomba kerültek. Ezen oltások összetételére vonatkozóan a WHO és az EMEA 2009/2010-es influenza szezonra való ajánlásait vették figyelembe a gyártók.

A WHO erősen javallja idén mindkét vakcina felvételét az esetleges újabb reasszorció (amikor a vírusok genetikai állománya keveredik) lehetősége miatt.

A A/H1N1 vírus is maga 4x reasszortáns vírus, Észak-amerikai sertés-, európai és ázsiai sertés-, madár és emberi influenza genetikai elemeket hordoz génállományában, tehát nem alaptalan az elővigyázatosság!

Jelenleg az oltópontok javarésze már nem üzemel, az oltás azonban hozzáférhető közforgalmú patikákban.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Bőrgyógyászat
Azt szeretném kérdezni, a körömgombát hogyan lehet végleg eltávolítani? Több mindent próbáltam, de nem jártam sikerrel. Köszönöm válaszát
Tisztelt Kérdező!

Tökéletes, azonnali módszerről nincs tudomásom. Léteznek gombairtós körömlakkok, krémek, oldatok, körömradírok, stiftek és van lézeres körömgomba-kezelés is, ezek egyike sem ígér azonban azonnali eredményt, csak gyakori terápia esetén várható javulás.
Célszerű bőrgyógyászati segítséget kérni és végigcsinálni valamelyik módszerrel a kezelést.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Milyen védőoltások szükségesek:
Kambodzsa;
Maldiv-szigetek

Köszönettel.
Tisztelt Kérdező!

Kérdésével kérem forduljon az Országos Közegészségügyi Intézet Védőoltási Tanácsadójához. Itt az aktuális járványügyi helyzetet is figyelembe véve fog up-to-date felvilágosítást kapni.

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Szakértő!

Arcüreg-problémáim vannak. 78 éves vagyok, de még nem az igazi öreg... Egy problémám van, az arcüregből állandóan váladék folyik a torkomba. Már voltam orvosnál, aki antobiotikumot adott, de egy idő után újra kezdődött az egész.
Kérdésem, lehet-e ezen segíteni?
üdvözlettel:
Arcüreg problémájával kapcsolatos levelére az alábbiakban tudunk válaszolni.
Az arcüreg, mint Ön is tudja egy nyálkahártyával borított, átjárható üregrendszer része, főként gyermekkorban számos gyulladásban szerepel a középfüllel együttesen...
Az állandó váladékozás nagy valószínűséggel mégiscsak gyulladást jelezhet Önnél is, tehát lehet, hogy az adott antibiotikum erre éppen nem hatott.
Meg lehet próbálni lázmentes állapotban - feltehetően nincsen láza - a gőzölést és az infrázást, a sok folyadék fogyasztása pedig elősegíti a váladék fellazítását is.
Lehet, hogy érdemes lenne kitenyésztetni a kórokozót, és célzott antibiotikum-kezelést alkalmazni. Mindenképpen beszéljen a háziorvossal, aki ha szükséges, fül-orr-gégészetre utalja Önt.
Tisztelettel:
Tisztelt Szakértő!

3,5 éves kisfiam nyár közepén ajakduzzanatos, egész testre kiterjedő csalánkiütéssel kórházba került. A vizsgálatok mononucleosist (immunszerológia), campylobacter okozta bélhurutot (széklettenyésztés) állapítottak meg. Aug. 10-ére mindkét betegség kontrollja negatív lett. Májusban voltunk vérből csináltatott allergiavizsgálaton, minden eredménye negatív volt. Aug. végén az orrmanduláját is kivetettük (orrmandula túltengés - talán góc címszóval). Júl. 15-től szed antihisztamint, ami mellett is fennálltak a csalánkiütések, persze idővel jóval csökkenő formában. Volt, hogy 1 hétig is tünetmentes volt, de aztán újra jelentek meg csalánkiütések - kisebbek, kevesebb. Jelenleg az Aerius mellett már-már csak gombostűfejnyi kiütés volt, tünetmentes napokkal felváltva. 1 hét tünetmentesség után elhagytuk az Aeriust és 3-4 mm-es csalánkiütések jelentek meg újra. Kíváncsi vagyok a véleményére, mi lehet az oka, hogy még mindig vannak csalánkiütések és nem tudjuk az Aeriust elhagyni.
Mit javasol? Köszönettel:
Köszönettel fogadtuk kérdését kisfia allergiája ügyében.

Vegyük sorra: a májusi allergia vizsgálatot érdemes lenne a 'szezonon' túl, ősszel megismételni, ilyenkor ugyanis élethűbb képet kaphatunk az allergiapanelen.
Az Ön által leírt campylobacteriosis egy alapjában ártalmatlan kórkép, mely a hasmenéses betegségek jó 20-25%-áért felelős. Leginkább pont az Ön kisfia korosztályának, a különböző húsokat már fogyasztó, kisállatokat simogató 6 hó és 5 év közötti csecsemők, gyermekek betegsége.
Rendszerint semmilyen specifikus - tehát antibiotikus - terápiát nem igényel, erre csak a ledált immunrendszerűeknél - veleszületett immunbetegek, tumorosok illetve pl. cukorbetegek, stb. - egyedi elbírálást követően van szükség. Jellemzően bakteriális gyulladásra utaló eltéréseket észlelünk a laborban.
Említi az immunszerológiai módszerrel detektált mononucleosis-t. Volt-e ennek egyéb tünete - vérkép, májfunkciós eltérések a laborban, nyirokcsomó-duzzanat, máj-lép érintettség??? Azért kérdezem, mert sok esetben az EBV (Ebstein-Barr vírus, mely a leginkább felelős a mononucleosis kialakításáért), ritkábban a hasonló tüneteket okozó a CMV (citomegalovírus) mindössze enyhe megfázás-szerű betegséget alakít csak ki. Immunszerológiával tehát az átvészeltség és a friss fertőzés képe elkülöníthető.

Rátérve a csalánkiütés kérdésére: érdemes lenne egyéb vonalon is elindulni. A hajhullás kivizsgálásához hasonlóan góckeresést kell végeznünk krónikus urtica kapcsán is: ez fogászati, fülészeti, gasztroenterológiai (felszívódási zavarok - hiánybetegségek, bélférgesség???, májeltérések???), esetleg bőrgyógyászati és endokrinológiai (hormonális rendszert érintő kórkép: pl. diabetes korai szaka, pajzsmirigy-betegség???) szakvéleményezést is jelenthet.

Egy ritka örökletes betegség, a HANO is hasonló tüneteket okoz, melynek diagnosztikája speciális (c1 észteráz inhibitor) laborvizsgálat elvégzésével lehetséges.

Érdemes gyermekorvosával konzultálnia, megbeszélnie a valóban elhúzódó tünetek hátterének kivizsgálásának menetét,
jobbulást kívánok!

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Cím!

Hét hetes kisbabámat szoptatom, és úgy nézem, húgycső gyulladásom van.

Tekintettel a szoptatásra, milyen gyógyszert/gyógymódot tudnak javasolni?
Köszönettel:
A húgycső gyulladása nem ritka jelenség nőknél, különösen a szülést követően: a megváltozott anatómia, ápolási nehézségek stb. miatt az eleve rövidebb alsó húgyutak hámborítása befertőződik, eleinte csípő, égető érzést, később kínzó vizelési ingert okozva. Kezeletlen esetben esetenként felszálló fertőzés részeként befertőződhetnek a húgyvezetékek, majd a vesemedencék is.

A betegség diagnosztizálása a fenti tüneteken kívül vizeletvizsgálattal történik: indokolt esetben antibiotikum szedése is felmerülhet. Kiegészítő terápiaként gyakori meleg ülőfürdőzés (kamilla, cickafark), bőséges folyadékbevitel, fájdalomcsillapítás javasolt. Utóbbiak és az esetlegesen szükségessé váló antibiotikum természetszerűleg átjut a csecsemő szervezetébe is; ez utóbbi mindig mérlegelendő szoptatás esetén.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Tisztelt Dr úr!

Kérdésem: a nemi szervem mellett van egy 2-3 cm nagyságú csomó. Kb. 1 hónapja érzem hogy ott van. Szeretném megtudni, hogy ez mi lehet?
Köszönettel:
A nemiszerv mellett lévő csomó nagy valószínűséggel fertőzésre utal, főleg ha ez már régebben nem múlik, feltehetően fájdalmas, és egyéb tünetet is okoz.

Javasolt a bőrgyógyászat mielőbbi felkeresése, elképzelhető esetleg a nemi úton szerzett fertőzés. (Célszerű lenne mindenképpen a majdani kezelés végéig kerülni bármely szexuális kontaktust.)
A megfelelő terápiát a bőrgyógyász szakorvos fogja rendelni Önnek!

üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő!

Az a problémám, hogy a péniszemen a makkon kis piros pöttyök jelentek meg.
Nem fáj, néha viszkető érzést kelt. Már volt ilyen korábban, akkor Betadine kenőccsel kezeltem. Most barátnőm fehér folyása is több a normálisnál, érzékenyebb.
Mi lehet ez, fertőzés? Gomba vagy valamilyen nemi betegség?
Előre is köszönöm válaszát!
A nemi szervi fertőzéseknek is több típusa lehet, ezt viszont nem lehet "házilagosan" kikezelni!
Barátnőjével együtt menjenek el - háziorvosi beutalást követően - bőrgyógyász szakorvoshoz. Megfelelő vizsgálat után megállapítja, hogy gombásodásról van-e szó, vagy más problémáról, és annak megfelelő kezelést fog rendelni - feltehetően mindkettőjüknek.
Ha nőgyógyászati panasz is fennáll, akkor őt is fel kell keresni - természetesen csak a barátnőjének.

Jó egészséget kívánva,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr !

Néhány hónapja vettem észre, hogy a jobb fülem mögött egy foltban kihullott a hajam. Először csak egy kis pötty volt, mostanra már kb. 20 forintos nagyságúra nőtt. Pár hete pedig az államon a borostám is kikopott egy körömnyi területen. Ön mit javasolna a problémámra? Tisztelettel:
A hajhullás általában valamilyen belgyógyászati betegség kísérő tünete lehet, pl. gyulladással, fertőzéssel kapcsolatos góc a háttérben.
Ezt kellene egy kicsit jobban körüljárni, és hogy a közelmúltban volt-e esetleg valamilyen változás életében, életmódjában, ami ezt esetleg provokálhatta.
A háziorvos laborvizsgálatra is el kell küldje, a gyulladással kapcsolatos paraméterek már onnan is kideríthetőek.
A góckeresés többirányú lehet: fogászati, fül-orr-gégészeti, belszervekre irányuló, bőrgyógyászati fertőzés, egyéb fertőzés lehetősége.
Tehát keresse fel háziorvosát a vizsgálatok elindítása céljából.
Jó egészséget kívánunk!
tisztelettel:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nemrég kaptam meg a 2. HPV elleni oltást. Az lenne a kérdésem, hogy a 3. oltásig tartó pár hónapot érdemesebb lenne-e kirukkolni szexuális együttlét nélkül, vagy az első 2 oltás elégséges védelmet nyújt egy esetleges fertőzéssel szemben?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A HPV vakcinák csak profilaktikus, tehát megelőző hatással bírnak, és csak meghatározott HPV-típusok ellen. Aktív HPV-fertőzés ill. más egyéb nemi betegség ellen nem hat, feltehetően erről tájékoztatták Önt.
A gyógyszer még viszonylag új, tehát korlátozott vele a klinikai tapasztalat.
Szexuális együttlét nem tilos, de a fentieket figyelembe kell venni, és megfelelő egyéb módon is védekezni, pl. kondommal.
A legfontosabb talán az ismert, állandó partner - aki ráadásul egészséges is...

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a szalmonella baktérium milyen veszélyt jelent terhesség alatt? Veszélyezteti e magzatot? Valamint még egy kérdés, amennyiben a kismama szervezetében szalmonella baktérium van, a baba megszülethet e természetes úton?

Köszönöm előre a válaszát!
A salmonella fertőzést - amennyiben biztos a diagnózis - terhesség alatt is lehet kezelni.
először tisztázni kell, hogy tényleg ez a fertőzés áll fenn!
Fel kell keresni az infektológiai szakrendelést (fertőző osztályt ) kivizsgálás céljából.
Konkrét fejlődési rendellenességet - jelenlegi ismereteink szerint nem okoz - de vezethet esetleg vetéléshez.
A salmonellosis megfelelő, hatékony antibiotikummal kikezelhető, tehát a baba megszületésekor elvileg már nem lehetne az anyai szervezetben a baktérium.

Jó egészséget kívánva,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr/nő!

A nemi szervemnek a makk részén több apró kiütés van, olyan mint a vadhús vagy hólyagszerűség, nem tudom pontosan. Nem viszket, csak nem múlik el és nem tudom mitől lehet!
Kérem segítsen! Köszönöm!
A levelében jelzett, makkon lévő tünetek oka nagy valószínűséggel fertőzés lehet, feltehetően szexuális úton terjedő betegség, tehát bakteriális vagy gombás eredetű.
Javasolt a bőrgyógyász felkeresése, aki a tünetei alapján pontos diagnózist mond, és a megfelelő kezelést is rendeli (antibiotikum, gombaellenes szer).
Célszerű lenne mindenképpen a partner egyidejű kezelése is, mert különben a fertőzést "ping-pong"szerűen át/visszaadhatják egymásnak!

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaUrológia
Tisztelt Doktor Úr!

Néhány hete spermavizsgálaton vettem részt, az eredmények között a fehérje szint volt magasabb (3millió/ml) az átlag értéknél. Az andrológiai vizsgálaton Cifran-t írtak fel, de beszedni csak a tenyésztés eredményét követően kellene kezdenem. Sajnos az eredményt egy kicsit későn kaptam kézhez, a vizsgálatot végző doktor úrral nem tudtam konzultálni, 3 hónapra külföldre utazott.
Az eredmény:
Mikroba: Escherichia coli
Érz. mg/l
Ampicilin R -
Amoxicilin M -
Cefuroxim E -
Ceftriaxon E -
Cefixim E -
Ciprofloxacin E -
Levofloxacin E -
Suflamethoxasole E -
Tetracyclin E -
Gentamicin E -
Sarjadzó gomba nem tenyészett ki.

Tisztelt Doktor Úr, kérem ezen eredmény értékelését és javaslatát, hogy kezdjem-e szedni az antibiotikumot.
Köszönöm válaszát!
Csak a leírt leletből tudunk kiindulni, egyéb részletek ismerete nélkül.
A mikrobiológiai tenyésztés értékelésekor e három kategóriát használják. R/M/É
Jelentésük:
R = rezisztens kórokozó, ellene hatékony antibiotikum koncentráció nem alakítható ki.
M = mérsékelten érzékeny, azaz csak a szokásosnál magasabb dózisban hat az antibiotikum.
É = érzékeny, azaz szokásos dózis mellett elérhető a kórokozó elpusztítása.

Ezek alapján tehát az E-vel jelzett antibiotikumok adhatóak, ez esetben a Cifran (ciprofloxacin) alkalmas valóban. Az antibiotikum gombára nem hat, de ez esetben - ahogy írja - gomba nem is tenyészett ki.
Ilyen értelemben a Cifran, az orvos által előírt dózisban és időtartamig szedhető.
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

A kérdésem a következő: a makkom pereménél elszíneződés látható, melyen apró kis valamik láthatóak, ezek száma idővel nőtt , és a bőr is érzékenyebb lett. A szájban pedig eleinte apró kis piros foltok a nyelv alatt, most már a garat lágy részénél is de nagyobb, mintha kiütések lennének állandó krákogással jár , és rossz érzéssel.
Azért kérdezek, mert nem tudom összefügg e ez a kettő, de a volt barátnőm kezelték HPV-vel, akivel egy éve volt szexuális kapcsolatom, és felhívott és elmondta magánrendelésen járt ezért.
Szóval most bőrgyógyászhoz, vagy urológushoz menjek, tovább nem merem halogatni, mert mindenhol nő a látható "ragyák "száma.
Válaszát várom!
Valóban nincs értelme halogatnia az orvos felkeresését. Különösen akkor, ha barátnője ismert HPV-beteg.
A humán papillomavírus szexuális érintkezés útján terjed, sokszor előfordul, hogy különösebb tüneteket sem okoz, illetve azok későbbe, esetleg hetekkel, hónapokkal későbben alakulnak csak ki, és természetesen férfiakon is.
Különböző kezelési eljárásai léteznek, de tüneteitől függően a bőrgyógyászt minél előbb keresse fel, urológust csak abban az esetben, hogy a bőrgyógyász valóban HPV-t talált Önnél, és ezt ajánlja, javasolja is.
Amennyiben ténylegesen HPV-fertőzésről van szó, az nem gyógyítható, de jól kezelhető helyi kezeléssel, lézerrel, fagyasztással, egyéb módszerekkel.
Ha nem HPV, akkor célirányosan kell majd kezelni.
Tehát várakozás nélkül keresse meg a bőrgyógyászt!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Kislányomat 7 évvel ezelőtt oltattuk bárányhimlő ellen. (most 15 éves).
Most azt hallottam, hogy kellene még egy oltást kapnia, mert az az egy oltás nem ad teljes védettséget. Ennyi év után valóban hatásos lenne a második oltás?
Köszönöm a választ!
A bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban idéznénk pontosan a gyermekgyógyászi szakmai állásfoglalást:
"...Több, mint 10 éves nemzetközi tapasztalat szerint a leghatékonyabb védelmet a bárányhimlő ellen minden életkorban két adag oltóanyaggal érhetjük el. (Az oltás nem adható be 9 hónapos életkor alatt.) A legújabb hazai szakmai útmutatások szerint a védőoltást 15 és 18 hónapos életkorban ajánlott beadni, a kötelező oltásokkal egyidőben.

Azoknak a gyermekeknek, akik korábban már kaptak egy adag oltást, szintén szükségük van még egy adag oltás beadására, függetlenül attól, hogy mikor kapták meg az első adagot. Abban az esetben, ha időközben a gyermeknek az oltás ellenére bárányhimlője volt, a 2. adag beadása szükségtelen.

A 2. adagot legkésőbb egy új közösségbe kerülés előtt ajánlott beadni, tehát mielőtt óvodából iskolába megy a gyermek, vagy óvoda- ill. iskolaváltáskor.

A két adag oltás között minimum hat hétnek el kell telnie. A 2. adagot semmilyen körülmények között nem lehet beadni 4 héten belül."

Ezek alapján a válaszunk, ha a 7 évvel ezelőtti oltás csak egy adag volt, akkor meg kell ismételni az oltást, ahogy az idézett szövegben is látható, kivéve ha időközben átélte a bárányhimlőt esetleg.
A teljeskörű védelem csak így biztosítható a leánya számára!

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Néhány hete a péniszem végénél a bőrön kívülről, de nem a makkon. 3-4 apró pattanás szerü kiütés jelentkezett. Nem fehér, nem ég, nem lehet kinyomni, nem viszket, nem okoz tüneteket, nagysága hasonló a gombostű fejéhez, talán kisebb. Új partnerem van, de már tobbször voltunk együtt, eddig nem tapasztaltam ilyet.
Véleményét kérem - és köszönöm.
A péniszen lévő bőrjelenség nagy valószínűséggel nemi úton terjedő fertőzés eredménye lehet. Ez magától nem gyógyul meg, ellenben szakember jól tudja kezelni.
Fel kell keresni a bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy bakteriális, gombás, esetleg vírusfertőzésről van szó.
Nemcsak Önt, hanem partnerét is kezelni kell, a leírtak alapján elképzelhető. hogy tőle kapta a fertőzést, célszerű lenne, ha együtt mennének a szakorvoshoz, és mielőbb.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor(úr/nő)!

Fiatal házaspár vagyunk. Kérdésem a következő. Ritkán szeretkezünk, ami annak köszönhető, hogy mostanában minden együttlét után 1 nappal vagy még aznap a péniszem fitymarésze megduzzad kismértékben és viszket és ez kb. 3-4 napig tart. Feleségem tünete: fehér túrószerű darabok és furcsa szagú a váladék. Ha nemi életet nem élünk - úgy a tünetek sem jelentkeznek.
Mi lehet a probléma forrása?
Válaszát előre is köszönöm.
A fehér folyás kismértékben normális lehet, az Ön által leírt azonban valamely fertőzést meglétét sejteti. Feltehetően az gombafertőzés, de meg kell vizsgáltatni nőgyógyászaton. Nyilvánvalóan a nemi érintkezésükkor terjed/t át Önre, tehát ezért jelentkeznek a tünetei.
Ilyenkor általában a partnert is keletkezik, pontosan az oda-vissza fertőződés elkerülése céljából.
Nejének fel kell keresnie nőgyógyászát, aki ennek a tünetnek megfelelően a végére tud járni, de mint említettük, nem elhanyagolható az Ön egyidejű kezelése sem.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Több évig szedtem fogamzásgátló tablettát, amit idén áprilisban abbahagytam majd augusztusban ismét szedtem egy levéllel a zavartalan nyaralás érdekében. Augusztus elején észrevettem egy csomót a jobb mellemben amivel voltam mammográfián és kiderült egy zsírmirigy. Kerek egy héttel ezelőtt a jobb hónaljamban találtam egyet, ez két nap alatt eltűnt. Tegnap viszont a jobb combom tövében találtam egy meggy nagyságút, ami kicsit piros, és égő érzést vált ki, ha valami odaér.
Az lenne a kérdésem, hogy esetleg ez hormonális eredetű, mert a mellemnél azt mondták a fogamzásgátlás abbahagyása miatt alakulhatott ki.
Vagy esetleg fertőzésre utaló jel lehet?
Köszönöm előre is válaszát, maradok tisztelettel:
Az Ön által leírt (combtő) mirigy ill. pontosabban duzzanat, csomó inkább fertőzéses eredetűnek tűnik, tekintve a leírt tüneteket. A "zsírmirigy" ilyen értelemben nem fájdalmas, égő érzést nem okozó gyülem.
Tehát érdemes lenne ezirányban vizsgálódni, akár a nőgyógyásznál, akár bőrgyógyász szakorvosnál, hogy feltehetően valamilyen bakteriális/gombás fertőzés okozhatta ezt a tünetét a combon. (Esetleg allergia, de ez kevésbé valószínű).

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Elhúztam egy tüdőgyulladást melhártyagyulladással láz nélkül. Másfél hónapig gyűlt a víz a tüdőmön, majd 3-szor leszívatták, de sajnos be volt gennyesedve,
Allergiás vagyok az ampicillin-kanamicin-penicilinre, nem voltam egy könnyű eset.. Egyre gyengébben érzem magamat, próbálok pozitívan gondolkodni.
Nem vagyok egészségügyi káder, de ami igazán foglalkoztat, nem volt kivizsgálva hogy mi volt az okozója.
Romániából vagyok ... és hadd ne mondjam lett egy enyhén látszó daganat, ami ránézésre látszik a hátamon.(? a szerk) Hogyan tovább??
Kísérleteznek rajtam -az antibiotikumokkal, ami nagyon tönkretette a gyomromat. Előfordulhat, hogy újra fel van telve vízzel a tüdőm???
Kérem segítsen a jó tanácsával!
Üdvözlettel:
nagyon szépen köszönöm.
A tüdőgyulladás és ahogy Ön is írja a vele társult mellhártyagyulladás, akár lázzal, akár láz nélkül, komolyan veendő, súlyos betegségnek számít, főként ha vizenyővel, és a már elhalt baktériumokból származó gennyes váladékkal is társul.

A gyógyszerallergia ez esetben nem olyan érdekes, mert széles antibiotikum-választék áll rendelkezésünkre ma már, inkább az a kérdés, melyikre lesz érzékeny a kórokozó, tehát melyiktől fog meggyógyulni. A vizenyőt ha visszatermelődik, természetesen le kell szívni, de a tartós és hatásos antibiotikum kezelés el fogja mulasztani a tüdőgyulladást.

Nyilván senki sem kísérletezik, az orvosoknak kötelességük kezelni a betegséget, lehet hogy azért is nehezebb, mert ez már egy elhanyagolt, krónikussá vált tüdőgyulladás volt.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogyan lehet megállapítani, hogy a gyermekemnek baktérium okozta, vagy vírusos mandulagyulladása van!?
Tünetei: magas láz, hányás, fejfájás, általános gyengeség főleg mikor lázas és torokfájás!
Nem kaptunk antibiotikumot ezért érdekelne, hogy mi lehet a különbség a betegségek között!
7 éves kisfiúról van szó, és labort sem kért a doktor úr! Remélem elmondtam mindent ami szükséges lehet innen a távolból!
Válaszát előre is köszönöm!
A légúti betegségek - beleértve a mandulák gyulladását is - jelentősebb része vírusos, mint bakteriális eredetű. Egy adott beteg tüneteinek, panaszainak és az orvos által talált eltérések elbírálása mindig egyéni, bár kétségkívül léteznek objektív paraméterek.

2-3 nap láz, általános tünetek (végtagfájdalom, szemérintettség, esetleg hasi panaszok) esetén vírusos eredetre gondolunk, nem adunk antibiotikumot, mert azzal csak eltoljuk a normál emésztőrendszer (ide tartozik bizonyos szempontból a szájüreg is) jótékony bakteriális flóráját, ezzel VALÓDI, súlyosabb betegségek kialakulását segítjük.

Makacs láz, kifejezett nyirokcsomó érintettség, tüszők azonban felvetik baktérium jelenlétét is: ezt antibiotikummal kell kiirtani a szervezetből.
Egyes helyeken bizonytalan esetekben torokváladékból tenyésztést végeznek, pozitív lelet esetén elkezdik az érzékenységi spektrum alapján a specifikus antibiotikum kezelést. Léteznek gyorstesztek is, ezek a Streptococcus pyogenes-t, a tüszős mandulagyulladás kórokozóját képesek kimutatni torokból.

A laborvizsgálatok többnyire egyértelműen megmutatják, milyen eredetű folyamattal számolhatunk: magas süllyedés, CRP, fehérvérsejt-szám és ha azon belül főleg az un. neutrophilek vannak különösen sokan, bakteriális fertőzést jelentenek.

Nem hiba várakozni egy 7 éves jó állapotú gyermeknél, a klinikai kép változhat. Ezt úgy hívja a szakirodalom, hogy "watchful waiting", azaz 'figyelmes várakozás', tehát minden apró változásnak jelentősége van, de kapkodni és rögtön, a ma már könnyen beszerezhető antibiotikumokhoz nyúlni nem szabad.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Tisztelt Dr. úr!

Helicobacter fertőzésem van, ami abban nyilvánul meg, hogy az arcomon gennyes pattanások jelennek meg, amellett, hogy csúnya látvány - fájdalmas is. A bőrgyógyászaton elküldtek vizsgalatokra, amely kimutatta a fertőzést, különféle gyógyszereket kaptam, de nem tudtam végig szedni őket mer rosszul voltam a gyógyszerektől.
Mit lehet ilyen esetben csinálni?
Köszönöm a választ!
Problémája azért tűnt - egy pillanatra - meglepőnek, mert a Helicobacter pylori elsősorban a gyomor- és nyombélfekélyek létrejöttéért felelős, mint az utóbbi két évtizedben ez bebizonyosodott...

Természetesen ez nem zárja ki, hogy egyéb fertőzéseket okozhat, mint az Ön által említett bőrfelületi fertőzések, és betegség.

Nyilvánvalóan antibiotikus kezeléssel próbálták megoldani a panaszokat és tüneteket. (A fekélyterápiában erre jól kidolgozott protokollok vannak egyébként.)

Antibiotikus kezeléskor két probléma merülhet fel:
1. ha esetleg allergiás egyes szerekre, ezt érdemes korán tisztázni
2. egy ritka, de súlyos mellékhatás lehet az ún. "álhártyás kolitisz", amelynek igen kellemetlen tünete az erős és kínzó hasmenés.

Mindezek mellett meg lehet találni az alkalmas antibiotikumot, amelyre egyrészt érzékeny az említett Helicobacter, másrészt viszont Önnél sem okoz rosszullétet, bántalmakat.

Tehát javaslatunk, hogy meg kell keresni a kezelőorvosnak a megfelelő antibiotikumot, és azzal, kellő kúra "elvégzése" után a Helicobactert gyakorlatilag ki lehet irtani.

Ha a bőrgyógyásszal nem tudnak e kérdésben esetleg "előbbre jutni", akkor infektológussal, tehát fertőző betegségek szakorvosával kellene konzultálnia.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Tisztelt Szakértő!

Félek, hogy HIV-fertőzött vagyok! Lassan 1 éve a tesztet nem merem megcsináltatni. 1 év után mik lehetnek a lehetséges tünetei?
Egyébként elég régóta van visszatérő szájfertőzésem, persze nem gombás vagy ilyesmi. A barátomnak pedig visszatérő hasmenése. Lehet ennek akármilyen köze is a HIV-hez?
Köszönöm a válaszát!
Lehet, de nem valószínű. Ha valóban pl. valamilyen kockázati tényező (túl sok partner, homoszexualitás, vérkészítményekkel történő régebbi kezelés, stb.) miatt felmerülhet az AIDS gyanúja, az országos Epidemiológiai Központban (1097 Budapest, Gyáli út 2-4) jelentkezhetnek ingyenes vérvételre.

Egy év után az AIDS tünetekkel nem jár. 4 év után jelentkeznek az első tünetek (generalizált limfadenopátia), vagyis a nyirokcsomók megduzzadása testszerte, mérsékelt láz kíséretében. A fertőzés az expozíció után legkorábban 12 hét múlva mutatható ki vérből, ld. a fenti címet.
Tisztelt Uram/Hölgyem!

Szeretném megkérdezni, hogy szoptatás alatt szedhető-e az 500 mg Semicillin kapszula.
Válaszát előre is köszönöm!
Semicillinnel és a szoptatással kapcsolatos kérdésére ide másolom Önnek a gyógyszerleírás vonatkozó részét:
"Terhesség: terhesség alatt az ampicillinre érzékeny kórokozók által okozott fertőzésekben célzottan csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével adható.
Szoptatás: alkalmazása alatt a szoptatás megszakítása javallt, mivel a tejjel kiválasztódik, így a csecsemőn allergiás reakciót, hasmenést, bõrkiütést okozhat, elősegítheti gombás fertőzés kialakulását."

Szoptatás alatt - általában - szigorúbb az előírás mint terhesség esetén, az anyatejjel kiválasztódó gyógyszerenél. Nem szólva arról, hogy maga az antibiotikum a fent leírt kellemetlen egyéb tüneteket, felülfertőzést stb. okozhat. Érdemes a kezelőorvossal megbeszélnie, mely antibiotikum szedése ajánlott szoptatás idején.
(Ami javasolható: penicillinek, cefalosporinok, macrolidok, de az allergia és a bélbántalmak veszélye itt is fennállhat.)

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Hetven felé járó Édesapámnak több, mint 1 éve bujkáló fájdalmai vannak. A feje tetején kezdődött, kis púp is lett rajta, ami kb 1-2 hét alatt az arcába "vándorolt", további hónapok alatt a fogai felé és az arcüreg egyéb részei felé, majd egy idő után le a nyakán, egész a kulcscsont környékéig.
Aztán egy ideig nem jelentkezett, most megint felbukkant és megint az arcüregben. Olyan fájdalmat okozott, hogy éjjel nem tud tőle aludni. Persze orvosról még csak hallani sem akar! Én viszont aggódom.
Magas vérnyomás és némi emelkedett cukorszint már diagnosztizálva nála és gyógyszeresen kezelve. Lehet ez valamelyik gyógyszer mellékhatása?
Tisztelettel:
A leírtak alapján ez a vándorló csomó mindenképpen gyulladást jelez, mely ezek szerint krónikusan fennáll.
A magas vérnyomástól és cukorbetegségtől - és azok gyógyszereitől - függetlennek tűnik (bár a gyógyszereket nem írta le, de nem valószínű a gyógyszermellékhatás).
Valószínűbbnek látszik valamely fennálló gyulladásos folyamat, a legelső lenne, hogy a háziorvostól (sürgősen) részletes laboratóriumi vizsgálatot kell kérni, amelyben a gyulladásra és az esetleges - hangsúlyozzuk esetleges - rosszindulatú folyamatokra utaló faktorok vizsgálata egyaránt szerepel, tehát a laborlelet alapján már több minden kizárható.
Ne halogassák a vizsgálatot, ha valóban több, mint egy éve fennáll, az már valamilyen krónikus problémát jelez! Próbálja meg édesapját erre "rávenni", megelőzendő egy esetleges nagyobb bajt, problémát!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!

A háziorvosunk javasolta, hogy a 3 és a 7 éves gyermekemnek kezdjem el a Ribomunyl immunerősítő szedését. Azt mondta, hogy a szedése egy kissé bonyolult, de létezik rá egy táblázat, ami pontosan segít a szedésében.
Tud Ön ilyenről? Hol találhatok ilyet? Tisztelettel:
A Robomunyl különböző baktériumokból készült gyógyszerkészítmény, amely az immunrendszer erősítésére szolgál fül-orr-gégészeti és légúti fertőzések esetén.
Szedése valóban nem egyszerű, mellékelünk két szedési rezsimet, az egyik a granulátumra, másik a tablettára vonatkozik.

1. Ribomunyl granulátum:
Adagolása azonos gyermekeknek (1 éves kortól) és felnőtteknek.
Naponta egy tasaknyit reggelente, éhgyomorra.
Az első hónapban: 3 héten át, a hétnek 4 egymást követő napján..
A következő 3-6 hónapban: havonta, 4 egymást követő napon át.
A tasak tartalmát kevés vízben vagy szobahőmérsékletű tejben esetleg ételben elkeverve ajánlott bevenni.

2. Ribomunyl tabletta:
Gyermekeknek (6 éves kortól) és felnőtteknek. (az adagolás azonos).
Naponta egy tablettát reggelente, éhgyomorra.
Az első hónapban: 3 héten át, a hétnek 4 egymást követő napján..
A következő 3-6 hónapban: havonta, 4 egymást követő napon át.

Megjegyzés: mivel 3 éves gyermekének csak a granulátum ajánlott, lehet hogy egyszerűbb, ha mindkettő azt kapja...
Az adagolás érdekes, nem folyamatos, hanem ún. intermittáló adagolás, az immunrendszer működésének serkentése céljából.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Chlamydiás fertőzésen estem át, papír szerint meggyógyultam, azonban a betegség kialakulása óta be van gyulladva a torkom, és nem múlt el.
Egyéb tünetem nincs. A fertőzés augusztus elejétől október elejéig tartott körülbelül.

Köszönöm a válaszát!
A Chlamydia fajok az emberi szervezetben főként két típusú fertőzést okozhatnak, az egyik a nemi úton terjedő, a másik pedig a trachoma nevű szembetegség.

Chlamydia esetén légúti fertőzésről nem számol be az irodalom, hacsak nem arról lehet esetleg szó, hogy maga a gyulladás nem múlt el, vagy esetleg más kórokozóval való ún. felülfertőzés következett be - akár a kezelés során.

Elképzelhető ugyanis, sajnos antibiotikus kezelésben nem ritka jelenség, hogy maga az antibiotikum adása \"borítja fel\" a szervezet normális baktérium-gomba egyensúlyát, és a fertőzés utáni gyógyuláskor visszamaradhat egy gombás \"utóhang\", amit aztán szintén ki kell kezelni.
Amennyiben a tünet zavaró, esetleg fájdalommal is jár, érdemes lenne fül-orr-gégésszel és/vagy infektológus belgyógyásszal konzultálni (ez utóbbi a fertőző betegségek szakorvosa.)

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Köszönöm a válaszát! Annyit szeretnék még megemlíteni, hogy a nyáron Tunéziába jártunk, nincs -e összefüggésben a nyaralásunkkal a megemelkedett AST szint, ami a streptococcusok családjába tartozó baktérium jelenlétére utal? Jelenleg a háziorvosom irt fel antibiotikumot, azt kell szednem.
Megemlíti levelében egy esetleges autoimmun betegség felderítését. Pontosan mit jelent az autoimmun betegség?
Ez a fertőzés antibiotikumos kezeléssel teljesen gyógyítható?
Mennyire kell féltenem a családomat, elkaphatják tőlem?

Köszönettel várom válaszát!
A nyaralással nem biztos hogy összefügg, mert végülis fertőzést Európában is össze lehet szedni, akár egy közösségi helyen is... tehát ehhez nem kell Tunézia, vagy más ország.
Amennyiben valóban streptococcus fertőzés áll (valahol) a háttérben az "masszív" kórokozó, és számos veszélyes fertőzés oka lehet.

Nem tudom, hogy tenyésztés történt-e esetleg pl. torokváladékból, egyéb helyről, mert a tenyésztés ugyan nem gyors, de eléggé tisztán megmutatja, milyen kórokozó/k vannak és garázdálkodnak éppen a szervezetben.

Az autoimmun betegség részemről csak gyanú volt. Tudja, sok esetben van olyan helyzet, amikor diffúz, szerteágazó tünetek vannak, és nem lehet könnyen, és egyértelműen diagnózist alkotni. Felmerül az autoimmun betegség (esetleg nézzen utána az angol wikipédián is) mert ott széles a paletta sokféle, nehezen megragadható betegségcsoport, sokféle irányba mutató tünetekkel, tünetegyüttesekkel színezve.

Az autoimmun betegségek lényegi vonása, hogy a szervezet saját szervei, szövetei ellen támad - tévedésből tehát immun-idegenként ismer fel bizonyos egységeket. Van pl. az allergiás, asztmás betegségeknek, a reumatológiai, az érbetegségek egy részének stb. immun-komponense.
Érdemes kicsit utánamenni.

Ha a célzott - hangsúlyozom - célzott antibiotikus kezelés használ, akkor csak "egyszerű" fertőzésről van szó, de itt a tenyésztés lényeges kérdés lenne - a kezelés előtt, nem pedig utána...
Ha a célzott antibiotikus kúra nem hat (eredményesen), akkor lenne érdemes továbblépni a klinikai immunológus-reumatológus felé.

Üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaInfektológia
"Húgyúti bakteriális betegség átadható e orális a..."

(ennyi volt olvasható a levélben, a szerk.)
A levele csak töredékesen érkezett meg, de azért igyekszünk rá választ adni.

Húgyúti bakteriális fertőzés számos kórokozó következtében létrejöhet, nőkben könnyebben, a hüvely és húgyutak "nyitottsága" miatt, férfiakban valamivel ritkábban, a húgyutak védettebbek. A kérdés lényege - ha jól értettem - az volt, hogy a húgyúti fertőzés orálisan átadható-e.
Nyilvánvaló, hogy a fertőzött terület, főként ha kezeletlen, akkor kórokozók nagy tömegét tartalmazza, akár élő, akár már elhalt formában. Tehát ha arra gondol, hogy oralis szex történik ilyen állapotban, az bizony jó szívvel nem javasolható.
Igaz, hogy a kórokozók a szervezetben nem mindenütt élnek és szaporodnak egyforma intenzitással, de akkor sem célszerű.
A húgyúti fertőzést, hólyaggyulladást, húgcsőgyulladást stb, ki kell megfelelő antibiotikus kúrával kezelni, és addig nem javasolt a szex.

Nyilván ön is tudja, hogy szexuális úton (ezalattt most közösülést értünk) a legtöbb fertőző betegség (bakteriális, vírus v. gomba okozta is) átadható. Ez már más terület, de még jóval nagyobb veszélyt jelent.

Mindenesetre bármilyen "kapcsolat" előtt a meglévő fertőzést javasolt kikezel/tetni, mert utólag számos kellemetlen, nemvárt és elhúzódó szövődményt okozhat.

üdvözlettel:
TISZTELT DR ÚR!

AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY RYBOMUNIL ERŐSÍTŐT SZED A 6 ÉVES KISLÁNYOM.

EZZEL EGYÜTT LEHET SZEDNI ANTIBIOTIKUMOT VAGY KÖPTETŐKET VAGY ESETLEG VITAMINT?

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
A Ribomunyl gyakorlatilag kórokozó-baktérium frakciókat tartalmaz, mely terápiának a célja valóban az immunrendszer stimulálása, tehát erősítése bizonyos fertőzések ellen, főként fül-orr-gégészeti betegségek esetén, ill. azok megelőzésére alkalmazható. A lényeg itt a megelőzésen van.

Az említett antibiotikumokkal, köptetőkkel, vitaminokkal nem ad gyógyszerkölcsönhatást, tehát szükség esetén együtt is adható.

A betegtájékoztatóban is nyilván leírt veszély az lehet, hogy asztmás gyermeknél (pont az immunerősítő hatás miatt) esetleg asztmarohamot provokálhat maga a Ribomunyl.

Adása mellett csekély a mellékhatások veszélye is, bőrallergia, esetleg hasi fájdalom fordulhat elő.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatPulmonológia
2 hónapja száraz köhögésem van, egy torokgyulladással kezdődött, ami elmúlt, de utánna elkezdtem köhögni, ami a mai napig is tart. Már nem olyan intenzív az elején, de nem értem, hogy miért nem múlt már el.
Más testi tünetekkel nem járt a köhögés, egészen múlt hétig, amikor a mellkasomat éreztem nehéznek, mintha kétszeresére nőtt volna a térfogata és időnként hátfájásaim is voltak. Jelenleg nem érzem, de lehet, hogy már csak hozzászoktam.

Tegnap egy étkezést követően lettem rosszul, ami hányással és hasmenéssel járt, jelenleg 38,5 fokos lázam van. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a két hónapos köhögés oka, illetve, hogy mit gondol, valóban gyomorrontásról van szó (én azt gondolom, hogy igen, mert a 2 hónap alatt nem egyszer sem éreztem magamat rosszul, soha nem volt hányingerem.), vagy esetleg köze van a 2 hónapja elhúzódó köhögéshez illetve mellkasi fájdalomhoz?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Csak a leírtak alapján tudunk tanácsot adni, de azért megkérdezném, hogy korábbi bármilyen krónikus, vagy akut jelentősebb légúti betegsége (tehát allergia, asztma, előzetes tüdőgyulladás stb.) volt-e?

Az említett köhögés valószínűsíthetően inkább víruseredetűnek tűnik, és ezek szerint hosszú ideig tartott. Ha nem járt orvosnál, esetleg elképzelhető egy lábon kihordott tüdőgyulladás is a mellkasi tünetek, hátfájdalom stb. alapján.

Hogy a gyomor-bélrendszeri fertőzésnek ehhez van-e köze az ilyen szempontból tulajdonképpen nem lényeges, általában a gyomor-bél traktusi fertőzések gyorsan múló jellegűek.

A légúti betegség viszont fontosabbnak tűnik, célszerű lenne minimum egy mellkasi átvilágítás, a tüdők érintettségének megtekintése, meghallgatása, volt-e, van-e fennálló tüdőgyulladás, végül is lázmentesen is ki lehet hordani azt.

Nem derült ki a leveléből, hogy orvosnál járt-e a megelőző 2 hónap alatt, vagy a betegség, a köhögés csak magától "alakult"(?)

Ha nem járt, akkor tegye meg mielőbb! Akár kihordott egy tüdőgyulladást, akár nem: mindezt meg kellene nézetnie késedelem nélkül!

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A kezelőorvosom által megállapított diagnózisom: Pharyngolaryngitis subac. A doktor úr felírt torokfertőtlenítő, hurutoldó mellett még antibiotikumot (Azithromycin 1A Pharma 500 mg ebből naponta 1 db-t kell bevenni 3 napon keresztül), és még Aerus 5 mg tablettát, napi 1 alkalommal 10 napon át szedni.
Azt szeretném kérdezni, hogy szükséges-e szedni az Aerus nevű gyógyszert is egyidejűleg, a gyógyszerre vonatkozóan általam olvasott allergiás tünetek nálam nincsenek meg (nátha, orrfolyás, tüsszentés).
Nem szeretnék feleslegesen gyógyszert szedni, ha nem muszáj!
Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel és jó egészséget kívánva!
A garat-gégegyulladások igen gyakori betegségnek számítanak. Ennek oka nyilvánvaló, hiszen a torok területe az egyik fő "kapu" a kórokozók bejutása számára. A felírt gyógyszerek közül a torokfertőtlenítő, hurutoldó teljesen indokolt, antibiotikum akkor, ha bakteriális fertőzésről van szó.

A kérdéses Aerius (dezloratadin) valóban allergiás betegségeke esetén kerül alkalmazásra. Viszont az antiallergiás szerek egyben a gyulladást is csökkentik, hiszen az allergiának is jelentős a gyulladásos komponense.

Tehát jótékony hatású lehet a kaparó, fájdalmas, gyulladt érzés mérséklésében, mellékhatásai enyhék, tehát valóban segíthet a garat/torokgyulladás leküzdésében.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Rocephin 500 mg injekció calciummal való beadása után csomós a beadás helye és ég mi a teendő mert nagyon fájdalmas nem lesz nagyobb baj belőle mert most olvasom nem lett volna szabad beadni calciummal??
Valóban van a Rocephin injekció leírásában a kalciummal való beadással kapcsolatos figyelmeztetés, ami arra irányul, hogy az antibiotikum és a kalcium kölcsönhatása (kicsapódás) miatt vagy két különböző helyre adják, vagy nem egyidejűleg.

Amennyiben mégis megtörtént ez a hiba, a beadás helyén képződött csomó lassan fel fog szívódni, ahogy a gyógyszer fokozatosan távozik onnan. Súlyosabb fájdalom, gyulladás esetén célszerű lenne a gyógyszert rendelő orvossal mielőbb beszélnie!

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt dr. Székely Gábor!

Nagyon köszönöm gyors, és megnyugtató válaszát. Reményeim szerint a garatváladék minta kitenyésztéséből ki fog derülni, hogy bakteriális fertőzésről van-e szó.
Azt szeretném még kérdezni, hogy mivel sajnos jelenleg Rivotril tablettát kell szedjek, naponta 1-1 tablettával, nem okoz-e problémát az Azithromycin 1A Pharma (3 napon át 1-1 tabletta) és az Aerus nevű gyógyszer (10 napon át 1-1 tabletta)egyidejű szedése?
Köszönöm előre is válaszát!
Ezt most levélben küldöm Önnek, nem tesszük már ki az oldalra.

Az antibiotikummal (Aztihromycin) és antiallergiás szerrel (Aerius) nem ad nyilvántartott kölcsönhatást a Rivotril.
Talán arra érdemes lehet figyelnie, hogy az allergia-ellenes szereknek lehet álmosító mellékhatásuk - az újabbaknak már kevésbé. Ezt a Rivotril erősítheti esetleg.

Egyéb mellékhatással, kölcsönhatással nem kell számolnia.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A problémám az lenne hogy a húgycsőmből fehéres darabkák jönnek ki.Először azt hittem hogy ez a hüvelyből jön,de ahogy szét húztam láttam hogy beljebb is olyan.A kis ajkak és a nagy ajkak között is ugyan ilyen!!!!Tejfehér színű,kicsit hosszúkás valamik.Kb.1héttel ezelőtt,nagyon viszketett a kis ajkam.Vörös is volt.Először azt hittem csak a nadrág dörzsölte ki,és azért vannak ezek a tünetek!!!!
Vettem canesten krémet,és úgy nézett ki,elmúlt.De utánna jelentkezett a kis és nagy ajak közötti fehér valami.Ez most akkor micsoda??Most hüvely fertőzésem volt,és tovább terjedt,vagy valamilyen húgycső gomba???De mitől?És mit használjak rá??Vagy feltétlen keressem fel az orvost??
Előre is köszönöm a válaszát!!!!
Csak levélben küldöm Önnek a választ, nem helyezzük ki az oldalra.

A leírtak alapján nagy valószínűség szerint hüvelyi gombafertőzésről lehet szó, melyek nagyobb részét a Candida albicans gombafaj okozza. A tünetek eléggé jellemzőek, a gyulladás, a viszketés, valamint a fehér, "túrós" darabkák távozása.

Mivel a Candida az ún. normál hüvelyi flóra alkotórésze is, valószínűleg ez a flóra-egyensúly bomlott meg valamilyen külső ok, tényező miatt. mi lehet ez?

1. Egyszerűen a hormonháztartás változása, pl. menstruáció idején, vagy fogamzásgátló szedés mellett.
2. Immunrendszeri zavar, gyengülés esetén, főleg ha esetleg antibiotikum-szedés is társul ehhez, az jó talaja lehet a gomba elszaporodásának.
3. Allergia (?)
Előfordulhat hova valaki pollen-allergiás, és esetleg magára a Candidára is allergiás lehet.
És egy negyedik szempont: a partner kérdése (amennyiben van): körülmetéletlen férfiaknak lehet fitymagyulladása, amely gombás eredetű, és megfertőzhetik a partnerüket.

Ami a lényeges mindebben: célszerű várakozás nélkül megkeresnie a bőrgyógyász és/vagy nőgyógyász szakorvost, ez nem ritka probléma, gyógyszeres kezeléssel általában jól megoldható.

Természetesen ha partner is van, ő is érintett lehet, tehát ez esetben a visszafertőződés veszélye miatt a partner kezelése is javasolt!

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék (csak úgy általánosságban),hogy a végbélnyíláson nőtt szemölcs az mindenképpen nemi eredetű? Vagy elvileg lehet "hagyományos" szemölcs is?

Köszönöm válaszát.

Tisztelettel:
Ezt most csak levélben küldöm Önnek, nem tesszük fel az oldalunkra.

A nemi szerveken, ill környékükön nőtt szemölcsök általában HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés következményei. Többféle lehetséges, általában a condyloma gyakoribb típus (hegyes függöly).
Amennyiben valóban ilyen szemölcsöt észlelt, akár ha az még fájdalmatlan is, célszerű mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni a további diagnózist és kezelést illetően. Általánosságban mondható, hogy ezeket a kellemetlen szemölcsöket csak "sebészi" úton lehet eltávolítani, konzervatív kezeléssel ez nem oldható meg.
A HPV nemi érintkezés útján, a hám mikrosérülésein keresztül terjed.

Jobbulást kívánunk, keresse fel a bőrgyógyászatot mielőbb,
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaBelgyógyászat
Témakörök: fertőző betegség
Egy hónapja fedeztem fel egy csomót az ágyékom bal oldalán, utánajártam neten, hogy mi lehet ez és úgy vélem nyirokcsomó nagyobbodott meg. Egy-két héttel később ez a csomó eltűnt, de tegnap észrevettem egy újabbat az ágyékom jobb oldalán, e körül bőrpír is van. Mitől keletkeznek ezek a csomók és mi a teendő ez esetben?
A nyirokcsomó-duzzanatok hátterében általában a legbanálisabb heveny fertőzések állnak. hogy következtetni lehessen az okra ismerni kell, hogy adott nyirokcsomók mely területekről gyűjtik össze a nyirokfolyadékot.

A lágyéktáji nyirokcsomók az alsó végtagok, az alsó hasi régió, a nemi szervek és a végbél tájékról érkező nyirokfolyadékot szűrik és tisztítják.

Az lágyéki, ún. inguinális nyirokcsomók leggyakrabban az alsó végtag sérülése (akár egy benőtt és begyulladt köröm is okozhatja), illetve különböző szexuális úton terjedő betegségek (a teljesség igénye nélkül: szifilisz, lágyfekély, lymphogranuloma) következtében válnak tapinthatóvá.

Tehát ha ez a nyirokcsomó-duzzanat nem múlik, esetleg terjed, növekszik, javasolt mielőbb szakorvoshoz fordulni, bőrgyógyászhoz, illetve sebészhez, célszerű előbb a bőrgyógyászt megkeresni a fent leírtak alapján.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Ma reggelre égető, fájdalmas, csípős vizeletem volt, ami mellé még társult a véres vizelet is. Elmentem a háziorvosomhoz aki nézett egy vizelettesztet. 4 keresztes gennyes a vizeletem. Tarivid 200 mg-os tablettát írt fel. Két dobozzal kell beszednem belőle. A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben a férjemet nem kell kezelni? Hiszen ez egy bakteriális fertőzés, ha jól tudom ill. mikor lehet szexuális kapcsolat köztünk. Nem szeretnék újra fertőznénk egymást.
Elnézést ha a kérdéseim butának tűnnek, de laikus vagyok és aggódom.
Válaszukat előre is köszönöm.
Egyáltalán nem felesleges kérdések ezek, sőt nagyon is fontosak, és érdemes mielőbb tisztázni!

A fájdalmas, égető vizelet, és a vér- és gennytartalom egészen nyilvánvalóan "masszív" bakteriális húgyúti fertőzésre utal, elképzelhető, hogy ehhez még kismedencei, húgyúti fájdalom is társult.

A Tarivid (ofloxacin) fluorozott kinolon típusú, viszonylag újabb keletű antibiotikum-típus, ún. giráz-enzim gátló. Erős hatású, széles spektrumú, tehát várhatóan uralni fogja ezt a nem az egyszerűbbek közét tartozó húgyúti fertőzést.

A szexuális kapcsolatot a kúra idején valóban kerülni, mellőzni kellene, és a kúra befejezése után érdemes lenne egy kontroll-labort végeztetni, hogy már genny és vér jelenléte a továbbiakban nem észlelhető. Ha ez negatív, akkor már lehetne újra folytatni a szexuális életet.

Partnere kezelése is megfontolandó, ezt érdemes a kezelőorvossal, háziorvossal megbeszélni. Az kérdés, hogy neki volt-e bármely, esetleg hasonló tünete mint Önnek, fájdalom, vizeletproblémák(?) Egy kérdést, konzultációt megér a háziorvossal ez a betegség!

Jobbulást kívánunk, egyben Boldog Karácsonyt, és szép Újévet!
üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaInfektológia
Tisztelt E-doktor!

Alkalmazhatom-e a Lariam gyógyszert malária megelőzése miatt akkor, ha Ryitmonorm és Talliton gyógyszert szedek állandóan? Ezzel kapcsolatos kérdés uis nem hangzott el a Lariam felírásakor, ám a gyógyszer útmutatója bizonyos szívgyógyszer-hatóanyagok esetén nem ajánlja szedését.
Köszönettel,
A mefloquin (Lariam) maláriaellenes szernek valóban van olyan hatása, hogy meghosszabbíthatja az EKG-n látható ún. QT-intervallumot, tehát a szívműködés egy adott fázisát. Ez lehet a veszélye egyéb szerekkel való együttadás alkalmával. Megnéztem konkrétan a Rytmonorm és a Talliton leírását, ott nem jeleznek tényszerű kölcsönhatást a mefloquinnal.

Mindazonáltal minden olyan szerrel, amelynek szív-érrendszeri mellékhatása lehet, különösen amely a QT-időt meghosszabbítja fokozott óvatosság szükséges, ezt a szert rendelő, felíró orvos is tudja. Ami nem ajánlott együttadás szempontjából (általában) azok az antiaritmiás szerek, és a béta-blokkolók, kalcium-antagonisták.

Még egyszer: fokozott óvatosság ajánlatos, ha bármely nemvárt szív-érrendszeri mellékhatást észlel a kezelés közben, esetleg aritmiát, tehát valamely ritmuszavart, azonnal jelezze orvosának!

Boldog Újévet kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Dr Úr!

Azzal a panasszal fordulok önhöz:
Több éve jelentkezett duzzanat a herezacskóm mögött, eleinte viszketéssel mára viszont erős fájdalommal és kellemetlen szagú sárgás váladékkal társult.
A váladék a herezacskó mögötti apró kis nyílásból szivárog, ez a szivárgás olykor intenzív, olykor pedig elmarad. A duzzanat mértéke a szivárgás mértékével azonosan nő ill. csökken. Intenzív folyás esetén jelentősen legyengül a szervezetem, magas láz, fej fájás és ájulás is előfordult már. Súlycsökkenést is tapasztalok, főleg az izmaim fogynak, mivel súlyfelesleggel nem rendelkezem. Sajnálatos módon orvosnál még nem jártam, ezúton kérnék öntől tanácsot, ill. útmutatást, hogy ezen panaszokkal kihez fordulhatok. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
A leírtak alapján Önnél nagy valószínűséggel egy krónikus gyulladás áll fenn - ezek szerint már hosszabb ideje. Minden bizonnyal baktérium- vagy egyéb fertőzés okozta a gyulladást, ami ilyen értelemben elhanyagolt, és alaposan megtelepedett az érintett területen. A duzzanatból való szivárgás az elhalt baktériumokból származó gennyes váladék.

Szeretném komolyan figyelmeztetni, hogy ez a krónikus elhanyagolt gyulladás - annak ismerete nélkül is hogy Ön hány éves - hosszabb távon akár meddőséget is okozhat, a fertőzés kiterjedhet. Nem szeretném megijeszteni, de javaslom, hogy forduljon haladéktalanul bőrgyógyászhoz. Vannak olyan bőrgyógyász-infektológus szakorvosok is akik otthonosak a fertőző betegségek kezelésében is.

Kérem ne várjon, ez magától nem gyógyul, nem javul, várakozás nélkül keresse fel a bőrgyógyászatot, és pontosan írja le a tüneteket, panaszokat!

üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Dr. Úr!

Én egy 30 éves nő vagyok. a problémám ennél régebbi, 18 évesen a volt barátom egy titokzatos betegségtől szenvedett. véletlen derült ki mi baja. Időközben szakítottunk és a tudatta velem a betegsége okát, de sajna nem figyeltem, és most ugyan azok a tüneteim. Fogyok: 55-ről, 45kgra. 158 cm vagyok. A bordáim kintvannak és egy kicsi zsír sincs, csak a bőr. Olyan, mintha valami felfalta volna az izmaimat.Sokat eszem, holott semmi étvágyam. A körmeim vékonyak és hullámosak. Az alsó ajkamon belül csomókat érzek. A hajam nagyon hullik és a fogaim is romlanak hiába ápolom. Van egy 1 éves kislányom és miatta méginkább aggódom, hogy mi lehet ez. Kérem segítsen eljutni egy olyan szakemberhez aki tud segíteni. Esetleg van e olyan teszt, ami kimutatja a különböző fertőzéseket. Hajlandó vagyok fizetni, hisz a babám és az én életem a tét úgy érzem. Kérem segítsen!
Jó lett volna legalább tudni, mi lehetett az a bizonyos titokzatos betegség, és azt is, hogy Ön ezt csak akkor "kaphatta el" barátjától, ha ez nemi úton terjedő (fertőző) betegsége lett volna... Ha ez így történt, akkor biztosan ebben az irányban kellene tovább vizsgálódni.
A leírt tünetek eléggé általánosak, egy általános testi leromlást tükröznek, amely mögött minden valószínűséggel ott húzódik meg egy krónikus gyulladás, komolyabb fertőzés a háttérben.

Az sem tisztázódott leveléből, hogy mindezzel az elmúlt években bármikor is járt-e orvosnál, jelezte-e hogy ilyen tünetei vannak, vagy kapott-e erre bármilyen gyógyszeres, egyéb kezelést?

Célszerű lenne a dolgok lerövidítése céljából a háziorvoson keresztül egy nagyon gyors és alapos belgyógyászati vizsgálatot kérni, végeztetni, teljes vérképet, tenyésztést kérni a kórokozókra, immunállapotot felmérni, és főként olyan szakemberrel vizsgálódni a továbbiakban, aki a fertőző betegségek szakértője (infektológus-belgyógyász). Elképzelhető, hogy ehhez célszerű lenne néhány napra kórházi osztályra befeküdni.

Ez egy krónikusan régóta fennálló állapot lehet, tehát nem lesz könnyű egyrészt pontosan megállapítani mi minden károsodott a szervezetben, másrészt a krónikus fogyást, leromlást megállítani és visszafordítani. Kitartó munkával és gondos kezeléssel azonban minden bizonnyal megoldható!

Kérem, gondoljon arra, hogy kisgyermekét fel kell nevelnie, ezért is fontos hogy egészségi állapotát mielőbb javítsa, hozza helyre!

Jobbulást és sok erőt kívánunk!
üdvözlettel:
Kedves Doktor úr!

Néhány napja nőtt egy csomó a péniszemre. Néhány nap alatt kétszeresére duzzadt. Mi lehet ez? Az izületeim is fájnak, ráz a hideg. Összefüggés lehet köztük. Az orvosom most szabadságon van, 2 hét múlva kaptam időpontot.
Nagy valószínűséggel - csak a leírtak alapján - STD-je lehet, azaz nemi úton szerzett fertőzése. Várakozás nélkül fel kellene keresnie a bőrgyógyászatot, a betegség idejében történő felismerése után, megfelelő gyógyszeres kezelés révén e betegség (feltehetően condyloma) gyógyítható, kezelhető.

Még egy tanács: tartózkodni kellene a partnercseréktől, és a kezelés időtartama alatt - és után egy darabig tartózkodni a szexuális élettől is.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Tisztelt Dr. Úr!

Lábujjaimon és környékén apró hólyagok jelentek meg, melyek vízszerű folyadékot tartalmaznak. Betadin oldattal kenegetem, száradnak is, de újabbak keletkeznek, nem akar elmúlni.
Mit tegyek?
Előre is köszönöm válaszát:
Minden egyéb ismerete nélkül nem könnyű ebben tájékoztatást adnunk Önnek, feltehetően fertőzéssel állunk szemben, vagy pedig pállással, a zárt térben lévő lábfejen keletkező jelenséggel. Foglalkozási ártalom (?)
A Betadin abban az esetben lehet hatásos, - illetve antibiotikus kezelés - ha fertőzés van jelen, egyéb esetben, kipállás, diszhidrózis esetén egyéb készítmények javasoltak.
Célszerű lenne mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulnia. Tisztázni kellene a fertőzés meglétét/hiányát, vagy pedig hogy állhat-e allergia, vagy esetleg valamilyen más eredetű betegség a háttérben.

Üdvözlettel:
Tiszteletem.

Az lenne a kérdésem,hogy hugyutifertőzés esetén
a menstruáció elmaradhat?
A menstruáció számtalan ok miatt bármikor elmaradhat (pl. hormonális vagy szervi elváltozások miatt), azonban a menstruációs vérzés elmaradásának a húgyúti fertőzéshez nem lehet semmi köze.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!

nős vagyok,nejemmel volt együttlét után gyakran problémám van.Korábban is előfordult,de fél éve gyakoribb.Az együttlétet követően a makkon apró tüskeszerű kiütések jelennek meg,és nagyon fájdalmas az egész,valamint a fityma bőr is nagyon megduzzad.Ő magán nem érez semmit.A legutóbbi alkalommal óvszer nélkül szeretkeztünk és még durvább,szinte hólyagok lettek rajtam.Végre elment orvoshoz,ahol supplin tablettát kaptunk mindketten,napi 2x2db,5 napon át.Ő kapott még valamiféle kúpot,de nem tudom a nevét,mert külföldre mentem dolgozni közben.Sajnos nem kaptam tőle kielégítő választ,mi is a baj,annyit mondott,a dr tenyésztést vett le,ami 2 hét....Igazából tudom,hogy Ön nem tud erre pontos választ adni,de a doktorához nem mehetek be érdeklődni!Nem tudom eldönteni valaki mástól jött-e a baj,vagy valami egyszerűbb dolog lehet a háttérben.Ha tud kérem adjon ötletet,miként bizonyosodhatnék meg arról,hogy minden rendben,esetleg becsúszott valami,valaki a képbe.
Köszönettel
Az Ön által leírt tünetek - természetesen így látatlanban - és az orvos által előírt kezelés bakteriális eredetű vaginosist sejtetnek, mely ezek szerint Önre is átterjedt.
A hüvelyben köztudottan gazdag baktériumflóra él, melynek elég kényes az egyensúlya. Valóaszínűleg ez borulhatott fel (ennek hátterében állhat sok tényező, pl. méhen belüli eszköz, vaginalis tusfürdő, dohányzás, esetleg antibiotikum-szedés). A partnercserével kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni természetesen.
A kezelés jogos, a Supplin (metronidazol) erős hatású, ún. anaerob, tehát oxigéntől elzárt térben élő baktériumokra igen jól hat. Mindkét felet kezelni kell a ping-pong fertőzés veszélye miatt. A tenyésztés hasznos - ám lassú, de az eredmény nagy valószínűséggel anaerob baktérium elszaporodását fogja mutatni, ld. fentebb.
Amennyiben más kórokozó, esetleg gomba, vagy parazita lenne, a tenyésztés erre is rávilágít majd.
A betegség után a hüvelyflóra helyreállítása is külön időt igényel, érdemes lenne egy ideig tartózkodni az érintkezéstől, ha ez megoldható, vagy pedig használjon óvszert.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr!

A macskámnál súlyos bakteriumos fertőzést talált az állatorvos (corynebacterium urealyticum). Én 24 hetes várandós kismama vagyok, és van egy 16 hónapos gyermekem is. A kérdésem, hogy jelent-e ránk (a magzatot is beleértve) veszélyt ez a baktérium. Ha igen, hogyan veszem észre ha fertőzött vagyok?Szükséges-e a szűrővizsgálat az esetemben? Mi a teendő, ha én is megfertőződtem?

Szíves válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelettel.
Tisztelt Levélíró!

A helyzet ilyen értelemben nem egyszerű, és távdiagnózis ebben nem adható. Erősen a házi higiéniás viszonyoktól függ sok minden. Személyes orvosi tanács nem megkerülhető, az állatorvos a macska szeparálást javasolja majd valószínűleg. Az Ön/ök fertőződésének lehetőségét/tényét várakozás nélkül ki kell vizsgáltatni szakorvossal!

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatHepatológia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Hepatitis C vírus hordozó vagyok.Lágyék sérvi UH vizsgálaton azt írták,hogy közepes fokú májnagyobbodásom és kifejezetten inhomogén szerkezetet láttak.Régebben jártam félévenként májkontrollra ,de elküldtek,hogy már nem kell ellenőrizni a vírus aktivitását.Jelenleg félévente járok chr.pancreatitis ellenőrzésre.
A mostani UH-n nem volt vizsgálható állapotban.Foglalkozzam e a máj eredménnyel,vagy ne idegesítsem magam.
Köszönöm válaszukat:
Amennyiben Ön valóban diagnosztizáltan hepatitis C vírushordozó, akkor itt nyilvánvalóan volt valamilyen előzmény amiről nem tudunk, tehát magának a fertőzésnek - fertőződésnek a ténye, formája. Jelenleg ez már talán nem is lényeges, de a gondozás viszont igen, mert a hepatitis C spontán gyógyulhat, de okozhat krónikus májgyulladást is. Ez nem jár jellegzetes tünetekkel, de hosszú távon súlyos károkat okozhat a májszövetben, majd később következményesen is.

Tehát a hepatológiai gondozás, utánkövetés igen fontos, javaslom, hogy tekintve a leírtakat - a közepes fokú májmegnagyobbodást és inhomogén szerkezetet illetően - célszerű lenne a máj és a hasnyálmirigy újabb ellenőrzése.

Az nem derült ki leveléből, hogy részesült-e a HCV-t illetően gyógyszeres kezelésben korábban, és ez eredményesen zárult?

Üdvözlettel, jobbulást kívánva:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Tisztelt Dr. Dobróka!

Candida szepszissel kapcsolatban szeretnék Önnel személyesen beszélni, de elérhetőséget sehol nem találok
A magyar orvosok a candidáról hallani sem akarnak, sőt ....

Köszönettel:
Engedje meg, hogy én válaszoljak Önnek. Személyesen nem tudunk beszélni, de ezt a csatornát pont a betegségekkel kapcsolatos tájékoztatás céljából alakítottuk ki.
Utánanéztem kissé a szisztémás candidiasisnak és candida-szepszisnek.
Ebben a témában egy kiváló összefoglalást tudok ajánlani, igaz ez orvosoknak szánt cikk, de eléggé közérthető állításokat tartalmaz. A szerzője maga is infektológus, a hazai infektológiai szakma egyik elismert alakja.
A link:
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VII/1/048main.htm
Magunk részéről ebben az irányban történő lépést tudunk javasolni, tehát amennyiben igazolt (tenyésztéssel, egyéb klinikai diagnosztikával) a candida jelenléte, és a tünetek is ezt alátámasztják, abban az esetben lehet erőteljes szisztémás gombaellenes kezelést indítani. A szepszis önmagában is életet veszélyeztető állapot, tehát itt súlyos fogalmakról beszélünk.
Ami javasolható: kórházi-klinikai infektológiai osztály felkeresése ezzel a problémával.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
... éves nagylányom visszatérő folyásos,viszketős tünetektől szenved.Másfél hét határidővel kaptunk időpontot nőgyógyászati szakrendelésre.Addig is milyen megoldást javasolnának a kellemetlen tünetekre?
Menstruáció alatt probiotikus tampont használt.Az nagyon jó volt.De bármilyen probiotikus készítmény sem oldaná meg véglegesen ?Megpróbálok neki valamilyen tejsavas kúpot szerezni,amíg orvoshoz jutunk.Ha csak magánerőből próbálkozunk akár komoly probléma,szövődmény is kialakulhat,vagy ilyen készítményekkel jó úton járunk?
Állandó (első) partnere van ... éve.Több mint ... éve szed cipromix fogamzásgátló tablettát(orvos által felírva). Mostanában Canesten hüvelytablettát is használt,de újra panaszai vannak.
Előre is köszönöm a jó tanácsot!!!
Az Ön által leírt tünetek nagy valószinüséggel gombás hüvelygyulladásra utalnak.
Ennek kezelésére a Canesten hüvelykúp és kenőcs együttes alkalmazása eredményes lehet. A vény nélkül kapható készítmények gond nélkül alkalmazhatók, káros hatásuk vagy káros következményük nincs.Megpróbálható a Vitagyn C hüvelykrém alkalmazása,amely a hüvely fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét növeli.
Tartós eredmény elsősorban a szájon át szedhető gombaellenes készítményektől várható. Visszatérő gombás hüvelygyulladás esetén megfontolandó a partner kezelése is.

Üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaNeurológia
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Egy kedves ismerősöm problémájáról kérnék tanácsot.
50 év feletti nő.10-15 évvel ezelőtt arcidegzsábája volt-ha jól emlékszem mumsz után.És diagnosztizáltak nála polineuropátiát,mely a hátán,hüvelykujján és combján,enyhe formában jelentkezett.
A mostani problémája 2-3 hete kezdődött,enyhe huruttal,mely úgy tűnt elmúlik.Ezután a vérnyomása ugrott ki(170/100 Hgmm),mely nehezem,napok alatt rendeződött.Újabb hurut jelentkezett,a hangja elment,arcüreggyulladása lett,melyet antibiotikummal kezeltek-erre javult.
Viszont most azt vette észre,hogy sorvadt az egyik szemhéja,érzékeny az egyik oldalon a szája fölötti rész.
A kérdése,hogy ez arcidegzsába lehet?mi lehet a következménye?Merre forduljon segítségért és esetleg tud-e ajánlani valakit?
Köszönettel:
A részletes beszámolót köszönöm az előzményekkel, kórtörténettel.
Néhány szó a szemhéjcsüngésről.

Oka a szemhéjemelő izom rendellenes működése, mely lehet fejlődési rendellenesség és beidegzési zavar következménye is. A beidegzési zavar mögött gyakran idegbénulás vagy központi idegrendszeri sérülése áll. Ritkán sérülések, gyulladások, műtétek, fertőző betegségek, vérellátási zavarok és mérgezések tüneteként jelentkezik.

Tehát az elmondottakkal összefüggésben valóban elképzelhető az arcüreggyulladással kapcsolatos "bénulás", de visszautalhat a régi, vírusfertőzést követő arcidegzsábára is.

Javasolt a neurológus mielőbbi felkeresése ennek tisztázása céljából, neki is részletesen be kell számolni természetesen a korábbiakról, a levélben leírt előzményekről.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaBelgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!

FSME-Immun oltás általi immunizációs időszak alatt Ibalgin 400 fájdalomcsillapítót alkalmaztam migrénes fejfájás csillapítására. Ezen kívül fogamzásgátlót (Maitalon) szedek, és nikkel allergiám van. Befolyásolhatja bármelyik tényező a megfelelő immunitás kialakulását?

Köszönöm a válaszát!
A FSME Immun alkalmazási előírást átnéztem. Ebben a felsoroltakkal kapcsolatosan: tehát a fájdalomcsillapító, az oralis fogamzásgátló nem szerepel megkötés.

Nem súlyos allergia sem képez ellenjavallatot, tehát ebben az esetben úgy tűnik, hogy a felsorolt tényezők nem akadályozhatják a kellő immunitás kialakulását.

Egy megjegyzés az előírásból, ez már független a fentiektől:
"Mint bármilyen más vakcina, az FSME-Immun felnőtteknek sem véd meg teljesen minden beoltott személyt az ellen a fertőzés ellen, amely ellen beoltották."

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Szeretném segítségüket kérni. Édesanyám 50 éves, Reiter szindrómát állapítottak meg nála. A gyógyszeres kezelések (rengeteg szteroid) ellenére állapota egyre inkább romlik ! Nagyon szépen kérem önöket hogy ha tudnak egy specialistát, annak nevét és elérhetőségét küldjék el nekem
Segítségüket előre is köszönöm,
ezt nem teszem ki az oldalra, csak levélben küldöm Önnek...

Ha valóban Reiter-szindrómáról van szó, röviden leírnám ennek jellemzőit.
Ez a szeronegatív spondyarthritisek, vagy ízületi gyulladások egyike, azzal a jellegzetességgel, hogy kórokozóval, egészen konkrétan bakteriális fertőzéssel áll összefüggésben. Kétféle kórokozót írnak le:
1. Chlamydia (ez nemi úton terjedő fertőzés révén terjed)
2. Dysenteria (az ún. vérhas nevű betegség kórokozója, Shigella, Salmonella stb.)
Innen már gyanítható a kezelés is.
Szteroidot valóban adnak, de keveset és injekcióban esetleg. Magára a gyulladásra NSAID-okat (a ma divatos nemszteroid-gyulladásgátlókat), ezek veszélye csekélyebb jóval mint a tartós szteroid terápiáé.
A lényegi kezelés viszont - pont a kórokozók miatt - néhány hónapos antibiotikum-kúra a fenti/ek elpusztítása céljából.

Javaslat: ha a szakrendelővel (felteszem ott jártak a reumatológián) nem tudnak boldogulni, akkor célszerű lenne felkeresni vidéken kórházi osztályt, Budapesten pedig az ORFI-t, ott egyaránt van több szak-reumatológiai osztály, van klinikai immunológia is, tehát mindenképpen "központi" intézményt lenne érdemes felkeresni, és mielőbb!

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: GyermekgyógyászatUrológia
üdvözlöm én csak asz szeretném kérdezni mindék hugy hojag gyuladásban vagyok volt ugy hogy véris jöt a hugy hojagom bol vizelés után és nagyon fáj meg csip is 1-2havonta bene vagyok mindég
Kedves Heni!

Mivel két levelet is írt, most egy helyütt válaszolnék, és nem teszem ki az oldalra, csak levélben küldöm Magának.

1. Hólyagprobléma, felnőttön:
Egészen bizonyos, hogy fertőzés okozza a fájdalmat, csípős vizeletet, és a vérzést, ha ezzel társul. Feltétlenül meg kell keresni az urológiát, ahol ha valóban fertőzésről van szó, antibiotikumot fognak adni a húgyúti fertőzés megoldására. Mivel régóta fennáll, ezzel nem szabad várni.
2. Gyermekének problémája: bekakilás, szellemi fogyatékosság.
Ha a gyermek valóban már 8 éves (csak visszakérdeznék, hogy gyerekorvos a nyolc év alatt ezzel sosem foglalkozott, vagy Maga nem említette?) A szellemi fogyaték, amennyiben fennáll, súlyos probléma, ezzel szakemberek sora foglalkozik, a minimum, hogy gyermekneurológusnak, gyermekpszichiáternek, gyógypedagógusnak stb. látnia kell, hogy egész pontosan kiderüljön, mi áll a probléma hátterében.
A gyermeket Ön neveli?

Kérem, haladék és várakozás nélkül intézze el fentieket, a háziorvos és a házi gyermekorvos ad beutalókat ahová szükséges. Ezek a problémák önmaguktól nem oldódnak meg, tehát tenni kellene érte a saját és főleg a gyermeke érdekében!

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Édesapámnak (... éves) fülfájás másnapján "kifakadt" a füle, másnap reggelre pedig arcideg bénulásos tünete jelentkezett, még aznap orvoshoz ment (háziorvos, fülészet, ideggyógyászat), ahol Bell-paresist diagnosztizáltak, kezelést és gyógyszereket írtak fel. Nem javult, járása bizonytalan lett így másik orvoshoz is elmentünk, ahol ugyanezen betegséget állapították meg, amit herpes vírus okozott (ezt az előző orvosnál kizárták). Most infúziót, kezeléseket, gyógyszereket kap. Még sohasem volt herpeses tünete.
Érdeklődöm a gyógyulás hosszáról, ill. annak lefolyásáról. Ilyet el lehet-e kapni gyógyfürdőben?
Tisztelt Levélíró!

Először is célszerű lenne tisztázni, hogy milyen kórképpel állunk szemben. Leírnék Önnek néhány szempontot, amit természetesen a szakorvosnak kell tudnia - hogy milyen irányban is kezeli a beteget.
1. Bell-paresis, Bell-féle bénulás
Amennyiben valóban ez a diagnózis, a betegség lényege éppen az hogy "idiopátiás" tehát nincsen megfogható oki tényező az arcidegbénulás hátterében. A bénulás sok esetben magától is oldódik, általában 10 napon belül javul, vagy el is múlik. A szteroid-kezelés gyorsítja a javulást.
2. Víruseredetű bénulás, ez lehet herpes zoster, tehát herpesvírus okozta "övsömör", vagy lehet az ún. Ramsay-Hunt szindróma ami hasonló jellegű tehát idegi vírusfertőzést követő, a fülben jelentkező fájdalom, bénulás, ízérzési zavar.
A második eset/ek/ben a szteroid kezelés hatástalan, itt vírusellenes szerek, speciális fájdalomcsillapítás alkalmazható.
Felteszem az infúzió a járászavart hivatott korrigálni (?).

Tehát a diagnózis pontossága ebben az esetben igen lényeges, hogy mire is kezeljük a beteget.
A gyógyfürdő nem valószínű, ún. nyugvó herpesvírus fel tud lángolni idősebb korban, ez sajnos nem ritka jelenség.

Célszerű lenne a szakorvossal újra konzultálni a diagnózist és a kezelést illetően.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaInfektológia
E.coli Enterococcus sp baktérium van a vizeletemben. Kérdésem az lenne,hogy hogyan ürül ki és milyen módon.Már több fajta gyógyszert elszedtem amit orvos irt fel.Sajnos nem javultam semmit már egy éve tart ez az állapot.Kérem segítsen.Köszönöm.
A vizeletben lévő E. coli (Escherichia coli) a húgyúti fertőzések leggyakoribb kórokozója.
A gyógyszereket ha megírná esetleg, jobban tudnánk tanácsot adni. Egy bizonyos, a bakteriális eredetű húgyúti fertőzést antibiotikum/okkal kell kezelni!

Válaszát várom,
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr !

Kérdésére válaszolva leírom, hogy eddig milyen gyógyszereket szedtem az E.coli húgyúti betegségemre: Sumetrolim, Ciprofloxacin, Zinat, 3 doboz Unasin-t, amit urológus írt fel, de sajnos nem használt. Még ezen kívül szedtem a Now-D- mannose biovitamint.
Köszönöm válaszát
Ezt már nem teszem ki, itt válaszolok Önnek!

A húgyúti fertőzés hölgyekben kiváltképp nem ritka jelenség, köszönhetően az "anatómiai viszonyoknak", a nyitottságnak és kisebb védettségnek.
Az E. coli a húgyúti fertőzések leggyakoribb kórokozója.
Néhány szempont még:
Mi okozhat "komplikált" húgyúti fertőzést?
- valamilyen strukturális eltérés: vesekő, ciszta, vese/hólyag tályog, vesemedencegyulladás
- hormonális változások, pl. terhesség, cukorbetegség
- csökkent immunválasz: szervátültetés, AIDS
- szokatlan kórokozók, pl. gombák
- szexuális aktus (fertőzött egyénnel)
- katéterviselés

Mi ronthatja a prognózist?
- idősebb életkor
- szellemi fogyatékosság
- vesekövesség, húgyúti elzáródás
- hosszabb kórházi tartózkodás
- húgyúti eszközös beavatkozás
- krónikus vesebetegség
- sarlósejtes vérszegénység
- daganatos betegség fennállása /kemoterápia

Javaslatom lenne infektológus szakorvos felkeresése, miután a probléma már hosszabb ideje áll fenn, tehát krónikussá vált.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A ....-n született unokám 13 hónapos koráig egészséges volt.
Akkor deformálódott a lábszárcsontja.
Csont-osteoma-t diagnosztizáltak először, aztán McCune?Albright syndrome-t ,de csontrákra is gyanakodtak. Két operáció során 2 implantátumot tettek be a lábába összesen 7 cm hosszan. Végül csonthártya gyulladással kezelték antibiotikummal. 2010. februárban vették le a gipszet a második operáció után. Májusban eltört a lába az implantátum mellett, így augusztusig ismét gipszben volt. Egészen mostanáig ?....-ig - minden rendben volt, attól eltekintve, hogy 1,5 cm-rel rövidebb az egyik lába, és kicsit furán tartja, de most egy gyorsan növő duzzanat nő a térde alatt. Az orvos chronic hematogenous ostaomielit-t diagnosztizált, és operációt javasolt, de alternativaként a gyógyszeres kezelést is lehetségesnek tartotta. Ha lehet elkerülnénk a mütétet.
http://home.hu.inter.net/fehera/kira1.jpg
http://home.hu.inter.net/fehera/kira2.jpg
Tisztelt Kérdező!

A McCune-Albright szindróma többek között a csontstruktúra fokozatos kötőszövetes elfajulásával, ciszták kialakulásával és következményes pathológiás törésekkel jár.

Feltehetően ennek talaján alakult ki a krónikus hematogén osteomyelitis, mely a csontvelő krónikus gyulladásos megbetegedése, mely valamilyen, a vérárammal a területre jutott kórokozó miatt jön létre. Kezelése az infekció lehetséges gócának megkeresésével és eliminálásával indul, a párhuzamban történt - többnyire célzott - vénás antibiotikum kezeléssel. Kiterjedt, vagy rosszul reagáló esetekben valóban sebészi beavatkozás - legvégső esetben akár sajnos amputatio - is szükségessé válhat. Mindezek megítélése a kicsi gyermek általános állapota, előtörténete, az aktuális gyulladásos paraméterek és a sebészi vélemény együttes figyelembevételével történik.
Szakterület: InfektológiaHigiénikus
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Betegség megelőző a kérdésem: Ásott kút víz fertőtlenítése mivel és mekkora aránnyal lehetséges, hogy biztonságos legyen 10, 11 és 13 éves gyerekek fürdésére udvari medencében? Pl: konyhasó, hipó, ...
Válaszát köszönöm:
Tisztelt Levélíró!

Mivel ez nem kimondottan a mi profilnuk, megadom Önnek alább az OEK (Országos Epidemiológiai Központ) állásfoglalását áz ásott kutakkal kapcsolatosan:
http://www.oek.hu/oek.web?nid=247&pid=2&to=1864〈=hun

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr,
... hetes terhes vagyok, és egyik napról a másikra jelentkezett a problémám. ... napja voltam terheléses vércukor vizsgálaton, és azóta érzem rosszul magam. Gyomrom fáj, néha úgy érzem, hogy gyomorsavam van, nehezen büfögök fel, ezáltal marad a rossz érzés, nyomás, émelygés.
Nem tudom mit ehetek, félek, hogy azzal meg a babának ártok, ha nem eszek, vagy rosszul táplálkozok. A vérvétel után 1 napig hasmenésem volt, azóta elmúlt, csak maradt ez az émelygős gyomorfájás. Lehetséges az, hogy a terheléses cukorvizsgálattól alakult ki ez a helyzet? Mi ilyenkor a teendő? Válaszát megköszönve, Tisztelettel:
Panaszainak a vércukorterheléssel való összefüggése teljesen kizárt.
Valószínűleg egy ilyenkor gyakori, a gyomor bélrendszert megfertőző banális vírus- vagy baktérium okozta fertőzésről van szó. Enyhébb esetben diétával néhány nap alatt elmúlik. vitamindús táplálkozás, bő folyadékfogyasztás, a nehéz fűszeres ételek mellőzése eredményes lehet.A terhességet nem veszélyezteti.
Amennyiben néhány nap alatt nem múlik,vagy állapota súlyosbodik forduljon orvoshoz.
Tisztelt Doktorúr!

Babát szeretnénk,a férjem hosszadalmas antibiotikus kezelésben áll/3 hónapja Dalacint szed/,kontrasztanyagos gerinc MRI előtt áll. A kérdésem az lenne hogy mennyit kell várnunk ill.ha véletlenül teherbe esnék most,milyen veszéllyel járna az ő terápiája és maga a vizsgálat a babára nézve.
Köszönettel.
Az antibiotikus kezelés az Ön által említett vonatkozásban teljesen közömbös.Az MR vizsgálatnak a spermiumokra gyakorolt káros hatására vonatkozóan nincs adat ,és a vizsgálat lényegének ismeretében valószínűleg ilyen hatás nincs.

Azonban amennyiben lenne káros hatása -figyelembe véve a hímivarsejtek fejlődési ciklusát- három hónapos várakozási idő biztonsággal kiküszöbölné.
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehetséges-e, hogy Lyme-kóros vagyok?
Ezelőtt kb. 3-4 héttel megcsipett egy kullancs, és a csípés helyén belül egy piros kivül egy fehér kör volt látható, majd 3-4 nap múlva ez eltünt. A körzeti orvostól kaptam beutalót vérvételre. A az eredményemen a TSH értékem: 6,610 mU/l volt a fT3 5,05 fT4 15,00 volt. A Triglicerid értékem kevesebb volt, a többi értéknél nem volt eltérés.

Várom válaszát, Tisztelettel:
Azt gondolom, hogy kullancscsípés esetén - különösen miután az ECM (erythema chronicum migrans) jellegű "kör" is megjelent, érdemes mindenképpen - és várakozás nélkül a szakértőhöz fordulni.

Megadom itt Önnek az elérhetőségét, ő Dr. Lakos András, aki hazánkban a kullancs okozta betegségek első számú szakértője.
a link:
http://www.lyme.hu/

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!

A kétlábú állatok is kedvenceink lettek, ezért kezünkből csípegettek. Sajnos mi "okoskák" nem fogtuk fel, hogy a kakas is csak tyúkeszű lehet. Ezért történhetett meg, hogy eleinte csak a kezemet csípdeső - immár több kilónyi kakasom - belevágta csőrét lábszáramba.
Mivel azonnal elkezdett vérezni, úgy gondoltam, hogy ezzel talán ki is tisztult a mély vájat. Később - fiam javaslatára - a régi autós mentődobozban fellelt jóddal kentem át a háromszög alakú vájat körül, majd este pedig Bepanthen plus-t kentem rá közvetlenül. Sajnos, négy nap telt el, de a seb illetve környéke még mindig gyulladt. Szomszédom szerint Tetanus-inj-ot kellet volna kérnem.

Ön/Önök szerint mit kellett volna tennem?
Igaz-e, hogy még vérmérgezés is lehet a következménye?
A háztájiban tartott állatok természetesen minden "piszkot", ezzel együtt mindenféle fertőző ágenst fel tudnak szedni, a csőrével kapirgáló tyúk, kakas különösen pont ezzel a szervével...

A jóddal való fertőtlenítés hasznos lehet, de célszerű lenne várakozás nélkül, pontosabban azonnal orvoshoz fordulni, a tetanus oltás - ill egyéb szükséges intézkedés megtétele ügyében, a sebet, sebkörnyéket szakembernek kell látnia - és ellátnia is!

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelet Doktor Úr/Nő!

A problémám május közepén kezdődött. Fájt a jobb fülem. Ez már többször történt velem, a kezelés menete mindig ugyanaz volt. Fájdalomcsillapítás, gyógyszeres csík helyezése a fülbe.A gyulladás és a fájdalom mindig maradéktalanul megszűnt és egy kis idő után a hallásom is rendeződött. Jelenleg külföldön tartózkodok ezért most másképp alakult . Gyógyszert kellett szednem: Novamoxin 500mg 3x1, és fülcsepp: Sandoz Opticort 3x1 naponta. A fájdalom megszűnt, de így 2 hónap elteltével még mindig nem hallok. Nagyon zavar. Próbáltam , itt kapható gyógyszertári fül tisztítóval -Murine Ear Drops- segíteni a helyzetemen, de nem változott semmi. Továbbra sem hallok, csak nagyon minimálisan a jobb fülemre. Érdekelne a véleménye. Tudom az lenne a legjobb, ha visszamennék az orvoshoz, de ez itt nem olyan egyszerű nekem.

Válaszát előre is köszönöm!
A fülfájásnak természetesen "banális" oka lehet a középfülgyulladás, amely valóban egyrészt fájdalomcsillapítással, másrészt antibiotikumokkal kezelhető. A helyileg adott fülcseppek is segíthetnek. Amíg külföldön tartózkodik, és nem áll módjában orvoshoz menni, addig ez lenne tovább is a követendő terápia, elképzelhető, hogy az arcüreg, melléküregek is érintettek.

Hazajövetele után viszont érdemes lenne egy alaposabb fül-orr-gégészeti vizsgálattal tisztázni, hogy valóban középfülgyulladás áll-e a háttérben, vagy egyéb folyamat, amely a fül fájdalmával jár.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaPulmonológia
Témakörök: fertőző betegség tbc
Tisztelt Doktornő/Úr!

Szomszédomat 3 éve tüdőrákkal műtötték, most pedig tbc.-t diagnosztizáltak nála. Mivel beszélgetés formájában napi szinten érintkezünk, kérdésem, hogy kérjek -e ez irányban vizsgálatot.

Válaszukat köszönöm :
Amennyiben ismerősénél valóban tbc-t, tehát aktív tuberkulózist diagnosztizáltak, és Önök valóban napi szinten érintkeznek, talán célszerű lenne Önnél egy szűrővizsgálat elvégzése.

A tbc kórokozója a Mycobacterium, elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát köpés, tüsszentés, fertőzött tárgyak érintése révén. A baktériumfertőzéshez többszöri találkozás szükséges. Különösen nagy veszélynek kitettek mindazok, akiknek valamilyen ok miatt legyengült az immunrendszerük (fertőzés, gyógyszeres kezelés stb.)

Feltehetően Önnél ez utóbbiak egyike sem áll fenn, de egy rutin tűdőszűrés mindenképpen célszerű lenne, valamint az ismerősétől való "távolság" megtartása.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad neki segíteni ha szükséges.

Feltehetően a tüdőrák után a fennálló tbc-re is kap az illető gyógyszeres kezelést.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Üdvözletem!A kérdésem az lenne,hogy ha orviszketés,orrdörzsölés fennáll a 2 éves kisfiamnál de nem folyik az orra és csak keveset tüsszent naponta akkor ez biztos,hogy szénanáha?Születésétől fogva atópiás és bizonyos élelmiszerekre ekcémás tüneteket produkál.Az ordörzsölése is 2 hónapos korában kezdődött.Tulajdnképpen arra lennék kíváncsi,hogy csak az orrdörzsölés elegendő tünet lehet arra,hogy allegiás valamire?Köszönöm válaszukat!
Tisztelt Kérdező!

Az orrdörzsölésnek számtalan oka lehet: a nyálkahártya irritációja, rossz szokás, stb. Egy kisgyermeknél elsősorban az irritatív, illetve az allergén okokat kell vizsgálni. Allergénnek nemcsak a hagyományos légúti pollenek, stb. , hanem az étkezés során a szervezetbe jutó, un. nutritív alkotók is számítanak.

A bélcsatornában élő férgek is allergiás reakciót válthatnak ki, mely bőrtüneteket, ritkán légúti panaszokat is okozhat: érdemes lenne tehát egy allergia kivizsgálás légúti és táplálék allergénekre, össze IgE (az az antitest, ami allergiás reakciókban megemelkedhet) szintjének meghatározása, esetleg széklet féreg-pete-parazita vizsgálat. Pozitivitás esetén kezeléssel oldani a tüneteket.

Jobbulást kívánunk,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Tisztelt doktor úr/nő !
Ég a húgycsövem és a hímvesszőm vége. Már voltam az orvosnál minden leletem jó, írtak antibiotikumot és mégsem szűnt a panaszom.
A nemi szervet érintő égő érzés minden bizonnyal fertőzést jelez.
Elképzelhetőnek tartom, hogy egy ún. "vaktában" adott antibiotikum egyáltalán nem biztos, hogy egy esetleg mélyebben meglapuló, krónikusan fennálló fertőzésre hat.

Tehát a javaslat: infektológus szakorvost felkeresni, és tenyésztést végeztetni, majd célzott kezeléssel megszüntetni az alsó húgyutakat érintő fertőzést.

Alkalmasint szükség lehet partnernőjének kezelésére is - ahonnan a levelet kaptuk.

Üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaInfektológia
Tisztelt Cím!
69 éves férfi fagyok, egyébként tizenéves korom óta változatlan érdeklődéssel a másik nem iránt. Most az utóbbi időben (5-10 napja) úgy érzékeltem, mintha az egyik herém gyulladásban lenne. Nyugalmi helyzetben nem fáj, nem lüktet, de mintha megnagyobbodott volna és kicsit melegebb. Szűkebb nadrágban úgy érzem, hogy nincs rendben. A vizeléssel nincs gondom, bár az utóbbi évben mintha kicsit nehezebben menne. De nem kell gyakrabban. Tanácsra néhány napja Pepomed Plus-ból szedek napi egy tablettát, ami ebben a korban állítólag jót tesz a prosztatának. Tudni kell, hogy naponta 80-90 km-t teszek meg autóval, ami gondolom nem tesz túl jót. Influenzás és más bajom régóta nem volt.
Kérdésem, hogy mik pontosan a gyulladás tünetei, és milyen fázisban érdemes orvoshoz fordulni, valamint milyen kúrát javasol gyulladás esetén? Valamint ez lehet-e összefüggésben a Pepomed szedéssel, amiben E vitamin is van?
Köszönöm és várom segítségét, üdvözlettel
A heregyulladás akutan jellegzetes tünetekkel jár:
fájdalom, duzzadás. viszonylag rövidebb idő alatt is jelentősebb mértékű, helyi érzékenység, feszesség, pirosság.
Amennyiben valóban erről lehet szó, ezt urológusnak kellene megmutatnia.

A Pepomed errre bizonyosan nem hat, mivel a prosztata-megnagyobbodásra alkalmazható természetes anyag + E-vitamin. Ez azonban nem is rontja, nem befolyásolja az esetleges heregyulladás tüneteit.

Mindenképpen urológus szakorvost kellene mielőbb felkeresnie, annak megállapítására, hogy heregyulladásról, vagy esetleg más problémáról lehet szó.

Üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaUrológia
Tisztelt Doktor Úr!
A páromnál vesekővet diagnosztizáltak erre kapott egy gyógyszert ,ami szétzúzza a vesekővet ,emellé beutalták vizsgálatokra.Ez a gyógyszer nem tudom pontosan ,de azt hiszem húgyuti fertőzést is gyógyítja és a párom érez is néha fájdalmat.A kérdésem az lenne ,hogy a húgyuti fertőzés okoz-e problémát a szexuális életünkben illetve okozója lehetett az anális közösülés és ebből a vesebetegség?Hozzátenném a párom családjában előfordult már veseprobléma.
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Levélíró!

Ebben a levélben számos kérdést felvetett, megpróbálok ezekre sorban válaszolni.

1. Vesekő, zúzás: megtenné, hogy megírja a gyógyszer nevét? (amiről én tudok az a Rowatinex ebben a javallati körben).
2. Húgyúti fertőzés: a fenti gyógyszer csak enyhe fertőzés esetén hat, de nem a fertőzést gyógyítja, hanem növeli a távozó vizelet mennyiségét (tehát kvázi kimossa a kórokozókat).
3. Ha valóban van a kövesség mellett húgyúti fertőzés, azt antibiotikummal kell kezelni.
4. Anális közösülés: a kondom nélküli közösülésnél valóban előfordulhat, hogy a végbélből (elsősorban E. coli) baktérium juthat a húgyutakba, ahol gyulladást okoz. A kórokozó később aktus esetén visszajuthat a partnerbe.
5. Vesebetegség: hát ezt specifikálni kellene, ugyanis a húgyúti fertőzés nem a vese betegsége, és gyógyítható. A vesebetegség általában krónikus, és csak kezelni lehet.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Üdvözlöm!
Segítségét kérném!A Lányom ... éves;a körmei és a fogai elszíneződtek a haja egy szabályos körben kihullott és továbbra is hullik.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező, kedves Édesanya!

Köszönettel vettük kérdését. Nem jelölte meg, milyen színűek lettek kislánya fogai - körmei? Mindenesetre hajhullással együtt leginkább vitamin illetve, nyomelem (vas?) hiányára, valamilyen góc jelenlétére esetleg kardiológiai, elsősorban billentyűbetegségre gyanakodhatunk.

Érdemes lenne gyermek bőrgyógyászati, fogászati, fülészeti és kardiológiai szakrendelést felkeresnie a házi gyermekorvostól kapott beutalóval góckutatás elvégzése végett; ezzel párhuzamban vérvétel (vérkép, gyulladásos paraméterek, vizelet és esetleg orr- illetve torokváladék leoltás kellene, hogy történjék.

Mihamarabbi javulást,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: UrológiaInfektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Egy alkalmi páromtól elkaptam egy gombás fertőzést! Voltam bőrgyógyászaton már 3 hónapja és pimafucin kenőcsöt kaptam a péniszemre. Azóta kezelem vele napi szinten minimum 2x, de nemigazán javult a helyzet. Körülbelül egy hónapja voltam kontrollon, és ugyanezt írta fel, de a változást nem tapasztaltam.Jelenleg nagyobb foltokban van. Milyen más készítményt, vagy megoldást ajánl, mert már ez nagyon aggasztó ?!
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!
Nemi szervi fertőzés lehet bakteriális, vírusos, gombás eredetű.
A Pimafucin kenőcs csak és kizárólag Candida és Trichomonas kórokozókra hat.

Érdemes lenne tisztázni a kórokozót (tenyésztés) és azt utána célzottan kezelni, nyilvánvaló ha ennyi idő után nem javult, akkor más kórokozó áll a betegség mögött.

Amennyiben e szakorvosnál nem jut előbbre, célszerű lenne ezzel a kérdéssel másik bőrgyógyászt, esetleg kórházi osztályt megkeresnie.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:

(ps. mindaddig természetesen célszerű lenne kerülni a nemi érintkezést.)
Tisztelt doktor Úr!
Dec.-ben javították egy őrlő fogamat a felső sorban.Ugyanakkor fájni kezdett az alsó legutolsó, gyökértömött mellett az ínyem. Rtg.-t értékelve az orvos szerint ennek nincs baja, antibio.-t kaptam az állítólagos ínygyull.-ra. (E fog mellet nincs már másik.) Ekkor kezdődött az egyre erősődő zsibbadás, ami miatt később újabb rtg.-felvétel is készült, amit ismét neg.-nak mondott a fogorvos.Akkor más erősen fájtak az ízületeim is, de a "góckeresés"nek semmi eredménye. Trigeminus neuralgiának diagnosztizálták és hom. szert és kínai akupunkturás "orvost" ajánlottak, ahova persze nem mentem el.Ekkor már iszonyú fájdalmaim voltak, végül a szájseb.-en kioperálták a gyökértömött fogat jókora tályoggal jún.-ban.A seb lassan gyógyult, de a zsibbadás azóta is igen kellemetlen.Vajon fog ez változni, regenerálódik ez a terület? Mit tehetek érte?
Köszönettel :
A leírtak alapján itt egy masszív szájüregi-fogászati fertőzés állt a háttérben.

A tályog okozta kisugárzó fájdalom, illetve a társult ízületi fájdalom már csak ennek az erősen gyulladásos gócnak volt a következménye.

Itt valóban a sebészeti megoldás volt a döntő, tehát a fogtályog teljes körű eltávolítása.
A seb megtisztítása, a kórozók szanálása már önmagában is csökkenti egészen biztosan a kísérő tüneteket. A seb - főleg nagyobb tályog esetén - gyógyulása lassú, a terület természetesen regenerálódik. Feltehetően antibiotikumot is kapott a műtétet követően.

A zsibbadás tekintetében elképzelhető hogy valamely ideget is érintett már a betegség, tehát várhatóan ez is csökkenni fog, ha ez a tünete nem múló, és változatlan intenzitással fennáll, érdemes neurológust is megkeresni majd.
A seb, és a sebgyógyulás kontrollja elsősorban a szájsebész feladata azonban.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaInfektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr !A múlt évben többször volt a vizeletemben baktérium ( e-coli, klebsilia, enterococcus faecalis), 47 éves férfi vagyok. Ez évt elején ezek a baktériumok megszűntek. Áprilistől egy megfázás után csípő érzés a vizeléskorés utána is .cyctoscopya után az eredmény húgycsőgyulladásom van, a prosztata kicsit nagyobb, STD negatív lett , a makk nem gyulladt , PSA 0,5. Augusztusban prosztata masszázs utáni vizeletben enterobacter és ciprobacter lett kimutatva 10.5 csiraszámmal, üledék negatív, erre antibiotikumot írtak (ciprinol, klion). Vizelés után a húgycsőben égő, csípő érzés, valamint a nemi szerv környékén fájdalom, esetenként végbélfájdalom áll fenn, éjszak 2-szer megyek ki wc-re .A csipő érzés sokat javult, de még időszakosan fennáll. Már nagyon sok antibiotikumot szedtem és esetenként baktérium újra felszínre kerül, és ez a csípő érzés sem múlik el nyomtalanul. 4 hete Gentost is szedek. Kérdésem: Mit javasol, mi a véleménye, ( antibioikum nem hatásos, mit szedjek, gyógymőd, stb
Egészen bizonyos, hogy krónikusan "leülepedett" fertőzéssel állunk szemben.
Az látszik, hogy baktériumokra elég komoly módon kezelték már.

Azt viszont nem láttam pontosan, hogy célzott tenyésztés történt-e (utalt az Enterobacter és Citrobacter törzsekre).

Legcélszerűbb lenne infektológus szakorvos felkeresése, szakmaszerűen ők foglalkoznak mindennemű fertőző betegségek diagnosztikájával és kezelésével is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Tisztelt Dr UR .Nő
Azzal a problémával fordulok önhöz hogy kb 2 hete kiütések jelentek meg a vádlimon ..nem mulnak és egy hete kb terjedni kezdett .,Borotválkozás után volt egy ugymond vakarozás i rohamom vagyis elég intenziven vakaroztam ott ..Annak is tudtam be az egészet ..De nem mulik mint már irtam terjedni kezdett a hasamnál is a karomon és a hátamon ..nem olyan sok van de terjed .a lábam elég kiütéses .Voltam házorvosnál adott egy kenőcsőt ami patikában lett megcsinálvba de nem mulik attól se .Észrevettem hogy a végbélnyilásnál megjelent két valami nem kiütés máshogy néz ki ..Kérem irjon miképp merre tudok ezzel a problámával elmenni ..Vagy esetleg ha tudja mi ez kérem irja meg nekem ...Köszönöm :Mielöbbi válaszát várom -Tiszetlettel
A testszerte megjelenő kiütések minden valószínűség szerint ebben az esetben nem allergiát jeleznek, hanem fertőzést.
Ezt alátámasztja a végbél körül is jelentkező elváltozás, ezt pontosan nem tudjuk, de elképzelhető, hogy a fertőzés forrása nemi érintkezés volt.
Javaslat: bőrgyógyászati szakrendelést kellene mielőbb felkeresni, ehhez kevés lesz a háziorvosi kenőcs, nagy valószínűséggel masszívabb kezelésre, valószínűleg - antibiotikum-kúrára lesz szüksége. Célszerű lenne mielőbb az esetleges lassan gyógyuló késői szövődmények elkerülése céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Férjemnek körülbelül két hete piros, gyulladt a bőr a hímvesszőjén. Főleg a makk alatti rész, de már terjed a makkra is. Csíp és enyhén viszket, gombaölő krémmel keni, de nincs változás. Én magamon semmi elváltozást nem vetten észre, így úgy gondolom nem terjed. Tudna esetleg ajánlani kenőcsöt erre?
Falun lakunk, a közelben nincs urológiai szakrendelés, a férjem pedig nem szeretne elmenni a körzeti doktorNŐhöz!

Válaszát előre is köszönöm!
Ahogyan jelezte ez a gyulladás már két hete tart, tehát ennek a hátterében bizony nagy valószínűséggel bakteriális és/vagy gombás fertőzés állhat.

Mindkét esetben szakorvosnak kell kezelnie, ehhez nem urológusra, hanem bőrgyógyászra van szükség. Megértem, hogy falun nem egyszerű az élet, de mégis érdemes lenne felkeresni a szakorvost, mert ezt házilagosan nem lehet megoldani, és később csak további problémákat okozhat a kedves férjének - és áttételesen Önnek is. (Megjegyzem a gyógyulásig tartózkodni kellene a nemi élettől, ill. elképzelhető, hogy a majdan felírt gyógyszert, kezelést Önnek is kellene alkalmaznia).

A körzeti/háziorvos feladata e tekintetben csak a továbbküldés, ő valóban nem foglalkozik a nemi szerveket érintő fertőzésekkel, problémákkal, nincs is lehetősége azonosítani a kórokozót.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!

Ázsia körutazás előtt állok, és tanácstalan vagyok a malária elleni védőgyógyszer szedése miatt. Gilbert-kór mellett javasolt-e szedni a gyógyszert? Igaz-e, hogy a gyógyszer szedése (és az utazás) után három évig nem adhatok vért?

Köszönettel
A malária ellen preventív módon alkalmazható szer esetén valószínűleg az atovaquon/proguanil kombinációra (Malarone néven hazánkban) gondolhatott.
A készítmény alkalmazási előírását áttanulmányozva kérdéseire ezt tudom válaszolni:
1. Gilbert-kór, májkárosodás:
Az előírás szerint enyhe és közepes májkárosodás esetén nem szükséges a dózismódosítás, súlyos májkárosodásban nincsen adat, de nem valószínűleg ott sem.
2. Véradás lehetősége:
A gyógyszert eleve csak 28+7 napig lehet szedni (ezt úgy értve, hogy maximum 28 nap lehet a malária-endémiás területen a kint tartózkodás, és a terület elhagyása után még 7 napig).
Tehát ha valamiért nem lehetne vért adni, nem a gyógyszerszedés miatt, mert azt követően 1-2 héten belül a gyógyszerszint megszűnik (a szer kiürül).
Az elképzelhető, hogy ez óvatossági intézkedés a vérben esetleg fennmaradó schizonták, tehát malária-alakok miatt.

Érdemes erről az infektológus szakorvost megkérdeznie.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: nátha fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

A problémám annyi lenne,hogy néha kapar a torkom,ami nagyon kellemetlen.Mi okozhatja ezt?Nem hiszem,hogy allergia lenne mivel más tünetem nincs,illetve csak még annyi,hogy időnként elkap a trüsszögés.Mi okozhatja ezeket a tüneteket?Válaszát előre is köszönöm!
Minden egyéb ismerete nélkül, így látatlanban a leírtak "banális" megfázásra utalnak, amelyet a szokásos és egyben közismert módszerekkel lehet kezelni.

Amennyiben a tünetek nem múlnak, ismétlődnek ill. rosszabbodnak, javasolt felkeresnie orvosát.

Üdvözlettel:
2,5 éve fájnak a kezeim ízületei. ORFI-ban polyarthritist diagnosztizáltak, de tovább küldtek infectologiára az infect serolban lévő eltérések miatt.
Ott ezt írták:

Chlamidia pneumonie IgG:pos, IgA-IgM:neg.
a-HBc:neg, HBsAg:neg, a-HBs:pos,
Mycoplasma IgG:pos, IgM-kétes, IgA:pos,
Parvovirus B 19 IgM-IgG:neg,
Yersinia enterocilitica IgM-IgG_IgA:neg,
CMV IgM-IgG:neg,
EBV IgG-pos, IgM:pos, EBNA IgG:POS
fvs: 6,19, hgb:132, thro:183, MCV:87,4,

A korábbi serologiai vizsgálatok késői típusú ellenanyag positivitása nem tehető felelőssé az évek óta ismétlődő ízületi fájdalmakért.

Ez mit jelent?
Most egy másik reumatológus elküldött góckutatásra. 2,5 hete vették ki a góc positiv mandulám..
23 éves vagyok, és nem tudom, hogy mennyi esély van rá, hogy a mandulám okozta a fájdalmat. Ráadásul nem értem mi ez a serologia..
Illetve tudna mondani vmit az immunpanelről? Segíthetne kideríteni mi okozza ezt?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
A leírtak alapján valóban valamilyen fertőzéses, illetve autoimmun eredetű betegséget keresnek.
Az infect. serologia (Chlamydia, Mycoplasma, Yersinia) bakteriális, a Parvovirus, EBV és CMV pedig vírusfertőzésre utalhatnak.
Az immunpanel jelentése lényegében az autoimmun betegségekre utaló paraméterek, tehát:
ANA, anti-DNS (SLE, szisztémás lupus), SSB (Sjögren-szindróma antitest), lupus nefritisz (antiC1q) stb...
Tehát ez utóbbinak egyértelműen az a célja, hogy kimutassa, autoimmun eredetű betegség okozza-e az Ön által leírt reumatológiai tüneteket, fájdalmakat.
A mandulakivétel is ezt kívánta célozni, hogy mint gyulladásos gócot, távolítsák el a szervezetből.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!
A szám egyik szélén piros,nem túl nagy folt jelent meg pár hete.Néha elhalványul,de általában látható és érzem is ,az ételek ha oda kerülnek csípik is,és reggelre száraz bőrréteg hámlik le róla (van hogy napközben is).tulajdonképpen az egész szám állandóan száraz.Próbáltam canestent kenni rá,elkezdtem vitamint szedni,igyekszem több folyadékot inni,de semmire nem múlik el.mi lehet ez?
előre is köszönöm segítségét!
tisztelettel
A rövid leírásából - minden egyéb, és bármi előzmény ismerete nélkül - arra lehet következtetni, hogy ez a bőrjelenség:
1. fertőzés következménye lehet
2. immunműködési zavar lehet
3. esetleg e kettő együttes következménye.

Ami javasolható: diagnózis nélkül ne kezelje, különösen nem gombaellenes szerrel (a vitaminszedés stb. nem ártalmas, de nem biztos hogy célzottan használ-e.)
Tehát ha a tünet, nem múlik, romlik, esetleg más tünetekkel társul, akkor mindenképpen meg kellene keresnie a bőrgyógyászatot, illetőleg ha nem egyértelműen bőrproblémáról van szó, akkor immunológiai szakrendelést.

Üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaInfektológia
... cm magas vagyok és ... kg és ... éves
A pulzusszámom 2 napja 100 felett van vettem be Betaloc-ot
Amikor ez elkezdődött lázam is volt 37.8 vettem be rá Algo flexet és hasmenésem is van Vettem be rá 2 széntablettát.
Ilyenkor mi a teendő. Előre köszönöm válaszukat.
Becsülöm a bátorságát, hogy különösebb diagnózis nélkül, így megpróbálja megoldani a problémáit.

Komolyabban fogalmazva:a lázat (ha tartós) célszerű csökkenteni, a hasmenést egyszerű eszközökkel kezelni. (főként ha 1-2 napon belül el is múlik). A 2 napja tartó 100 feletti pulzus azonban már nem kezelhető házi megoldással, tehát érdemes lenne felkeresni orvosát, vérnyomást méretni...
A Betaloc nem szedhető ötletszerűen, tehát ha azt valaki elkezdi szedni pl. vérnyomáscsökkentő, másodlagosan nyugtató célzattal, azt bizony folyamatos terápiában kell szedni, tehát mielőbb keresse meg orvosát ezügyben.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Visszatérő Trichomonas problémával küzdök.A kérdésem az lenne,hogy lehet ezt a problémát megszüntetni.Antibiotikumtól is kijön a probléma.hüvelykúpot is használtam már! A közel jövőbe már Babát is szeretnék
A Trichomonas okozta hüvelygyulladás elsősorban szexuális úton terjedő betegség, következésképpen a partnert is kezelni kell.
Kezelésére megfelelő gyógyszer a Klion, akár szájon keresztül, akár nőknél helyileg hüvelykúp formájában. A trichomonas okozta fertőzés gyakran egyéb kórokozókkal társul (pl. candida, különböző baktériumok). Ilyen esetben természetesen ezirányú kezelésre is szükség van. Nőgyógyászati vizsgálattal a gyulladás jellege általában tisztázható. Visszatérő hüvelygyulladás esetén a megelőzésben jól használhatóak a recept nélkül kapható, a hüvely fertőzésekkel szembeni ellenállását javító helyileg alkalmazható készítmények, pl. Vitagyn C.
Tisztelt Doktor Úr!
Én 20 éves és 34 hetes terhes vagyok. Nemrégiben fürdés közben a csiklómon egy furcsa kinövést vettem észre, mérete nem nagy, a hasamtól nem látok oda, de tükörből megnézve nekem szemölcsnek tűnik. Néha viszkető érzést is szoktam tapasztalni. Október közepén vettek tőlem kenet mintát, ami teljesen negatív lett. Nagyon megijedtem, hogy ettől megfertőződhet e a babám, vagy nem. Kezeltessem e magam, vagy majd csak szülés után? Ilyenkor mi a teendő?
Előre is köszönettel
Menjen el kezelőorvosához. Lehet,hogy valóban szemölcsről van szó,annak egyik fajtája a Condyloma acuminatum/hegyes függöly/amely igen gyorsan elszaporodhat az egész szeméremtesten, és hatalmasra nőhet.
Ilyenkor a hüvelyi szülést is lehetetlenné teheti. Amennyiben szükséges, idejében elkezdett kezeléssel mindez megelőzhető, és születendő gyermekére sem leselkedik veszély.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt doktor!
Kb fél éve volt egy elővigyázatlan kapcsolatom. Emlékeim szerint a kapcsolat elött is meg utánna is volt nyirokcsomó duzzanatom. Most olyan tüneteim vannak mint száraz, kiütéses bőr, a nyelvem lepedékes, romlott a látásom, hasmenésem van.... Mivel a cukorbetegség hasonló tünetekkel jár elmendtem orvoshoz és laborba küldött. Az eredmény szerint semmi bajom, elmondta hogy nem vagyok sem cukorbeteg, sem leukémiás. Igaz hogy fél éve nem táplálkozom rendessen, (sokat gyorséttermekben).
Kérdésem lenne hogy a labor eredményből látható lett volna ha hiv fertőzött lennék? Lehet hogy már fél év utánn lennének ezek a tüneteim?
Válaszát előre is köszönöm.
A levelében foglaltak alapján - természetesen minden bizonytalan - de javaslom mielőbb HIV-teszt elvégeztetését. Erre megvannak a megfelelő intézmények Budapesten és vidéken egyaránt.
Célszerű lenne mielőbb lépni, esetleg még utána lehetne menni a korábbi kapcsolatnak, hogy volt-e HIV-fertőzött az illető, de ez a jelen szempontjából már érdektelen.
Amennyiben a tesztek (ELISA, Western-blot) negatívak, akkor más irányban érdemes keresni a tünetek mögötti problémát, amennyiben pozitívak esetleg, akkor mielőbb szakirányú (AIDS-re specifikált infektológia) ellátást kellene megkeresni.
Reméljük a legjobbakat,

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
44 éves nő vagyok.Házasságban élek.Én mindig hűséges voltam a férjemhez.Mindezek ellenére évente több alkalommal kezeltek Clamydia fertőzéssel.Első pár alkalommal a férjem is partner volt a kezelést illetően.Mégis újra és újra előjött ez a probléma.Én nem szeretném az immunrenszeremet teljesen tönkretenni a rengeteg antibiotikummal és már szégyellek is mindig orvoshoz járni.Nagyon kellemetlen tünetekkel jár,másrészt a férjem már nem hajlandó a kezelésre és engem hibáztat mindenért.Szeretném tudni,hogy van-e valami más módszer a kezelésre,vagy vény nélkül használható szer,kúp stb.Nagyon kellemetlen helyzet ez,és nem szeretném ha rámenne a házasságom.Esetleg valami immunerősítő,hogy ne kapjam el.Köszönöm.Ari.
Tisztelt Levélíró!

A kérdés, amit felvetett, problematikus. Természetesen nem abból a szempontból, hogy chlamydiosis ellen ajánljunk gyógyszert - ezt megteszi a bőrgyógyász-nemibeteg szakrendelés szakmaszerűen.

Ha Ön valóban hűséges, akkor nyilvánvalóan sajnos másutt kell keresni a problémát, és ez minimum megér egy őszinte beszélgetést a kedves férjével, nem is elsősorban a chlamydiosis miatt...

Hosszú távon megoldást a kezelés jelentene az ő számára, illetőleg (minden egyéb tényező, és bármilyen előzmény ismerete nélkül) valószínűleg változtatnia kellene az életmódján.

Ha ezt meg tudja vele beszélni, akkor minden valószínűség szerint ki lehet lábalni ebből a problémából, ha nem jutnak előbbre, akkor ez innen már nem orvosi kérdésnek számít, hanem házassági, párkapcsolati problémának.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Tisztelt Cím!
7éve szenvedek staphilococcus aerus-tól!Penicillre érzékeny vagyok,az orvosok tehetetlenek.Minden egyes vizsgálat után kimutatják az orrüregemben a tenyésztés során.Felírnak gyógyszert(augmentin,dalacin),de az is addig jó amíg szedem.A kérdésem az lenne,hogyan lehetne megszabadulni ettöl a baktérimtól?
Válaszukat elöre is köszönöm
Ha jól értem soraiból S. aureus (Staphylococcus aureus) a kimutatott kórokozó az Ön esetében.
Az nem derült ki, hogy milyen tüneteket okoz, különösen ilyen krónikus, tehát hét év utáni megléte okán? (Felső légúti tünetek, bőrgyógyászati tünetek? egyéb?)

Az Augmentin és Dalacin, és egyéb "szokványosnak" tekinthető antibiotikumok az S. aureus esetén nem biztosan hatásosak, elképzelhető hogy rezisztencia alakult ki. Azt feltehetően tudja, hogy S. aureus esetén a nagy veszély az MRSA (a meticillin-rezisztens válfaj) ami igen súlyos kórházi fertőzések okozója, talán az antibiotikum-éra óta a legnehezebb kérdés, amivel szembesültünk.

Mivel hét év óta ez a fertőzés "enyhe" szinten fennáll, nyilván nem MRSA-ról van szó, mert az agresszív módon, gyorsan pusztít.

Ezzel együtt javaslom a kérdést nem háziorvosi szinten, hanem kórházi infektológiai osztály szintjén megpróbálni megoldani, tehát a területileg illetékes kórház ezirányú szakorvosát felkeresni problémájával.

Üdvözlettel:
Szakterület: SzemészetInfektológia
T. Doktor Úr!
Szemgyulladásaim alkalmával, amikor Neomycin szemcseppet írtak fel nekem, az orvos és a gyógyszerész is azt mondta, hogy 1 hét után ki kell dobni a gyógyszert, de nem indokolták meg, hogy miért. Így tehát én óvatosan továbbra is csepegtettem a szemembe a szert, és azt vettem észre, hogy semmi bajom nem származik belőle, még 3 hét után sem, egyszerűen, jólesett az a kis folyadék a szememnek. Kérdésem tehát az:
Miért kellene kidobni ezt a szemcseppet: vajon azért, mert elveszíti a gyulladáscsökkentő hatását 1 hét után, vagy azért, mert bár rövid távon semmi kárt nem okoz, de 20 év múlva mégis valami bajunk származhat belőle??...
Köszönettel,
Az oldatos gyógyszerformák általában is bomlékonyabbak, mint a szilárdak (pl. tabletta, kapszula). Nem véletlen, hogy a folyékony gyógyszerformák lejárata (általában) 1 év, míg a szilárdaké - szintén csak általában - 5 év körüli időtartam.
A gyógyszerek nemcsak bomlékonyak az idővel, de igen fontos tárolásuk, eltartásuk körülménye is, tehát mindig azt kell alkalmazni, ami a dobozon szerepel, akár hűtve tárolás, akár szobahőmérsékleten stb.
A szemcseppet illetően: itt is általában célszerű az alacsonyabb hőmérsékleten való tárolás, valamint nemcsak az a probléma, hogy maga (itt a benne lévő antibiotikum) a hatóanyag bomlik, hanem a szemcsepp a kibontás után gyakorlatilag elveszti sterilitását, és egy idő után egyre több baktérium, egyéb kórokozó telepedhet meg benne. A szem csarnokvize érzékeny környezet, tehát veszélyes lehetne egy újrafertőződés ez esetben.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!

A fiam 3 éves és 2 évesen kruppos lett. Hála istenek azóta nem jelenkezet nála az ugatós köhögés. Akkor a gyerekorvos Rectodelt kúpot írt fel 2x1 2 napi adagolásban és abban a pillanatban be kellett adni a kúpot, ha jelentkezett a krupp, és így 2 nap alatt megkapta mind a 4 db kúpot. Kérdésem a következő. Nem sok egy kicsit ez a 4 db kúp egy 3 éves számára, mert azt hallottam, hogy 1 db maximum 2 db kúpot lehet adni a gyereknek. Nem-e lehet ebből valami hátránya, betegsége?
Válaszát előre is köszönőm.
Tisztelt Levélíró!

A krupp, pszeudokrupp sürgősségi helyzet, tehát itt gyorsan kell cselekedni, és erős hatású gyógyszerrel legyőzni a veszélyes "álhártyás gégehurutot".
A Rectodelt alkalmazási előírás megfelelő részét idézem Önnek:
"Gyermekpopuláció:
Akut indikációkban egyéb adagolási módokhoz viszonyítva sokkal könnyebben alkalmazható. A szokásos napi dózis 100 mg, azonban az állapot súlyosságától függően 5-20 mg/ttkg is adható naponta.
A kezelés időtartama:
Egyedi mérlegelést igényel a betegség súlyosságát figyelembe véve. Akut betegségekben a rövidtávú kezelés az elfogadott. Pszeudokrupp kezelésében a 100 mg-os kúpot alkalmazva 2 nap a maximális kezelési idő."

Tehát nyilván nem lehet hosszú távon adni, maximum 2 napig, de a kúp formában adott szteroid ennyi idő alatt gyors és erős gyulladáscsökkentést eredményez.
Más kérdés, hogy antibiotikum adása is szükséges lehet, tehát úgy értse, hogy a Rectodelt sürgősségi (akut) kezelés, és a gyermekorvos kell írjon antibiotikumot - ha azt szükségesnek látja.

A krupp lehet vírusos (alapban), de lehet rárakódott bakteriális fertőzés is.
Ajánlom cikünket is a kruppal kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/krupp-croup-egy-eletveszelyes-leguti-fertozes-107204.html

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatFogorvoslás
T.Doktor úr/hölgy

Kb ....- kor fogászati problémám volt. Az orvos Augmentin
500/125mg-os tablettát irt fel. A szedés hatodik napján a
szájszéleknél pirosszinü kerek viszkető foltok jelentek meg,
és ami furcs a péniszem is viszketni kezdett.
A gyógyszer szedését abbahagytam, a szájszéli viszketés
teljesen elmult, a péniszviszketés valamit csillapodott,
de teljesen nem mult el.
Az eset ... -en történt.Elmentem bőrgyógyászati szakrendelésre, mikor meghallották a panaszomat az volt a válasz, nem rájuk tartozik, menjek a háziorvosomhoz majd ö eldönti mia teendő.
Itt állok a hosszu hétvégén, nincs más mint rószamézzel kenegetem.
Kérdésem: ez gyógyszerallergia? Milyen szakrendelést
keressek fel?
A leírtak alapján valószínűsíthető a gyógyszerallergia. Az Augmentin kombináció, részben pencillin-származékot is tartalmaz.
A penicillin-allergia általában tudott, mivel már gyermekkorban jelentkezik, tehát az illető felnőttkorában már tudja, hogy penicillinre érzékeny - vagy nem.
A gyógyszerallergia súlyossá is válhat, tehát célszerű lenne nem folytatni a kezelést, és mielőbb felkeresni a felíró orvost (fogorvos? háziorvos?).

Mivel igen sokféle antibiotikummal rendelkezünk ma már - ha szükséges, lehet olyat találni, amely más szerkezetű, ilyen értelemben nem allergizál, viszont a fogászati gyulladást, fertőzést elmulasztja.

Üdvözlettel:
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt doktor úr!

... éves anyuka vagyok.Szeretném megtudni hogy milyen fertőzésre utal a hüvelyi folyás aminek a szine is kisé zöldes és sajnos szeretkezés után a páromnak is égő érzése van a nemi szervén. Lehet e ezt gyógynövénnyel kezelni mivel fél éve szültem és még szoptatok ezért olyan megoldást keresek ami nem befolyásolja az anya tejet.
Mindkettőjük vizsgálata hozhat megoldást panaszukra, keressenek fel egy szakrendelést. /bőrgyógyászat, STD, ezek hiányában akár egy nőgyógyászati rendelés/.

A szoptatás általában nem képezi akadályát a megfelelő és hatékony kezeléseknek.

üdvözlettel:
jó napot Kívánok!

Megállapított orbáncfertőzésem van, ... éves vagyok. Egy darázscsípéssel jutott be a baktérium a szervezetembe és most kemény antibiotikumot kell szednem a neve klimicin. Régebben antibiotikum szedése után mindig kialakult hüvelyi gombás fertőzés utóhatásként. A gyógyszerrel együtt 2 órás különbséggel Protexin kapszulát szedek, és masculan intim gélt is használok helyileg mivel tudtommal abban is van tejsavbaktérium ami ilyenkor nagyon jó mivel azt az antibiotikum elpusztítja. Ezenkívül mi az amit Ön javasolna a természetes flóra fenntartásához hogy ne kapjak hüvelyi fertőzés, ill. az antibiotikum szedése alatt lehet-e házaséletet élni.
Tudtommal ilyenkor a nemi élet során az ott lévő baktériumok is aktiválhatják a fertőzés kialakulását.
Az orbáncfertőzés gyógyulása után mennyi idővel lehet természetes vizekben fürödni, ill. egészséges ember jó immunrendszerrel mennyi eséllyel van egy ilyen fertőzés újbóli kialakulására? Válaszát előre is köszönöm!
Az antibiotikus kezelés kétségtelenül elősegíti a hüvelyben lévő gombák elszaporodását, és ezzel a gombás hüvelygyulladás kialakulását. Ezt természetesen nehezítheti a hüvely védekezőképességében kiemelt szerepet játszó tejsavbaktériumok jelenléte,illetve szaporodásuk segítése, akár az Ön által alkalmazott készítménnyel.
Ha azonban kialakul a jellegzetes panaszokkal járó gyulladás, mindenképpen szükséges gombaellenes kezelés is. /pl. recept nélkül kapható Canesten hüvelytabletta és kenőcs./ Az antibiotikus kezelés mellett nyugodtan élhet házaséletet.

Üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaInfektológia
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 2 hónapja állandó jelleggel zsibbad a bal kézfejem és a bal lábfejem. Kellemetlen bizsergő érzés, főleg fekvő helyzetben. Néha intenzívebb, mintha egy hullám szaladna végig a testem bal oldalán. Az elmúlt napokban már enyhe hasogató fájdalmat is éreztem a talpamban éjszaka. Ha felemelem a karomat merőlegesen a testemhez képest, intenzív pulzálást érzek az ujjaimban a szívritmusnak megfelelő ütemben. Emellett nagyon gyengének érzem magam, főleg ha lépcsőkön kell felmenni. Voltam neurológusnál, csináltak agyi CT-t és MRI-t, nyaki röntgent, nem találtak agyi rendellenességet. Voltam ultrahangon, ahol a nyaki ereket vizsgálták, ott sem találtak semmit. Keringési probléma vagy a szívműködés rendellenessége okozhat ilyen tüneteket? A vérképem is rendben van, bár CRP, ASLO és LATEX értéket nem vizsgáltak. Régebben krónikus mandulagyulladást állapítottak meg, amit azóta sem kezeltettem. Nem tudom, annak köze lehet-e ezekhez a tünetekhez.
Tisztelt Levélíró!

Mindennek mindenhez lehet köze...

A leírt tünetek idegbántalomra utalnak, melynek kiváltó okát kellene megtalálni. Valószínű, hogy a háttérben valamilyen gyulladás áll fenn, népszerűen gyulladásos góc, tehát ahogy Ön említi a krónikus mandulagyulladást, elképzelhető, hogy az gócként működik, vagy valamely más szervben is lehet góc. Érdemes lenne mindenképpen:
1. megtalálni a gyulladás forrását
2. amennyiben a krónikus mandulagyulladás még mindig fennáll, azt megpróbálni kezelni, előtte tenyésztést végeztetni stb. (belgyógyász-infektológus, ill. fül-orr-gégész a szakértő ebben)

Keringési probléma, szívműködési zavar is okozhat, éppen a keringés romlása miatt fájdalommal járó tüneteket (elsősorban mellkasi fájdalom formájában). Ezt is ki kellene záratni, kardiológiai vizsgálattal, EKG-val, egyéb műszeres vizsgálatokkal.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: aids fertőző betegség
Üdvözlöm!

Lenne egy kérdésem, bár lehet furcsa és butaságnak tűnik. Múltkor mikor hazaértem láttam, hogy véres volt a csuklóm. Automatikusan "lenyaltam" aztán észrevettem, hogy nincs se sebem, semmim ami vérezhetett volna. Ha idegen ember vére volt lehetséges ilyen úton az aids betegség elkapása? (tudni kell, hogy volt egy afta a számban akkor)
Köszönettel!
Tisztelt Levélíró!

A HIV-fertőzés csak direkt szexuális kontaktus és közvetlenül a vér útján terjed.
lásd még cikkünket is: http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/aids-102423.html
Amennyiben bármilyen kétsége lenne ezügyben, végeztessen AIDS-tesztet. A fertőzés valószínűsége mindazonáltal igen csekély.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!

Tüszős mandulagyulladásra Aktil Duo -t kaptam. Egyik orvos azt mondta, hogy szoptathatok a gyógyszer szedése közben, egy másik azt mondta, hogy nem.
Ön szerint szoptathatom 1 éves kisfiamat antibiotikum szedése közben?
Köszönöm,
Farkasné
Tisztelt Levélíró!

ide másolom Önnek részben a betegtájékoztató vonatkozó részét:
"Terhesség és szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy ha szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével."

részben pedig az orvosi leírás ide vágó részét:
"Az Aktil szoptatás alatt alkalmazható. A szenzibilizálás veszélyétől eltekintve - ami az anyatejben való nyomokban történő kiválasztódásának tulajdonítható - nincs káros hatása a csecsemőre."
Tehát az Aktil (készítmények) alkalmazása nem tiltott, ezzel egyidejűleg természetesen kezelőorvosával is beszélje ezt meg és/vagy a gyermek háziorvossal.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor?r!
Panaszom néhány napja kezdödött:egy zsemle reggelire,pár perc mulva gyomor görcs aztán hasmenés követte.Második nap gyengeség,hányinger további görcsök hasmenés.Harmad napra hányinger és a görcsök elmultak.Pár napig tartott a fejfájas de már az is elmúlt.Lázam nincs,a széklet nem véres,de vizes már nyolc napja(napi5-6szor) .Diétázok széntablettát is szedek két nepja de nem tudom megfogni a székletetet.Folyadék mennyiséget pótlom.Voltam vérvételen és elküldték a székletet csak az eredményre kell várnom.Fájdalmam nincs,közérzet jó.Nagyon aggódom!Ön szerint mire számíthatok,mennyire súlyos,mi lehet az oka hogy a széntabletta sem használ?
Válaszát elöre is tisztelettel megköszönöm:
Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján víruseredetű hasmenésnek tűnik, a székletvizsgálat eredményét meg kell várni. Ha ezek alapján sem deríthető ki az ok, akkor célszerű lenne gasztroenterológia szakrendelést felkeresni, szakorvosi vizsgálat, esetleges endoszkópia céljából.

Üdvözlettel:
Jó Napot Kívánok!Azt szeretném megkérdezni mitől zöld színű az anyatejem?
Tisztelt Levélíró!

Legyen kedves kissé részletesebben leírni a problémát, mióta, mit figyelt meg, áll-e fenn emlőgyulladás, esett-e át azt utóbbi időben valamilyen fertőző vagy egyéb betegségen, esetleg szed-e gyógyszer/eket valamilyen betegségére.

Célszerű lenne a háziorvossal haladéktalanul beszélni, ha valóban ez a helyzet, és a gyermekorvossal/védőnővel is a szoptatás felfüggesztéséről!

Üdvözlettel:
Szakterület: Urológia
Témakörök: fertőző betegség
38éves férfi vagyok,kisebb depreszió és állando idegeskedésben élek.Gyakran vizelet csepegésem van,de tegnap este szekszuális együtlétkor a spermám véres volt.Nemtudom mit csináljak ezért kérem a segitségét.Köszönettel :Robert.
Tisztelt Levélíró!

Fel kellene keresnie mielőbb az urológust, elképzelhető pl. egy fertőzés megléte, ehhez alapos vizsgálat kell!

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
A ... éves lányom hasán fél éve függőleges piros csíkok jelentek meg. 4 cm hosszuak, 8db. Évek óta székrekedési problémái vannak, de természetes béltisztító bogyókkal próbáljuk a vastagbelét " tisztán" tartani. Kérdésem ezek a csíkok mitől keletkeztek, és hogyan tünnek el?Ebben az évben székletében többször is volta bélgiliszták. Ezek mitől keletkeztek a bélben, károsak e? Várom válaszát! Előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Kezdjük talán a végén... bélgiliszták/bélférgesedés. Amennyiben ez valóban, igazolt bélféreg, arra konkrét féregellenes szerekkel végzett kezelés elérhető.
Vastagbél tisztán tartása, és a székrekedés: ez elsősorban étrendi kérdés, esetleg székletlazítók és rostanyagok fogyasztása. A természetes béltisztító bogyók alatt nem tudom mit ért pontosabban.
A függőleges piros csíkok jelenléte: meg kellene mutatni 1. bőrgyógyásznak, amennyiben nem elsődleges bőrjelenség, akkor viszont érdemes lenne 2. gasztroenterológussal is konzultálni, főként a székrekedés, a visszatérő féregfertőzés, és esetleges egyéb, a bélben jelenlévő fertőző ágens jelenlétének tisztázására.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Jó napot!

Azt szeretném megkérdezni hogy a fül-orr-gégész elküldött az infektológiára több megnagyobbodott nyirokcsomó miatt amik már hónapok óta meg vannak ,nyakon 3db,combtőben 1db. Mire számíthatok mit fognak csinálni?komoly betegség jele lehet?Nagyon félek és aggódok!!!! Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Egyelőre még aggódni talán nem érdemes, a megnagyobbodott nyirokcsomók (és a vele kapcsolatos laborleletek, felteszem vannak) valószínűleg fertőzéses gócra utalnak valahol a szervezetben. Nyilván ezért küldték tovább infektológiai szakrendelésre.
A diagnosztikai vizsgálatok ott is a szokásos pontról indulnak: teljes nagylabor, gyulladásos paraméterek, képalkotó vizsgálatok, góckeresés (fogászat, fül-orr-gégészet, ez már volt, nőgyógyászat, esetleg immunológia/reumatológia).

jobbulást kívánok,

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem az lenne,h. a staphilococcus aureus-t lehet-e gyógyítani?A párom már 7éve szenved ettöl a fertözéstöl.Nagyon sokféle antibiotikum kúrát kipróbált már,de egyik sem volt hatásos 2hétnél tovább:(Kivették a garat manduláját is mert teljesen tönkre ment és most már ott tartunk,h.tanácstalanok vagyunk,nem tudjuk mit tegyünk.Neki a tünetek a fejbőrén jelentkeznek,gócok gennyes formában ami már teljesen ellepte az egész fejét.Nagyon kérem adjon v.milyen tanácsot,már teljesen el vagyunk keseredve.
Tisztelt Levélíró!

Természetesen minden betegség kezelhető valamilyen szinten, a fertőző ágensek okozta betegségek esetén pedig a baktériumokkal szemben igen széles antibiotikus fegyvertárral rendelkezünk.
Mi lehet a probléma?
Az S. aureus súlyosabb fertőzéseket is okozhat, a bőr mélyebb fertőzéseitől kezdve a különféle tályogokig, a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, csonthártyagyulladás, szívbelhártyagyulladás, műtét utáni fertőzések stb.
Az S. aureus normál flórában is jelen van. Igazából akkor "támad" ha a bőr- ill. nyálkahártya gátrendszere valamiért sérül, károsodik.
Az S. aureus toxinokat is termel, ezek főként a súlyosabb fertőzésekért felelősek.
A diagnózis mikrobiológiai úton pontosítható, tehát tenyészteni kell - ez bizonyára megtörtént.
Ami a kezelést illeti ez azért bonyolultabb kérdés, mert egyre jobban előretör az antibiotikum-rezisztencia problémája, tehát egyre inkább szűkül az a kör, amellyel az S. aureus például hatékonyan kezelhető.
A számos antibiotikummal való kezelés eredménytelensége valószínűleg ennek tudható be.
Képzett infektológus szakorvos lehet az, aki igen speciális mondjuk úgy hogy "páncélszekrény" antibiotikumok adásával tehet még terápiás próbákat. Ezek az ún. glikopeptid-típusú szerek.
Nem tudom, mert arra nem tért ki levelében, hogy milyen szinten történtek kezelések, de egy ilyen krónikus esetben mindenképpen kórházi-klinikai infektológus szakorvos véleménye, és az általa indítványozott kezelés lenne hatékony.
Azt is tisztázni kellene, hogy a fejbőrön túl esetleg egyéb érintettség fennáll-e (pl. belső szervekben).

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Néhány napja jól kitapinthatóvá vált egy borsó méretű, kemény duzzanat az egyik fülcimpámon, mely azóta fájdalmat is okoz az egész fülben. Őszintén szólva nem igazán tudom hova kéne fordulnom vele, egyáltalán mi lehet ez?!
Válaszát, tanácsát előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Valószínűnek tűnik, hogy egy felszíni fertőzésről van szó, bőrgyógyászhoz kellene fordulnia, mert ez bőrjelenségnek számít. Amennyiben egyéb (szervi) tünetek, panaszok nincsenek, a bőrgyógyászati kezelés ezt meg fogja oldani.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor úr!2010-ben prosztata gyulladást diagnosztizáltak nálam.A baktérium tenyészetem pozitív lett,amire Levofloxacin 500mg,antibiotikumot kaptam,összesen 2x5 darabot vettem be.Azóta viszont állandó hasmenés gyötör,csobbanás-szerű hangokat hallok a belleimből,és tompa,nem durva fájdalmat érzek a beleimben,és a vizelési panaszaim is megmaradtak.Baktérium az antibiotikum-kúra után nem tenyészett ki.Voltam gerinc röntgenen,hasi ultrahangon,és kolonoszkópián is,ahol mintavétel is történt.A diagnózis:K5280.Egyéb meghatározott nem-fertőzéses gastroenteritis és colitis.Létezik erre valamilyen jó gyógyszer?Azóta már sok doboz,mindenféle probiotikumot is bevettem.Már nem tudom hogy merre induljak tovább,de szeretnék meggyógyulni.Lehetséges hogy a vizelési panaszaimat a bél problémám okozza?Válaszát előre is köszönöm!!!
Tisztelt Levélíró!

Csak a levele alapján: úgy tűnik, hogy a gyógyszer (levofloxacin) válthatta ki a hasmenést, pontosabban megbontotta a bélben lévő baktériumegyensúlyt, és ez okozhatta/okozhatja a tüneteket. Nem tudom, milyen intézményben, milyen célzott vizsgálat készült, javaslataim a következőek.

Miután a tünetek, ha jól értem, 2 év óta fennállnak, tehát krónikusnak tekinthetőek, gasztroenterológiai szakrendelést javaslok felkeresni, mégpedig lehetőség szerint kórházi osztályt, vagy klinikát, ha orvosegyetemi város közelében lakik.

Ez a betegség az ún. pszeudomembrános kolitisz, amely fennállhat az Ön esetében, de a diagnózist a vizsgáló orvos kell kimondja. Kezelhető, de tekintve a krónikus fennállását valószínűleg ez nem lesz egyszerű eset.

Kérem, keresse meg a szakorvost mielőbb, a tüneteket orvosolni kell. A vizelési panaszokat külön is ki kell vizsgáltatni (urológia) , mert lehetnek függetlenek a hasmenéssel járó tünetektől.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor úr/nő!
A nyirokcsomóim megnagyobodtak,lágyék részen mindkét oldalt ha megnyomom fáj is. Illetve a torkomnál is kissé megnagyobbodtak, és még a torkom is fáj,az orrom szinte folyamatosan folyik.Azt szeretném tudni ez minek a tünetei lehetnek? Mert sok mindent olvastam ezzel kapcsolatban.Daganat,fertőzés,megfázás,stb. Gyógyszert nem szedek. Várom válaszát! Köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A tünetek valamilyen gyulladást tükröznek, egyszerű esetben (vírus) fertőzést követő immunreakció formájában. Erre utal a nyirokcsomó/k duzzanata és a torok fájdalma, gyulladása.
Javaslom a háziorvos felkeresését mielőbb. Ha bármilyen egyéb irányú betegség következne ebből - melynek valószínűsége csekély - ő fogja majd továbbküldeni Önt a megfelelő szakirányba.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor úr,

Körülbelül 1 hete észrevettem, hogy nagyon száraz a szám és a bőr körülötte, majd ezt követte a napokig sűrűn sürgető vizelés, majd az egész arcomon kiszáradt a bőr és hiába iszom hihetetlen mennyiségű folyadékot kivizelem és alig akar szűnni a szárazság. Utóbbi két éjszaka hasmenésem is volt. Nyirokcsomóim beduzzadtak, olyan helyen is érzem őket ahol eddig nem, pl lágyék tájon és hónaljban. Rögtön rohannék az orvoshoz, de még 2 hétig külföldön tartózkodom és nincsen lehetőségem rá. Mit tehetnék azon kívül, hogy nagy mennyiségű C-vitamint és folyadékot fogyasztok? Van valami ötlete mi lehet a probléme? Nem akarok semmi szörnyűségre gondolni, de ijedt vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján annyit lehet megállapítani, hogy valamilyen - feltehetően fertőzést követő - immunreakció következtében duzzadtak be a nyirokcsomói, és jelentkeztek az egyéb kísérőtünetek is. Minden egyéb, előzmény stb. ismerete nélkül elképzelhető, hogy vírusfertőzés áll a háttérben. Célszerű lenne mindazonáltal külföldi tartózkodása alatt is felkeresni a háziorvost. Amennyiben ez nem lehetséges, a nagy mennyiségű folyadék- és a vitamin/multivamin fogyasztás javasolható, de természetesen nem oki kezelés.

Üdvözlettel:
Antibiotikumot szedtem foggyulladásra. Augmentint és kliont kaptam, naponta 1 db béresprobio6 -t szedtem hozzá.Egy-két alkalommal hasmenés jelentkezett, de elmult.
6 napot szedtem az antibiotikumokat, szörnyű hasfájás mellett. (Orvosomnak jeleztem, hogy nagyon fáj a hasam, de kérte, hogy legalább 5 napot szedjem). Pár nap múlva kezdődtek a problémáim, naponta pár alkalommal volt székletem, lazább ,de nem hasmenéses. Később már hasi görcsökkel kezdődtek a székelési ingerek.Normaflort kaptam a gyógyszertárban. Egészen addig görcsöl a hasam, amig ki nem ürül a megevett étel.Utána jobban vagyok, csak legyengítenek ezek az időszakok. Voltam háziorvosnál, aki buscopant és quamatelt adott és folytatni a normafloros kezelést, 1 hetet mondott a javulásra. Most kb 1 nap szedés után nem csökken a görcsölés. Ugyanugy görcsökkel jelentkezik a székelés, nem kimondottan hasmenés, pépes állagu.Várhatom ezektől a gyógyszerektől a javulást?Vagy türelmetlenkedem?
Tisztelt Levélíró!

Az antibiotikum kezelések egy részében, és erre gyógyszerleírás is figyelmeztet, hogy kialakulhat az ún. álhártyás (pszeudomembrános) hasmenés, amely eléggé heves tünetekkel jelentkezik. Leírása alapján valami hasonló történhetett a kezelést követően, ámbár kevésbé súlyos tünetek kíséretében. Folytassa az előírt kúrát, és fokozatosan meg fog szűnni a hasi görcsölés, ahogy helyreáll az eredeti bélflóra, ebben segít a Normaflore, vagy bármely hasonló bélbaktérium-koncentrátum. Ha kb. 1 hét után sem rendeződik az állapot, keresse fel ismét orvosát.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr,

a kérdésem az lenne hogy 6 és fél hónapos terhes vagyok és érintkeztem rubeola gyanús gyermekkel,(a himlő megjelenése előtt három nappal) milyen veszélye van a magzatomra?mit tehetek?nem voltam rubeolás, voltam vérvizsgálaton három hónapos terhesen, mind a két érték negatív lett.Várom válaszát: egy aggódó kismama
A terhesség alatti rubeola fertőzés az első három hónapban jelent komoly veszélyt a terhességre illetve magzatra.
A magzat fertőződésének kockázata a 16. terhességi hét után már minimális. Amennyiben mégis megtörténik, korántsem okoz olyan súlyos következményeket, mint a terhesség elején. A terhesség alatt a fertőzés kialakulását megakadályozó lehetőség nincs. A lehetséges fertőzés után 2-3 héttel az Önnél végzett ismételt ellenanyagvizsgálat eredménye a szülés után a gyermekorvosnak adhat információt az újszülött esetleges fertőzéséről.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm Önöket! ... -ben mesterséges megtermékenyités utján sikerült teherbe esnem.Sajnos a ... -ik héten elvesztettem a magzatot, mint utolag kiderült listeria fertőzés miatt. A baba elvesztése után az infektologus antibiotikumot irt fel, miután beszedtem az összes gyogyszert sajnos még mindig maradt bennem baktérium.Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére merjek-e vállalni ujabb beültetést és születhet-e egészséges gyermekem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ameddig a Listeria kórokozó kimutatható a szervezetében, az újabb terhesség vállalása ismét kockázattal jár, és nem javasolt. Megismételt antibiotikus, esetleg kombinált kezelés után, várhatóan eltűnik szervezetéből a kórokozó, és siker reményében vállalhat újabb terhességet.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Nő/Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy sexuális együttlét után valószinüleg nászutas cisztitiszem alakult ki, mert az együttlét után 2 napra felfázásos tüneteim jelentkeztek.(nagyon sürün járok pisilni és fáj és néha kicsit véres a vizelet). A kérdés, hogy hogyan tudom ezt otthon kezelni illetve, hogy fontos e azonnal orvoshoz fordulni vagy vannak gyógyszerek amivel egyedül is kikúrálhatom magam.
Előre i köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A jelenség - sajnos - nem ritka, és valóban a szexuális együttléttel hozható kapcsolatba. Néhány sor leírást itt közzéteszek Önnek.

"A tünetek, jellemző égő, fájdalmas érzés, sürgető vizelési inger, opálos esetleg véres vizelet, szeméremtáji fájdalom.
Leggyakoribb oka bakteriális fertőzés, számos esetben az E. coli okozza. Ha (az egyébként bélben élő) baktérium bejut a női húgycsőbe, ez fertőzéshez vezet. Okozhatja még a szexuális együttléten túl a nem tiszta kéz, -hímvessző, vagy egyéb, a végbélből a hüvelybe juttatott tárgy. Esetleg okozhatja még a hátulról előre történő törlés wc-használat után. Kezelése általában antibiotikummal történik, tehát orvoshoz kell fordulni."

forrás: http://honeymoons.about.com/cs/femalebody1/a/cystitis.htm

Üdvözlettel:
Szakterület: Fogorvoslás
Tisztelt Doktorok ! A fogorvos akinél voltam nem tudta kihúzni a fogam mert két injekció ellenére is borzalmasan fájt. Azt mondta alaposan be van gyulladva a gyökér. Ennek ellenére nem adott semmilyen gyógyszert. máshová nem nagyon tudok menni,két hónap várakozási idő van. Tudna nekem valamilyen kezelési javaslatot mondani,vagy gyógyszert ajánlani? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben valóban foggyökérgyulladás, azzal kapcsolatos esetleges tályog áll fenn, akkor célszerű lenne a fogorvoshoz visszamenni, és ezt jelezni számára - lehet azóta megtette már.
A letokolt gyulladást antibiotikumos kezeléssel lehetne megoldani, fájdalomcsillapítót szedhet, de az okot az nem szünteti meg.

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Jó napot!

Pár nappal ezelőtt a jobb ágyékom és a medencecsontom közötti nyirokcsomók erősen megduzzadtak, érintésre is komoly fájdalmat okoztak. Azóta már visszább húzódtak, de tompa fájdalmat még mindig érzek, főleg ülő helyzetben. A tüneteket megelőzően egy ekcéma-szerű bőrgyulladást kaptam, amely javarészt a jobb lábamat (comb, lábszár) érintette.

A kérdésem az lenne, hogy kettőnek mennyi köze van egymáshoz, várjak-e amíg a bőrgyógyász által felírt gyógyszerek és krémek hatására elmúlik a fertőzés vagy a problémák nem egy tőről fakadnak?
Tisztelt Levélíró!

Az ágyéktáji nyirokcsomók duzzanatát valamilyen gyulladásos állapot megléte okozhatja-okozhatta. Ez alkalmasint lehet felületi fertőzés, de valószínűbbnek tűnik valamilyen szisztémás, tehát szervi eredetű fertőzés következménye. Ez lehet baktérium, vírus okozta fertőzés, esetleg nemi úton szerzett fertőzés, de azt valószínűleg a nemi szervet érintő konkrét tünetek is kísérnék.
A bőrgyógyászati, tehát helyi kezelést ki kell próbálni természetesen. Amennyiben van arra gyanúja, hogy szexuális aktus, kontaktus okozhatta a jelenséget, célszerű lenne ezt a bőrgyógyásszal közölni. Egyéb szervi fertőzést a háziorvos vagy az infektológus (fertőző betegségek szakorvosa) tud diagnosztizálni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Általános sebészet
Szeretném segítségüket kérni, mert párom kellemetlennek érzi az orvosi vizsgálatot: a két fenék között a csík felső részén tályog szerű piros, enyhén kitüremkedő k foltok vannak, melyek időnként levedzenek is. Legalább 1 éve nem múlik el, próbáltuk krémmel, hintőporral is kezelni. Milyen gyógymód van erre? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Levélíró!

Természetesen csak látatlanban, a leírt jelenség nagy valószínűség szerint a sinus pilonidalisnak felel meg.

Ez a betegség a farpofák között, a végbélnyílás közelében kialakuló csomók, váladékozó sipolyok formájában jelenik meg. Ha nem fertőződik felül, akkor általában nem okoz fájdalmat. Sokszor az orvos már csak akkor látja, ha bőrpír, erős helyi fájdalom, láz kíséri és gennyes gyülem jelenik meg.
Tehát érdemes lenne mielőbb sebészeti szakrendelésen megmutatni. Célszerű ezt eltávolíttatni, de érdemben a sebész tud erről nyilatkozni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy egyszerűbb kérdéssel fordulok Önhöz: Két éve külföldön dolgoztam konyhán, mosogatóként. Az érdekelne, hogy mivel kesztyű nélkül dolgoztam, törött pohár miatt vágások is voltak a kezemen, van arra valami esély, hogy a sok ismeretlen idegen után, a poharakkal való érintkezéssel bármiféle betegséget/fertőzést stb. elkaphattam? Tehát ilyen úton lehetséges betegség terjedés?
Illetve érdekelne hogy milyen vizsgálat, vérvétel az, ami segítségemre lehet? Vérvételem volt azóta, de többféle létezik, amiket én nem ismerek, és nem tudom milyen lehetne a megfelelő.
Köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Való igaz, hogy védőeszközt kell/ene alkalmazni tehát ez esetben gumikesztyűt...

Ami a sérüléseket, és a fertőzésveszélyt illeti:
Amennyiben baktérium-vírus- vagy gombafertőzés került volna a vágásokon keresztül az érrendszerbe, annak igen jellemző tünetei lennének, viszonylag rövid időn belül.
Megnyugtató választ erre teljes vérkép + laboratóriumi (mikrobiológiai) tenyésztés tud adni, amely megmutatja, hogy a mintavétel adott pillanatában milyen kórokozó van jelen.

Beszélje meg a háziorvossal is természetesen.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Szakértő!
Olyan problémám lenne hogy evés közbe/után gyakran kijön a számba hátul a két állkapcsom közötti területen egy kis kb gombostű nagyságú fehér fájdalmatlan hólyag, ami aztán pár óra múlva visszahúzódik magától. Különösebb panaszt nem okoz, nem fáj, nem jön belőle semmi, de mivel nagyon gyakran előjön kezdek aggódni vajon mi lehet ez. Valamikor hónapokig semmi, aztán megint naponta előjön, és már évek óta fent áll ez a probléma. Remélem nincs semmi baj.Szeretném kikérni véleményét ebben a témában. Fogorvosnál nemrég jártam, ő nem mondott semmi konkrétat.
Köszönettel: egy 22 éves lány
Tisztelt Levélíró!

Látom, több alkalommal is megküldte levelét. Alapos tanulmányozás után a következőket tudom javasolni:
Ha ez a fájdalmatlan jelenség egyébként más tünetet, pl. gyulladás, láz, nyirokcsomó megnagyobbodás stb. nem okoz, egyetlen dolgot lehet tenni, figyelni kell a tünete/ket. Lehetne gócot keresni, ehhez fogorvos, fül-orr-gégész, nőgyógyász kellene, de egyelőre nem látom különösebb értelmét.
Ha a tünet gyakoribbá válik, és valamilyen erőteljesebb gyulladás jelentkezik, akkor lenne szükséges egy behatóbb belgyógyászati vizsgálat.
Addig esetleg kérhetne a háziorvostól egy teljes vérképet, a gyulladásos faktorokra különös tekintettel.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Az lenne a kérdésem hogy a hüvelykúp(gynoxin), befolyásolhatja e a fogamzásgátló tabletta hatását?
Válaszát előre is köszönöm
A Gynoxin helyileg ható gombaellenes készítmény, a fogamzásgátló tabletták hatását nem csökkenti.

Üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaSzemészet
Tisztelt Doktor Úr!
Jobb szememmel kb. 1,5 éve kezdődtek a problémák, sárgászöld váladékozással. Elmentem szemorvoshoz, mintát vettek - sztaffilokokkusz aureus. Kezeltem többféle antibiotikus cseppel, szémtalanszor átmosta a könnycsatornámat. Végül megmütöttek a konnycsatornámat, új utat hoztak létre, fülorrgégész végezte, 11 napja, szájon át szedhető antibiotikumot szedtem, cseppeket , átmosták újra és újra, de sajnos nem múlik. Nem piros, nem könnyezik, nem fáj, csak váladékozik, főleg reggel. Nem tudom mit tegyek?
Válaszát előre is köszönöm
Edit
Tisztelt Levélíró!

Ez nem tűnik könnyű kérdésnek, főként azért mert eléggé elhatárolódott helyre "lokalizálódik" látszólag a gyulladás. Mivel jelenleg számos kezelésen esett túl, célszerű lenne kisebb várakozást követően egy ismételt tenyésztést végezni a váladékból, benne van-e most is a Staphylococcus aureus - vagy bármi egyéb kórokozó.
Azután lehetne arról dönteni, hogy kell-e, érdemes-e újabb antibiotikum-kezelést, vagy egyéb eljárást alkalmazni. Sajnálatos módon az utóbbi években egyre több baktériumtörzs válik rezisztenssé bizonyos antibiotikumokra, tehát az orvosnak ez kell eldönteni, hogy milyen szerrel tud (adott kórokozót) hatékonyan kezelni.

Mindezt kérem beszélje meg kezelőorvosával is.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Fiatal lány vagyok és szűz. Volt kapcsolatom fiúval, de nem feküdtünk le. Mostanában alhasi fájdalmat érzek ha köhögök , vagy ha nevetek akkor erősebb, emellett még enyhe hányingerem is van. Fertőzés lehetséges?
Nehezen értelmezhető hogy volt kapcsolata fiúval, de nem feküdtek le, de tünetei nem az Ön által vélt fertőzésre utalnak.
Lehetnek enyhe kismedencei gyulladás tünetei,amelyek spontán gyógyulására számíthat, ha nem szűnik, keresse fel háziorvosát.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Kedves Doktor Nő/Úr!

... éves nagyapám vizeletében ESBL fertőzést mutattak ki, amelyet a kórházban kapott állítólag el, a folyamatosa katétercsere eredményeképpen. Mivel egy gondozó otthonban él, ezért el akarják különíteni egy elfekvőbe mondván, hogy ezzel a fertőzéssel a szobatársára és a többi betegre is veszélyt jelent illetve a fertőzés nem gyógyítható.
Lévén, hogy nem vagyok orvos ezért az Ön segítségét szeretném abban kérni, hogy a fent általam leírt dolgoknak van-e valóság alapja?

Segítségét előre is nagyon köszönöm,
Tisztelt Levélíró!

Az ESBL-típusú fertőzésről néhány mondatban:

A kórházi fertőzésekben, főleg intenzív osztályon, nő a többféle antibiotikumnak ellenálló kórokozók száma.
Az utóbbi évek több baktériumtörzs (pl. coli és Klebsiella) jelent meg, amelyek ún. extended spectrum beta-lactamase (ESBL) enzimeket termelnek. Ezek majd minden, szűk és széles spektrumú antibiotikumot inaktiválnak. Ezért az ellenük alkalmazható terápiás lehetőségek behatároltak.

Tehát ha valóban fennáll az ESBL, akkor célszerű lenne valóban az elkülönítés, részben az ő kezelhetősége, részben pedig a betegtársai szempontjából. A probléma-baktériumok kezelése igen nehéz, ugyan nagy a terápiás paletta, de gyakorlatilag 1-2 szer lehet velük szemben hatásos összesen. Különösen ilyen idős korban nehéz kérdés, amikor a szervezet már általános értelemben is legyengült, egyéb betegségek is fennállnak általában.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Dermyc kapszulát szedek hüvelygombára, 4 szemet egy héten 1-et, páromnak krémet kell használnia. 1 szemet már bevettem, nem tudom, hogy terhes vagyok e, még korai lenne tesztet vennem. Ha mégis az vagyok, árthat a babának a gyógyszer? És ha nem vagyok terhes akkor az egy hónap alatt védekezzek a párommal? Mennyi ide múlva tűnik el a gyógyszer a szervezetemből?
Előre is köszönöm a válaszát.
Bizonyított terhesség esetén a Dermyc szedése nem javasolt.Igaz ugyan hogy nem szól adat az ártalmassága mellett,de nincs bizonyíték az ártalmatlanságára sem,így ajánlott az óvatosság.Ha terhessége biztossá válik hagyja abba a szedését,ha nem terhes,védekezzen a szedés ideje alatt.Az eddig szedett mennyiség biztosan ártalmatlan,terhesség esetén sincs mitől tartania.Ha kezelése befejeződött,várakozási idő nélkül nyugodtan vállalhat terhességet.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
2012. májusában giardiasis fertőzést diagnosztizáltak nálam, amit klionnal kezeltek, 2 héten keresztül szedtem. Utána 3 db heti külöbséggel leadott negatív székletmintát követően gyógyultnak minősítettek. Azonban a klion szedésének abbahagyása után kisebb-nagyobb szünetekkel újra visszatért a hasmenés, de amikor nincs hasmenésem a székletem akkor is híg, nem formázott. Nagyon szeretem a tejtermékeket, de ezeket már kiiktattam az étrendemből és csak laktózmentes tejet iszom pl. keveset kávéhoz és minden étkezés előtt beveszek egy laktáz tablettát, amit bioboltban vettem. Ezzel valamit javult a helyzet, de nem az igazi. A haspuffadás, erős bélmozgás és bélhangok így is jelentkeznek. Néha, de tényleg csak nagyon ritkán nyomás vagy viszkető érzés jelenik meg a jobb bordaív alatt. Hasi ultrahang zsírmájat állapított meg, de egyéb problémát nem fedett fel. Lehetséges-e hogy a parazita az epehólyagban mégis tovább élhet? És lehetséges-e hogy laktóz intoleranciát okozott nálam a fertőzés?
Tisztelt Levélíró!

Írnék Önnek a giardiasisról néhány sort általánosságban.
A kórokozó a Giardia lamblia ostoros egysejtű, mely a vékonybélben élősködik. A fertőzés lehet tünetmentes, okozhat erősebb gázosodást a bélben, vagy krónikus malabszorpciót, azaz felszívódási zavarokat. Sokszor az ivóvízzel terjed a fertőzés, a fertőzött beteg egy idő után ún. tünetmentes ciszta-ürítővé válik. Jellemző tünet lehet a vizes, bűzös hasmenés, hasi görcs, gázosodás, felböfögés, hányinger és gyomorszáj környéki fájdalom. Súlyos esetben a felszívódási zavar fogyáshoz vezethet.
A diagnózis elsősorban székletből történik. A megelőzésben fontos a személyi higiénia szerepe. A kezelés elsősorban metronidazollal (Önnél ez esetben Klion) történik.
Javaslat: fel kellene keresnie a gasztroenterológus szakorvost. Valóban elképzelhető, hogy a fertőzés betokolódott az epehólyag környékére. Az időszakos jobb bordaív alatti nyomásérzés és a viszketés jelezhet epeműködési zavart, tünetet.
Adott esetben megfontolandó lehet az epehólyag eltávolítása. Mindezt meg kellene beszélnie a szakorvossal.

üdvözlettel:
Tisztelt doktor Úr/Nő!
Férjemmel gyermeket szeretnénk. Tavasszal elmentem nőgyógyászhoz egy általános ellenőrzésre, a védekezés abbahagyása előtt. Nagyszámú candidát találtak a hüvelyen, majd újabb törletvétellel enterococcust a méhnyakon. Pár hónap kezelés után (antibiotium, kúp) rendbe jöttem. A nőgyógyász javaslatára férjem is elment urológushoz. Nála is találtak enterobacter-t, amit antibiotikummal kezeltek. Ezt orvosolták is,viszont az újabb törletvételen staphylococcus baktériumot találtak prosztatavizsgálatkor. Szedett rá gyógyszert, de nem múlott el neki. Mindkettőnk chlamydia tesztje negativ. Kérdésem az lenne, hogy mivel tudomásom szerint a túl sok gyógyszer szedése sem kedvez a szervezetnek, a staphylococcus megléte mellett ajánlatos-e próbálkozni a teherbeeséssel?! Mivel olvastam olyat is, hogy sok embernél jelen van ez a baktérium, és nem igényel feltétlenül kezelést!? Egyenlőre továbbra is védekezünk!
Tisztelettel!
Természetesen a teherbeesésnek nincs akadálya. A hüvelyben élettani körülmények között számtalan baktérium és egyéb kórokozó található,közöttük Candida is. Panaszmentes esetben ez semmilyen kezelést nem igényel. Az esetleg fennálló prosztatagyulladás viszont befolyásolhatja a megtermékenyítőképességet, ezért férje andrológiai vizsgálata javasolt.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

.... tavaszán HPV vírusfertőzésem volt, amiből sikeresen "kigyógyultam", tipizálás eredménye a leggyengébb alfaját állapította meg. Utána Mirena spirál felhelyezése történt természetesen negatív cytológia után. A napokban megjött a mostani szűrővizsgálat eredménye amely újra HPV gyanút állapított meg. A kérdésem az, hogy az új megjelenés oka jelenti-e egyértelműen a párom esetleges félrelépését, vagy legyengült immunrendszer is lehet az oka? ( A korábbinál sajnos az előbbi volt az ok.) Nem igazán érzem magam gyengének, egészségesen táplálkozom és sportolok is.
Válaszát köszönöm előre is.
Szűrővizsgálat alkalmával a sejtelváltozások alapján gyakran felmerül a HPV fertőzés gyanúja. Azonban a gyanú csak na vírustipizálás vizsgálatának eredménye alapján igazolható.
Az esetek jelentős részében azonban nem mutatható ki a HPV vírus a sejtelváltozások mögött. A tipizálás eredménye alapján a régi fertőzés kiújulása is szóba jöhet. Ne gyanúsítsa indokolatlanul párját.

Üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaNeurológia
Tisztelt Cím! ... napja észrevettem, hogy a bal oldalamon egy darabon olyan érzéketlen lett a bőröm, és nagy fájdalmaim lettek. A háziorvosom szerint az övsömör. Kaptam is rá "Herpesin 400 mg"-os gyógyszert. 5 napig 5x1 db-ot kellet bevenni, hozzá fájdalomcsillapítót. Azóta ... nap telt el. Egyetlen kiütés sem jelentkezett, viszont a nagy fájdalom megmaradt? Biztos , hogy ez övsömör???????? Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelt Levélíró!

Biztosnak természetesen semmi sem biztos, azonban célszerű lenne szakorvosi vizsgálatot kérnie, mivel az övsömör (mint felnőttkori "gyermekbetegség")
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/herpes-varicella-zoster-ovsomor-102472.html
veszélyekkel járhat.

Fertőző betegségekben jártas ún. infektológus és/vagy neurológus (ideggyógyász) szakorvos felkeresését javaslom. A kórkép mindkettőhöz tartozik: a Varicella miatt az infektológus, az idegek mentén terjedő erős fájdalom miatt a neurológus is foglalkozik e betegséggel.

Vannak ma már olyan speciális fájdalomcsillapítók, amelyeket kimondottan az idegrendszer különlegesebb fájdalmai esetén alkalmaznak, mint amilyen a herpeszes, övsömörös fájdalom is.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaInfektológia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Fiam (20 éves) egy héttel ezelőtt nagy fájdalmat érzett a bal csipőjénél. Felkerestük a háziorvost aki beutalta röntgenre, melynek eredménye a következő:
Scoliosis nem található. A lordosis kiegyenesedett. LV.-felső ventrális pereméből borsónyi darab külön áll, a csigolya szomszédos konturja kissé egyenetlen, scletoricus, a megjelenése septicus necrosisra utal. A corpusok, magasága szabályos. Jelenleg az ortopédiai szakrendelés vizsgálatára várunk (szept.18). A fiam egyetemista, sportoló. Kérdésem az lenne, hogy milyen problémáva állunk szembe, várható-e műtét, vagy esetleg gyógyszeres és gyógytornászi segítséggel gyógyítható-e a betegsége. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Szeretnék egy ponton visszakérdezni:
"a csigolya szomszédos konturja kissé egyenetlen, scleroticus, a megjelenése septicus necrosisra utal".

Kérdésem hogy az eredeti leletben septicus, vagy éppen asepticus necrosis szerepel, mert a kettő egymástól eléggé eltérő irányba vezet.
(Septicus esetén valamilyen fertőzés van a háttérben, asepticus esetén pedig pl. autoimmun jellegű betegség is lehet.)

Az ortopédiai vizsgálat mindenképpen közelebb vihet a pontosabb diagnózishoz.

Válaszát várom, üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
... hónapja szedek fogamzásgátló tablettát, ezóta havonta visszatérő húgyúti fertőzésem van. Kezdetben a közvetlen érintkezésre gondoltam, így elküldtem a páromat orvoshoz, nála húgycsőgyulladást diagnosztizáltak. Mindkettőnk megfelelő kezelést kapott, eredményeink negatívak lettek, de pár napon belül megint előjött a probléma. A kérdésem az lenne, hogy bár a Rezia nevű fogamzásgátlómnál nem írnak efféle mellékhatást, lehetséges-e, hogy az okoz irritációt és gyulladást? Másra nem tudok gondolni.
Válaszát előre is köszönöm!
Egyetlen fogamzásgátló tabletta mellékhatásai között sem szerepel a húgyúti fertőzés, így máshol kell keresnie az okát. A problémát urológus tudja megoldani.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

...-e óta hasi fájdalmaim vannak bal oldalt. Eleinte a köldök alatti résznél éreztem erős szúrós, görcsös fájdalmat, azonban a napokban közvetlen a köldök mellett is érzem. Ritkán alhasi fájdalmaim is vannak. A derekam azonban többször is fáj. Néha úgy érzem fel vagyok puffadva. ...-án voltam orvosnál. A vérsüllyedésem 40 mm/óra volt. A hasam puha tapintású. A diagnózis alapján vírusos bélfertőzés lehet. Gyógyszert nem kaptam. A panaszaim azóta sem enyhültek.

Kicsit jobban aggódok, mert ...-én együtt voltam a párommal, peteérésem volt. Lehet közben baba is lehet a dologban. Ha az lenne, nem szeretném, ha lenne valami baja...

Lehet komoly bajom?

Válaszát köszönöm!
Remélem azóta panaszai megszűntek, ha nem, menjen vissza kezelőorvosához.
Esetleges terhessége miatt ne aggódjon, a terhesség ilyen korai időszakában semmilyen rendellenességet sem okozhat egy vírusfertőzés.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Amiatt, keresem, hogy kb. két hónapja a ?hüvelybejáratnál?, ill. a hüvelyen belül észlelek kisebb nagyobb csomókat. A hüvelyen belül egy nagyobbat, rajta pedig néhány kisebbet, tapintásra olyanokat, mint a hüvely bejáratánál. Ezek testszínűek, különböző méretűek. Ugyan nem okoznak komolyabb problémát, de mégis zavaróak. Már második alkalommal fordul elő,hogy a menstruáció előtti héten nagyon görcsöl az alhasam. Kb. másfél hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését, talán ez is befolyásolhatja, esetleg a csomók megjelenésében is köze lehet. ? ? több kisebb és egy 2 cm-es petefészek cystát találtak a hasi uh-on, nem tudom, köze lehet e ennek a csomók megjelenésének. Időnként fáj a hasam alja akkor is, ha éppen nem menstruálok. Olvastam a Bartholin-mirigyről. Esetleg ez is az lehet?

Várom válaszát.

Üdvözlettel:
Az biztosan állítható, hogy nem a Bartholin mirigyről van szó. A leírtak alapján nagy valószínűséggel egy vírus okozta szemölcsös elváltozás okozza tüneteit. Keletkezésükben sem a fogamzásgátlónak, sem a szedés abbahagyásának nincs szerepe. Lehet viszont az alhasi görcsök oka a fogamzásgátló abbahagyása. A hasi ultrahangon talált elváltozás nem igazán kóros, és semmilyen panaszt nem okoz, és nincs köze a csomók megjelenéséhez. Feltétlenül keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést mielőtt még csomói módfelett elszaporodnának.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Lányom 6 éves és 16 kiló, voltunk tanácsdáson stászusz vizsgálaton és 1 évvel ezelötti súlyához fogyott.Az orvosunk írt fel neki ezelőtt Peritol szirupot,próbáltuk a Béres cseppet,Vitaminokat,Marslakocskát.MOst peritol tablettát írt fel neki az orvos napi 2x felet kap,étványa van sokat is eszik,csak sovány,hízni nem tud.Az orvosunk kérte a székletminta vételét,amit elis küldttem a laboratoriumba Szombathelyre.A védönő szerint,azért nem hízik,mert macska és a kutya végett,,hogy fogdozza őket.Kéem a tanácsát!!!A széklet eredménye még nem jött meg:
Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján elképzelhető a bélférgesség, amely viszonylag egyszerű módszerekkel megoldható. A kutya, macska, egyéb háziállat ebben szerepet játszhat, épp ezért igen fontos a személyi higiénia, a rendszeres kézmosás.
A székletvizsgálat döntő lehet, akár a férgesség, akár egyéb baktérium stb. kimutatása céljából. A fogyás /nem hízás valószínűleg gyomor-bélrendszeri probléma eredetű lehet.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor úr!Nagyanyám kóházban esbl és costridium difficile fertözést kapott!A székletében,vizeletében még mindig kitenyésztették a baktériumot.Esbl fertözéssel kórházból haza adhatják?A családtagokra mennyire veszélyes a fertözés?Hogy lehet az ha kórházba kerül egyszobás karantén,ha haza adják akkor azt mondják nem fertöz és gennyes a vizelete a katéter csö mindig eldugul.Hugyuti fertözés nem meghatározott helyen,létezik,hogy nem tudják megállapitani,hogy hol van?Válaszát köszönöm szépen!
Tisztelt Levélíró!

Az ESBL-fertőzés korábban szerepelt egy olvasói levélben, itt csatolom a válasszal együtt:
http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/esbl-fertozes-4027.html
Magam nem lévén infektológus, nem tartom valószínűnek, hogy ezzel a probléma-baktérium fertőzéssel a beteg hazaadásra kerülne. A fertőzés természetesen veszélyes (a családtagokra nézve is), az ESBL és a C. difficile is. Ezek ellen igen kevés hatékony antibiotikummal rendelkezünk.

Üdvözlettel:
Jó napot, Doktor Úr!
13+5 hetes? 25éves kismama vagyok. Terhességem elején erős barnás folyás jelentkezett,amire az orvosov Utrogesztán kapszulákat írt ki. A folyás elmúlt, de pár hét múlva ismét jelentkezett,bár csak pecsételő,nagyon kiss mennyiségben,ami az orvosom szerint nem a méhemből jön,és nem is állandó. Kb.3hete erősen elkezdtem vérezni,mire a kórházba értem magától elállt,az ultrahangvizsgálaton minden rendben volt. Egy hétre rá mentem vizsgálatra,és vittem a vér-, és vizeletvizsga eredményeit,amit az orvos megnézett, de semmit sem mondott rá. Engem az aggaszt, hogy az eredményben az áll, hogy a vizeletemben található kis baktérium, és elég sok gomba(aznap reggel szintén volt barna folyásom,lehet attól van?). Mivel a doki erre nem mondott semmit,nem tudok mit gondolni... Az előzményeknek nem tudom összefüggésben állnak e ezzel, de jobbnak láttam tiszta képet alkotni.A baktériumok és gombák nem veszélyeztetik a kisbabám életét? Kezeltetnem kellene ezt?
Válaszát előre is hálásan köszönöm !
A vérzés illetve a barnás folyás - ami ugyancsak a vérzés következménye - és a vizeletvizsgálat eredménye között nincs összefüggés. A vizeletben lévő baktériumok és gombák - hüvelygyulladás, vagy húgyúti fertőzés jelei - direkt módon semmilyen magzati károsodást nem okoznak, azonban jelentősen növelik a koraszülés kockázatát. Emiatt a vizsgálat ismétlése és hasonló eredmény esetén kezelése feltétlenül javasolt.

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Tisztelt Dr ur,

Laborvizsgalat eredmenye Penicillium Sp, a talp szelen erosen viszketo erzessel es kiszaradassal.
Kerem szepen a tanacsat, mivel nehezen tudok eljutni borgyogyaszhoz.

Koszonom!
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, itt valamilyen tenyésztés eredményeképpen találtak Önnél Penicillium fajt a laborleletben?

Az egyetlen tünete a talpi viszketés és kiszáradás ezek szerint, más szerv, szervrendszer nem érintett. (?)

Mivel kizárólag bőrtünetei vannak fentiek alapján, ezt kizárólag bőrgyógyász tudná szakszerűen kezelni, feltehetően helyileg alkalmazott antibiotikummal, vagy bőrfertőtlenítő helyi kezeléssel.

üdvözlettel:
Több éve van a talpamon egy nem gyógyuló sem.Lábujjaim amputáltak .Cukor betegségem nincs érszűkület nemjelentős mértékű .Januárban műtét után mrsa vírust találtak júniusi műtétnél állítólag nem.Októberben saját kérésre több baktériumot is találtak állítólag csak egyik érdemleges ez pedig a Proteus mirabilis streptococcus G csoport és Pseudomonas aeruginosa.Ezenkívül vashiány gram negatíy pálcikák gram pozitív cossusok vannak.Lábam folyamatosan váladékozik csont darabok hullanak belőle.Rendszeresen járok kezelésre de nem mondanak semmit.Szeretnék többet tudni gyógyulási esélyemről mivel a bal térdem teljesen kikopott menni alig tudok de csak akkor tudják műteni ha a seb begyógyulna valamikor.A térdem ilyen mértékű kopása összefügghet a nem gyógyuló sebemmel.,mert nem végeztem soha nehéz fizikai munkát műszerész vagyok.Kérek segítséget .
Tisztelt Levélíró!

A leírásában említett baktériumok tipikusan súlyos fertőzéseket okozó ún. probléma-baktériumok, amelyeknél a fő nehézség, hogy kevés hatásos antibiotikummal rendelkezünk ezek kezelésére. A lábproblémája csontszöveti fertőzést, csonthártyagyulladást sejtet. Mivel semmilyen kórelőzményt nem ismerünk, csak és kizárólag a kezelőorvos, tehát vagy az operáló orvos, vagy a baktériumellenes kezelést alkalmazó orvos felelőssége és döntése lehet, hogy milyen módon és milyen antibiotikumokat alkalmaz. (az MRSA is baktérium egyébként.)
Talán a legfontosabb a hatásos, célzott eredményes antibiotikus kezelés lehet.

Küldök egy cikket is Önnek a csontok és ízületek fertőzéseiről, a kezelési lehetőségekről:
http://www.egeszsegkalauz.hu/fertozobetegsegek/csontok-es-izuletek-fertozesei-110617.html

üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaInfektológia
szivízom gyuladást mí okoza és abna bele lehet halni iletve míen gyogy modot kel alkalmazni okozhagtj e amagas láz, kőszőnőm válaszát,
Tisztelt Levélíró!

A szívizomgyulladás, orvosi nevén endokarditisz súlyos betegségnek számít. Nem tudom, honnan merült fel ennek a gyanúja, de mindenképpen sürgős orvos vizsgálatot /és kezelést igényel, ha beigazolódik.
Jellemzőbb a szívbillentyű-betegeken, vagy fogászati beavatkozásokat követően, esetenként kábítószereseken. Mivel a tünetek nem nagyon jellemzőek (láz, éjszakai izzadás, fáradékonyság, rossz közérzet, fogyás, billentyűzavar), fontos időben (kardiológus szakorvossal) kivizsgáltatni!

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
20 éves fiú vagyok. Több éve küzdök makacs fenékviszketéssel. Jártam már proktológián is. Használtam mindenféle krémet. Tartós javulást egy sem hozott. A féreghajtás sem vezetett eredményre. Előfordul hogy a végbélnyílásom körül ki is sebesedik, székeléskor spontán vérzés lép fel. Jómagam nem a belső aranyérre tippelnék.
Kérem segítsenek! Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Leírása alapján vagy az aranyér valószínűsíthető (hogy külső és/vagy belső annak meghatározása proktológusi feladat) vagy pedig valamilyen végbéltáji krónikusan fennálló fertőzés. Esetleg valamilyen autoimmun betegség kísérőtünete.

Ebben a két utóbbi irányban lenn érdemes tájékozódni.

üdvözlettel:
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktor Úr!

A következő problémával fordulok Önhöz. ... éves nő vagyok, és három hete bárányhimlős lettem. Eléggé megviselt, a tünetek szépen elmúltak. Azonban pár napja olyan furcsa érzés van a szívem körül, néha szurkál, nem élesen, tompán. Nem sugárzik ki sehova, más panaszom nincs (láz, ilyesmi). Mivel (sajnos) sokat olvasok internetet, és ez ügyben is sokat olvastam, tudom hogy lehet szövődménye szívgyulladás. Azóta ettől rettegek. A betegség ... napján készült ekg, labor, mellkasröntgen, belgyógyászati vizsgálat, az rendben volt. Hajlamos vagyok túlaggódni, stresszelni, és ebben a pár hétben kijutott belőle bőven.Okozhat e szívtájéki szúrást lelki probléma, stressz, vagy ez inkább szervi bajra utalhat? Nagyon feszült vagyok mostanában. Ma nem sűrűn jelentkezett a szurkálás pl.
Válaszát előre is köszönöm!
Természetesen a lelki problémák és elsősorban a stressz okozhatnak ilyen panaszokat, és valószínű, hogy most erről van szó. Ha emiatt nem idegesíti magát feleslegesen, valószínűleg el is múlnak panaszai. Ha mégsem, forduljon ismét belgyógyászhoz.

üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaUrológia
Tisztelt Szakértők!
Egy védekezés nélküli együttlét után februárban fordultam urulógushoz, mivel hugycső panaszaim voltak. Az orvos prosztata gyulladást diagnosztizált, majd délutáni vizelet alapján vizsgált betegségeket, ami negatív lett. A gyulladásra Ciprinol 500mg kaptam. Tünetek elmúltak és bár nem volt minden a régi, nem gyanakodtam. Új kapcsolat miatt szeptemberben kértem nemibetegség vizsgálatot, ahol Chlamydia direkt AG pozitív lett (VBAC pozitív). Erre kaptam 500mg Klacid-ot 2x1, kontroll, pozitív. Tünetek kicsit felelőrösödtek. Ezután következett 2 doboz Azi Sandoz 500mg (első nap 2x1, majd 1x1) tünetek nem múltak, kaptam még 2 dobozzal adagolás ugyanez. Jelenleg 1 hete szedtem be az utolsó tablettát, de még mindig enyhe égés tapasztalható, és érezhetően gyengébb szexuális teljesítmény. Mióta diagnosztizálták a betegséget, óvszert használok és egyéb módoktól is tartózkodom, ám rendszeresen ejakulálok. Kezd aggasztani, hogy közel 1 éve lappang bennem a betegség. Várom válaszukat! Köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén urológus, orvosi szakirodalmi adatokból tudok tanácsokat, javaslatokat adni Önnek.
A szexuális úton terjedő fertőzéseknél, így chlamydiosisnál is igen fontosak a szexuális higiéniával kapcsolatos óvintézkedések, ennek részleteibe nem kívánok most belemenni, nyilván Ön is tudja jól (partercsere kerülése, védekezési módok stb.)
A szakmai oldalak egyöntetűen a (célzott) antibiotikus kezelést ajánlják egyébként. Krónikus esetben férfiakban ún. NGU alakulhat ki (nem-gonococcus urethritis, azaz húgycsőgyulladás).

Ajánlom Önnek az alábbi linket, és az ott feltüntetett további információt is:
http://www.cdc.gov/std/Chlamydia/STDFact-Chlamydia.htm

Urológus mellett lehet hogy érdemes lenne - éppen a betegség krónikus volta miatt - infektológus, tehát a fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvost felkeresnie.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktorur !
10 éves lányom kálváriáját írom most le ,mi Svájcban élünk ,lányommal ezév októberében többször jártunk orvosnál ,mire csuklofajdalmarol kiderült ,hogy stafilococcus fertőzés miatt csont gyulladása lett,azonnal műtöttek ,es elkezdtek az antibiotikumos kezelést ! Állapota gyorsan javult,meg ha nem is jött meg tökéletesen rendbe a csuklomozgas,de azok után amit megeltunk(,két napig morfiumoztak ) sajnos a háziorvos rosszul informált minket es az előírt antibiotikum kurát,jó vereredmenyekre hivatkozva túl korán felfüggesztette! 2het venas antibiotikum,majd 2het dalacina kapszula ,amiről kiderült hogy december végéig szednie kellett volna!
Két nap múlva lesz mágneses Rezonancia vizsgálata ! Aggódom mivel nagyon fáradtnak érzi magát! Ha laza nincs az jó jel? Nagyon felek hogy visszatér a baktérium!lehet hogy csak az antibiotikum hatása ez a fáradtság?
Szeretnem tudni mire figyeljek ami intő jel lehet!
Előre is köszöni egy aggódó anya!
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gyermekgyógyász, néhány fontosabb adatott, tényt leírok Önnek az osteomyelitisről (ha jól értettem csontszöveti gyulladásra utalt).
Az osteomyelitis a csontvelő és a környező csont bakteriális eredetű gyulladása. (okozhatja esetleg tbc, vagy gombafertőzés is). Gyermekkorban általában a jó vérellátású, növekvőben lévő csontokat érinti.
A csontok fertőzése a véráram útján jön létre, a kórokozók a fertőzött szövetekből, törés, műtét területéről erednek. Leggyakrabban (ahogy Ön is írta a S. aureust) Gram-pozitív baktérium okozza. Megjegyzik, hogy gyermekeknél bármely (!) bakteriális fertőzés vezethet osteomyelitishez.
A tünetek (nagyjából egyeznek a leírottakkal):
láz, gyengeség, testsúlycsökkenés, bőrpír, helyi nyomásérzékenység, melegség, duzzanat.
A diagnózisban a CT-vizsgálat és a tenyésztés segít (utóbbi nehézkes, főleg ha a fertőzött rész mélyebben fekszik).
Kezelés: antibiotikumokkal, mintegy 4-8 hétig, a szakirodalom szerint ennyi ideig kellene vénásan (i.v.) adni a szereket. Természetesen a sebészi megoldás is szerepel, de a megfelelő ideig végzett antibiotikus kezelés elengedhetetlen.
(forrás: MSD orvosi kézikönyv)

A baktérium visszatérésével kapcsolatosan: lehetséges hogy nem visszatért, hanem még nem volt teljesen sikeres a kúra, tehát célzott szerrel folytatni kellene.

Természetesen mindebben csak a kezelőorvos dönthet, és ehhez látnia kell az MRI-felvételt is.

Ajánlom Önnek az alábbi forrást még:
http://en.wikipedia.org/wiki/Osteomyelitis
főleg a diagnózissal és kezeléssel kapcsolatos részeket.

üdvözlettel:
Szakterület: Urológia
Tisztelt Doktor Úr!A kérdésem,hogy felfázásból eredően volt húgyúti fertőzésem,ami sajnos ráment a prosztatámra,mely gyulladást okozott és lecsökkent a nemi vágyam,illetve lehetséges,hogy emiatt nem tartós az erekcióm és lehetséges korai magömlésem?Medence és deréktáji fajdalmaim is vannak,néha nehéz vizelés.A háziorvosom egy Levoxa nevű gyulladáscsökkentő gyógyszert írt fel.Ez a gyógyszer rendbe hozhatj a prosztatagyulladásom és visszaállhat a régi nemi vágyam és erekcióm,illetve megszűnhet a korai magömlésem?Ezek a problémák csak a felfázás óta jelentkeztek.Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Levélíró!

A prosztata bakteriális eredetű gyulladásának elektív gyógyszere a Levoxa (levofloxacin). Tehát kellő idejű kezelés mellett ez megszüntethető, illetőleg eredményesen javítható. Az nyilvánvalónak látszik, hogy a kismedencei gyulladás a szexuális aktivitás sajnálatosan ronthatja, a felsorolt tünetek mentén.

Amennyiben a gyulladás és fertőzés megszűnik, a zavarok nagy valószínűséggel javulnak, helyreáll az eredeti állapot. Ami a korai magömlést illeti, itt pontosabban kellene tudni, hogy ez csak a gyulladás és a gyógyszeres kezelés kapcsán alakult, vagy korábban is fennállt már. Amennyiben a kezelést - és a prosztatagyulladást megelőzően is voltak korai magömléses panaszai, azt pszichoterápiás módszerrel lenne célszerű kezeltetnie.

üdvözlettel:
Szakterület: PulmonológiaInfektológia
Üdv. Szükséges vizsgálatok (nyaki UH, vérvétel, gégészet) után mononukleózist diagnosztizáltak nálam. Már épp kezdtem javulást érezni a nyelési folyamatban amikor is elkezdett fájni a torkom, mint egy átlagos torokgyulladásnál. Ma reggel viszont már egyértelműen érzetem, hogy ez a fájdalom csak a bal oldali részen van jelen, és olyan mintha kicsit a fülembe is kisugározna, továbbá feltűnt az is, hogy a fájdalom alapesetben nem elviselhetetlen inkább csak kellemetlen, viszont a fejtartásommal változik. Ezalatt azt értem, hogy ha jobboldalra fordítom a fejem, akkor nyoma sincs fájdalomnak nyelés közbe, viszont ha jobbra fordulva nyelek akkor sokkal élesebb a fájdalom mint egy természetes testtartás során.Így az lenne a kérdésem hogy ezzel az új féloldali fájdalommal ne várjak a 3 hét múlva esedékes kontroll vizsgálatokra, hanem menjek előbb vissza a gégészetre/háziorvoshoz, vagy csak a már diagnosztizált betegség lefolyásához tartozó probléma ez?
Köszönöm a választ előre is!
üdv.
Tisztelt Levélíró!

A mononukleózis (infectiosa), EBV-betegség, Pfeiffer-féle mirigyláz kifejezetten az ifjú felnőttkor jellemző betegsége. A leírt tünetek nagy valószínűséggel ezzel kapcsolatosak, a vírusfertőzések a légutakban eléggé változatos tüneteket produkálnak.

lásd még itt is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/pfeiffer-fele-mirigylaz-mononucleosis-infectiosa-103433.html

Amennyiben bármi kételye adódna azonban, keresse fel háziorvosát és/vagy a fül-orr-gégészetet, de a valószínűség mégis inkább a mononukleózist kísérő tünetre utal.

üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaOrtopédia
Tisztelt Doktor!

Édesanyámat pár héttel ezelőtt gerinc sérvvel műtötték meg. A műtét utáni harmadik napon, már sétált a folyosón...
Aztán furcsa dolog történt! Egyre jobban fájt a csípő tájéka, erős izomgörcsei voltak. Egyedül nem tudott felállni, és leülni sem. Rohamosan romlott az állapota! Sokszor ordított a fájdalomtól.

Ebben megromlott, és ki nem vizsgált állapotban engedték haza mentőszállítóval. Egy hét után újra bekerült a kórházba, mert nem múltak az iszonyatos fájdalmai, izomgörcsei, stb. Két hétig kapott izomlazítót, meg fájdalom csillapítót. Két hét után semmi nem változott!

Ezért megműtötték megint! Odéma volt az izomban, amit eltávolítottak, csövet vezettek be.

Elkészült az új teljes vérkép vizsgálat: alacsony Neutrophil, magas Eosionphil, 84-es VVT-t mutatott ki.
A legmegdöbbentőbb a műtéti váladék tenyésztés eredménye volt, ez STAPHYLOCOCCUS baktériumot mutatott ki!

Fel vagyok háborodva, hogy ilyesmi megtörténhetett...

Kérem segítsen elmagyarázni nekem a tényállás!

K.
Tisztelt Levélíró!

A tényállás ezek szerint kórházi Staphylococcus fertőzést jelent... Sajnálatos módon a kórházban végzett beavatkozásokkal, műtétekkel kapcsolatosan alakulhatnak ki fertőzések, melyekben éppen a kórházakban "élő" rezisztens baktériumtörzsek szerepelnek. Itt az a probléma, hogy éppen a rezisztencia miatt igen kevés ún. "páncélszekrény" antibiotikum lehet alkalmas ennek kezelésére. Mindenesetre beszélnie kellene a műtétet végző orvossal!

üdvözlettel:
Szakterület: UrológiaInfektológia
Tisztelt Doktor Úr!
Már 11 hónapja kezelnek a fenti betegséggel, és még mindig van gát tájéki, néha húgycső végi égő érzésem. A vizeléssel nincs különösebb bajom. Antibiotikumot szedek, gyulladás-csökkentővel, de sajnos ezidáig még a panaszok fennállnak.
Volt már próbálkozás augmentin, ciprinol, sumetrolim, levoxa+brexin,curam duó+brexin,most megint sumetrolim+brexin megy. Augusztusban volt ondóból tenyésztés, de se baktérium se gomba nem tenyészett ki.
Kaptam thermó kezelést is, de nem segített. Volt urethrocystoscopia(10.hóban) is amivel egyértelmű gyulladást állapítottak meg. PSA érték 0,452.tesztoszteron 23,38. Türelmet kérnek tőlem, de már nagyon el vagyok keseredve. Egyébként Bechterew-es vagyok 3 éve bio-terápiás. Remicade infusiót kapok. Mit lehet még tenni?
Tisztelettel várom a válaszát. Jó egészséget kívánok!
Tisztelt Levélíró!

A krónikus fertőzések, gyulladások kezelése már eleve nem egyszerű probléma. Főleg akkor, ha a fertőzés eldugottabb, letokoltabb helyen található valahol a szervezetben. Mivel sokféle antibiotikumot kapott, ez már önmagában sem kis "terhelés". Tenyésztés is volt, látom, és nem volt kézzelfogható eredménye.

Nagyon helyes, hogy megírta, hogy egyéb gyógyszeres kezelésben (Remicade) is részesül. Azt feltehetően elolvasta a betegtájékoztatóban, hogy az új típusú biológiai terápiás szerel igen nagyhatásúak a gyulladásos, autoimmun eredetű betegségek kezelésében, viszont ebből származik hátrányuk is. Ugyanis pont az, hogy mivel fő hatásuk az immunrendszer működésének csökkentése, elnyomása, így utat nyithatnak - és az esetek jelentős részében ez meg is történik - a fertőzéseknek.

Tehát valahol itt kellene keresni a megoldást. Ezért javaslom, hogy vagy az urológussal, vagy a reumatológussal ezt beszéljék meg, mivel itt egy önmagába visszatérő kör keletkezhet: az autoimmun eredetű Bechterew-kór javul, ellenben a fertőzés/ek fellángolnak.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A csütörtöki napon kezdtem el alkalmazni a Klion D hüvelytablettát és hétfő estére egy összejövetelre vagyok hivatalos. Tudom, hogy a tabletta esetében tilos az alkoholfogyasztás, és a hüvelytabletta esetén is ez olvasható a tájékoztatón. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nem fogyasztható e alkohol, akár kis mennyiségben sem és milyen következményekkel járhat?

Köszönettel:
W. Ágnes
Tisztelt Levélíró!

A Klion-D hatóanyagai (metronidazol, mikonazol) valóban mutathatnak interakciót az alkohollal. A tablettában bevett gyógyszer ilyen értelemben a döntő, mert a gyomor-bélrendszerben kölcsönhatás alakulhat ki, a leírt kellemetlen tünetekkel. Mivel azonban a Klion-D hüvelytabletta, csak helyileg fejt ki hatást, szisztémás felszívódása csekély. Tehát az alkohollal így nem lép interakcióba. Természetesen nem buzdítjuk Önt alkoholfogyasztásra, de elvileg kis mennyiségben nem járhat különösebb veszéllyel.

üdvözlettel:
Segítségét szeretném kérni.Arcomon időről időre bőrkiütés jelenik meg.Jellegzetesen az orromon kezdődik onnan terjed két oldalra le egészen a nyakamig.Allergiás gyógyszerre nagyon nehezen múlik el fáj és viszket.Voltam allergiateszten ami negatív és az immunológiai vérvételem is neg.volt.Nem tudom mi okozhatja. Pajzsmirigy alulműködésem is van . Kozmetikumokat nem nagyon használok éppen a visszatérő kiütések miatt.Góckutatást javasoltak.Kérem írja meg merre indulhatnék el? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Az arcán megjelenő kiütésekkel kapcsolatban volt-e bármilyen megfigyelése, hogy bármivel kapcsolatba hozható-e (táplálékallergia, menstruációs ciklus, fertőző betegségek, stressz stb.)
Nyilvánvalóan két irányban indultak el, az allergiás eredet felé, illetve az autoimmun betegségek irányában. Az Ön által leírt kiütés jellemző lehet (pillangó-erythema) SLE-betegeken, de jelezte, hogy a vérkép immunológiai paraméterei nem mutattak eltérést. Góckutatást érdemes végezni természetesen (fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, fogászat stb.)

Az SLE-vel kapcsolatos cikkünket azért megküldöm Önnek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/szisztemas-lupus-erythematosus-sle-103811.html
ha nincsenek egyéb jellemző tünetek, ennek fennállása nem valószínű.

Egyelőre javasolt lenne a góckutatást végigcsinálni. A pajzsmirigy-alulműködést endokrinológussal be kellene állíttatni.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
9 éves lányom laborleletében magas a limfocita érték 59,4% (4232 ul), a poly-neutro. érték pedig alacsonyabb a normálisnál 31,1 % (2215 ul). Nem tudom mennyire kiugróan magas ez az érték, elképzelhető hogy vírusfertőzés utáni állapotot mutat vagy komolyabbra, esetleg leukémiára is kell gondolnom. Az egy hónappal ezelőtti laboreredményben kimutatták az adenovírus Igg pozitivitást. Összefügghet a mostani vérkép ezzel? Válaszát köszönöm: aggódó anyuka

Megjegyzések:

2014-03-19 15:19:24
Dr. Székely Gábor 2014-03-19 15:46:49:
Kedves Aggódó Anyuka!

A vérképben megjelenő magasabb limfocitaszám valószínűleg jelenleg is zajló vírusfertőzésre utal, ilyen esetekben a neutrofilek száma enyhén csökken, mivel a limfociták veszik fel a harcot a szervezetet megtámadó vírusok ellen.

Amennyiben nem jelentkezett a kislánynál az utóbbi időben indokolatlan fogyás, fáradtság, ismeretlen eredetű láz, nem tartom valószínűnek a leukémiát. A vírusfertőzés lezajlása után kb. 2 héttel meg lehet ismételni a vérképet, ekkor valószínűleg teljesen normális lesz az eredmény.

Üdvözlettel:
Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Dr. úr!
Ma voltam orvosi ügyeleten, mert tegnap a székletemben észrevettem több, kb. fél cm hosszú apró fehér, mozgékony férget. Ez a már kb. 1 hete tartó végbélnyílás viszketésemet is megmagyarázza. Ezek alapján az orvos azt mondta, hogy cérnagilisztáról van szó, felírt napi 2x1 szem Vermoxot, így meg is nyugodtam, hogy nem komolyabb féregről van szó.

Sajnos ma észrevettem egy pár cm hosszúságú férget is, tudtommal ez már nem lehet cérnagiliszta, mert az max. 1 cm. Vagy nem jól tudom? További gyanakvásra ad okot, hogy már 2. hete köhögök (szárazköhögés, időnként némi slejmmal). Mivel ez a köhögés 2 hete erős torokfájással kezdődött, ezért nem gondoltam, hogy a féregnek köze lehet hozzá, de most, hogy láttam egy több cm hosszú példányt, felmerült bennem, hogy ez orsóféreg...

Ha ez így van, akkor mennyiben módosul a Vermox kezelés?

Köszönöm válaszát,
Tisztelt Levélíró!

A kezelés jelentősen nem módosul a férgesség tekintetében. Hazánkban néhány, pontosabban 2 féregellenes gyógyszer van jelenleg forgalomban, mindkettő alkalmas a bélférgek rövid terápiát követő kiirtására.

pl. Vermox javallatai az orvosi előírásból:
"...Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Taenia spp. okozta és kevert gasztrointesztinális fertőzések."

Ami a felső légúti problémákat illeti: nem biztos hogy a két fertőzés összefüggésben áll egymással, akár vírus okozta száraz-, akár baktériumok okozta hurutos jellegű köhögésről van szó. (Legfeljebb azon a pontons, hogy az immunrendszer működésének csökkenése okozhatta bármelyik fertőzést - a féregfertőzést is beleértve).

Tehát a felső légúti problémát háziorvos, vagy tüdőgyógyász tudja hatékonyan kezelni, a féregfertőzés célzott kezelése megoldottnak látszik.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr! Kb. december utolsó napjain kezdődött nálam az övsömör, elkezdett fájni az oldalam, majd január elős napjain kijöttek a hölyagok is, elég súlyosan. Január 20-25 körül estek le a sebeim és elég sokáig még viszketett a helye. Kb. február 10-én teherbe estem. Nőgyógyászom szerint nagy az esélye annak, hogy beteg lett a magzat az övsömör vírus miatt, és lehet, hogy abortuszra kényszerülök. Nagyon megijesztett. Mondta, hogy mindenképpen szükséges genetikai vizsgálat. Kérdésem, hogy Ön szerint is nagy-e az esélye annak, hogy rendellenességet találnak a babánál? Gyors visszajelzését köszönöm!
Véleményem szerint aggodalomra semmi oka. A terhesség előtt lezajlott vírusfertőzés az utána bekövetkező terhességre semmilyen káros hatást nem gyakorol.Sőt,jelenlegi ismereteink szerint a terhesség alatt jelentkező övsömör sem okoz magzati ártalmat.Természetesen felkereshet egy Genetikai Tanácsadót a végleges megnyugtatás érdekében.
Szakterület: OrtopédiaUrológia
Tisztelettel!

... éve egy prosztata gyulladással mentem a helyi urológiára, melyet antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel kezeltek, de hatástalanul a fájdalom mindig visszatért, és nem csak a prosztatára de a derekamra is ráhúzódott és nem múlik, sok orvosnál jártam kizárták a krónikus prosztatát , és állítólag férfi kismedence gyulladásra gyanakodnak, de nem rég ezt is kizárták,semmilyen gyógyszer nem hat, sőt a minden nemi-. szervvel kapcsolatos betegséget kizártak. egyszerűen csak be van gyulladva mindenem csípőtől lefelé és ez hat ki a nemi szerveimre , kérdésem az lenne létezik hogy a gerincem vagy a csípőm felől kéne inkább megközelíteni a problémát vagy ez teljesen kizárt? régen az urológiai problémák kezdete elött is fájt a derekam sokszor ,de ez ... éve sajnos folyamatos (derék + nemi szervek gyulladása) ... éves férfi vagyok és már nem tudom mit tegyek vagy hova forduljak, kezdd teljesen kilátástalan lenni a helyzetem!!

előre is köszönöm !
Kedves Kérdező!

A férfiak krónikus kismedencei gyulladását többféle tényező okozhatja. Írja, hogy Önnél kizárták ezt a kórképet - ez azt jelenti, hogy vettek mintát tenyésztésre ondóból, vizeletből és prosztataváladékból is, illetve végeztek tenyésztést Mycoplasmára és Chlamydiára is? Ezeket ugyanis a hagyományos tenyésztés nem tudja kimutatni. Az állapot férfiaknál sokáig tünetmentes lehet vagy nem állnak fenn jellegzetes tünetek.
Érdemes lenne felkeresnie egy ortopéd orvost, aki ki tudja zárni a gerinc és/vagy a csípő érintettségét, illetve kikérnie egy másik urológus orvos véleményét, amennyiben erre lehetősége van.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Egy általanos vérvételre mentem el, és a leleten szereplő adatok megrémisztettek, több érték sem megfelelő.
Karbamid: 1,4mmol/L
Nátrium: 131mmol/L
Klorid: 95mmol/L
Koleszterin: 6,2mmol/L
Fehérvérsejt: 32,1Giga/L !!
Limfocita: 24,71Giga/L
Monocita: 1,45Giga/L
Neutrofil: 17,10%
Limfocita: 77,00%
Vizelet fajsúly: 1002g/L
Ph: 8,0
Ez lehet leukémia? És erre milyen kezelést kell kapnom?
Válaszát előre is köszönöm:
Kedves Levélíró!

Nem írja, hány éves, van-e valamilyen betegsége, szed-e valamilyen gyógyszert és hogy orvosa milyen célból kérte a vizsgálatot, ezek az információk fontosak lennének a leletek értékelése szempontjából.
Lássuk az egyes értékeket.
Az alacsonyabb karbamid-, nátrium- és kloridszint legvalószínűbb oka a túlzott vízfogyasztás. Erre utalhat a vizelet fajsúly eredmény is.
A 6,2-es koleszterinszint egyértelműen túl magas, amennyiben ismételt vizsgálat is ilyen magas értéket mutat, szükséges lehet koleszterinszint-csökkentő kezelés, addig azonban kerülje a koleszterinben gazdag élelmiszereket.
A magas limfocitaszámot okozhatja valamilyen fertőzés (vírusos, bakteriális vagy egyéb), továbbá autoimmun betegség talaján kialakuló krónikus gyulladás is. Mindenképp kontroll vizsgálatra van szükség és ennek fényében lehet dönteni a további teendőkről.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
23. hetes kismama vagyok, 7 hetes korom óta szedem a Rovamycin tablettát, pozitív toxoplasma eredményemre. Az első eredményem IgG poz. : 349,9 NE/ml, IgM: 0,33. Ekkor a doktornő azt mondta, hogy csinálnak majd még egyet és, ha nem növekszik az érték,akkor lehet hogy nem kell szedni a gyógyszert. Most kész van a második eredményem ami: IgG 110,30, IgM:0,31. Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint szükséges-e továbbiakban is a gyógyszer szedése? (Rovamicyn 1,5 milliósat szedtem, dobozárat kellett fizetnem 300Ft/doboz, most ez már több mint egy hónapja nem rendelhető csak a 3 milliós amire nincs támogatás, ez 15 napra elég és 6300 ft)

Üdvözlettel
Bár fontos lenne tudni az első vérvétel időpontját a pontos véleményalkotáshoz,a két vérvételi eredmény alapján így is nagy valószínűséggel megállapítható,hogy nem a terhesség alatt szerzett fertőzésről van szó.
Ebben az esetben a gyógyszer további szedése nem szükséges. Azt ugyanis csak a terhesség alatt szerzett fertőzés esetében kell a terhesség egész ideje alatt szedni.

üdvözlettel:
Üdvözlöm
...-ben diagnosztizáltak nálam eritmya nodosum betegséget. A véremben azonban nem találtak autoimmun-betegségre utaló jelet. Állítólag maga ez a betegség is autoimmun-betegség, mert a szövettan ezt mutatta ki.
Azóta időszakosan fáj a lábam. Létezik-e, hogy ettől a betegségtől fájhat? Nem állandó jelleggel, hanem időszakosan csak a jobb lábam, amelyiken voltak a göbök.
Göbök nem jönnek elő, legutoljára ...-ban volt, de azóta fáj a lában térdtől lefele, hol gyengébben hol nagyon erősen. S természetesen van olyan időszak amikor egyáltalán nem fáj.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a fájdalom eredhet-e vagy maradhatott-e vissza ebből a betegségből?
Válaszukat előre is köszönöm!!
Kedves Kérdező!

Az erythema nodosum jellemzően együtt járhat ízületi fájdalommal, azonban ez rendszerint nem áll fenn hosszabban, mint 5-6 hónap. Tudni kell azonban, hogy a betegség hátterében nemcsak autoimmun megbetegedés, hanem fertőzés vagy gyulladásos bélbetegség is állhat. Első lépésben a kiváltó okot kell azonosítani, a megfelelő kezelést a kiváltó ok függvényében lehet megkezdeni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Bőrgyógyászat
Tiszteletem!
A páromnak(férfi,28éves) körülbelül egy hete a lágyékhajlatban az alhasi területen éles határú, vörös, hámló, sokszor apró hólyagcsákat tartalmazó területek alakultak ki. Általában törölközés közben kivérzenek. Gombára gondolunk viszont pár napja keni Canesten krémmel és nem múlik. Ön szerint mi lehet a gond?
A válaszát előre is köszönöm!



Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Kedves Kérdező!

Látatlanban nagyon nehéz diagnózist mondani, azonban a panaszokat nem biztos, hogy gomba okozza. Keressenek fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki a pontos diagnózis ismeretében hatékony kezelést tud Párjának ajánlani.
Szakterület: Általános sebészet
Tisztelt Szakértő!
Pár hete volt egy kisműtétem, a szövettani eredményének értelmezésére lenne szükségem, mert hetekkel későbbre kaptam csak időpontot az orvosnál!
"Mikroszkópos leírás: A bőrdarab közepén erosio, illetve fekély látható, alatta egy tályog helyezkedik el, melynek belsejében necroticus sejttörmelék van. a tályog széli részén granulatios szövet is látható, melynek területében idegentest típusú óriássejtek is megfigyelhetőek. kimetszés az épben.
Diagnózis: Abscessus chronicus regionis inguinalis l.s."
Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Nem írja, milyen kisműtétje volt, de a szövettani leletből arra következtetek, hogy lágyéktáji tályog miatt történt feltárás és kimetszés. A szövettani kép krónikus tályognak megfelelő.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Tisztelt Doktornő!
Gyerekkoromban minden megfázásnál vérzett az orrom, egy idő után szakorvoshoz mentünk. Nem tartott szükségesnek semmilyen beavatkozást, csak Rutascorbint szedtem. Amióta felnőttem nem jelentkezett megfázás esetén sem az orrvérzés. KB egy hónapja 38.1 fokos lázam volt, elkezdett ömleni az orromból a vér. Kiskoromban is nagy mennyiségű és elhúzódó volt az orrvérzésem, de 10 percen belüli. A mostani elég ijesztő volt, mert a bal orrlukamból hirtelen olyan erős vérzés jelentkezett, hogy mikor jegeltük és elállt, akkor a számból nagy darab alvadékot köptem ki. A torokfájásra szedtem augmentint és dalacin C-t. A torkom azóta nem fáj és lázam sincs, viszont nagyon sűrű tapadós váladék termelődött egy ideig. "Kaparó" száraz érzést éreztem az egész torkomban, illetve sokáig sűrű és tapadós volt a váladék. Ezek a tünetek megszűntek, viszont a váladékom hajnalban rózsaszínes, vérfoltos . Ez napközben nem jelentkezik. Lehet ez garat, gégegyulladás vagy nyálkahártya szárazság ? Köszönöm előre is
Tisztelt Levélíró!

A jelenlegi felső légúti (bakteriális) fertőzés ténye, és a kezelés világos és ezek szerint hatékony is volt. Az nem derült ki számomra, hogy fül-orr-gégész vizsgálta, vagy a háziorvos. A gyermekkori orrvérzést követő felnőttként átélt ún. profúz vérzés miatt javaslom a következőket:
1. teljes vérkép, különös tekintettel a véralvadásra
2. fül-orr-gégészet, az orr erei állapotának tisztázására
Elképzelhető, hogy egyszerű kiégetéssel megoldódik ez a vérzésprobléma hosszú távon. Szakorvosi vélemény kellene.

üdvözlettel:
Témakörök: fertőző betegség
Tiszteld Doktor Nő/ÚR!

... éves nő vagyok. Februárban bőrgyógyászhoz fordultam, viszketéssel , bőrkiütéssel ami a nemi szervet érintette, folyásom nem volt ezért nem nőgyógyászhoz mentem.
A bőrgyógyász mosdókenőcsöt, és patikai krémet írt fel, 1 hét elteltével pedig micosyst kapszulát 2 db-ot.
A kezelés sikeres volt, panaszaim megszűntek. Sajnos tegnap óta újra viszketek, piros a bőröm, folyásom most sincs.
Van olyan vény nélküli gyógyszer amit szedhetnék? Micosyd hintőport vettem, a Canesten kenőcs már februárban sem volt hatásos.

Köszönettel:
Kétségtelen,hogy a szeméremtesti viszketés leggyakoribb oka a gombás gyulladás,amire az előző alkalommal kapott kezelést,bár ez ellen szól a Canesten kenőcs hatástalansága. Nem zárható ki az allergiás eredet sem.Sajnos igazán hatékony készítmény egyik esetben sem kapható recept nélkül.A tünetek enyhítésére megpróbálható a vény nélkül kapható Phenylbutazon kenőcs,kamillás lemosás után.Eredménytelenség esetén forduljon ismét bőrgyógyászhoz.

üdvözlettel:
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt DoktorUr!
On szerint mi okozhatja, hogy egyuttlet utan korulbelul egy napra mar viszketes, csipos erzes jelentkezik, ami hasonlit a felfazashoz. Mindketten elotte, utana is tisztalkodunk, mivel gyereket szeretnenk, ezert nem vedekezunk. Valaszat elore is koszonjuk!
A viszkető,csípő érzés leggyakrabban a gombás hüvelygyulladása következménye,de nem zárható ki bakteriális fertőzés sem.Ezért a panasz jelentkezése esetén kérjen háziorvosától vizeletvizsgálatot,és ennek negativitása esetén forduljon nőgyógyászhoz.

üdvözlettel:
Azzal a kerdessel fordulok onokhoz,hogy huvelygombam volt es amelett gyulladas is..ezzel egyutt rakszurest is vegeztek majd egy honap mulva kiderult hogy p2 es hpv gyanu..nagyon felek..partenerem nem valtogatom 17eves vagyok. Van okom aggodalomra? Vagy csak a gombas gyulladas miatt lehetett elvaltozas? Koszonom!!!!
Aggodalomra semmi oka! A P2 eredmény teljesen rendben van-ez a normális.A HPV vírus okozta sejtelváltozás gyanúja felmerülhet egyéb gyulladás esetén is.Egyébként a HPV vírus jelenléte sem okoz gondot,addig amíg nem hoz létre olyan elváltozást a sejtekben,amely már a szűrés pozitív eredményében is jelentkezik.
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
tisztelt dr ur van egy nagy problémám fáj ha pisilek meg viszket miért van ez kriszti vagyok
Kedves Kriszti!

Önnél nagy valószínűséggel húgyúti és/vagy hüvelyi fertőzés áll fenn, kérem, forduljon szakorvoshoz.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: fertőző betegség
Tisztelt Doktornő/úr!

Középkorú férfi vagyok. Az elmúlt egy éven belül már a második barátnőm panaszkodik, hogy együttlétünk után rettenetesen kínzó, égető, viszkető érzése van pisilés közben. Az régebbi partneremet több nőgyógyász is megvizsgálta, semmiféle problémát nem találtak. A jelenlegi barátnőmnél néhány hónap után, most jelentkezett ugyanez a tünet, ő még nem volt orvosnál emiatt. Nekem külsőleg semmiféle panaszom nincs, de lelkileg már nagyon megvisel a történet. Nagyon aggaszt ez a helyzet. Mindenféle pozitív választ szívesen fogadok, mert ennek a problémának mindenképp a végére szeretnék járni! Jó tanács, útbaigazítás, szakrendelés, orvos neve, címe, minden érdekel a megoldás reményében!

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Javaslom, keressen fel urológus szakorvost, aki részletesen ki tudja vizsgálni Önt és kezelést is tud javasolni, amennyiben szükséges, emellett partnere is menjen el nőgyógyászához, illetve vizelettenyésztést is javaslok. Vannak olyan fertőzések, amelyek a férfiaknál rendszerint tünetmentesek, míg nőknél megjelennek a tünetek, ilyen esetekben mindkettejüknél szükség van kezelésre.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Tisztelt Dr Úr.
Gombás fertőzés van a szájüregben melyre Curam DUO gyógyszert kaptam.Kérdése,hogy az ASA 100-s vérhígitóval szedhetem e együtt?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Megértve levelét, egy kérdés azért marad, bizonyos, hogy gombás és nem baktérium okozta a szájüregi fertőzés? A megjelölt gyógyszer ui. kombinált antibiotikum, amely baktériumokra igen - gombákra azonban nem hat.

A véralvadásgátlókkal fennáll - bár csekély mértékben a kölcsönhatás veszélye, az említett ASA (aszpirin) készítménnyel azonban nem.

Tehát érdemes lenne a kezelést átgondolni, vagy a diagnózist pontosítani, beszélje meg orvosával.

üdvözlettel:
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 
Hirdetés